Monday, October 6, 2008

NAJIB, ALTANTUYA, MOHD SAIFUL & MUFTI PERLIS

Selepas 916 tenggelam, kita kini menanti tarikh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menetapkan sama ada bertanding jawatan Presiden UMNO atau sebaliknya.
Sebagai rakyat Malaysia, saya merasakan semakin ‘dipermain-mainkan’ oleh pemimpin kita sendiri, tidak kira daripada Barisan Nasional (BN) atau pembangkang, khususnya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Maksud saya di sini, selepas menunggu 916 tidak menjadi, kini menunggu pula apakah Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan bertanding jawatan Presiden atau menyerahkannya kepada Datuk Seri Mohd Najib.
Kedudukan tidak menentu seperti ini amat meresahkan.
Penantian adalah penyeksaan.
Saya tidak pastilah bagaimana peniaga, usahawan atau juga pelabur merasakannya.
Dalam keresahan menunggu perubahan atau peralihan kepemimpinan ini, saya tertarik dengan pandangan Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Mufti Perlis (blog Minda Mufti) dalam tulisannya
“Tanggungjawab Mencari Pengganti Yang Berwibawa”.
Beliau menyifatkan bahawa soal mencari pengganti ini adalah perkara besar yang akan mengundang sama ada redha atau murka Allah di akhirat nanti.
Katanya, ia bukan soal melepaskan bebanan semata. Menurut beliau, jawatan pemerintahan pula, bukanlah harta rampasan perang yang boleh dibahagi-bahagikan begitu sahaja.

Menurut beliau, sahabat Rasulullah, Abu Bakr al-Siddiq pada penghujung hayatnya, menulis surat mencadangkan penggantinya dan menggambarkan betapa cadangan penggantinya atas asas tanggungjawab di hadapan Allah tanpa sebarang kepentingan diri.
Beliau juga memikirkan masa depan umat di bawah penggantinya, juga perasaan gerunnya kepada Allah tentang apa yang akan dilakukan oleh penggantinya.
Rumusan beliau ialah tanggungjawab rakyat dan kepimpinan yang memiliki kuasa untuk memastikan bahawa jawatan yang menentukan hala tuju masyarakat dan umat itu tidak akan jatuh melainkan ke tangan mereka yang benar-benar layak. Jangan jatuh ke tangan yang berkemampuan dan wibawa, tapi tidak amanah. Jangan juga jatuh ke tangan yang amanah, tapi tidak berkemampuan melaksanakan bebanan tugas.

Selepas membacanya terus terang saya tertanya-tanya dengan berbagai persoalan mengenai Anwar dan Mohd Najib, iaitu dua tokoh bakal pengganti.
Ia memang menuntut jawapan jelas kerana kedua-duanya menghadapi pelbagai tuduhan yang tetap digembar-gemburkan kerana belum ada penjelasan sebaik-baiknya:

1. Dakwaan yang Najib kenal Altantuya dan melakukan hubungan seks seperti di dakwa oleh Kickdefella pada 2 Oktober 2008 di bawah tajuk “We Know What Najib and Spouse Did Last Raya”.

I was told, few months before my arrest, of Balasubramaniam’s whereabouts. Remember Bala? Yes, our brother Bala whom has made then retracted the information below,
• He (Razak) had been introduced to Aminah (Altantunya Shariibuu) by Datuk Seri Najib Tun Razak at a diamond exhibition in Singapore.
• Datuk Seri Najib informed Razak that he (Najib) had a sexual relationship with Aminah and that she was susceptible to anal intercourse.
• Datuk Seri Najib wanted Razak to look after Aminah as he did not want her to harras him since he was now the Deputy Prime Minister.
I was told that Najib’s wife has met Bala in the British Isle few days after the private eye went missing and paid Bala RM5 Million. I was told that Bala and family are seeking the Indian citizenships. I truly hope this is not true and Rosmah will make a statement to deny this. At the same time, I hope the good Malaysians in certain places can check on the validity of the timing to ensure that Rosmah was actually somewhere in the British Isle during the few days after the disappearance of Mr. Bala.

2. Najib juga dituduh mengupah Mohd Saiful dalam konspirasi liwat Anwar supaya bersumpah dengan membayar berpuluh-puluh juta RM seperti didakwa oleh penceramah, Ustaz Badrul Amin di Pasir Puteh, Kelantan; dan CD ceremah beliau diedarkan ke seluruh negara!

3. Anwar pula sewajarnya membersihkan diri daripada tuduhan sodomi untuk diterima sepenuhnya sebagai Perdana Menteri; dan

4. Abdullah pula tidak wajar meninggalkan kita dengan wujudnya dua tuduhan baru bahawa beliau menerima RM200 juta daripada rasuah setengah billion ringgit yang diterima Razak Baginda.


Menurut Kickdefella dalam “We Know What Does This Raya”.
1. Meanwhile, it is good if Abdullah Ahmad Badawi denies he ever received RM200 Million from the total of half a billion Ringgit commission that we alleged Razak Baginda got it from the submarine deal. My source said Rosmah paid Abdullah RM200 million from the commission of the submarine deal. He however said nothing about Razak though.Well, with such big amount of money involved, it should not be so difficult to trace it even though it shall not be in the name of all the prominent figures. What we need is just somewhere to start or someone who could lead us to where it all begins. So someone somewhere out there, please lead us to it!
2. What Dollah failed to tell all Malaysian was that, Kamaluddin Abdullah, yes the son of Abdullah the PM is the ’secret agent’ for Eurocopter. Kamaluddin too is trying to win the bid to lease helicopter to PDRM. Among the first thing done by Dollah was announcing the Eurocopter – Ministry of Defense thingy.
2. Agreed for transition of power to be flexible and maybe earlier but asking for extension of 3 months till March 2009 as The Prime Minister. The Eurocopter deal will mean Kamaluddin will get RM250 Million a year for the next 30 years?

Hakikatnya seperti kata Mufti Perlis, krisis kepimpinan dalam masyarakat umat Islam hari ini adalah berpunca kerana ada pihak pihak yang hanya menumpukan di sudut al-Quwwah iaitu kemampuan atau kewibawaan atau karismatik seseorang tokoh dalam politik, tetapi melupakan sudut amanah yang membabit mengenai pegangan agama atau kesolehan seseorang pemimpin.
Sehingga akhirnya, ada yang memiliki kemampuan kepimpinan politik, tetapi kontang dari nilai-nilai takwa sehingga mudah terjerumus ke dalam kancah penyelewengan, rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Sementara, ada pihak yang lain begitu memberikan perhatian kepada soal kekuatan pegangan agama sehingga mengabaikan soal kemampuan dalam kepimpinan politik.

Ini juga menyebabkan ramai orang yang atas kepercayaan orang ramai tentang pegangan agama mereka lalu diberikan jawatan politik, akhirnya mereka gagal menguruskannya. Bukan kerana tidak amanah, atau tidak takutkan Allah, tetapi kerena tidak mempunyai ciri al-Quwwah atau kemampuan dalam menguruskan kepimpinan yang diamanahkan kepadanya.

Sebab itu Rasulullah s.a.w tidak memberikan jawatan kepada sahabah-sahabat yang tidak berkemampuan sekalipun dia seorang yang soleh.

Seperti sabda baginda kepada Abu Zar r.a.:
“Wahai Abu Zar, Sesungguhnya engkau ini lemah, sedangkan jawatan itu adalah amanah. Ia pada hari akhirat nanti adalah kerugian dan penyesalan, kecuali sesiapa yang mengambilnya dengan kelayakan dan menunaikan apa yang menjadi tuntutannya. (Riwayat Muslim).

Dalam riwayat al-Imam Muslim yang lain Rasulullah s.a.w bersabda:
“Wahai Abu Zar, sesungguhnya aku melihat engkau seorang yang lemah, sesungguhnya aku suka untuk engkau apa aku suka untuk diriku. Maka jangan engkau menjadi ketua ke atas dua orang dan jangan engkau uruskan harta anak yatim”.

Hakikatnya menurut Mohd Asri, walaupun Abu Zar terkenal baik dan soleh, namun itu belum cukup untuk melayakkannya memimpin.

HADI SOKONG TINDAKAN PERTUBUHAN HARAM

Bagaimana kiranya pada perayaan Deepavali nanti, orang Melayu atau kumpulan Islam beramai-ramai datang mengganggu rumah terbuka pemimpin India dengan tunjuk perasaan serta tuntutan tertentu sebagai membalas perbuatan pertubuhan haram Hindu Rights Action Force (Hindraf), tempoh hari?

Apakah wajar mereka berbuat demikian?Kalau mengikut fatwa Haji Hadi, perbuatan itu ‘tidak apa’ dan ‘wajar’ dilakukan kerana ia sebahagian proses demokrasi di negara ini.

Bagi Datuk Seri Abdul Hadi Awang, beliau menyifatkan perbuatan kumpulan haram Hindraf itu tidak salah kerana di Amerika Syarikat, penunjuk perasaan memprotes di depan Rumah Putih.

Apakah Hadi sedar bahawa beliau sebenarnya menyokong perbuatan oleh pertubuhan haram?

Sebaliknya, bertentangan dengan apa yang dikatakan oleh Haji Hadi, MIC menyifatkan tindakan penyokong Hindraf menyerbu Rumah Terbuka Aidilfitri Perdana Menteri dan Menteri-Menteri Kabinet beragama Islam pada 1 Oktober lalu sebagai perbuatan yang menyimpang daripada budaya masyarakat India.

Cuma persoalannya, jika bukan budaya kaum India di Malaysia, apakah ia budaya ‘India Import’?

Setiausaha Agung MIC, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata di Klang pada 5 Oktober 2008, tindakan itu tidak sepatutnya dilakukan oleh kumpulan berkenaan.
Ini kerana ia jelas menunjukkan mereka tidak menghormati semangat dan amalan budaya antara kaum di negara ini.

Beiau berharap supaya tidak ada lagi pihak tertentu menggunakan majlis-majlis seperti itu sebagai batu loncatan politik mereka kerana sambutan rumah terbuka perlu dirayakan dalam satu suasana yang lebih positif.

“Ini kerana rumah terbuka seperti yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dilihat sebagai satu penghormatan kepada masyarakat berbilang kaum dan ia diadakan agar ia dapat dirayakan bersama-sama bagi meningkatkan perpaduan rakyat,” katanya.

Banyak pihak menganggap perbuatan Hindraf itu tidak beradab.

Kerana itu amat wajar sekali seruan supaya polis membuka segera kertas siasatan ke atas pertubuhan haram Hindraf yang mengganggu ketenteraman awam serta bertindak keterlaluan tidak menghormati budaya masyarakat negara ini.

Presiden Persatuan Bekas Polis Malaysia (PBPM), Shafie Bakri menegaskan polis tidak boleh berlembut dalam hal ini kerana tindak-tanduk kumpulan itu berbaur hasutan dan berpotensi menimbulkan kekecohan.

Tegasnya, jika perbuatan tersebut dibiarkan berleluasa ia boleh mengugat kesejahteraan rakyat berbilang kaum yang selama ini tinggal dengan aman kerana menghormati satu sama lain.

"Perbuatan menyerbu majlis orang, rosakkan majlis dengan jeritan langsung tidak menunjukkan sikap yang sopan dan sekali gus mencemarkan imej negara ini di mata masyarakat antarabangsa.

"Kerajaan dan pihak berkuasa mesti bertindak ke atas kumpulan tersebut agar ia tidak mempengaruhi dan mengelirukan orang lain," katanya dihubungi Utusan Malaysia di Kuala Lumpur pada 5 Oktober 2008.

KERANA POLITIK, RAMADAN TIDAK BERERTI LAGI?

Saya bertanyakan kawan rapat yang menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim. Pada pertengahan Ramadan: “Tidakkah boleh Anwar tunggu sekejab, sehingga selepas Hari Raya Aidilfitri untuk ‘menjadi Perdana Menteri’?”

“Kenapa mesti ada tarikh yang berubah-ubah dan dalam bulan Ramadan pula?” tanya saya.
Katanya, Anwar tidak boleh ‘tahan-tahan lagi’ untuk ke Putrajaya bagi ‘memulihkan Malaysia’.
Kemudian apabila tidak apa berlaku pada 16 September dan 23 September,dan tarikh baru ditetapkan ialah 1 Oktober 2008, iaitu bersamaan 1 Shawal.
Entahlah, tetapi yang nyata Ramadan dan 1 Shawal sudahmeninggalkan kita beberapa hari lalu.

Seharusnya Ramadan menjadi bulan ‘mengurang persengketaan’ atau ‘bulan aman’ seperti serusn-seruan sebelum ini, termasuk oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tahun lepas, tetapi bukan tahun ini.
Ternyata Ramadan kali ini di Malaysia paling ‘buruk’ kerana wujudnya pertelingakah, tuduh-menuduh di kalangan umat Islam yang berebut kuasa.
Amat menyedihkan apabila umat Islam semakin kerap bersengketa selain berpolemik yang setengahnya ‘entah apa-apa’ pada Ramadan kali ini.
Apa yang berlaku sejak 1 Ramadan lalu menunjukkan iklim politik dan realiti sebenar permainan politik umat Islam di negara ini kerana bukan sahaja polimik yang diutamakan tetapi juga dicampurkan dengan fitnah-fitnah yang menyakitkan.

Persoalannya, apakah mereka yang menggelarkan diri sebagai alim ulama tidak lagi mengambil batasan syarak sebagai keutamaan dan perhitungan ?
Ia berlaku bukan antara pemimpin pembangkang dengan pemimpin BN tetapi juga antara pemimpin UMNO sendiri. Seolah-olah tidak boleh tunggu selepas Ramadan lagi!
Hakikatnya sejak pilihan raya Permatang Pauh dan kemudian pengumuman 916 – keadaan bukan menjadi reda tetapi bertambah kalut - dan diikuti pula oleh tarikh 23 September dan seterusnya, dan seterusnya!
Ironinya, mereka yang terbabit dalam ‘pertelingkahan Ramadan’ kali ini bukan calang-calang, semuanya faham dan mengerti semangat dan mulianya Ramadan.

Alangkah baiknya sekiranya Ramadan menjadi bulan bebas fitnah dan persengketaan seperti yang disarankan sebelum ini.
Tidak bolehkan pemimpin kita menangguhkan dulu perbalahan politik atau Ramadan diisyitharkan sebagai bulan genjatan senjata permusuhan.
Saya sangat bersetuju dengan saranan dan pendapat bahawa Ramadan sepatutnya difokuskan kepada usaha bagi membolehkan umat memfokuskan kepada usaha peningkatan kualiti diri melalui aktiviti-aktiviti ibadah.
Bayangkanlah pemimpin-pemimpin seperti Nik Aziz sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang serta Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menjadi aktor penting dalam gerakan 916 bukan calang-calang pemimin Islam.

Sementara di pihak UMNO, beberpa pemimpin yang ‘dalam kefahaman mereka dalam Islam’ turut terikut-ikut dengan rentak pembangkang dan pemilihan UMNO yang kini ditangguhkan ke Mac tahun depan.
Kita berharap apa yang berlaku pada Ramadan kali ini tidak akan berlaku lagi pada Ramadan tahun depan dan saya berdoa agar Tuhan mempertautkan hati-hati manusia Melayu-Islam di Malaysia berteraskan iman dan takwa.
Akhirilah segera adu-domba dan fitnah-memfitnah menjelang 1 Shawal dan janganlah ada lagi pemimpin-pemimpin Islam-Melayu yang tidak menghiraukan ‘kesucian Ramadan’.
Kedatangan 1 Shawal lalu diharapkan perbuatan kata-mengata dan ‘buruk-memburukkan’ tidak akan berlaku lagi demi imej Islam itu sendiri.

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan maaf jika keterlanjuran!

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Ada sesuatu yang memanggil saya untuk menyertai rakan-rakan bloggers. Saya berusaha untuk tidak menyertai rakan-rakan sebelum ini kerana merasakan ‘tidak apa’ kerana ada akhbar dan tv untuk disampaikan pandangan. Namun akhirnya saya mengalah. Kini tepat masanya untuk menyertai lagipun suasana politik dan negara semakin bercelaru dan tonggang-terbalik. Entahlah...