Sunday, December 13, 2009

BUMIPUTERA HANYA TUNTUT SEPARUH HAKNYA…

Buka dan kangkanglah seluas-luasnya.

Dedahkan segalanya-galanya mengenai keistimewaan Bumiputera. Inilah yang dimahukan oleh DAP dan sekutu-sekutunya.

Inilah juga yang dimahukan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) apabila ramai pemimpinnya menganggap menjadi suatu keadilan jika Bumiputera dikurangkan hak mereka dan bukan Bumiputera ditambah hak mereka untuk menjadi sama rata.

Bagi kedua-dua parti ini, keadilan akan hanya akan dicapai apabila seluruh rakyat negara ini, Bumiputera dan bukan Bumiputera menikmati hak dan peluang sama rata, walaupun hakikatnya Bumiputera ketinggalan jauh.

Bukan sahaja di bidang pelajaran dan ekonomi tetapi hak mendapat kesamarataan turut membabitkan sosl-soal kepentingan sosial lain.

Walaupun mendapat hak sama rata politik tetapi bukan Bumiputera tetap tidak berpuas hati sampai kepada tahap mereka ‘mempersendakan’ agama Islam dan Raja-Raja Melayu.

Mereka buat-buat tidak faham dan mempersoalkan usaha mengangkat kedudukan kaum Bumiputera dalam arus perdana pembangunan negara.

Biarpun usaha itu bukanlah sesuatu yang keterlaluan namun mereka menggambarkannya sebagai dasar ‘pilih kasih’ dan ‘tidak adil’ kepada bukan Bimputera.

Lebih menghairankan apabila ada Bumiputera sendiri mahu memperjuangkan hak orang lain dan ‘memberikan dengan banyaknya hak mereka…jika ada Bumiputera bercakap mengenai hak-hak yang patut mereka nikmati, mereka dicop ‘Rasis’.

Bolehkah kita mengatakan seseorang itu rasis sedangkan mereka memperjuangkan hak yang patut mereka kecapi?

Lagipun apa yang Bumiputera tuntut adalah sebahagian sahaja daripada apa yang patut mereka dapati berasaskan jumlah penduduk di negara ini.

Seperti kata Tun Dr Mahathir Mohamad semalam, walaupun penduduk Bumiputera hampir 60 peratus daripada jumlah penduduk tetapi kuota yang ditetapkan hanya 30 peratus sahaja.

"Ini bukan perkauman... kita hanya tuntut separuh daripada apa yang sepatutnya kita tuntut. Ini tunjukkan kita bukan perkauman. Kalau perkauman kita (sudah) tuntut 60 peratus. Malahan nak capai 30 peratus pun tidak mudah," ujarnya.

Beliau menegaskan, jika wujud ketidakseimbangan dari segi pengagihan ekonomi, mereka yang ketinggalan akan merasa benci dan iri hati dan mungkin akan bertindak liar dan perkara inilah yang mahu dielakkan kerajaan.

Bekas Perdana Menteri dan bekas Ahli Parlimen Kubang Pasu berkata, tumpuan dan peluang lebih yang diberikan kepada kaum Bumiputera tidak bermakna kaum-kaum lain diketepikan.

Dr Mahathir juga berkata, adalah penting bagi kaum Bumiputera untuk memiliki pengetahuan dalam bidang pengurusan perniagaan kerana ramai daripada mereka tidak tahu menggunakan wang sebagai modal atau melabur sebaliknya hanya untuk membeli-belah.

"Kita perlu tukar pemikiran Bumiputera. Wang itu apabila dilabur memberi pulangan dan dengan itu meningkatkan kekayaan mereka.

"Biasanya mereka bila dapat wang berbelanja... kadang-kadang lebih belanja daripada wang yang ada dan ini wujudkan masalah," katanya.

Selain itu Dr Mahathir menegaskan bahawa peluang memasuki universiti awam yang diberikan kepada lebih ramai kaum Bumiputera berbanding kaum lain di negara ini tidak harus dipertikaikan oleh mana-mana pihak.

Menurutnya, adalah tidak adil untuk melabelkan kerajaan mengamalkan sifat perkauman dan meminggirkan kaum-kaum lain.

"Peluang kepada lebih ramai Bumiputera berbanding kaum lain adalah bagi memastikan keseimbangan pembangunan kaum agar mereka tidak ketinggalan dalam arus perdana pendidikan yang akan hanya memberikan pelbagai kesan negatif.

"Jumlah Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) kini hampir sama dengan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan kemasukan pelajar Bumiputera amat kecil iaitu hanya di sekitar 10 peratus sahaja dan selebihnya kaum-kaum lain," katanya dalam ucaptama bertajuk 'UUM 25 Years Expectation vs Reality' di Konvensyen Alumni Universiti Utara Malaysia (UUM) 2009 di Sintok semalam.

Dr Mahahtir berkata, perkara itu berlaku kerana tidak ramai kaum Bumiputera mampu melanjutkan pelajaran ke IPTS disebabkan masalah kewangan yang terhad.

"Oleh itu, kita tidak harus berasa bersalah (semata-mata) kerana kita adakan tempat untuk Bumiputera. Kita ada hak untuk dapat kedudukan seimbang di negara ini. Kita nak hak secara berpatutan," katanya.