Tuesday, May 8, 2018

APAKAH PENGUNDI MUDA AKAN SOKONG HADI DI PARLIMEN MARANG KALI INI?Parlimen Marang memiliki lebih 60 peratus pengundi bawah 40 tahun.

Apakah kerana faktor ini calon penyandang Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan golongan muda penting kepada PAS?

Jika demikian, amat nyata Hadi bergantung kepada undi orang muda di Marang untuk membolehkan beliau mempertahankan kerusi berkenaan pada hari pegundian Pilihanraya Umum ke-14 esok..

Namun apakah Hadi seseorang yang wajar dikembalikan semula ke kerusinya?

Persoalannya juga, apakah orang muda yang sedang dilanda berbagai masalah seperti mendapatkan biasiswa untuk melnjutkan pelajaran ke luar negara, pekerjaan, peluang berniaga, mendapatkan rumah dan sebagainya boleh berharap kepada Hadi?

Juga penting, apakah Hadi boleh diharap untuk menyelesaikan masalah pinjaman PTPTN dan institusi pinjaman lain untuk yang berdepan dengan masalah membayar balik hutang melanjutkan pelajaran.

Rakyat bukan sahaja di Marang tetapi seluruh negara juga amat tahu beliau adalah ‘rakan politik’ Perdana Menteri sementara, Najib Razak.


Hadi sangat mesra malah dilihat sangat menyokong Najib dalam banyak perkara – walaupun dalam isu tertentu melibatkan rakyat, beliau diketahui tidak senang dengan Perdana Menteri, banyak kali beliau hanya berdiam diri

 Apakah Hadi benar-benar memainkan peranannya sebagai Ahli Parlimen di Dewan Rakyat?

Beliau memang dilihat sebagai tokoh, apalagi sebagai Presiden PAS tetapi persoalannya, apakah ada perubahan beliau bawa ke daerah itu sejak menjadi Ahli Parlimen Marang 1990 sehingga 2004?

Kemudian, selepas tewas sekali beliau kembali semula pada 2008 dan menang lagi pada PRU13 dengan majoriti bertambah kepada 5,124 undi.

Sekali lagi apa isu tempatan yang disuarakan oleh beliau?

Sikap beliau yang banyak membisu juga berlaku dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu selaku ADUN Rhu Rendang.

Malah, sikap PAS yang dingin dan dilihat tidak berpihak dalam isu-isu penting di Dewan Rakyat diserlahkan melalui sikap Hadi yang sering tidak hadir pada persidangan Dewan Rakyat.

Diketahui juga bahawa sikap PAS yang jauh berbeza dengan keadaannya ketika Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat masih hidup, turut mempengaruhi rakyat dan penyokong PAS untuk menilai sejauh mana sikap dan pengaruh Hadi.


Bukan suatu rahsia lagi bahawa UMNO sebenarnya tidak begitu berminat untuk meletakkan calonnya di Parlimen Marang.

Dan dikatakan juga – sekiranya diletakkan juga calon BN di parlimen itu, ia hanya sebagai pelengkap.

Dikatakan, jauh di sudut hati Najib, beliau lebih suka sekiranya Hadi menang percuma.

Pada ketika Pengerusi BN Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif seakanmahu patuh sahaja kepada saranan Najib, ada pihak UMNO di Marang enggan melayan hasrat Najib itu.

Pemimpin UMNO Marang mahu Hadi dilawan seperti biasa dan tiada istilah ‘menang percuma’ untuk Najib.

Persoalannya, apakah calon Parlimen BN untuk Parlimen Marang - Mohamad Nor Endot – hanya calon pelengkap dan sudah bersedia untuk kalah?

Bagi Pakatan Harapan pula, berlaku sedikit kekecohan apabila pemimpin muda Parti Amanah Negara (AMANAH), Miqdad Zakaria tidak dicalonkan.
Penggantinya, Zarawi Sulong (Dr) adalah ahli PKR yang diletakkan oleh  `AMANAH sebagai calon yang menurut pendapat pemimpin politik AMANAH Marang sebagai  tidak berpengaruh berbanding Miqdad.

Jadi, walaupun Hadi dilihat tidaklah sekuat sebelum ini kerana tergantungnya pembentangan undang-undang persendirian RUU355, beliau mempunyai sedikit kelebihan kerana ‘arahan Najib’ dan perselisihan faham antara AMANAH Marang dan kepimpinan AMANAH negeri.

Namun bagi pengundi muda yang diharapkan oleh Hadi untuk menyokongnya, mereka turut mnilai besar manakah sumbangan Hadi kepada perbahasan dan  pembuaan dasar dan undang-undang di Dewan Rakyat, selain sumbangan beliau kepada anak muda di Parlimen Marang?

Sekiranya mereka merasakan Hadi hanya menjadi ‘boneka’ di Dewan Rakyat seperti sebelum ini apabila beliau jrang hadir persidangan, seperti juga pada persidangan DUN Terengganu, wajarkah beliau dipiih semula?

Apakah cukup dengan ‘rapatnya beliau dengan Najib’ untuk melayakkan beiiu dipilih sebagai ahli Parlimen sekali lagi?