Friday, July 8, 2016

APABILA KEDUTAAN AMERIKA DI KL MINTA RAKYATNYA BERWASPADA...

Negara-negara terbabit dalam serangan yang diarah atau diilhamkan oleh ISIS.
Kedutaan Amerika Syarikat (AS) sejak kelmarin (6  Julai) mengingatkan rakyatnya yang berada di Malaysia supaya berwaspada terhadap keselamatan diri susulan serangan berkaitan IS ke atas sebuah pusat hiburan di Puchong minggu lalu.

Kedutaan itu dalam satu kenyataan memaklumkan, kumpulan pengganas pada masa lalu merancang melancarkan serangan seiring tarikh penting dalam kalendar.

Kebimbangan AS jelas bukan sahaja kepada rakyatnya bukan sahaja di Malaysia tetapi di negara-negara di luar lingkungan pengaruh IS di Asia Barat.


Dalam laporan New York Times bertajuk ‘As Islamic State loses land, it gains ground in overseas terror’ yang diterbitkan pada 4 Julai lalu, akhbar itu menyebut perjuangan IS bukan sahaja menggambarkan kekejaman tetapi kini serangan dalam berbagai rupa.

Kini pusat rahsia IS dikatakan ada di Britain, Jerman dan Itali, demikian menurut James R Clapper Jr, Pengarah Perisikan Kebangsaan April lalu.

Kumpulan ini sama dengan penyerang berani mati Paris dan Brussels.

Ada pendapat lain menyokong pandangan ini dengan mengatakan pusat rahsia dalam bentuk yang sama turut beroperasi di Turki, yang bertanggungjawab melakukan serangan di Lapangan Terbang Istanbul, minggu lalu.

Serangan di Lapangan Terbang Istanbul, Turki.
Kejadian di luar Eropah seperti di Turki dan Bangladesh, Jumaat lalu menyemarakkan lagi serangan dan di Iraq sendiri, iaitu antara pusat keganasan, IS, serangan di Baghdad beberapa hari lalu menyebabkan lebih 140 terbunuh.

Tiga serangan itu dilihat oleh pakar kajian keganasan sebagai bukti bahawa IS sedang memperluaskan sempadan pengaruhnya – mereka membuktikan bahawa versi kegiatan dan serangan mereka lebih terancang dan sukar dikesan berbanding kumpulan pesaingnya,  al-Qaida, selepas semakin kehilangan wilayah akibat digempur oleh tentera Amerika Syarikat di Iraq dan Syria.

Andrew M Liepman, bekas Timbalan Pengarah Pusat Anti-Keganasan Kebangsaan Amerika Syarikat yang kini menjadi penganalisis dasar kanan di  RAND Corp menyebut bahawa mana-mana anggota IS yang terpaksa meninggalkan Iraq dan Syria, apabila pulang ke negara asal mereka akan tetap membawa bersama mereka ideologi IS.

Beliau memberi amaran, kalaupun khalifah IS berjaya dimusnahkan di Asia Barat, beratus-ratus atau mungkin beribu-ribu pejuang bersenjata ‘totok’ IS akan meneruskan kegiatan mereka di tanah air mereka sendiri.

Tidak kiralah di mana mereka berada sama ada di Jordan atau Tunisia, di Perancis atau AS sendiri – perjuangan akan tetap diteruskan dan akan ‘diperturunkan kepada genarasi baru’ di negara asal mereka.

Mungkin sekatan sempadan berjaya dilakukan kemasukan pejuang IS untuk masuk ke  Syria dan  Iraq, tetapi berates-ratus yang dihantar keluar ke pusat rahsia di luar negara, seperti Libya, sukar dikesan.

Benar, jumlah anggota IS di Iraq dan Syria lini antara 18,000 dan 22,000 orang berbanding ketika kemuncak sebelum ini kira-kira 33,000 orang tahun lalu tetapi jangan lupas ada lagi  20,000 pengganas kini berjuang melalui sepanduk IS di lapan negara termasuk Libya, Mesir, Afghanistan, Pakistan dan Nigeria.
  
Menurut satu lagi laporan New York Tmes bertajuk “How Many People Have Been Killed in ISIS Attacks Around the World”, 1 Julai lalu, Malaysia adalah  antara negara yang disebut sebagai ‘’wujudnya latihan ketenteraan yang aktif IS’. (lihat peta di atas)

Selain Malaysia, negara lain ialah Belgium, Perancis, AS, Syria, Turki, Afghanistan, Iraq, Maghribi, Pakistan, Algeria, Libya, Mesir, Arab Saudi, Bangladesh, Yemen, dan Nigeria.

Jadi tidak peliklah jika Kedutaaan AS di Kuala Lumpur mengeluarkan amaran kepada rakyatnya di sebalik   mengaku tidak mengetahui sebarang ancaman khusus pengganas ke atas rakyat Amerika Syarikat di Malaysia.

“Rakyat Amerika perlu sentiasa berhati-hati setiap masa ketika melancong. Rakyat Amerika di luar negara mungkin disasarkan kumpulan-kumpulan pelampau tidak kira di negara mana mereka berada,” menurut kenyataan itu.

Kedutaan itu turut menggesa rakyatnya mengkaji semula pelan keselamatan peribadi, sentiasa berwaspada terhadap persekitaran mereka dan mendapatkan maklumat terkini melalui media tempatan serta mematuhi arahan pihak berkuasa tempatan.

Isnin lalu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar (kiri) mengesahkan letupan bom di pusat hiburan Movida di Puchong bulan lalu adalah serangan pertama IS di negara ini.

Serangan pada awal pagi 28 Jun lalu itu mencederakan lapan pengunjung yang sedang menyaksikan perlawanan bola sepak Euro 2016 di bahagian luar premis berkenaan.

IS mengaku bertanggungjawab melancarkan serangan ke atas tempat-tempat yang menggalakkan aktiviti maksiat pada bulan Ramadan.

Susulan itu, dua lelaki ditahan pada 1 Julai lalu ketika bekerja di sebuah kilang di Pelabuhan Klang yang disyaki bertanggungjawab melontar bom tangan ke premis itu, manakala seorang lagi suspek berusia 33 tahun, Jasanizam Rosni dilaporkan ditahan di sekitar Batu Pahat, Johor pada petang kelmarin.

Seorang lagi suspek diburu polis, Md Saifuddin Muji, 28, yang dipercayai bersubahat melancarkan serangan ke atas pusat hiburan Movida minggu lalu, dipercayai masih berada di selatan Semenanjung dan dia dikatakan membawa bersamanya bom tangan.

Semalam, Ketua Polis Negara mengesahkan, polis menahan beberapa lagi suspek yang mempunyai kaitan dengan kumpulan militan IS.

Khalid mengesahkan penahanan itu kepada The Star pada majlis rumah terbuka Hari Raya Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

Beliau berkata, operasi memburu dua suspek serangan bom tangan di Puchong diteruskan.
"Mereka bersembunyi tetapi kita yakin kita boleh mengesan mereka," kata Khalid.

Operasi memburu dilakukan di seluruh negara terhadap Md Saifuddin Muji, 28, dan Jasanizam Rosni, 38, yang didakwa terlibat dalam insiden pengeboman di kelab malam di Puchong.

Beliau berkata, polis turut memantau rapi di laman web media sosial dan mengerah lebih ramai anggota ke kawasan sensitif, dan mengingatkan media untuk tidak menghebahkan aktiviti militan atau ancaman baharu mereka.

APA YANG TERSANGAT ISTIMEWANYA LAPORAN SULIT 'AUDIT NEGARA'?


Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad  (1MDB)  adalah dokumen yang  diklasifikasikan sebagai sulit di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Dikatakan dalam laporan itu, ia menyenaraikan pelbagai kebimbangan yang dicatatkan oleh Tan Sri Ambrin Buang terutamanya berkaitan dengan beberapa pemindahan dana yang dipersoalkan, selain butiran pemindahan dana berkenaan.

Kerana disebut sulit, banyak pihak mahu mengetahuinya. Namun jangan cari penyakit kerana ‘yang sulit tetap sulit’.

Bagaimanapun, Sarawak Report mendakwa ia telah mendapat akses meluas kepada laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB, bersama-sama dengan dokumen utama yang disertakan hasil siasatan itu.

Bagaimana ia mendapat akses sedemikian? Siapa yang mendedahkannya?

Atau apakah Sarawak Report sengaja mahu ‘memanaskan kembali’ isu ini apabila semakin hampir kepada kes pertikaian antara International Petroleum Company (IPIC)  dan 1MDB di London 11 Julai ini yang dilihat ‘tidak akan mendatang kesan besar kepada 1MDB’?

Sesetengah pihak membuat tanggapan salah yang 1MDB  dan pemegang saham perlu membuat pembayaran obligasi AS$6.5 bilion 11 Julai ini.

IPIC dilaporkan akan  memfailkan permintaan timbang tara dengan Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa London (LCIA) 11 Julai ini namun 1MDB sudah memberikan jaminan, tiada apa yang besar akan berlaku. Ini kes biasa sahaja.

Kerajaan setakat ini enggan memaklumkan bila laporan itu akan didedahkan atau dinyah-rahsia. Setakat ini, hanya ahli-ahli PAC yang mempunyai akses kepada laporan itu.

Berikutan itu, ahli parlimen pembangkang mempersoal ketiadaan dokumen laporan Ketua Audit Negara berkaitan 1MDB itu,  walaupun laporan berhubung Kawalan Pengurusan Tadbir Urus 1MDB dibentangkan 7 April lalu.

Ahli Parlimen pembangkang pada sidang media di Parlimen.
Ahli parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul berkata, seharusnya dokumen berkaitan 1MDB disertakan memandangkan siasatan ke atasnya sudah berakhir dan tidak perlu dikelaskan sebagai Akta Rahsia Rasmi (OSA) lagi.

Beliau kecewa  kerana satu lagi dokumen yang dinanti-nantikan iaitu laporan daripada Ketua Audit Negara berhubung 1MDB tidak disekalikan dalam laporan PAC.


Beliau menggesa Ketua Audit Negara memberikan satu tempoh masa bagi dokumen 1MDB tidak lagi dikelaskan di bawah OSA supaya semua ahli parlimen mendapat maklumat mengenainya.

“Saban tahun kita mendapat semua laporan daripada Ketua Audit bukan sahaja syarikat GLC atau jabatan-jabatan tanpa ada klasifikasi tapi dalam isu ini agak memeranjatkan kerana ia dilabelkan di bawah OSA.

“Kita mendesak Ketua Audit Negara memberikan tempoh masa sama ada seminggu, dua minggu atau tiga minggu untuk dokumen ini didedahkan kerana ia hak ahli parlimen untuk mengetahui sebelum sesi parlimen berakhir,” kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen pada hari berkenaan.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad tidak menolak kemungkinan ketiadaan laporan 1MDB adalah bagi menyelamatkan individu tertentu.

“Mungkin ketua audit negara ingin mengelakkan beberapa isu yang bersabit dengan individu tertentu tapi tindakan sebegini menambahkan lagi andaian negatif dan rasa tidak yakin rakyat dan mereka menganggap semeangnya berlaku penyelewengan. 

“Niat ketua audit untuk membantu menutup perkara teetrntu tak membantu. Rakyat terus akan rasa ada penyelewengan dan rasuah dan sebagainya,” katanya.

Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan yang juga Naib Presiden dan Setiausaha Agung PKR menerbitkan bahagian tertentu  mengenai Laporan Ketua Audit Negara ini yang menyebabkan beliau didakwa kerana  memiliki tanpa kebenaran satu halaman muka surat 98 mengenai Laporan Pengauditan 1MDB yang merupakan kesalahan di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972.

Rafizi didakwa.
Dia didakwa melakukan kesalahan itu di lobi bangunan Parlimen, Jalan Parlimen, di sini pada 3 petang, 24 Mac lepas, mengikut Seksyen 8(1)(c)(iii) Akta Rahsia Rasmi 1972 dan boleh dihukum penjara sehingga tujuh tahun, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, Mohd Rafizi didakwa mendedahkan kandungan laporan tersebut dalam sidang media di tempat dan pada masa sama, 28 Mac lepas, mengikut Seksyen 8(1)(c)(iv) akta sama yang membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun, jika sabit kesalahan.

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah dalam kenyataannya pada 23 Mac 2016 lalu,  turut mohon agar Parlimen menarik balik klasifikasi rahsia terhadap Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB.

Selain membenarkan Ahli-Ahli Parlimen mendapatinya, ia dengan sendirinya akan menghapuskan rasa cemas di kalangan orang ramai yang memikirkan mereka tertipu  dan tidak berhak untuk mengetahui keadaan sebenar di sebalik satu-satunya skandal kewangan negara yang terbesar.

Menurut Malaysiakini semalam , Sarawak Report akan menyenaraikan pelbagai kebimbangan yang dicatatkan oleh Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang dalam laporannya, terutamanya berkaitan dengan beberapa pemindahan dana yang dipersoalkan.

Sarawak Report juga menyediakan butiran pemindahan dana berkenaan.

Malaysiakini tidak mengesahkan sama ada laporan itu adalah sahih mahupun melaporkan kandungan tersebut kerana sekatan undang-undang.

Menurut portal itu, Sarawak Report akan menerbitkan maklumat lanjut daripada laporan Ketua Audit Negara pada hari-hari akan datang.

Laman web pendedah maklumat yang berpangkalan di London itu telah menerbitkan beberapa kandungan apa yang didakwa sebagai perkara sulit di bawah OSA.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia pada April lalu, menolak untuk membenarkan laporan Audit Negara mengenai 1MDB dibentangkan di Parlimen dengan alasan ia masih belum dinyah-rahsiakan.

"Saya tidak boleh membenarkan dokumen yang diklasifikasikan dibentangkan di Dewan Rakyat. Saya akan melanggar Akta Rahsia Rasmi 1972 jika membenarkannya," katanya.


Dengan menjadikannya sulit, laporan Ketua Audit Negara itu menjadi suatu bahan yang ditunggu-tunggu untuk diumumkan secara terbuka dan menimbulkan pelbagai spekulasi.

Apalagi laporan media asing yang memperkatakan banyak isu mengenai pemindahan dana, menimbulkan semakin banyak persoalan.

Apakah dengan terus mengklasifikasikannya sebagai dokumen sulit boleh mengelakkan beberapa isu yang bersabit dengan individu tertentu didedahkan demi melenyapkan tanggapan dan persepsi buruk bahawa pihak berkuasa sebenarnya sedang berusaha menyelamatkan individu tertentu?

Menyelamatkan individu mana daripada apa?

Kenyataan dan hakikat hari ini ialah laporan sulit itu sedang ‘menyulitkan keadaan’ apabila andaian negatif terus berlegar dan rasa tidak yakin rakyat kepada kerajaan tidak dapat dihapuskan.

Seperti kata Tengku Razaleigh, selagi diklasifikasikan sebagai sulit, Laporan Ketua Audit Negara itu menyebabkan rasa cemas dan rasa tertipu di kalangan orang ramai.

Juga, dengan mentakrifkannya sebagai sulit, rakyat dinafikan untuk mengetahui keadaan sebenar di sebalik satu-satunya skandal kewangan negara yang terbesar!

Kerana itu bagi sebahagian pemimpin dan rakyat, mereka akan tetap dan terus percaya wujudnya penyelewengan dalam 1MDB  yang memerlukan pembemterasan penyelewengan itu secara telus dan terbuka.