Friday, April 11, 2014

BAGAIMANA KALAU BUKAN KHALID TETAPI MENTERI BESAR LAIN?


"Kalau benarpun apa untungnya menerbitkan berita sedemikian dan jika tidak benar, kesian kepada yang menanggungnya apabila fitnah dilemparkan. Kini Khalid dan puak Azmin sudah menjadi sasaran. Siapa lagi akan akan menjadi sasaran seterusnya?

Nampaknya berita ini lebih panas dari pencarian 'kotak hitam' MH370!

Beberapa blogger berpengaruh nampaknya mempercayai bahawa berita asal bertajuk ‘BEKAS PEREM,PUAN SIMPANAN MB TUNTUT RM3 JUTA’ oleh laman FMT lebih panas daripada berita kehilangan pesawat Perebangan Malaysia (MAS) itu.

Lebih panas apabila mditujukan kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim

 Ia dikaitkan kemungkinan puak-puak Azmin Ali cuba membelasah Khalid dan memuatkan berita sedemikian.

Bagaimana kalau berita itu bukan seperti yang diramalkan?

Malah FMT tidakpun bermaksud untuk menghala ke arah itu.

Dengan kata lain, MB yang dimaksudkan bukan Menteri Besar Selangor!


Lihat petikan-petikan berikut:

1. Pemilihan didalam PKR semua orang tahu sudah menjadi medan mendedahkan pekung lawan masing masing. Pelbagai cara digunakan malah cerita didalam kain turut keluar asalkan dapat membuat pembunuhan character individu yang bertanding. Mungkin cerita ini ada kaitan dengan pemilihan PKR apatah lagi semua orang tahu berlaku pertelingkahan besar didalam PKR Selangor. Siapakah perempuan simpanan yang dimaksudkan? Siapakah MB yang dimaksudkan?

2. Sebelum ini, kisah perceraian Nurul Izzah telah dibocorkan oleh puak dari dalam PKR sendiri terdiri daripada kumpulan pro-Azmin Ali termasuklah Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin. Cerita tersebut disampaikan kepada blogger pro-UMNO dan apabila berita tersebut viral, cytro pro-UMNO dipersalahkan kerana kononnya melakukan fitnah. Hari ini, gempar pula dengan berita bekas perempuan simpanan seorang Menteri Besar menuntut agar diberikan RM3 juta selepas Menteri Besar tersebut gagal menepati janjinya. Siapakah perempuan simpanan itu dan siapa pula Menteri Besar yang dimaksudkan? Berita berkenaan dipangkalkan di PETALING JAYA. Sekaligus cuba memberi petunjuk bahawa Menteri Besar itu adalah Menteri Besar Selangor. 'Perempuan simpanan' yang paling terkenal walaupun kesahihannya belum diketahui adalah seorang wanita bernama Rahimah yang khabarnya adalah Pegawai Koordinator di Pejabat Menteri Besar Selangor selain turut memiliki beberapa buah syarikat perniagaan.

3. Mengapa berita ini dikeluarkan dan apakah kesannya kepada Khalid Ibrahim? Khalid Ibrahim dikenali sebagai Menteri Besar kedekut yang gagal mengeluarkan duit Kerajaan Negeri Selangor untuk membiayai operasi PKR. Beberapa kali cubaan menggulingkan Khalid Ibrahim gagal oleh para pemimpin PKR termasuklah yang terbaru, yang diketuai oleh Anwar Ibrahim sendiri. Agak menarik ialah, pro-PKR kelihatan tidak begitu teruja dengan berita ini walaupun ada seorang dua yang memetiknya sambil cuba menghalakan kepada beberapa orang Menteri Besar dari kalangan pimpinan UMNO.

4. Betulkah berita yang dilaporkan oleh FMT semalam berkenaan seorang perempuan simpanan MB menuntut wang berjumlah RM 3 juta itu adalah perempuan simpanan Menteri Besar Selangor ? Mengapa berita ini dikeluarkan semasa pemilihan PKR akan berlangsung tak lama lagi dan apakah kesannya kepada Khalid Ibrahim? Secara teorinya adakah cerita 'skandal' Khalid Ibrahim ini mempunyai kaitan langsung dengan kem Azmin Ali ??

Seorang rakan lama dari Pejabat Menteri Besar Selangor di Shah Alam dan Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat mengatakan, isu ini langsung tidak ada kaitan dengan Khalid.

Malah, mereka menafikan sekeras-kerasnya Azmin boleh buat perkara sebegini. Mereka tidak akan menggunakan isu peribadi seperti ini untuk ‘menjatuh atau menghalang Khalid daripada menang’.


Mahu percaya, beberapa blog sudah mengatakan sedemikian, tidak mahu percaya sukar juga

Cuma persoalannya, tidakkah kelak ia menjadi FITNAH kepada Khalid dan juga fitnah kepada Azmin jika benar penafian itu? 

FMT pula nampaknya ‘bermain selamat’ apabila sunyi sepi selepas ‘melemparkan batu sembunyi tangan’. Mereka mungkin ada bukti tetapi sengaja mahu merahsiakan biar spekulasi menjadi besar dan merebak cepat.

Untuk tujuan apa?

Kalau benarpun apa untungnya menerbitkan berita sedemikian dan jika tidak benar, kesian kepada yang menanggungnya apabila fitnah dilemparkan.

Kini Khalid dan puak Azmin sudah menjadi sasaran. Siapa lagi akan akan menjadi sasaran seterusnya?


Kita tidak mahu seperti yang berlaku kepada Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said yang dikatakan ditangkap basah di sebuah hotel di Kuala Lumpur dan kemudian ada tiga isteri. Bukan sahaja berita seperti itu menjejaskan imej Ahmad Said tetapi seluruh keluarga mereka mendapat malu.

Jadi, kalau benar mahu mendedahkan kerana sebab-sebab yang meyakinkan FMT jangan main-main selindung.

Selain yang disebutkan oleh blog-blog yang disebutkan, laporan ohsedapnya tidak kurang juga hebatnya. 

Menurut blog berkenaan:

1. Khabarnya seorang Menteri Besar yang didedahkan ada skandal dengan isteri orang kini resah gelisah. Dia resah bukan kerana skandal itu sahaja tetapi dikhabarkan Pejabat Perdana Menteri (PMO) sudah mengetahui gelagatnya itu. Sumber PMO berkata, isu Menteri Besar berkenaan mempunyai perempuan simpanan sudah sampai ke telinga Datuk Seri Mohd Najib Razak.

2. Khabarnya juga Najib akan menggunakan ‘senjata’ ini untuk urusannya dengan Menteri Besar berkenaan yang dikatakan sering menunjukkan ‘samsengnya’ dalam urusan dengan Kerajaan Pusat.

3. Dikatakan juga sejak kelmarin, selepas berita berkenaan dipetik beberapa blog (lihat sini, sini, sini)daripada sumber asal, beberapa orang kuat Pejabat Menteri Besar dan rakan-rakannya dikatakan cuba mengesan wanita berkenaan. Mereka berusaha memujuk wanita berkenaan supaya ‘berunding’ untuk menutup aib Menteri Besar berkenaan. Orang yang dekat dengan Menteri Besar berkenaan bimbang kerana ia mungkin menjejaskan reputasi ‘bos’ mereka yang dikatakan sedikit tercalar dengan beberapa isu sebelum ini.

Bagi saya, baik kita ikut nasihat blog ohsedapnya yang mengatakan “Kita tunggulah apa kesudahan dengan isu ini dan dapatkah MB berkenaan menyorok 'kemaluannya'!”