Wednesday, March 25, 2009

ELAK UMNO JADI LIPATAN SEJARAH

Umno tetap disayangi oleh orang-orang Melayu.

Kekurangan sokongan ketika pilihan raya Mac 2008 lalu bukan penyudah segala-galanya.

Kenapa mengukur kekuatan UMNO hanya pada sekali pilihan raya? Kenapa tidak ukur keputusan lain ketika krisis 1988 dan 1998, iaitu pada pilihan raya umum 1990 dan 1999?
Apakah keputusan pilihan raya 1990 begitu teruk hingga membawa kepada krisis parti? Apakah ia menyebabkan wujudnya desakan menukar pemimpin?

Kenapa ketika itu UMNO terus mengekalkan kuasa dan hanya Kelantan sahaja berada di pihak PAS?

Dan pada pilihan raya 1999, Terengganu turut jatuh tetapi UMNO kembali tegak di Terengganu pada 2004?
Jawapannya ialah, jangan meletakkan kesalahan kepada UMNO tetapi pemimpin dan individu dalam UMNO.

Sebenarnya yang menyebabkan UMNO goyah adalah mereka yang keluar UMNO dan tidak berjuang menegakkannya dari dalam.

Pilihan raya 1990 tergugat kerana keluarnya Tengku Razaleigh Hamzah membentuk Parti Semangat 46 dan pada pilihan raya 1999, UMNO tergugat kerana tercampaknya Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kemudian menubuhkan Parti Keadilan Rakyat.

Jika diambil pilihan raya 1990, 1999 serta pilihan raya 2008 sebagai petunjuk, semuanya menunjukkan bahawa krisis kepimpinan yang menyebabkan rakyat marah kepada UMNO.

Lebih buruk, pada pilihan raya 2008, banyak petunjuk menyerlahkan bahawa sesetengah individu (pemimpin) yang menyebabkan rakyat menyampah. Dengan kata lain, hanya segolongan pemimpin UMNO yang dibenci rakyat bukan semua. Inilah yang menyebabkan kekalahan.

Tetapi perhatikan bagaimana UMNO pulih pada pilihan raya 1995 dan juga 2004 selepas berlakunya krisis dalam parti.

Apakah sejarah tidak akan berulang bahawa pada pilihan raya akan datang, UMNO akan kembali dijulang?

Saya yakin dengan UMNO kembali teguh melalui pemilihan parti kali ini, UMNO akan melonjak kembali pada pilihan raya akan datang.

Jadi, UMNO sebenarnya tidak ditolak oleh rakyat, khususnya orang Melayu. Malah tidak ada sesiapa dapat menafikan hal ini. Sebab itulah, mereka mengundi untuk mengekalkan Umno sebagai parti terbesar dengan kerusi terbanyak di Dewan Rakyat biar[pun dinafikan majoriti dua pertiga.

"Atas sebab itu, Umno wajib mengambil iktibar yang betul dari mesej yang disampaikan oleh orang Melayu.

"Jika tidak, perasaan sayang tapi marah ini akan bertukar pula menjadi benci dan terus tidak peduli," kata Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Razak yang akan dinobatkan sebagai Presiden UMNO esok.

Untuk melangkah ke masa depan, Najib juga berkata, Umno harus berhenti daripada dikaitkan dengan politik wang dan sebarang amalan siasah yang tidak sihat.

Tegas beliau, Umno dan mana-mana juga parti atau organisasi akan hancur jika pemimpin dan ahlinya dibelenggu politik wang.

" Pemimpin berkualiti tetapi tidak memberi rasuah akan terpinggir. Parti akan diterajui pula oleh golongan yang akan terus mengamalkan budaya itu dalam kepimpinan," katanya.

Tambah Najib, "jelas, kalau tidak dibendung dan membarah, kelaknya pemimpin dan pengikut akan menganggap ia sesuatu yang biasa hingga timbul ungkapan ‘beri salah, tidak beri kalah’."

"Barangkali juga semua dalam dewan ini tahu apa itu SK dan SI, Salam Kosong dan Salam Isi... Ini bukan satu gurauan.

"Kita mestilah menghapuskan politik wang hingga ke akar umbinya. Jika tidak, nantinya kita sama-sama bertanggungjawab untuk mengkafan dan menguburkan Umno, parti tercinta ini," katanya.

Juga. Menurut beliau, "Umno sama sekali tidak boleh dilihat sebagai parti yang antiidea baru, anti orang cerdik pandai atau parti yang tidak mesra dengan orang muda."

Katanya, Umno adalah parti yang bertanggungjawab meningkatkan akses pendidikan terutamanya pendidikan tinggi kepada mereka.

"Kini, 38 peratus kumpulan umur 17 hingga 23 tahun berpeluang mendapat pendidikan tinggi.

"Angka diunjur ini akan meningkat kepada 40 peratus menjelang tahun 2010 dan 50 peratus apabila tibanya 2020. Apa yang penting, janganlah kita biarkan hasil semaian Umno ini terlepas ke tangan pihak lain.

"Sebolehnya, kita perlu menawan imaginasi golongan ini dengan memastikan arah tuju parti seiring dan sejalan dengan aspirasi mereka," katanya lagi.

Beliau seterusnya menyeru bahawa ahli-ahli Umno mesti juga memastikan amalan jelek cantas-mencantas dan sekat "menyekat mana-mana anak-anak Melayu, tua atau muda, terpelajar atau tidak, dihentikan pada detik, saat dan ketika ini juga."

Jelas ingatan Najib pada majlis perasmian serentak Perhimpunan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno di PWTC bertajuk Menakhoda Zaman sangat penting.

Ia adalah peringatan untuk lebih 2,500 perwakilan UMNO yang akan mengundi hari ini dan esok untuk pelbagai jawatan parti.

Pemilihan Umno kali ini yang meliputi semua peringkat bakal menentukan masa depan dan survival parti itu untuk terus mencipta sejarah ataupun sebaliknya.

Ketika menyampaikan ucapannya yang bertemakan Menakhoda Zaman, Timbalan Presiden Umno ini berkata, tugas para perwakilan tahun ini adalah yang paling berat dalam sejarah Umno.

Hakikatnya benar sekali kata Najib, bukan sekadar kedudukan atau status bagi mana-mana individu sahaja yang akan dipertimbangkan tetapi yang dipertaruhkan sebenarnya ialah survival Umno itu sendiri.

Iangatlkah, keputusan yang bakal perwakilan UMNO ambil sepanjang persidangan kali ini akan menentukan masa depan parti.

Ia sama ada akan terus mencipta dan melakar sejarah ataupun menjadi sebahagian daripada lipatan sejarah.