Saturday, November 19, 2011

FITNAH AHMAD SAID DITANGKAP KHALWAT – “KITA JUMPA DI MAHKAMAH…”

Setiausaha Politik MB Terengganu, Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid (tiga dari kiri) dan Setiausaha Akhbar, Rosli Zakaria membuat laporan polis pada 14 November lalu.

“See You In Court” atau “Kita Jumpa Di Mahkamah” , itulah keputusan Menteri Besar Terengganu , Datuk Seri Ahmad Said yang nekad mahu mengambil tindakan undang-udang terhadap penulis blog yang menfitnah beliau.

Ahmad Said sudah berpatah arang untuk tidak memaafkan sesiapa sahaja yang memfitnahnya dan hanya akan bertemu mereka di mahkamah.

Menurutnya, tidak ada guna lagi permintaan maaf daripada blogger yang memfitnahnya dan juga mereka yang membuat pautan dan turut sama menyebarkan firnah berkenaan.

Katanya, dia tidak akan memaafkan mereka kerana yang dilakukan itu cukup mengaibkan dirinya dan keluarga. “Jika saya memaafkan mereka, bermakna senanglah kalau ada lagi penulis yang memfitnah orang, kemudian tampil minta maaf, selepas itu bebas.

“Itu sangat tidak adil bagi pihak yang ditabur fitnah dan yang memfitnah perlu bertanggungjawab dan menerima hukuman sewajarnya.

“Saya serah semua ini kepada pihak polis. Selepas polis selesai menjalankan siasatan, saya akan melantik peguam dan jumpa dimahkamah,” katanya pada siding media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, Rabu 16 November 2011 lalu.

Katanya, penulis-penulis itu mahu musnahkan reputasi dan kerjaya saya dan sekarang sudah tiba masanya “kita jumpa di mahkamah”.

“Saya menolak dakwaan penulis blog itu kononnya berkahwin kali ketiga dan mengaitkannya dengan isu tangkap khalwat. Saya tidak berkahwin kali ketiga,” katanya.

Menteri Besar sebelum ini dilaporkan membuat laporan polis dan berniat menyaman dua pemilik laman blog yang dikatakan memfitnah dirinya berhubung isu beliau dikatakan telah ditangkap basah sebelum ini.

Beliau merujuk dua blog iaitu http://msomelayu.blogspot.com/ dan guanopulok.blogspot.com yang didakwa memfitnah beliau sejak tiga bulan lalu.

Menteri Besar Terengganu itu berkata, pihaknya juga telah mengenal pasti pemilik blog itu sebagai blog 'MSO' manakala sebuah lagi blog iaitu 'guanopulok' masih lagi disiasat kerana blog tersebut dipercayai telah didaftarkan di California.

Dalam laporan pada 4 Oktober lalu, pemilik blog guanopulok.blogspot.com mendakwa Menteri Besar itu telah 'ditangkap' oleh seseorang di Hilton Sentral.

Banyak versi mengenai cerita isteri ketiga Ahmad Said ini tetapi yang paling memarahkan beliau ialah kononnya beliau ditangkap khalwat.

Blog ini pada posting 13 November lalu menyebut, bukan rahsia lagi, Menteri Besar Terengganu sering bermalam di Hotel Hilton Sentral jika ada urusan rasmi di Kuala Lumpur.

Dan kerana itu ada tuduhan mengatakan beliau ditangkap khalwat di hotel berkenaan.

Persoalannya, apakah mungkin ada pihak boleh bolos ke bilik Menteri Besar di hotel berkenaan sedangkan untuk menggunakan lif pun terpaksa pakai kad khas.

Apakah berani staf hotel berkenaan membenarkan sesiapa sahaja bolos ke bilik tetamu begitu sahaja? Lagipun bukan mudah untuk ke bilik penginapan Menteri besar berkenaan kerana beliau adalah ‘regular customer’ di hotel berkenaan yang pastinya mendapat ‘perlindungan yang cukup’.

Jika benar boleh bolos, siapakah yang menangkap beliau? Ada repot polis atau Jabatan Agama Islam Wilayah tentang kejadian itu?.

Menurut Teganukita, Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Zamri Shamsudin mengesahkan telah menerima laporan berhubung perkara itu.

"Saya tak boleh ulas panjang mengenai perkara itu tapi kita akan siasat kes tersebut di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan," katanya.