Friday, December 18, 2009

TINDAKAN TERHADAP AHLI PARLIMEN BN PERLU TEGAS

Ketegasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk mengambil tindakan terhadap Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang tidak hadir bagi meluluskan Bajet 2010 Isnin lalu patut disokong dan dipuji.

Kenyataan Najib semalam yang berkata kegagalan ramai Ahli Parlimen BN hadir pada sidang Dewan Rakyat

adalah sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku sangat tepat.

Kita menyokong jika Perdana Menteri mengenakan tindakan sewajarnya terhadap mereka.

Lagipun bak kata Perdana Menteri, arahan sudah diberikan supaya semua Timbalan Menteri dan Ahli Parlimen hadir pada persidangan itu.

"Saya sudah dapat senarai mereka yang tak hadir dan kita akan menyusulinya dengan tindakan sewajarnya. Sekurang-kurangnya kita kena buat satu perjumpaan untuk mengingatkan tanggungjawab mereka untuk hadir pada persidangan Parlimen," katanya pada sidang media bersama wartawan Malaysia di Copenhagen, Denmark malam semalam.

Bukan sahaja kegagalan itu mencerminkan sikap ‘tidak endah dan tidak menunjukkan pentingnya Bajet 2010’ tetapi tindakan Ahli Parlimen BN itu menyebabkan kerajaan hampir menanggung malu besar.

Ini kerana Bajet 2010 diluluskan dengan kelebihan majoriti tiga undi saja menerusi undi belah bahagian, iaitu 66 menyokong dan 63 menolak.

Malah, Najib dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, terpaksa bergegas dari majlis di ibu negara untuk memastikan Bajet 2010 diluluskan dalam undian pada 11.15 malam itu.

Seramai 74 Ahli Parlimen BN tidak hadir di Dewan Rakyat ketika bacaan kali ketiga Bajet 2010 untuk kelulusan.

Kehadiran Ahli Parlimen BN cuma 48 peratus, iaitu 66 daripada 137 anggota berbanding 77 peratus pembangkang, iaitu 63 daripada 82 anggota.

Selain soal ‘ketidak bertanggungjawaban’ Ahli Parlimen BN pada pengundian berkenaan, Bajet 2010 dikatakan kurang dibahaskan oleh Ahli Parlimen BN.

Malah ada pihak mempersoalkan apabila Bajet 2010 yang menelan belanja bilion ringgit diluluskan dengan suara lebih 3 undi sahaja iaitu 66 menyokong dan 63 menentang dalam pengundian lewat malam tadi.

Najib dituduh pembangkang hilang kredibiliti apabila inilah kali pertama berlaku apabila satu bajet diluluskan dengan perbezaan undi yang sangat tipis. Jika ditolak, ia membawa implikasi besar terhadap kerajaan pimpinan Umno itu.

Semasa undian dibuat peringkat Jawatankuasa untuk Kementerian Dalam Negeri, iaitu kementerian yang terakhir yang dibahaskan, ia hanya diluluskan dengan majoriti satu undi sahaja.

Bajet kali ini paling tidak sempurna kerana bajet tersebut gagal menyakinkan ahli Parlimen PR dan juga Ahli Parlimen BN. Perbahasan berlaku dengan penuh kecelaruan dan ketidakyakinan.

Pengundian pula dijalankan ketika jumlah Ahli Parlimen PR dan BN hampir sama ramainya, sekiranya kehadiran ahli Parlimen PR melebihi BN sudah pasti bajet tersebut akan ditolak, di mana maruah Najib yang sememangnya sudah tidak punya maruah lagi sekiraya bajet 2010 ditolak oleh parlimen ?

Beberapa ahli Parlimen PR melihat bajet 2010 banyak kelemahan, antaranya pengurangan RM58 bilion wang Petronas yang sepatutnya diterima dalam suku akhir tahun ini.

Cadangan Usul Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya Bajet 2010 dinilai semula pula dianggap sangat bertepatan oleh pembangkang.

Apapun, Najib perlu tegas dalam soal ini kerana sekiranya sikap tidak ambil kisah Ahli Parlimen walaupun di Dewan Rakyat yang menjadi tugas hakiki mereka, apakah ia juga mencerminkan sikap mereka di kawasan masing-masing?

Seperti saya katakan sebelum ini, wajarkah ‘ponteng’dibiarkan berterusan? Kalau kalah kerana peruntukan lemah tidak apa tetapi kalau gara-gara Ahli Parlimen BN ponteng, ia menggambarkan betapa Perdana Menteri tidak boleh mengawal penyokong dan Ahli Parlimen BN sendiri.

Memalu dan mengaibkan kalau malam semalam undi BN kurang daripada pembangkang dan kalah di Parlimen gara-gara kurang penyertaan Ahli Parlimen BN.

Kerana itu bertindaklah sewajarnya agar BN tidak dimalukan oleh sikap Ahli Parlimen yang mewakili BN sudah tidak berminat.
Saya ulangi - Yang tidak berminat itu, tidak payah bertanding lagilah pada pilihan raya akan datang. Menyusahkan parti, rakyat dan Perdana Menteri!

NIK AZIZ JENIS TIDAK RETI MENGAKU BERSALAH!

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata dalam isu perlantikan menantunya menerajui Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), beliau tidak boleh dipersalahkan walaupun perkara itu dikatakan" salah”.

Ini kerana menurut Menteri Besar Kelantan itu, tiada orang memaklumkan perkara itu kepadanya bahawa perkara itu salah.

Katanya, Penasihat Undang-Undang Negeri (LA) pun tidak memberitahu kepada beliau bahawa perlantikan itu salah.

Persoalannya, apakah benar Nik Aziz ‘tidak tahu’?

Jawapannya itu juga menggambarkan beliau tidak bersalah. Jadi nak salah “beliau macam mana?

Tambahnya, pelantikan menantunya dilantik dibuat dengan mempertimbangkan kelebihan jurutera muda itu, antaranya yang aktif dan mudah berkomunikasi dengan beliau.

Kadang-kadang nak gelak dengar sebab dan kenapa beliau melantik menantunya.
Oklah, kalau orang PAS semua segan dan takut dengan Nik Aziz untuk menyatakannya.

Tetapi kenapa beliau mempertahankan Mohd Ariffahmi Abdul Rahman ketika Tan Sri Annuar Musa memperkatakan mengenai isu nepotisme ini di DUN Kelantan pada 2007?

Kenapa beliau tidak bertanyakan LA atau sesiapa juga, sebaliknya buat tidak tahu?

Juga, apakah peringatan mesti daripada orang PAS semata-mata kerana mereka sahaja ‘Islam’? Peringatan daripada pemimpin UMNO seperti Annuar tidak bersifat Islam?

Dengan mengatakan beliau tidak tahu-menahu bahawa tindakannya melantik menantu sendiri menerajui PMBK melanggar peruntukan undang-undang adalah kenyataan politik untuk melepaskan diri.

Jelas Nik Aziz sebenarnya banyak ‘tidak tahu’ dan melalui perkataan tidak tahu beliau cuba melindungi dirinya daripadanya rasa bersalah.

Dengan tidak mengakui diri dan menerima melakukan sesuatu yang bersalahan bukan sifat Islamik. Ramai yang akan hilang hormat kepada Nik Aziz jika beliau terus berdalih sebegini.

Ikuti kata-kata Nik Aziz bagi menggambarkan beliau sebagai pemimpin Islam sanggup menyalahkan orang lain dan bagaikan tidak peka melakukan kesalahan:

"Waktu saya lantik menantu saya, saya tidak tahu barang tidak boleh. (Saya) lantik dalam mesyuarat penuh. Ada penasihat undang-undang negeri (LA)," kata menteri besar Kelantan...Saya sebut dalam kertas, menantu saya (dilantik). LA senyap. Saya kata, sahlah," kepada Malaysiakini.

Ditemui di pejabatnya oleh wartawan portal berita itu di Kota Bharu, Nik Abdul Aziz diminta mengulas kontroversi panjang yang melanda syarikat berkaitan kerajaan itu susulan tindakannya melantik Abdul Ariffahmi Ab Razak sebagai ketua pengarah eksekutif PMBK.

Pelantikan menantunya itu didakwa amalan nepotisme sehingga pemimpin tertinggi PAS, termasuk Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pada 23 November lalu meminta Nik Aziz menasihatkan Abdul Ariffahmi meletakkan jawatan.

Abdul Ariffahmi, yang juga exco Pemuda PAS Kelantan, akan berundur secara rasmi pada Mac tahun depan apabila merancang menyerahkan notis berbuat demikian pada 24 Disember ini.

Ketika diwawancara Khamis lalu, Nik Abdul Aziz ditanya pendiriannya sama ada pelantikan Abdul Ariffahmi merupakan satu kesalahan.

Nik Abdul Aziz berkata,

Ketika Malaysiakini ingin terus mengajukan soalan-soalan berhubung perkara itu, mursyidul am PAS yang berusia 78 tahun bagaimanapun menghentikan wawancara kira-kira 35 minit itu dengan alasan sudah keletihan.

Berikut petikan wawancara berhubung isu PMBK:

Tentang Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) ini, apa yang sudah terjadi?

PMBK ini perbadanan menteri besar. Waktu kami ambil alih, tidak ada fail apa pun dalam PMBK. Menteri besar dulu (BN) buat bagaimana, (kita) tidak tahu. Jadi, waktu ambil alih dulu, kami lantik seorang perempuan berpengalaman dari Kuala Lumpur. Dia buatlah ala kadar, kemudian dia letak jawatan.

Waktu saya lantik menantu saya, saya tidak tahu barang (ini) tidak boleh. (Saya) lantik dalam mesyuarat

penuh, ada penasihat undang-undang negeri (LA). Saya sebut dalam kertas, menantu saya (dilantik). LA senyap. Saya kata, sahlah.

Tahu-tahu bising pula. Tetapi saya rasa kedudukan saya benar. Jadi benar kerana LA tidak bersungut apa (membantah). Maka itulah kedudukannya.

Dan pada saya, bukan sahaja masalah menantu sahaja. Selain (sebagai) menantu, dia ini pula ada ilmu. Dan rumah dia dekat dengan rumah saya. Dia pergi sembahyang di masjid, insya Allah dia naik ke rumah. Makan, bercakap, berunding, pergi sembahyang Subuh.


Sebab mudah hendak jumpa?

Ini dekat rumah. Kalau menantu saya duduk jauh seperti orang lain, saya pun tidak tertarik pada dia (untuk melantiknya). Dan dia ini orang muda.

Dia aktif. Jadi saya sayang pada dia kerana dia ini aktif, orang muda dan rumahnya dekat dengan rumah saya. Dia duduk bersama (saya) bertahun-tahun. Selama tiga atau empat tahun.

Sebenarnya salah atau tidak melantik dia?

Mengikut katanya salahlah. Tetapi saya pun tidak tahu. Orang pun tidak beritahu saya. LA pun tidak sebut apa. Nak salah saya macam mana? Jadi bila timbul macam ini, saya kata letak jawatanlah.


Tok Guru tidak terfikir waktu hendak lantik dulu, akibatnya boleh timbul fitnah?

Fitnah ini, tidak lantik dia pun, orang fitnah juga. Saya ini orang PAS, orang Islam. Orang Melayu sendiri benci pada saya. Cina tidak benci saya. Melayu yang benci pada saya. (Gejala) ini pelik.

Ada kemungkinan LA takut, segan hendak tegur Tok Guru sebab Tok Guru menteri besar?

Itu wallahu 'alam (hanya Allah yang mengetahui). Itu tanya dialah.

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU MAAL HIJRAH 1431HSELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU
MAAL HIJRAH 1431HJANGAN SERTAI DEMONSTRASI HARAM
Hari ini kabarnya AMK selangor akan mengadakan demontrasi di masjid negeri Shah Alam selepas solat Jumaat bagi mendesak agar perbicaraan liwat Anwar Ibrahim diadakan serentak di mahkamah syariah.

Soalnya, apakah Anwar dah mula nak berdalih lagi ?
Polis Selangor semalam sudah memberi amaran bahawa orang ramai jangan menyertai perhimpunan itu.

Orang ramai dinasihatkan supaya tidak menyertai mana-mana demonstrasi haram yang dijangka diadakan di Petaling Jaya dan Shah Alam hujung minggu ini bagi mengelak berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini.

Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar berkata polis telah menerima banyak maklumat mengenai terdapatnya pemimpin-pemimpin parti politik dan badan bukan kerajaan (NG0) tertentu yang bercadang mengadakan demonstrasi jalanan dan forum.

"Polis Selangor tidak akan memberikan sebarang permit ke atas penganjuran majlis tersebut. Saya menasihatkan parti-parti politik dan NGO supaya tidak meneruskan niat mereka untuk mengadakan demonstrasi dan forum berkenaan," katanya dalam satu kenyataan media.

Beliau berkata orang ramai dinasihatkan supaya tidak terlibat sama kerana polis sudah bersedia untuk mengambil tindakan tegas terhadap perhimpunan haram seperti itu.

Demonstrasi haram itu sebenarnya melanggar perjalanan kes mahkamah beliau sendiri.

Anwar cuba mereka cipta satu konsep demokrasi baru, mewujudkan satu trial public bagi memberikan damage kepada 'bakal' keputusan yang berlaku Februari 2010 !

Demokrasi rimba seperti ini sengaja dicipta untuk mengheret Polis Selangor khususnya dengan harapan agar polis mengambil tindakan terhadap hadirin yang memprotes.

Dengan ini mudahlah Anwar melabel dan memberikan persepsi kepada penyokongnya, bahawa polis dan mahkamah memang berkonspirasi dalam kes liwat beliau..

TAHNIAH - BOLA SEPAK MENANG EMAS SUKAN SEA 2009Skuad bola sepak bawah 23 negara mencipta sejarah Sukan SEA apabila menang emas pertama selepas kali terakhir dilakukan 20 tahun lalu.

Jaringan gol sendiri pemain Vietnam selepas tolakan Norshahrul Idlan Talaha memberikan peluang untuk Malaysia memperoleh emas dalam acara akhir bola sepak lelaki Sukan SEA XXV.

Kali terakhir skuad negara menang emas ialah di Temasya Kuala Lumpur 1989.