Monday, March 2, 2009

UMNO AKAN KE MAHKAMAH?

Permainan dah bermula!

Sebelum ini ada pihak meningatkan saya bahawa Datuk Seri Mohd Najib Razak TIDAK AKAN DAPAT MENJADI PERDANA MENTERI, setidak-tidaknya Mac ini.

Walaupun Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sudah memberi jaminan akan melepaskan jawatan kepada Najib tetapi perkembangan esok, jam 1 tengahari akan menjawab sega-galanya.
Satu sms daripada seorang rakan – WIP – menggembarkan.

Saya terus menghubungi beberapa pemimpin UMNO. Ada yang mengatakan YES, dan ada pula yang tidak tahu.

Apakah bunyi SMS berkenaan?

“Esok Selasa – 3 Februari 09, jam 1 pm satu sidang media untuk mendapatkan INJUKSI/PERINTAH mahkamah bagi menangguhkan Pemilihan Agung UMNO 09 akan dipimpin oleh Dato................., adakah kerana mahu mempertahankan Pak Lah & menidakkan Najib atau adakah kerana Ku Li. Apa yang pasti, UMNO akan ke mahkamah sekali lagi, Kita tunggu esok.”

Jika benarlah apa yang dikatakan ini, negara akan menghadapi satu lagi krisis politik.
Sudah pasti keadaan ini akan mengeruhkan lagi suasana politik negara dan memberikan keuntungan sedikit sebanyak kepada pembangkang.

Mainan dan pakatan siapakah ini?

Kemelut politik seperti ini akan menjadikan UMNO sebagai parti yang bukan sahaja mendapat ancaman dari luaran tetapi dalaman.

Apakah UMNO perlu proses ‘penyucian’ seperti 1988?

Apakah UMNO akan berada dalam ‘kegawatan’ seperti 1999?

Atau apakah UMNO akan menjadi parti minority mulai 2009 hanya kerana perebutan menjadi Perdana Menteri?

Apa pun interesting juga untuk melihat bagaimana Abdullah dan Najib menghadapi krisis ini.

Apakah ia secara bersama atau berasingan?

Tunggulah!

KINI GILIRAN NAJIB

Yang rasa nak pertahankan Pak Lah beterusan menjadi Perdana Menteri, lupakanlah.

Walau sesiapa juga sama ada dalam UMNO atau PAS seperti Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat atau Datuk Seri Abdul Hadi Awang, lupakan segala niat untuk memujuk Pak Lah.

Yang rasa tidak selamat tu pula, cubalah cari jalan selamat.

Jangan nak ganggu Najib lagi.

Masa sudah sampai untuk mereka yang beria-ia mahu ‘mempertahankan’ Pak Lah agar lupakan niat mereka.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini menegaskan, beliau kekal dengan pendiriannya untuk menyerahkan tampuk kepimpinan kepada Timbalannya, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak Mac ini.

"Itu adalah rancangan yang saya buat... oleh itu kita perlu mengikut perancangan tersebut," kata beliau pada sidang akhbar di hari terakhir Sidang Kemuncak ASEAN di Hua Hin, Thailand petang ini.

Jawapan ini jelas kenyataan ikhlas Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Ini dengan sendirinya menolak tanggapan sesetengah pihak tidak akan berundur selepas pemilihan Umno.

Spekulasi atau berita angin ini bukan sahaja diperkatakan oleh pemimpin UMNO biasa serta kutu politik di warong, coffeehouse, The Mall atau juga tempat-tempat lain tetapi turut mendapat perhatian bekas Perdana Menteri.

Kata Tun Dr Mahathir Mohamad dalam blognya: “Kata berita angin mereka sedang menasihat Dato Seri Abdullah supaya tidak letak jawatan apabila sahaja Dato Seri Najib Razak jadi Presiden parti. Kata mereka tidak semestinya Presiden parti jadi Perdana Menteri. Ini bukan syarat dalam perlembagaan negara. Ia hanya amalan parti tanpa peruntukan tertulis. Yang menentu segala-galanya ialah Perdana Menteri. Jikalau Perdana Menteri tidak letak jawatan itu haknya, sepertimana memilih menteri atau timbalan perdana menteri adalah haknya. Biasa terjadi yang dipilih menjadi Timbalan Perdana Menteri bukan Timbalan Presiden UMNO.”

Yang baiknya, tidak usahlah lagi mempersoalkan niat Abdullah walaupun pembangkang dikatakan naik semangat untuk mengulangi semula ‘gelora politik’ menyerang pemerintah (Barisan Nasional) yang dilihatnya semakin kalut.

Sebelum sidang Parlimen yang sedang berlangsung sekarang bermula, ada ramalan kononnya akan ada perbahasan berkisar sekitar peralihan kuasa.

Ada tiga teori menarik yang diperkatakan sebelum persidangan Parlimen bermula dua minggu lalu.

Teori itu ialah:

Pembangkang akan bawa usul di Dewan Rakyat untuk undi percaya kepada Abdullah supaya terus jadi Perdana Menteri. Tujuannya ialah menyekat Najib.

Kononnya satu usul akan dibawa ke Dewan Rakyat untuk mengundi memilih Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pengganti kepada Abdullah.

Ini bermakna Abdullah pun melepas dan Najib pun melepas. Pembangkang dikatakan akan menyokong usul ini dan sesetengah Ahli Parlimen BN dikatakan sudah bersetuju dengan usaha mengundi Tengku Razaleigh.

Usul pembangkang di Parlimen untuk undi tidak percaya kepada BN itu hanya sebagai ‘wayang’ sahaja.

Kalah menang tidak penting bagi usul itu tidak penting. Kalau kalah, mereka berjaya memalukan parti pemerintah bahawa ia kini dalam keadaan gawat dan bila-bila masa sahaja boleh tumbang.

Kalau menang - Pakatan Rakyat dikatakan secara senyap sudah mendapat sokongan beberapa Ahli Parlimen Sarawak – kerajaan BN akan berdepan dengan kekurangan majoriti kerana beberapa Ahli Parlimen parti komponen dikatakan bersedia membentuk kerajaan dengan kerjasama PKR dan DAP.

Yang mana satu betul tidak tahu, atau semuanya tidak betul tidak dapat dipastikan.

Namun kerja-kerja puak yang mahu Abdullah terus berkuasa tidak pernah berhenti.

Mereka cuba memburuk dan mengatakan Najib adalah pemimpin lemah dan tidak berdaya untuk membawa BN dan UMNO menang pilihan raya.

Mereka berkempen: “Ikutlah cara Tajol Rosli, mengaku saja tidak dapat membawa kemenangan kepada BN, letak jawatan...”

Tapi yang jelas kini, Abdullah mengakui Najib boleh memperbetulkan UMNO dan BN dan kerana itu beliau tetap dengan pendiriannya.

Sekali lagi, bagi puak yang masih khayal dan berkempen mempertahankan Abdullah, hentikan usaha anda dan marilah bulatkan tekad membantu Najib memulihkan UMNO dan menjamin BN menang cemerlang dalam setiap pilihan raya.

Terimalah hakikat bahawa era Najib sudah bermula kini.

Jangan jadikan Abdullah berada pada kedudukan semakin dibenci oleh rakyat dan ahli UMNO sendiri gara-gara ‘macha’ dan ‘juak-juak’ yang merasakan jika Abdullah pergi mereka akan ‘mati’.

Hakikatnya, lebih baik mereka ini semuanya mati daripada UMNO dan BN menjadi mangsa permainan politik dan kepentingan diri mereka sendiri apabila meletakkan keuntungan peribadi lebih penting daripada parti.

Terima kasih Pak Lah dan BERHATI-HATI DENGAN KUASA DS NAJIB!