Monday, January 16, 2012

DR HASAN TOLAK ANWAR KERANA HOMOSEKSUAL

"Anwar akan menjadikan perkara itu 'halal'. Tuhan melarang, dan masyarakat akan berada dalam keadaan huru-hara dan kucar-kacir jika itu berlaku. Pandangan-pandangan dalam temubual bersama BBC mencerminkan pandangan peribadinya,” - Dr Hasan Ali

Sebelum ini mungkin Datuk Seri Anwar Ibrahim melihat insan-insan seperti Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, Datuk Zulkifli Nordin, Datuk Ibrahim Ali atau Saiful Bukhari Azlan sebagai ‘seteru mutlaknya’ tetapi mulai hari ini, ahli PAS yang dipecat, Datuk Dr Hasan Ali tampil memeranginya secara terang dan terbuka.

Hari ini Dr Hassan menganggap Anwar mesti ditolak oleh semua rakyat Malaysia kerana pemimpin PKR itu akan melakukan sesuatu terhadap undang-undang menentang homoseksual jika dipilih mentadbir kerajaan persekutuan.

Bekas ketua PAS Selangor itu berkata, itu merupakan sebab mengapa dia tidak boleh bekerja atau menghadiri perbincangan empat mata dengan pemimpin pembangkang tersebut.

Malah, menurut Dr Hasan, temubual baru-baru ini antara BBC dan Anwar menunjukkan dia mempunyai “pandangan peribadi” berhubung isu tersebut.

“Ini ialah sebab mengapa saya tidak boleh bekerja dengannya. Ini adalah faktor mengapa rakyat Malaysia perlu menolak Anwar. LGBTs (lesbian, homoseksual, dwiseksual dan transeksual) disahkan di Malaysia! Tuhan melarang! Saya boleh melihat keadaan yang sukar jika perkara itu berlaku,” kata Dr Hasan di Kuala Lumpur hari ini.

Bagi Dr Hasan, Anwar akan menjadikan perkara itu 'halal'. “Tuhan melarang, dan masyarakat akan berada dalam keadaan huru-hara dan kucar-kacir jika itu berlaku. Pandangan-pandangan dalam temubual bersama BBC mencerminkan pandangan peribadinya,” tambah anggota Dewan Undangan Negeri Gombak Setia itu.

Selepas dibebaskan meliwat bekas pembantunya, Anwar telah dituduh menjadi penyokong hak-hak homoseksual, dengan Umno mendakwa memiliki bukti-bukti Anwar berkata demikian semasa satu temubual dengan rangkaian televisyen BBC baru-baru ini.

Dr Hasan berpendapat, jawapan Anwar semasa temuduga itu sahaja menunjukkan mengapa tekaannya terhadap pemimpin de facto PKR itu ialah “sah.” “Tujuan saya sangat mulia, saya rasa hanya Allah akan tahu.”

Dr Hasan menyifatkan Anwar sebagai orang yang gila kuasa.

Beliau mendedahkan, PR gagal dalam rampasan kuasa pada 16 September di sebalik mana Anwar tberjanji akan berlaku pembelotan beramai-ramai dari Ahli Parlimen Barisan Nasional, terutama yang dari Sarawak dan Sabah.

“Jadi, saya atau Anwar yang gila kuasa? Saya berada di puncak kuasa sebagai sexco, tetapi saya bersetuju untuk dikorbankan,” kata Hasan.

Mingguan Malaysia semalam memetik pemimpin Pembangkang itu sebagai berkata semasa temubual bersama BBC, undang-undang dan hak-hak homoseksual di Malaysia dianggap “purba” dan “bukan berkaitan.”

Wartawan BBC telah meminta Anwar mengulas sama ada menolak idea anti diskriminasi dan hak-hak homoseksual, di mana dia telah dituduh berkata “kami perlu mengkaji semula beberapa undang-undang purba kami.”

“Kami orang Islam dan bukan Islam di Malaysia pada umumnya percaya dan komited menyokong kesucian perkahwinan antara wanita dan lelaki, tetapi kami tidak sepatutnya dilihat untuk menjadi punitif dan mempertimbangkan undang-undang purba seperti berkaitan,” kata Anwar kepada BBC.

Tetapi petikan tambahan pemimpin de facto PKR tidak dinyatakan Utusan and Berita Harian iaitu Anwar berkata bahawa PKR “…tidak menggalakkan homoseksual, dan kami tidak perlu meminta maaf untuk itu.”

Namun perkataan tidak menggalakkan homoseksual itu membawa seribu makna.

Tidak menggalakkan bermakna buat boleh tetapi tidak akan dihukum, seperti merokok, tidak digalakkan tetapi tidak menmghentikannya terus atau dilarang!

Bukankah kata-kata Anwar itu bemakna bebas melakukan homoseksual tetapi pada bahasa mudah, “pandai-pandalilah….”