Wednesday, September 9, 2009

MEDIA ADA AGENDA POLITIK DI TERENGGANU?

Satu pertanyaan yang timbul dalam kepala otak saya membaca laporan akhbar nasional atau tempatan akhir minggu ialah ialah apakah ada agenda tertentu dalam laporan beberapa akhbar mengenai politik Terengganu?

Memang wujud kemelut tetapi bukan pertelingkahan. Kenapa bukan pertelingkahan? Ia adalah serangan satu pihak kepada pihak yang lain. Pihak yang diserang tidak menyerang balas dan dengan kata lain ia hanya serangan sebelah pihak.

Kenapa wujud serangan? Ia kerana mahu supaya Datuk Ahmad Said diturunkan daripada kerusi Menteri Besar.

Tidak ada sebab lain dan itulah satu-satunya sebab!

Maka bermacam-macam cara dilakukan oleh pihak-pihak tertentu bermula dengan permainan terancang yang tidak diketahui asal puncanya.

Keadaan menjadi semakin kalut apabila akhbar nasional yang kini semakin menurun edarannya berbanding Harian Metro dan Utusan Malaysia – Berita Harian – membuat laporan yang jauh menyimpang.

Bukan sekali tetapi berkali-kali – daripada pertukaran pegawai kanan kerajaan negeri hingga kepada bantuan beg dan baju sekolah – laporan yang mempunyai agenda dibuat terhadap kerajaan negeri.

Namun kali ini rasanya kerajaan negeri tidak akan mendiamkan diri.

Apabila Tan Sri Muhyiddin Yassin datang ke Kuala Berang bersama-sama Datuk Seri Hishamuddin Hussein selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri yang turut dihadiri Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, ada semacam mainan.

Berita Harian dan Sinar Harian (tidak hairan kerana akhbar ini ada agenda politik sendiri) membuat laporan yang bersifat ‘spin’ dan ulasan serta rencana pula perlu dicara secara ‘read between the lines’.

Persoalan besar ialah mengenai kehadiran ADUN dan Exco ke majlis di Kuala Berang itu.

Apa yang tidak kenanya? Yang tidak kenanya ialah laporan seolah-olah Ahmad Said dipulaukan dan kehadiran Muhyiddin tidak penting untuk ‘menyatukan sementara’ kumpulan yang menentang Menteri Besar berkenaan.

Maka wujudlah laporan kononnya majlis di Kuala Berang Khamis lalu tidak dihadiri oleh mereka yang menentang Ahmad Said.

Berita Harian yang laporannya ditulis oleh Kamal Ahmad, Abdul Halim Yusoff dan Hanneeyzah Bariah Baharin menyebut Exco yang hadir ialah Rozi Mamat (Telemong), Datuk Abdul Rahin Mohd Said (Teluk Pasu), Datuk Za'abar Mohd Adib (Rantau Abang), Yahya Khatib Mohamad (Pengkalan Berangan) dan Ahmad Razif Abdul Rahman (Seberang Takir) serta ADUN Air Putih, Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar .

Sementara ADUN yang tidak hadir ialah Datuk Seri Idris Jusoh (Jertih), Datuk Rosol Wahid (Ajil), Datuk Din Adam (Bukit Besi), Muhammad Ramli Nuh (Tepoh), Ramlan Ali (Jabi), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri), Alias Abdullah (Alor Limbat), Dr A Rahman Mokhtar (Kuala Besut), Khazan Che Mat (Batu Rakit), Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang), Pehemi Yusoff (Kota Putera), Rosli Othman (Kemasek), Zakaria Abdullah (Paka), Ashaari Idris (Langkap) dan Nawi Mohamad (Hulu Besut)

Dua Exco tidak hadir ialah Datuk Mohamed Awang Tera (Chukai) dan Khazan Che Mat (Batu Rakit), manakala Toh Chin Yau (Bandar) dari MCA.

Itu kata Berita Harian.

Untuk berlaku adil kepada Muhyiddin, Hishamuddin dan Ahmad Said, hanya lima ADUN sahaja tidak adil iaitu Datuk Seri Idris Jusoh (Jertih), Datuk Rosol Wahid (Ajil), Alias Abdullah (Alor Limbat), Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang) dan Zakaria Abdullah (Paka).

Idris kemudian hadir pada majlis bersama keluarga angkat dan sahur di Setiu.

Sementara Exco kerajaan seperti Dr A Rahman Mokhtar (Kuala Besut), dan Ashaari Idris (Langkap) hadir pada majlis itu. Tidakkah dengan mengatakan Exco berkenaan tidak hadir, ia mencemarkan nama dua Exco berkenaan. Jangan main-main, ini majlis Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO.

Persoalannya kenapa Khazan Che Mat (Batu Rakit) tidak hadir? Beliau sebenarnya mempunyai tugas mempersiapkan program di Setiu yang dihadiri oleh Hushamuddin pada malam dan paginya.

Muhammad Ramli Nuh (Tepuh) ?Beliau mewakili Menteri Besar ke satu majlis di Kuala Lumpur.

Soalan lain kenapa tidak laporkan kedatangan adalah di luar jangkaan? Lebih 5,000 orang?

Buktinya? Makanan yang disediakan pada majlis itu tidak cukup dan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri tidak mengadu pun mengenai makanan yang terpaksa dikurangkan kerana kehadiran ramai lebih penting.

Pada bulan yang mulia ini sewajarnya media jangan turut menjadi pengadu-domba kerana akhirnya yang rugi bukan Ahmad Said tetapi imej UMNO itu sendiri.

Tidak tahulah sekarang sama ada Berita Harian bukan lagi menjaga kepentingan UMNO, sebaliknya memainkan peranan lain yang rasanya jika berterusan akan menjejaskan imej parti berkenaan yang sudah pun tercemar kerana kalah dan kalah dalam pilihan raya kecil.

Apakah media kawalan UMNO itu turut memainkan peranan untuk menjejaskan peluang UMNO menang di Terengganu? Mohon maaf kepada saudara Mior Kamarul Shahid, pengarang kumpulan kerana saya terpaksa mengatakan apa yang saya rasa dan beberapa yang lain turut merasanya.

Jika tidak percaya tunggulah dalam sehari dua ini mungkin ada kenyataan yang lebih besar daripada entri ini.

APABILA SESETENGAH MEDIA INDON BUTA & TULI

Rakyat Malaysia di Jakarta diancam dengan buluh runcing. Gila apa lagi ni?

Indonesia perlu mengawal rakyatnya jangan bukan-bukan. Mengancam rakyat Malaysia dengan buluh runcing tidak baik dan mendatangkan kesan buruk perhubungan dua negara.

Bagaimana kalau di Malaysia rakyat Indonesia – buruh, suri rumah dan pelajarnya di ancam kapak kecil, kapak bungkus, lawi ayam dan sebagainya?

Cuma satu – rakyat Malaysia tidak gila dan dirasuk hantu seperti sebahagian rakyat Indonesia.

Juga apa kata kalau rakyat Indonesia yang suka berkeliaran di KLCC, Jalan Tuanku Abdul Rahman dan beberapa tempat lain di ibu neger diancam nyawa mereka?

Jabatan Penuntut Malaysia di Jakarta semalam terpaksa menasihati semua pelajar Malaysia di seluruh Indonesia supaya sentiasa berhati-hati memandangkan kebencian segelintir rakyat negara itu yang semakin memuncak.

Ia berikutan penyebaran pelbagai fitnah oleh media massanya kebelakangan ini.

Jabatan itu telah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) bagi menasihati semua pelajar Malaysia di Jakarta khasnya, agar jangan sekali-kali melalui Jalan Diponegoro bagi mengelak kejadian yang tidak diingini.

Kebencian mereka itu memuncak kepada tahap yang serius dan menakutkan, berikutan media tempatan baru-baru ini menyiarkan berita dan visual lebih 360 sukarelawan ilmu kebal yang dilaporkan sudah mendaftar dan bersedia untuk mengganyang Malaysia.

Kebencian mereka itu memuncak lagi apabila semalam terdapat sekumpulan orang yang menggelar diri mereka sebagai Benteng Demokrasi Rakyat (BENDERA) mula bertindak liar dengan mengugut rakyat Malaysia dengan buluh runcing di Jalan Diponegoro.

Dilaporkan bahawa 50 anggota BENDERA yang bersenjatakan buluh runcing (buluh yang ditajamkan hujungnya) memaksa orang ramai yang melalui jalan itu menunjukkan tanda pengenalan mereka dan jika kebetulannya orang berkenaan seorang rakyat Malaysia maka orang itu akan terus ditahan.

Laman web okezone pula melaporkan bahawa anggota BENDERA ada memeriksa lebih daripada 100 orang.

Bagaimanapun, detikcom melaporkan tiada seorang pun rakyat Malaysia yang kebetulan melalui jalan itu dan tindakan yang dikatakan akan dilakukan selama sejam, berakhir hanya selepas setengah jam.
Tindakan itu menguji kesungguhan pemerintah Indonesia untuk menangani masalah ini segera sebelum kejadian buruk berlaku.

Tindakan sedemikian jika tidak disekat segera memungkinkan kepada tindak balas di sebelah Malaysia.

Pihak berkuasa Indonesia perlu bertindak terhadap kumpulan yang mengambil undang-undang di tangan sendiri dan ia bukan berita reka-rekaan tetapi sudah dilaporkan media massa online tempatan termasuk detikcom.

Sebelum ini pernah rumah kediaman yang disewa pelajar Malaysia di Universiti Gadjah Mada, Yogyakarta dibaling telur busuk oleh kumpulan yang berdemonstrasi terdiri daripada sekumpulan mahasiswa tempatan kerana marahkan Malaysia yang difitnah sebagai mencuri tarian Pendet yang berasal dari Bali.

Berikutan isu itu yang terus diapi-apikan media massa tempatan dan dikaitkan pula dengan isu-isu lampau yang diungkit semula, beberapa kumpulan rakyat Indonesia juga berdemonstrasi di depan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta.

Apakah tujuan media Indonesia berbuat demikian? Siapakah di belakang mereka dan apa agenda sebenar mereka?

Malaysia sudah menafikan dan sudah menjelaskan tidak pernah "mencuri" tarian itu untuk iklan video klip promosi pelancongan negara yang sebenarnya dibuat sebuah syarikat swasta yang berpejabat di Singapura, namun hakikat itu "jatuh ke telinga yang tuli dan mata yang buta".

Anehnya, sebuah stesen TV yang baru saja menyiarkan program dialog di mana seorang pegawai tinggi Kementerian Luar Indonesia memberikan penjelasan bahawa Malaysia tidak pernah mengakui Pendet sebagai tarian berasal dari Malaysia, namun stesen TV yang sama juga kemudian mengulangi lagi tuduhan yang serupa.

HAMPIR 100 PERATUS KES POSITIF H1N1 SEMBUH

Dua berita gembira mengenai perkembangan bahaya pandemik selesema babi (H1N1).

Gambar atas: Calon-calon peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dari SK Sultan Ismail Petra IV, Kota Bharu, Kelantan mengenakan topeng mulut dan hidung sebagai langkah pencegahan wabak H1N1. UPSR diadakan selama tiga hari di seluruh negara bermula semalam. - UTUSAN / HAFIZ JOHARI

Gambar bawah : Guru Besar Sekolah St. Joseph, Kuching, Sarawak, Jong Lee Phin memeriksa suhu badan salah seorang murid sebelum mereka memasuki dewan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah di sekolah itu, semalam. - UTUSAN / AMIR HAFIZ ABD RAHMAN


Pengarah Kawalan Penyakit, Datuk Dr Hassan Abdul Rahman berkata semalam, di sebalik kebimbangan orang ramai terhadap bahaya pandemik influenza A(H1N1), kira-kira 99.2 peratus daripada 9,257 kes yang disahkan positif H1N1 di negara ini berjaya sembuh dengan kes kematian yang direkodkan semakin menurun.

Perkara itu menggambarkan bahawa mangsa jangkitan boleh sembuh jika mendapatkan rawatan awal.

“Majoriti pesakit yang disahkan positif H1N1 di negara ini telah sembuh setelah mendapatkan rawatan. Oleh sebab itulah jangan ambil mudah terhadap gejala H1N1 biarpun hanya batuk sikit-sikit,” katanya elepas taklimat media mengenai influenza A(H1N1) semalam.

Katanya bilangan orang ramai yang berkunjung ke hospital kerajaan untuk mendapatkan pengesahan H1N1 juga kini semakin berkurangan berbanding sebelum ini.

Selain itu, Malaysia mencatatkan hari kelima berturut-turut tanpa kematian baru akibat jangkitan Influenza A(H1N1), dan menjadikan angka kematian akibat wabak itu kekal kepada 73 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata selain itu ibu bapa murid yang menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dinasihatkan memantau tahap kesihatan anak mereka yang menduduki peperiksaan itu bermula hari ini.

“Sekiranya anak-anak mengalami gejala influenza like illness (ILI), mereka perlu dibawa ke klinik atau hospital berhampiran untuk mendapatkan rawatan dan memaklumkan kepada pihak sekolah tentang keadaan anak anda supaya tindakan seterusnya dapat diambil,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur semalam.

Beliau berkata hari ini sejumlah 126 pesakit baru dengan gejala “influenza-like illness” (ILI) telah dimasukkan ke hospital.

Ketika ini 372 pesakit yang disahkan positif H1N1, seramai 40 daripada mereka masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu 25 orang mempunyai faktor risiko dengan 10 penyakit kronik, sembilan morbid obesiti, lima kanak-kanak di bawah umur lima tahun dan satu kes berpenyakit respiratori, katanya.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan melantik 15 pakar kanan perubatan untuk mengawasi rawatan Influenza A(H1N1) di hospital dalam usaha membendung penularan pandemik itu di negara.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata pakar kanan perubatan itu dilantik minggu lepas dan setiap mereka diberikan tanggungjawab untuk mengendalikan satu negeri.

Pakar itu dikenali sebagai Jaguh H1N1 diberikan tugas melawat hospital dan Unit Rawatan Rapi (ICU) di negeri yang dikendalikan dan memberi nasihat cara-cara memperbaiki rawatan kepada pesakit, katanya kepada pemberita selepas menutup Bengkel Influenza A(H1N1) untuk Pengamal Media semalam.

Beliau berkata mereka juga akan menemui masyarakat tempatan untuk meningkatkan kesedarannya dan cara-cara untuk membendung pandemik tersebut.