Friday, July 3, 2009

TIDAK BERASASKAN FAKTA – NORMAN & MEMEY TERANIANYA?

Bagaimana Jabatan Agama Islam Selangor (JAIs) boleh bertindak hanya melalui hearsay?

Memang baik mengaku salah namun tidakkan ini menggambarkan keputusan dan tindakan dibuat tidak cermat?

Tidakkah tindakan itu boleh menjejaskan imej seseorang? Tidak kiralah dia seorang celebrity atau orang biasa.

Lebih memburukkan serbuan dibuat hanya berdasarkan maklumat dengar cakap daripada pengadu yang dibuat melalui panggilan.

Siapakah pemanggil itu dan bolehkan dipercayai hanya melalui panggilan telefon?

Juga, apakah hanya mendakwa di Mahkamah Syariah bagi setiap kes yang disyaki khalwat jalan terbaik?

Menurut laporan mStar yang memetik Bernama hari ini melaporkan bahawa Mahkamah Syariah Gombak Timur, diberitahu bahawa pertuduhan berkhalwat terhadap pasangan pelakon Norman Hakim dan Memey tahun lalu adalah salah dan tidak berasaskan fakta.

Pegawai Penguatkuasa Agama, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIs), Abdul Rahman Lai Abdullah dalam keterangannya sebagai sebagai saksi pertama pendakwaan bagi kes itu, mengakui pertuduhan itu tidak betul kerana Norman tidak ditemui pada 3 pagi dalam premis yang sama seperti dinyatakan dalam kertas pertuduhan.

Sebaliknya, menurut Abdul Rahman, pelakon itu ditemui dan ditahan ketika berada dalam premis di tingkat atas dari tempat Memey ditemui, yang merupakan sebuah premis berlainan dan mempunyai alamat yang berlainanan.

"Saya tidak nampak manamana lelaki semasa (saya) masuk ke dalam rumah (premis dalam kertas pertuduhan) dan saya juga tidak nampak manamana lelaki semasa memeriksa tingkat bawah dan ruang udara di tingkat atas rumah," kata Abdul Rahman ketika disoal balas oleh peguambela Fakhrul Azman Abu Hassan.

Pada 20 Jan lepas, Norman atau nama sebenarnya Mohamed Norhakim Zaidon, 33, mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan berkhalwat dengan Memey atau nama sebenarnya, Suhaiza Suhaimi, 21, di pejabat beralamat 41A, Jalan UP 1/2 Taman Ukay Perdana, Hulu Klang, pada 3 pagi 30 Okt 2008.

Bagi kesalahan itu Norman dibicarakan mengikut Seksyen 29(1)(a) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 manakala Memey didakwa mengikut Seksyen 29(1)(b) enakmen sama.

Dalam sesi soal balas itu lagi, Abdul Rahman juga bersetuju dengan cadangan peguambela bahawa pemeriksaan oleh pegawai penguatkuasa agama pada malam kejadian adalah berdasarkan maklumat dengar cakap daripada pengadu yang dibuat melalui panggilan telefon.

Fakhrul: "Bagaimana kamu tahu bahawa dalam premis itu ada orang yang didakwa salah, lelaki (Norman) dan wanita (Memey) ini?"

Abdul Rahman: "Dari maklumat yang diterima dari pengadu."

Fakhrul: "Setuju atau tidak saya katakan bahawa pemeriksaan premis adalah berdasarkan dengar cakap atau hearsay daripada pengadu sahaja?"

Abdul Rahman: "Betul."

Saksi itu bagaimanapun tidak bersetuju dengan cadangan peguambela bahawa maklumat yang diberikan pengadu yang mendakwa Norman dan Memey berada dalam premis beralamat 41A itu adalah salah kerana Norman sebenarnya tidak berada pada pukul 2.40 pagi dalam premis yang dinyatakan.

"Saya tidak boleh kata maklumat itu tidak betul kerana saya belum selesai membuat pemeriksaan lagi ketika itu," katanya.

Perbicaraan disambung 31 Julai.

KENAPA TIDAK MINTA LEE GUAN AIK LETAK JAWATAN?

Aii...tak ada pun yang minta wakil rakyat tunggal bebas di Kedah Lee Guan Aik meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat.

Kalaulah kena kepada ADUN UMNO atau parti lain, pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau DAP sudah pasti minta beliau mengosongkan kerusi.

Lihat apa jadi kepada dua bekas ADUN PKR dan seorang ADUN DAP di Perak diminta supaya kosongkan kerusi.

Kenapa DAP dan PKR diam? Pening dengan masalah yang mengganggu mereka di Pulau Pinang?

Hari ini, wakil rakyat tunggal DAP di Kedah Lee Guan Aik mengisytiharkan dirinya sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) bebas dan berkecuali dan tidak lagi menjadi penyokong kerajaan negeri.

Bukan itu sahaja, mungkin tiga ahli majlis pihak berkuasa tempatan dan 43 ketua komuniti dari DAP negeri ini juga akan meletak jawatan jika DAP pusat bersetuju dengan keputusan mereka.

Sebagai ADUN bebas dan berkecuali, Lee berkata, beliau juga tidak akan menyokong Barisan Nasional (BN) tetapi sebaliknya hanya menyokong pihak yang benar sahaja.
Pihak yang benar? Apakah PAS baginya tidak lagi benar?

Lee, ADUN Kota Darul Aman itu, berkata pendirian DAP negeri untuk keluar dari pakatan pembangkang Kedah telah dimaklumkan kepada DAP pusat menerusi sepucuk surat dua hari lepas.

"Bagaimanapun, kita tidak menghantar surat kepada Menteri Besar Kedah (Datuk Seri Azizan Abdul Razak)," katanya.

Katanya DAP negeri sedang menunggu jawapan balas dari DAP pusat mengenai keputusan mereka berundur dari Pakatan Rakyat di negeri tersebut.

Bernama memetik Lee sebagai berkata, kerajaan negeri pimpinan PAS mungkin tidak sedar bahawa DAP telah memainkan peranan untuk memancing undi kaum Cina menyokong Pakatan Rakyat termasuk memberi undi kepada PAS pada pilihan raya umum lepas.

"Kita kesal dengan layanan yang diberikan kepada DAP kerana saya telah naik turun berjumpa Menteri Besar untuk meminta agar Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAs) menangguh operasi meroboh pusat penyembelihan babi itu sementara menunggu keputusan kerajaan negeri meluluskan tapak pusat yang baru", katanya.

Rabu lepas, DAP Kedah membuat kejutan apabila mengumumkan untuk keluar daripada pakatan pembangkang negeri itu kerana tidak yakin dengan keadilan kerajaan negeri dalam mentadbir negeri.

Tindakan itu berpunca daripada kegagalan kerajaan negeri menangani isu merobohkan pusat penyembelihan babi di Kampung Berjaya dekat sini.

Pengerusi DAP negeri Thomas Su berkata selain Lee yang akan bertindak seperti ADUN bebas, tiga ahli majlis pihak berkuasa tempatan dan 43 ketua komuniti dari DAP negeri ini juga akan meletak jawatan jika DAP pusat bersetuju dengan keputusan mereka.

ANWAR DIJAMIN DAPAT PERBICARAAN ADIL

Ada tiga perkara menarik mengenai keputusan Mahkamah Rayuan yang membicarakan kes liwat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam.

Pertama perbicaraan akan kekal di Mahkamah Tinggi. Bagi yang merayu sudah pasti kecewa kerana ia tidak akan dilangsungkan di Mahkamah Sesyen.

Keduanya, dengan jelas Hakim mengatakan Perdana Menteri tidak berhak mencampuri urusan pendakwaan kes jenayah di negara ini kerana tindakan itu melanggar Perlembagaan Persekutuan.

Jadi jelas bahawa mahkamah kita sebenarnya bebas dan jangan pula menuding jari mengatakan ada pengaruh-mempengaruhi terhadap keputusan mahkmah.

Ketiga, perbicaraan kes ini akan dijalankan secara adil. Dengan kata lain Anwar tidak perlu bimbang mengenai ketelusan mahkamah walaupun permohonannya ditolak semalam.

Yang pasti, perbicaraan kes liwat yang dihadapi oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim kekal dibicarakan di Mahkamah Tinggi.

Menurut Utusan Malaysia, Mahkamah Rayuan memutuskan demikian hari ini selepas menolak rayuan Ketua Pembangkang itu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memindahkan kes itu dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

Keputusan sebulat suara itu dimuktamadkan oleh panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Abdull Hamid Embong. Beliau bersidang bersama Hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin dan Hakim Datuk Jeffrey Tan Kok Wha.

Ketika mengumumkan keputusan itu, Mahkamah Rayuan memberi jaminan bahawa kuasa Eksekutif termasuk Perdana Menteri tidak berhak mencampuri urusan pendakwaan kes jenayah di negara ini kerana tindakan itu melanggar Perlembagaan Persekutuan.

Perdana Menteri selaku Ketua Eksekutif bukan merupakan autoriti yang layak berbuat demikian kerana Perkara 145(3) dan Perkara 145(3A) Perlembagaan Persekutuan hanya memberi kuasa kepada pendakwa raya untuk bertindak terhadap pendakwaan jenayah.

Mahkamah Rayuan turut berpendapat, pendakwa raya yang juga Peguam Negara hanya perlu menjawab dalam perkara berkaitan pentadbiran kepada Perdana Menteri bukannya mengenai urusan pendakwaan.

Sehubungan itu, perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dijalankan secara adil meskipun bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah memberi jaminan bahawa tidak akan berlaku pendakwaan berat sebelah terhadapnya.

Anwar ketika ditemui pemberita sejurus selepas prosiding selesai berkata, walaupun tidak terkejut dengan keputusan itu beliau hairan bagaimana mahkamah boleh menyatakan bahawa Perdana Menteri tidak mempunyai pengaruh sama sekali terhadap pendakwaan kesnya.

Dengan nada kesal, beliau turut hairan bagaimana kuasa mendakwa dan niat Tan Sri Abdul Gani Patail selaku pendakwa raya tidak boleh dipertikai sama sekali sedangkan nyata beliau terlibat dalam siasatan kes ‘mata lebamnya.’

Ketika ditanya tindakannya selepas ini, Anwar memberitahu, beliau akan berbincang dengan para peguamnya sama ada untuk memfailkan semakan terhadap keputusan itu memandangkan rayuan tersebut berakhir di Mahkamah Rayuan.

Mahkamah ketika mendengar rayuan Anwar diminta menimbang fakta bahawa bekas Perdana Menteri selepas didesak pelbagai pihak telah memberi jaminan bahawa Abdul Gani tidak akan terlibat dalam siasatan dan pendakwaan kes liwat tersebut.

Menurut peguam bela, kepastian itu turut diberikan kepada keluarga Ketua Pembangkang itu melalui pertemuan dengan Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan anaknya, Nurul Izzah di Parlimen pada 1 Julai tahun lalu.

Isu pendakwaan berat sebelah itu timbul setelah Abdul Gani menandatangani sijil pemindahan agar perbicaraan ditukar dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi sedangkan ketika itu beliau masih disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan laporan polis Anwar terhadap insiden ‘mata lebamnya’.

Anwar, 62, merayu ke Mahkamah Rayuan setelah tidak berpuas hati terhadap perintah Mahkamah Tinggi yang mengetepikan keputusan mengekalkan perbicaraan itu di Mahkamah Sesyen.

Pada 5 Mac lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah membenarkan rayuan pendakwa raya terhadap keputusan Mahkamah Sesyen yang memerintahkan agar perbicaraan kes liwat itu didengar di Mahkamah Sesyen.

Anwar didakwa meliwat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, 24, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di ibu negara di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun tahun lalu.

Perbicaraan itu dijadualkan bermula pada 8 Julai ini di hadapan Hakim Mohamad Zabidin.
Hakim Abdull Hamid ketika menyentuh mengenai kesahihan sijil pemindahan yang ditandatangani oleh Abdul Gani menyatakan, mahkamah bersetuju dengan hujah Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden yang mewakili pendakwa raya.

Mohd. Yusof dalam hujahnya menyatakan, Seksyen 418A Kanun Tatacara Jenayah memberi kuasa statutori kepada pendakwa raya untuk mengemukakan sijil perpindahan agar sebarang kes jenayah yang perbicaraannya belum dimulakan, dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Sehubungan itu, mahkamah berpendapat, Mahkamah Sesyen terkhilaf ketika mendapati bahawa sijil pemindahan yang ditandatangani oleh Abdul Gani itu tidak sah.

HINDRAF – DAP BUKA PEKONGNYA

Baru sedarkah? Bila kena batang hidung sendiri baru terasa.

Semalam pemimpin DAP Pulau Pinang turut menyifatkan pemimpin Hindraf, termasuk yang melarikan diri ke luar negara sebagai anti-Malaysia.

“Saya berada di sini, bukan di luar negara. Saya tidak minta tolong pihak yang anti-Malaysia. Saya di Malaysia, lawan dan buat di sini. Saya tidak berbohong dan tipu dengan lari ke luar negara, bersahabat dengan ejen untuk menjatuhkan Malaysia. Itu bukan kita (DAP).”

Siapa menyuarakannya?, Timbalan Ketua Menteri II, Prof Dr P Ramasamy.

Selama ini kenapa tuduh kerajaan zalim apabila dengan Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf)?

Apabila ‘terpercik ke muka sendiri’ baru tersedar daripada lamunan dan mengetahui bahawa Hindraf tetap Hindraf.

Semalam terdedah sudah bahawa rupa-rupanya DAP turut membela dan memberikan sokongan kepada gerakan haram itu.

Dr P Ramasamy mengesahkan bahawa DAP yang berjuang untuk membebaskan lima pemimpin Hindraf yang ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri.
ini.

Ini semua terserlah apabila semalam, kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Pulau Pinang pimpinan DAP membidas Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf) yang didakwa mengugut dan menuduh Lim Guan Eng, bersifat perkauman berhubung isu Kampung Buah Pala.

Kerajaan negeri juga menyifatkan pemimpin pertubuhan haram itu tidak mengenang budi kepada DAP yang berjuang untuk membebaskan lima pemimpin Hindraf yang ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Malah, kerajaan negeri juga mendakwa Pengerusi Hindraf, P Waythamoorthy, yang melarikan diri ke luar negara cuba mengambil kesempatan daripada isu itu dengan meminta kerajaan supaya tidak dikenakan tindakan apabila pulang ke tanah air.

Perkara itu dinyatakan pada sidang media bersama Dr P Ramasamy; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Delima, RSN Rayer dan Adun Batu Uban, S Raveentharan di Pulau Pinang, semalam.

"Sebelum ini, siapa yang berdepan dengan pemaju (Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd)? Kalau kita tidak buat sesuatu, pemaju sudah roboh rumah tahun lalu. Di mana Hindraf masa itu?

“Jadi, jangan ugut dan berasakan kerajaan negeri lemah. Kita bertindak dan bersabar mencari jalan penyelesaian.

“Saya berada di sini, bukan di luar negara. Saya tidak minta tolong pihak yang anti-Malaysia. Saya di Malaysia, lawan dan buat di sini. Saya tidak berbohong dan tipu dengan lari ke luar negara, bersahabat dengan ejen untuk menjatuhkan Malaysia. Itu bukan kita (DAP)," kata Dr Ramasamy.

Ramasamy mengulas kenyataan Waythamoorthy yang menuduh Guan Eng sebagai bersifat perkauman.

Waythamoorty dipetik sebagai berkata, kerajaan Pakatan Rakyat gagal memberi harapan dalam usaha mencari penyelesaian terhadap isu dihadapi penduduk Kampung Buah Pala.

Penduduk sepatutnya mengosongkan rumah kerana pemaju akan merobohkannya semalam tetapi kerajaan negeri berjaya mendapat persetujuan pemaju supaya ditangguhkan selama sebulan.

POLIS ISYTIHAR PERANG KEGIATAN JUDI INTERNET

Live bukan sahaja di tv. Live juga ada di internet. Namun ‘live’ itu berbeza kerana ia turut membabitkan ‘judi secara langsung’ di layar internet.

Persoalannya siapa ramai datang ke pusat Internet? Siapa pemilik dan siapa pula pengunjungnya?

Belia Melayu atau bukan Melayu? Apakah mereka daripada keluarga kaya, miskin atau sederhana?

Untuk apa? Belajar, chat atau berjudi? Mungkinkah ramai yang terlibat dalam kegiatan judi internet? Siapa yang memantau mereka ketika berada di pusat sedemikian?

Sehingga ini belum ada statistik rasmi mengenai siapa paling ramai terbabit dengan kegiatan haram ini.

The Star pada 30 Jun lalu di muka hadapannya turut mendedahkan judi di internet.

Sewajarnya pihak berkuasa mendedahkan perkara ini untuk membolehkan pihak berwajib, ibu bapa atau juga sesiapa sahaja melakukan sesuatu mengelakkan anak atau ahli keluarga mereka melakukan kerja keji ini di pusat internet.

Sewajarnya kita sambut baik keputusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang mengumumkan semalam ia mengisytiharkan perang terhadap kegiatan perjudian haram yang dijalankan melalui Internet di negara ini.

Tindakan tegas itu berikutan kewujudan pusat-pusat perjudian Internet haram di negara ini yang semakin banyak dan membimbangkan.

Namun, apakah cara-caranya yang boleh dilakukan oleh orang ramai mengelakkan anak dan keluarganya menmghindari pusat-pusat seperti ini?

Ketegasan pasukan polis terbukti apabila sejak Januari sehingga 30 Jun lalu, sebanyak 2,029 serbuan telah dilakukan di pusat-pusat Internet yang dikenal pasti menawarkan kegiatan perjudian.

Menurut Pengarah Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd. Zinin, sepanjang tempoh itu juga, sebanyak 22,493 mesin judi Internet telah dirampas selain 3,204 suspek ditahan.

"Sehingga kini, polis mengesan terdapat empat sindiket yang mengendalikan kegiatan haram ini yang menggunakan khidmat pengendali (server) perjudian dari luar negara. Kesemua sindiket berkenaan didapati bergerak dari satu tempat ke tempat lain.

"Sebagai langkah segera, Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman telah mengetuai operasi membanteras perjudian haram terbabit," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Beliau mengulas laporan media pada Selasa lalu, berhubung dakwaan wujudnya pusat perjudian dan minikasino haram yang semakin banyak di Lembah Klang berikutan terdapatnya beberapa perkakasan (software) baru yang menghubungkan sindiket perjudian dari Hong Kong dan Filipina.

Kelmarin, operasi kasino dan pusat perjudian mesin slot di seluruh Rusia mula ditutup apabila pihak berkuasa negara terbabit menguatkuasakan undang-undang baru yang lebih tegas sebagai usaha melumpuhkan industri perjudian di negara tersebut.

Jelas Mohd. Bakri, penularan minikasino dan pusat perjudian Internet haram itu turut menjadi 'wabak' yang sedang melanda negara-negara Asia lain termasuk Indonesia, Singapura dan Thailand.

"Polis tidak akan berkompromi dan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang didapati terlibat dalam kegiatan haram terbabit," katanya.