Wednesday, December 3, 2008

PRODUK KRAF TANGAN MALAYSIA DIJUAL DI HARRODS

Tak percaya? Mimpi di siang hari?

Terfikirkah kita bahawa produk kraftangan kita mampu memasuki gedung jualan terkemuka di Kota London?

Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KPKKW), Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal sebaliknya tetap yakin ia akan berlaku.

Ini kerana pusat beli-belah terkemuka Harrods di London sudah mengenal pasti 60 peratus produk kraf tangan dari Malaysia untuk dijual di situ menjelang awal tahun depan.

Antara produk dipilih ialah batik dan songket yang mendapat perhatian pegawai-pegawai Harrods yang melihat barangan itu dalam beberapa acara pameran.

Benarkah berita ini? Khayalan semata-mata?

Apa baiknya produk kraftangan Malaysia hingga boleh memasuki Harrods?

Kita berharap dan berdoa Mohd Shafie dapat menjadikan usaha ini sebagai kenyataan kerana produk kraftangan Malaysia juga bernilai dan penting sebagai pendapatan untuk mereka yang mengusahakannya.

Saya masih ingat pada pertengahan 1990an, pemilik gedung, Mohamed Al-Fayed pernah datang ke Malaysia kerana menghadiri satu pameran produk yang diadakan di Carcosa Sri Negara. Kuala Lumpur.

Inisiatif ini dilakukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mahathir dan menarik ramai pelabur dan pengusaha Malaysia menyertai pameran berkenaan.

Harapan cukup besar waktu itu bahawa produk kita bukan sahaja masuk tetapi kekal di jual di gedung berkenaan. Namun, selepas beberapa ketika kempen untuk menjamin barangan memasuki Harrods, dingin kembali.

Untuk memasuki gedung perniagaan di Brompton Road di Knightsbridge, London itu, sudah pasti produk dari kawasan-kawasan terpencil di Malaysia menjadi barangan antarabangsa yang setanding dengan yang datang dari negara lain.

Harrods yang keluasannya kira-kira 18,000 meter persegi memiliki kira-kira 1 juta persegi ruang jualan membabitkan 330 jenis kedai. Harrods standing dengan gedung terkenal dunia seperti Macy’s New York dan Selfridges.

Dengan bermotokan Omnia Omnibus Ubique —- All Things for All People, Everywhere sudah pasti barangan yang dijual di gedung itu mempunyai kualiti untuk seluruh pengguna dunia dari mana juga datangnya mereka.

Mohd Shafie menjelaskan, ia bukan sesuatu bersifat fantasia atau akan menjadi mimpi di siang hari bagi pengusaha kraf tangan Malaysia memasuki Herrods.

Perjanjian untuk memasarkan produk kraftangan Malaysia di Harrods sudah ditandatangani antara pegawai syarikat itu dengan Perbadanan Kraftangan Malaysia menerusi Karyaneka Sdn. Bhd. (Karyaneka) baru-baru ini.

Usaha menjual kraftangan tempatan di Harrods ini adalah satu langkah untuk memberi peluang perniagaan dan perusahaan kepada rakyat Malaysia, di samping menyumbang pendapatan kepada negara.

Bercakap selepas satu program di Bukit Gantang pada Ahad 30 November 2008 lalu, Mohd. Shafie, berkata pada peringkat permulaan tidak banyak produk kraf tangan dipasarkan kerana pihaknya perlu melihat selera pasaran di negara-negara Eropah.

Beliau bagaimanapun sedar bahawa keupayaan untuk membekalkan barangan juga harus diambil kira sekiranya permintaan meningkat.

Mohd Shafie amat yakin jenis dan jumlah produk kraf tangan dari Malaysia ke luar negara akan terus bertambah pada masa depan.

Pada 1 Ogos lalu di London, Mohd Shaife berkata produk kraf tangan Malaysia seperti batik dan songket akan menjadi setaraf dengan jenama barangan terkenal dunia apabila ia bakal dijual di pusat beli-belah terkemuka Harrods di sini menjelang Mac tahun depan.

Jika inisiatif Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KPKKW) itu menjadi kenyataan, ia merupakan antara pencapaian paling cemerlang setakat ini dalam usaha negara untuk memasarkan barangan songket dan batik hingga ke peringkat antarabangsa.

''Harrods sudahpun menerima tawaran kita untuk menyediakan ruang pameran dan jualan barangan batik dan songket di sana,'' katanya selepas melancarkan Pameran Lukisan Semesta di La Galleria Pall Mall, di London.

Pelancaran pameran sempena program Minggu Malaysia '08 itu turut dihadiri Datuk Bandar Southwark London, Eliza Mann; Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di United Kingdom (UK), Rustam Yahaya; dan Ketua Pengarah Balai Seni Lukis Negara, Dr. Mohamed Najib Ahmad Dawa.

Menurut Mohd. Shafie, sebelum hasrat itu direalisasikan, beliau akan mengadakan perbincangan dengan para pengeluar batik dan songket di tanah air bagi memastikan produk yang dihasilkan kelak memenuhi piawaian mutu serta kehendak pasaran semasa.

Perkara itu perlu diberi perhatian serius memandangkan produk kraf tangan Malaysia terutamanya songket dan batik bakal bersaing dengan jenama-jenama barangan terkemuka dari seluruh dunia yang sudah lama diakui mutu serta prestijnya.

Barangan yang dijual di Harrods mengenakan tapisan mutu yang amat tinggi dan terkawal. Sebagai sebuah pusat beli-belah yang berprestij, mereka amat mementingkan perkara-perkara tersebut.

Beliau yakin mutu barangan kraf tangan kita termasuklah batik dan songket juga amat halus buatannya. Contohnya, tenunan, barangan berasaskan kulit dan perak.

Saya benar-benar berharap agar usaha yang sudah dimulakan lebih sedekad lalu ini dijayakan oleh Mohd Shafie – bukan untuk kepentingan pengusaha kraftangan sahaja tetapi meletakkan produk Malaysia bersaing di arena antarabangsa.

Saya kira usaha Shafie sedikit dipermudahkan dengan beliau kini akan menerajui Pertubuhan Parlimen Komanwel (CPA) yang dianggotai 57 negara sebagai Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif bagi tempoh tiga tahun.

ZAID IBRAHIM - RAMALANKU BENAR BELAKA

Ramalan saya bahawa Datuk Zahid Ibrahim akan dipecat daripada UMNO pada Majlis Mesyuarat Tertinggi UMNO malam semalam, tepat.

Berkuatkuasa serta merta, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim dipecat daripada Umno ekoran beberapa tindakan beliau, termasuk menghadiri perhimpunan parti pembangkang.

Saya mendapat berita bahawa Zaid akan dipecat daripada sumber di Jakarta dan kini keputusan sudah dibuat.

Sabtu lepas, Zaid menghadiri majlis perasmian Kongres Nasional Tahunan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Shah Alam dan sehari sebelum itu beliau juga dilaporkan mengadakan pertemuan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng di Pulau Pinang yang turut dihadiri anggota Parlimen Ipoh Timur Lim Kit Siang.

Zaid kini berada sebaris dengan mereka yang pernah dipecat UMNO seperti bekas Menteri Kabinet zaman Tunku Abdul Rahman, Abdul Aziz Ishak, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, bekas Menteri Besar Selangor dan Ketua Pemuda UMNO, Datuk Seri Harun Idris, Zaharin Mohd Yassin dan beberapa ahli lain yang kurang popular.

Mohd Sayuti Omar melalui blognya msomelayu, berkata ketika MT sedang mengadakan mesyuarat bermula jam 9:00 malam beliau sedang bersama Zaid dalam satu siri pertemuan khas dengan bekas Ketua Bahagian Umno Kota Bharu itu di sebuah hotel di ibu negara.

Menurut Sayuti, ketika pertemuan itu Zaid sudah membayangkan tindakan akan bakal dikenakaan ke atasnya. "Tetapi terus terang saya jelaskan kepada you saya tidak akan merasa apa-apa kalau saya dipecat," katanya, sambil menambah; "saya hairan kenapa ada pemimpin Umno mempersoalkan tindakan saya, padahal siapalah saya," begitulah katanya.

Katanya, tindakan itu mungkin tidak mengejutkan bekas Menteri berkenaan kerana beliau sudah dapat membayangkan apa yang berlaku apabila beberapa hari ini ramai pemimpin Umno memperkatakan dan mempertikaikan mengenai tindakannya mengadakan pendekatan politik dengan pembangkang.

Selepas bertemu Zaid, Sayuti kemudian bersama saya di The Mall seketika sebelum kami beredar ke Coffee House Puteri Pacific. Ramai kawan-kawan berada di coffee house sementara menunggu berakhirnya mesyuarat berkenaan.

Selain isu Zaid, isu lain yang diperkatakan hangat kini ialah pilihan raya kecil Kuala Terengganu.
Dalam kami berbual-bual, muncul Tan Sri Annuar Musa bersama beberapa yang lain seperti Datuk Norza Zakaria serta juga Datuk Ikmal Hisham. Annuar singgah sebentar di meja kami sebelum berbincang dengan Norza.

Sebelum itu saya sempat bertanya apakah Zaid dipecat, Annuar tersenyum dan mengangguk tanpa mengulas panjang.

Saya tidak berapa ingat siapa lagi dipecat daripada UMNO tetapi yang pasti Aziz Ishak dipecat selepas beliau berhenti daripada Kabinet pada tahun 1963 selepas tidak bersetuju dengan Tunku dan bertelingkah dengan rakan Kabinet lain apabila ditukarkan ke Kementerian Kesihatan.

Dr Mahathir pula dipecat pada 12 Julai 1969 berikutan tersebarnya surat beliau kepada Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri waktu itu. Surat itu mengkritik cara Tunku Abdul Rahman menguruskan negara yang dikatakan memberikan kelebihan kepada orang Cina.

Sementara Datuk Harun dipecat dari UMNO pada 1976 kerana tuduhan rasuah.
Terbaru sebelum Zaid yang dipecat ialah “Sang Kelembai’ blogger yang mengkritik keras kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 29hb September 2006 atas dakwaan bahawa telah melanggar peruntukan Fasal 20.8 Perlembagaan Umno dibaca bersama Perkara 1 Tata Etika ahli Umno iaitu berkelakuan dengan tujuan menjejaskan kedudukan parti Umno di dalam kerajaan selain menjatuhkan imej dan nama baik parti.

Menurut Sayuti dalam blogspotnya, apabila ditanya apakah beliau akan menyesal jika beliau diambil tindakan dipecat daripada parti berkenaan, Zaid menjelaskan; "Mungkin untuk saya kata mujur dengan tindakan itu tidak boleh, tetapi yang jelasnya saya tidak merasa apa-apa kalau saya dipecat," katanya.

Bercakap pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno malam semalam Abdullah yang juga Presiden Umno berkata tindakan yang dikenakan ke atas Zaid dibuat kerana Umno perlu konsisten dalam tindakannya dan memastikan tidak wujudnya pilih kasih dalam mengambil tindakan displin terhadap anggotanya yang didapati bersalah.

Mengikut perlembagaan parti, anggota yang telah dipecat tidak boleh membuat rayuan, katanya.

"Ada tindakan-tindakan Zaid yang dilihat sebagai perkara yang menyalahi (peraturan) parti," katanya.

Ketua Penerangan Umno Tan Sri Muhammad Muhamad Taib berkata keputusan untuk memecat Zaid daripada Umno adalah berdasarkan prinsip dan mematuhi garis panduan parti.

"Keputusan yang kami ambil adalah berdasarkan prinsip. Dalam Umno dari dulu lagi kami ikut garis panduan dalam parti. Apabila kita melanggari garis panduan parti, kita mesti berdepan tindakan disiplin yang biasa," kata Muhammad kepada pemberita selepas mesyuarat MT itu.

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata keputusan terhadap Zaid dicapai sebulat suara.

HARGA MINYAK TURUN LAGI, BARANGAN BILA LAGI

Shukur Alhamdulliah.

Sebagai rakyat kita berterima kasih kepada kerajaan yang prihatin dengan kesusahan rakyat apabila menurunkan harga minyak sebanyak 10 sen berkuat kuasa tengah malam semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan melalui satu kenyataan semalam, petrol RON97 diturunkan daripada RM2 kepada RM1.90 seliter manakala petrol RON92 dan diesel masing-masing daripada RM1.90 kepada RM1.80 seliter.

Ini merupakan kali keenam kerajaan menurunkan harga minyak sejak Ogos lepas iaitu pada 23 Ogos, 24 September, 15 Oktober, 1 November dan 18 November 2008.

Pada 17 November lalu kerajaan mengumumkan harga minyak diturunkan sebanyak 15 sen berkuat 18 November dengan harga petrol RON97 turun daripada RM2.15 kepada RM2 seliter manakala RON92 dan diesel masing-masing daripada RM2.05 kepada RM1.90 seliter.

Kerajaan mengumumkan penurunan itu sejajar dengan penurunan harga bahan api itu di pasaran dunia.

‘‘Oleh kerana harga minyak dunia telah menurun secara ketara akhir-akhir ini, kerajaan telah membuat keputusan untuk sekali lagi mempercepatkan pengurangan harga runcit bagi membolehkan orang ramai menikmatinya,” kata beliau.

Penurunan harga petrol dan diesel itu dibuat ketika harga minyak mentah di pasaran dunia hari ini berlegar pada kadar AS$47.64 (RM172.93) setong.

Harga petrol dan diesel yang turun sebanyak 10 sen seliter berkuat kuasa tengah malam semalam bagi membolehkan rakyat menikmati penurunan harga bahan api dunia yang turun secara ketara akhir-akhir ini.

Penurunan ini jelas sekali akan mengunci mulut pihak-pihak yang sebelum ini berdegar-degar menghentam kerajaan kenapa minyak tidak dapat diturunkan kepada kadar yang lebih murah.
Pada penurunan lalu, akhbar Indonesia menyifatkan kerajaan Malaysia cukup responsif kerana menurunkan harga minyak sebanyak lima kali dalam tempoh empat bulan.

Berita utama Media Indonesia melaporkan tindakan pemerintah Indonesia untuk menurunkan harga bahan bakar agak "lamban" atau perlahan. Indonesia mengumumkan menurunkan harga minyak petrol sebanyak 500 rupiah atau kira-kira 18 sen berkuat kuasa 1 Disember lalu.
Pada masa ini, harga runcit petrol premium di Indonesia dijual pada harga 6,000 rupiah (RM2) seliter.

Penurunan yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia kali ini sebanyak 10 sen seliter berbanding 15 sen sebelum ini menjadikan harga berkedudukan lebih rendah daripada ketika harga mula dinaikkan kali pertama Jun lalu sebanyak pada ketika harga berada pada RM1.92.

Penurunan pada ketika rakyat sedang merancang perbelanjaan tahun hadapan adalah rahmat lebih-lebih lagi pada suasana ekonomi tidak menentu akibat tekanan ekonomi dunia.
Lebih menggembirakan ia berlaku ketika beberapa perayaan penting akan menjelang tiba, khususnya Aidiladha, Krismas, Tahun Baru dan Tahun Baru Cina.

Apa yang dinantikan kini ialah bilakah pula akan berlaku penurunan harga barang.

Isnin lalu (1 Disember 2008), Perdana Menteri mengarahkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memastikan harga barang makanan diturunkan selaras dengan penurunan harga minyak mesti merupakan barangan yang digunakan rakyat setiap hari.

Dalam nada kesal, Perdana Menteri berkata, peniaga kebiasaannya begitu liat malah lewat untuk menurunkan harga barang pada setiap kali harga minyak diturunkan tetapi begitu cepat pula tanpa disuruh menaikkan harga apabila harga minyak naik.

"Saya dah beritahu Shahrir (Datuk Shahrir Abdul Samad), bahawa barang yang diturunkan mesti barangan yang digunakan setiap hari. Ini satu masalah yang dihadapi oleh rakyat," kata Perdana Menteri.

Reaksi daripada itu, semalam Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata harga barangan di seluruh negara dijangka dapat diselaraskan dan diturunkan mulai suku pertama tahun hadapan berdasarkan penurunan harga bahan mentah di pasaran.

Beliau memberi jaminan itu berdasarkan kajian Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) berikutan penurunan harga minyak di pasaran buat masa kini.
Menurutnya, kadar harga barangan keperluan pada masa sekarang masih sukar diturunkan secara menyeluruh kerana masih terikat dengan kos pemprosesan yang lama semasa harga minyak berada di paras tertinggi.

Dalam masa yang sama, Shahrir memberitahu, pihaknya mengadakan kerjasama dengan semua pasar raya besar bagi menyelaraskan penurunan harga barangan sama ada di dalam atau di luar bandar.

Datuk Shahrir, rakyat mahu lihat keputusan!