Thursday, January 9, 2014

PENINGKATAN KOS BOLEH TINGKATKAN KEGANASAN TERHADAP KANAK-KANAK?


Apakah kes penderaan kanak-kanak akan meningkat seiring dengan kenaikan kos hidup yang semakin tinggi?

Apakah benar kekecewaan yang meningkat dalam kehidupan di bandar, tekanan kerja, isu kewangan, kehilangan keselesaan dalam keluarga, boleh membawa kepada kemarahan memuncak seseorang sejak kebelakangan ini?

Jawapan yang diberikan pakar psikatri mengenai dua solan berkenaan ialah ‘Ya”. Ini membimbangkan kita.

Apapun, mereka yang melakukan penderaan kanak-kanak berkemungkinan juga menjadi mangsa terhadap perlakuan diri sendiri dan mengalami beberapa bentuk penyakit mental atau gangguan personaliti.

Berikutan itu pakar memberi amaran bahawa kes-kes penderaan kanak-kanak berkemungkinan besar akan meningkat akibat tahap tekanan yang ditanggung keluarga dalam usaha untuk menangani kos hidup yang tinggi.

Persatuan Kesihatan Mental Malaysia berkata kekecewaan yang meningkat dalam kehidupan di bandar, tekanan kerja, isu kewangan, kehilangan keselesaan dalam keluarga, semua ini dikesan boleh membawa kepada kemarahan memuncak seseorang sejak kebelakangan ini.


"Kemarahan ini sering membawa kepada serangan agresif yang boleh dipindahkan ke arah orang yang disayangi," kata timbalan presidennya, Datuk Dr Andrew Mohanraj Chandrasekaran.

Perunding psikiatri menambah: "Kos sara hidup yang meningkat dan harapan yang tinggi dalam kehidupan di bandar sering menyaksikan kedua-dua ibu bapa bekerja.

"Sistem keluarga nuklear (keluarga asas) adalah normal berbanding keluarga yang besar, satu perkara yang telah berlalu. "Ini juga bermakna kekecewaan yang lebih besar dialami oleh kedua-dua ibu bapa yang bekerja terutamanya dengan peningkatan kos hidup dan menjalani hidup di luar kemampuan seseorang yang membawa kepada kehancuran kewangan."

Dr Andrew mengulas laporan dalam akhbar 'The Star' mengenai kes seorang kanak-kanak yang telah disapu cili pada kemaluan dan disumbat cili pada mulutnya dan satu lagi kes kanak-kanak yang meninggal dunia selepas ditendang dan dicampak ke lantai.

Beliau telah dimaklumkan bahawa jumlah kes penderaan kanak-kanak yang lebih besar telah dibawa ke hospital awam untuk penilaian perubatan pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Dr Andrew berkata keluarga perlu hidup mengikut kemampuan mereka dan ibu bapa perlu menjadi teladan dengan berhemat dalam berbelanja.

"Tidak ada keperluan untuk membeli sebuah telefon pintar untuk anak berusia 10 tahun dengan akses internet hanya untuk bersaing dengan jiran-jiran atau untuk menutup mulut anak," katanya.

Beliau berkata guru juga perlu diajar berwaspada untuk mengesan kes-kes penderaan kanak-kanak.


Pada masa yang sama, langkah-langkah punitif perlu ditingkatkan terhadap ibu bapa bukan sahaja dalam kes penderaan kanak-kanak tetapi juga terhdap anak-anak yang diabaikan mereka, kata Dr Andrew.

Bekas Presiden Persekutuan Asean bagi Psikiatri dan Kesihatan Mental (AFPMH) Prof Dr Mohamad Hussain Habil berkata kegagalan dalam perkahwinan atau masalah kewangan boleh mencetuskan seseorang bertindak ganas.

Beliau berkata mereka yang melakukan penderaan kanak-kanak berkemungkinan menjadi mangsa terhadap perlakuan diri sendiri dan mengalami beberapa bentuk penyakit mental atau gangguan personaliti. "Ia hanya memerlukan faktor tidak diduga yang berlaku secara pantas (seperti masalah perkahwinan atau masalah kewangan) untuk meletakkan individu-individu (yang telah menjadi mangsa ) pada risiko menjadi pendera," katanya.

Dr Mohamad Hussain mengeluh apabila terdapat pihak memilih untuk mengabaikan kes-kes penderaan kanak-kanak. "Kadang-kadang datuk dan nenek, ibu saudara atau bapa saudara tahu apa yang sedang berlaku tetapi bukannya membantu kanak-kanak itu, mereka hanya buat-buat tidak nampak dan membiarkan penderaan terus dilakukan.

"Bantuan sering sampai kepada kanak-kanak kemudiannya, pada peringkat tulang telah patah. "Apabila ini berlaku, diri anda bertanya apa masalahnya dengan masyarakat hari ini," kata beliau.

Profesor Madya Dr Andrew Aeria di Universiti Malaysia Sarawak percaya bahawa "tekanan hidup industri" akan meningkatkan bilangan kes penderaan kanak-kanak.


Beliau berkata kerajaan harus melihat bahawa tekanan mental merupakan isu kesihatan yang serius. "Hakikatnya penderaan yang berlaku adalah isu kesihatan mental," katanya.

Dr Aeria, pakar dalam bidang sains sosial, pasti bahawa kos sara hidup yang meningkat akan meningkatkan tahap tekanan dan memberi tekanan dalam kehidupan moden.

Beliau mencadangkan agar lebih banyak pusat kaunseling diwujudkan di bandar dan diperkenalkan di kawasan-kawasan perumahan di mana mereka yang berada dalam kesusahan boleh menerima bantuan yang diperlukan.

Dr Lai Fong Hwa, seorang pakar psikiatri di Hospital Besar Pulau Pinang berkata kenaikan kos hidup boleh menjadi faktor mencetuskan pencerobohan terhadap seseorang individu jika dia tidak dapat menampung beban. "Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Semuanya bergantung kepada individu itu dan sama ada dia bersedia atau tidak untuk membuat perubahan gaya hidup yang diperlukan untuk menampung kos sara hidup yang meningkat, "kata Dr Lai.

"Dalam masa-masa seperti ini, anda perlu mengambil langkah ke belakang dan menetapkan semula keutamaan anda. "Sentiasa ingat bahawa keluarga anda adalah yang pertama dan bukannya kekayaan material."


Sementara itu, Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong berkata semua mata akan tertumpu kepada dasar fiskal Putrajaya memandangkan kenaikan harga mula membebani rakyat.

Beliau berkata dengan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan, dan lebih banyak pemotongan subsidi dijangka berlaku, persoalan lebih banyak akan dibangkitkan mengenai kredibiliti Kerajaan.

"Rakyat akan meletakkan lebih penelitian ke atas perbelanjaan kerajaan dan jika dasar ekonomi difikirkan tidak baik, keadaan itu akhirnya akan memburukkan lagi permintaan domestik," katanya.

Liew, yang memperoleh suara terbanyak dalam pemilihan jawatankuasa eksekutif pusat DAP baru-baru ini berkata kenaikan harga itu akan memberi kesan semua orang.

"Orang ramai akan cuba untuk menjimatkan wang, kurang berbelanja dan mendapatkan pendapatan sampingan. Apabila semua orang yang menawarkan khidmat dan tidak ada yang membuat pembelian, permintaan dalam negeri akan jatuh," katanya.

Beliau berkata satu-satunya cara bagi kerajaan untuk mengurangkan kesan ke atas orang ramai akan ialah dengan menghapuskan "pembaziran" dalam pelbagai sektor dan meningkatkan perkhidmatan pengangkutan awam dan bukannya memotong subsidi bahan api.

"Saya percaya kerajaan mempunyai hak untuk menaikkan harga petrol tetapi ia hanya harus dilakukan apabila pengangkutan awam yang berkesan dan cekap.

"Untuk menyediakan pengangkutan awam yang cekap, ia tidak semestinya mmerlukan MRT," katanya merujuk kepada projek Kerajaan Persekutuan yang merupakan sebahagian daripada Program Transformasi Ekonomi.

"Ini akan membolehkan lebih ramai orang untuk melobi bagi mendapatkan kontrak. Adakah kita benar-benar menggalakkan orang ramai untuk menaiki bas?

"Jika kita telah berjaya menggalakkan orang ramai untuk beralih kepada pengangkutan awam, barulah kita boleh bercakap tentang menaikkan harga petrol," katanya.

Selain kos sara hidup, Liew melihat 2014 sebagai ujian untuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada bagaimana beliau mengendalikan "pelampau" dan NGO-NGO berhaluan kanan yang menjadi batu penghalang kepada masyarakat pelbagai budaya Malaysia.

"Apa sahaja yang dilakukan pada tahun ini akhirnya akan memberi kesan kepada negara pada tahun-tahun akan datang.

Dia perlu membuat keputusan sama ada mahu terus mengambil pendekatan sederhana seperti bagaimana 1Malaysia digambarkan atau sebaliknya," katanya.

Liew tidak menolak kemungkinan populariti Barisan Nasional merosot terutamanya di kawasan pinggir bandar pada tahun ini.

'GRAND DESIGN' SIAPA YANG CUBA MELAGA-LAGAKAN AHMAD SAID DENGAN ISTANA?


"...Apabila saya baca (kenyataan) itu kelmarin, tidak munasabah apabila seseorang ke Kemaman yang memperkenalkan diri sebagai adinda Tuanku, tak kan orang Kemaman, Pegawai Daerah tidak mengenali siapa adinda Tuanku.” 
- Datuk Seri Ahmad Said.

Daripada teganuku

KUALA TERENGGANU (9 Januari 2014) - Siapa tidak kecewa apabila niat baik dan kerja baik untuk rakyat dibalas dengan FITNAH dan hemburan kata-kata yang menghina!

Lebih memburukkan, fitnah yang dilemparkan itu seolah-olah mahu memperkecilkan sumbangan tenaga dan pemikiran Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said untuk rakyat Terengganu, khususnya di Kemaman dalam menghadapi keadaan ketika dan selepas banjir.

Perbuatan memfitnah beliau kononnya menyeleweng bantuan pihak istana untuk mangsa banjir di Kemaman sungguh MENGEJUT dan MENGECEWAKAN.

Malah fitnah itu seolah-olah ada suatu ‘grand design’ yang SENGAJA mahu melaga-lagakan beliau dengan istana.

Apakah kerana selama ini beliau kelihatan rapat dengan istana Terengganu menyebabkan ada pihak cuba merenggangnya?

Apakah kerja ini sengaja dilakukan oleh pihak tertentu melalui laman sosial, khususnya Facebook untuk mengatakan bahawa ‘masa sudah tiba’ untuk beliau disingkirkan oleh istana selepas menjadi Menteri Besar selama lima tahun?

Kejadian terbaharu, Ahmad Said didakwa oleh sebuah laman sosial 'Pakatan Rakyat Election News' menerusi Facebook pada Isnin lalu mendakwa bantuan pihak istana tersebut tidak diagih oleh Menteri Besar berkenaan.

Sebaliknya bantuan disonglap oleh Ahmad Said yang menyebabkan kemurkaan pihak istana.

Memburukkan lagi keadaan, kononnya ada pihak dari istana yang dikatakan menyamar dan turun ke Kemaman untuk mendapat tindak balas rakyat mengenai bantuan yang sepatutnya diberikan kepada rakyat. 

Lebih serius, laman berkenaan mengatakan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin ketika melawat dan menghulurkan bantuan kepada mangsa banjir di Kemaman tempoh hari, telah menyerahkan bantuan peribadinya untuk mangsa-mangsa banjir melalui Ahmad Said.

Menurut lama sosial itu, hasil siasatan yang dibuat oleh adinda Sultan Terengganu itu, (Tengku Panglima), bantuan tersebut tidak disalurkan kepada mangsa-mangsa banjir.

Ini bermakna Ahmad Said ‘telah mengyonglap keseluruhan wang tersebut’ untuk kepentingan dirinya. Malang sekali cerita sebegini direka dan disebarkan melalui media sosial.

Sedangkan sebagai orang Islam, semua tahu ‘fitnah itu lebih kejam daripada membunuh’.

Amat nyata, FITNAH yang disebarkan itu bertujuan membunuh karier politik Ahmad Said dan sekaligus MENJATUHKAN beliau daripada jawatan Menteri Besar.


Dengan cuba menimbulkan kebencian rakyat dan melaga-lagakan Ahmad Said dengan istana, pihak berkenaan berharap ‘grand design’ mereka akan menyebabkan Menteri Besar itu terpelanting daripada jawatannya.

Memanglah cerita begini menarik, seronok dan sedap untuk disebarkan.

Tetapi wajarkah kita sebagai rakyat yang sayangkan keamanan, kestabilan dan kemakmuran yang dikecapi selama ini boleh terpedaya dengan ‘satu berita yang dibawa oleh mereka yang fasiq’?

Di dalam Al Quran melalui Surah Al Hujaraat ayat 6 , Allah Taala telah berfirman kepada orang-orang yang beriman supaya tidak mempercayai berita dari orang-orang fasiq dan supaya memeriksa kesahihannya berita tersebut terlebih dahulu sebelum bertindak.

 “Wahai orang yang beriman, sekiranya datang kepada kamu seseorang fasiq membawa berita, maka hendaklah kamu menyiasat dahulu berita tersebut, agar tidak bertindak di atas kejahilan dan akhirnya akan membawa kepada kekesalan”.

Sebagai rakyat Terengganu yang berpegang teguh kepada agama Islam, orang beriman sewajarnya tidak mengambil bulat-bulat apa yang dibawa oleh mereka yang fasiq ini melainkan diperiksa terlebih dahulu kesahihan berita tersebut.

“…sebab itu Islam sebut sekiranya datang kepada kamu seorang yang munafik membawa fitnah, hendaklah kamu siasat sama ada perkara itu betul ataupun tidak. Sebab apabila saya baca (kenyataan) itu selepas dimaklumkan kelmarin, maknanya tidak munasabah bayangkan apabila seseorang ke Kemaman yang memperkenalkan diri sebagai adinda Tuanku, tak kan orang Kemaman, Pegawai Daerah tidak mengenali siapa adinda Tuanku,” tegas Ahmad Said.

Dengan mempercayai perkataan orang fasiq tanpa periksa akan menyebabkan tindakan seseorang akan tersasar dari kebenaran, yang akan menyebabkan berlaku fitnah dan kezaliman keatas pihak yang tidak berdosa.

Lebih memudaratkan dengan adanya media social sekarang, FITNAH itu bagaikan sesuatu yang benar da nada yang menokok tambah ketika menyebarkan berita berkenaan secara melulu tanpa memeriksa kesahihan dan kebenaranya terlebih dahulu.


Dua perkara yang boleh dijadikan TANDA TANYA sekiranya terbaca atau terlayar tulisan di laman social ‘'Pakatan Rakyat Election News' itu:

1. Tidak logik sama sekali Tuanku Sultan menyerahkan bantuan kepada rakyat melalui Menteri Besar kerana Tuanku Mizan yang mesra dengan rakyat pastinya berkenan untuk menyampaikannya sendiri. Tindak munasabah bagi Sultan Terengganu itu tidak menyampaikan sendiri bantuan kerana sebelum ini pun, seperti di Besut, Tuanku Sultan yang mencemarkan duli melawat rakyat lebih gemar menyampaikan sendiri bantuan berkenaan.

2. Mustahil tiada siapa yang mengenali TENGKU PANGLIMA yang kononnya ‘dihantar’ ke Kemaman untuk menyiasat kes kononnya Menteri Besar songlap duit rakyat.

Kerana itu semalam Menteri Besar itu meluahkan kekecewaannya kepada media apabila terus difitnah dan dituduh dengan tuduhan tidak berasas oleh pihak tertentu yang dilihat mahu menjatuhkan reputasinya. 

Bercakap kepada pemberita di selepas Mesyuarat Exco, Menteri Besar menyifatkan kenyataan melalui Facebook oleh pihak tertentu itu sangat tidak munasabah.

"Saya tidak tahu apa motif mereka. Sedangkan ketika itu saya ada bersama Tuanku semasa majlis bantuan penyampaian barangan di Sekolah Menengah Kebangsaan Cukai dan Sekolah Kebangsaan Seri Iman di Kemaman," katanya.

Beliau kesal kerana susulan kenyataan tidak berasas itu, ramai pengguna Facebook memberi komen negatif dan melemparkan pelbagai tuduhan tidak wajar kepada beliau.

“Apabila adanya FB, Twitter, SMS, Instagram dan sebagaianya, sepatutnya manusia lebih bertamadun. Apatah lagi jika orang itu adalah orang Islam, sebab fitnah itu lebih dashyat daripada membunuh.

“Kalau dulu fitnah seorang dari mulut ke mulut, kini dengan kecanggihan media sosial menyebabkan perkara itu tersebar dalam masa beberapa minit sahaja ke seluruh dunia, sedangkan perkara itu sebenarnya tidak betul,” katanya.

Beliau kini menilai dan mengkaji perkara itu dari pelbagai sudut sebelum membuat tindakan seterusnya.