Sunday, August 7, 2011

LAPORAN DR HASSAN HAMPEH, HADI ANGGAP ‘SECOND-HAND’…

Hadi tidak percaya cakap Dr Hassan?

Laporan Exco Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Dr Hasan Ali dianggap hanya sebagai laporan ‘second-hand’ yang kurang kebenarannya.

Walaupun Dr Hassan memberikan penjelasan berdasarkan laporan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), namun PAS tidak berpuas hati.

Malah bagi Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, penjelasan Dr Hassan hanya setaraf laporan media yang baginya tidak cukup kuat untuk meyakinkan PAS bahaw ada unsur mengkristiankan orang Islam pada majlis berkenaan.

Amat jelas, PAS ragu-ragu dengan penjelasan Dr Hassan dan mahu mengadakan pertemuan empat mata dengan JAIS dan Gereja Methodist Damansara Utama bagi ‘gambaran lebih jelas’ mengenai kotroversi terbaru itu.
Hadi berkata pertemuan dengan kedua-dua agensi itu akan dibuat dalam tempoh terdekat untuk mengungkai situasi sebenar yang berlaku ekoran tindakan Jais menyerbu majlis makan malam muhibah di gereja itu.

“Kita bincang isu Selangor dan buat keputusan untuk terus ke medan yang mana kalau kita lihat ia sengaja dijadikan isu oleh Barisan Nasional (BN) untuk tutup isu Himpunan Bersih 2.0.

“PAS akan bertemu dengan Jais dan gereja secara terus untuk mendapatkan penjelasan dan selesaikan masalah ini,”katanya selepas mempengerusikan mesyuarat bulanan jawatankuasa kerja PAS pusat di Kuala Lumpur.

Pagi ini Dr Hassan memberikan penjelasan berhubung dakwaan program anjuran Harapan Komuniti bertujuan untuk memurtadkan umat Islam.

Hasan, sebelum ini mempertahankan tindakan Jais melakukan serbuan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama, Rabu lalu dengan alasan pihaknya telah dimaklumkan perkataan “al-Quran” dan “doa” diselitkan, mendakwa ada bukti mahu memurtadkan umat Islam.

“Hasan Ali telah memberikan penjelasan dan beliau bersetuju dengan cadangan kita (untuk adakan pertemuan dengan Jais dan gereja). Bila (maklumat daripada) media tak cukup kita perlu turun ke medan... tidak timbul masalah bukt,i sebab itu kita akan jumpa terus dengan kedua-dua pihak,” kata Hadi.

Hadi mengatakan ia untuk memberikan keadilan kepada semua pihak termasuk Dr Hassan.

Menurut Hadi, Dr Hassan turut bersetuju dengan kehendak parti untuk bertemu kedua-dua pihak berkenaan.
Persoalannya, apa pilihan ada untuk Dr Hassan selain menuruti sahaja kehendak parti?

Namun berpuashatikah Dr Hassan dengan layanan parti terhadapnya seperti ini?

Isu ini pastinya mengheret pemimpin PAS lebih jauh dan sebarang keputusan yang tidak menyebelahi Dr Hassan akan menimbulkan pertanyaan di kalangan ahli PAS – apakah PAS mempercayai ‘orang lain’ daripada pemimpinnya sendiri?

Surat permohonan untuk mengadakan pertemuan dengan JAIS dan gereja akan dihantar esok melalui Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali.

DR HASSAN ALI KELUAR PAS PAGI INI?

Beberapa rakan blogger meramalkan akan ada satu berita besar dalam PAS selepas pukul 10 pagi ini (Ahad).

Apa dia? Exco kontroversi Selangor Dr Hassan Ali mungkin keluar PAS pagi ini?

Tanya sebuah blog, “Apakah esok satu lagi korban yang PAS Selangor lakukan demi mempertahankan masa depan politik mereka?

Dengan tajuk “Esok Penentuan Hassan Ali, samada masih ahli PAS atau Dipecat” blog berkenaan menyebut Exco yang sudah dipanggil mengadap PAS Selangor dan tidak dipertahankan oleh Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim akan berjuang bersaorangan.

Sementara sebuah lagi blog menyebut: “Melayu CinDia mendapat maklumat daripada rakan2 media yang mendakwa satu Sidang Media bersama Exco Kontroversi Selangor, Dr. Hasan Ali akan berlangsung pada esok jam 10 pagi. Sidang Media ini juga dijangka panas di mana Hasan Ali dikatakan bakal membuat 1 kenyataan yang bakal mencabar hubungan PAS, DAP dan PKR di Selangor.”

Ternyata tindakan Dr Hasan turut diherdik musuh politik dalaman, Khalid Samad yang turut meminta maaf kepada pihak Gereja atas tindakan yang di luar pengetahuan pihak pengurusan.

Sementara satu artikel yang dikeluarkan oleh Blog MiM semalam bertanyakan kenapa Teresa Kok, selaku Exco Kerajaan Negeri tidak bersuara?

Kenapa Khalid Gereja pulak yang beria - ia sibuk menghentam tindakan Datuk Dr. Hassan Ali sedangkan dia pun ahli PAS jugak?

Bukan ke yang menjaga hal ehwal agama Kristian ni ialah Teresa Kok tu? Kenapa dia tak keluarkan kenyataan mengenai tindakan Hassan Ali?


Macam ada sesuatu yang tak kena pulak. Macam ada pihak yang s
engaja nak sembunyikan tangan apabila isu ini hangat diperkatakan.

Yang paling kelakar sekali ialah apabila Si Khalid Gagap tu mengarahkan semua exconya agar menutup mulut masing - masing mengenai perkara ini.


Tapi, kenapa dia biarkan Dr. Hassan Ali dipanggil oleh PAS Selangor untuk memberikan penjelasan mengenai perkara tersebut?

Sepatutnya, dia perlu membantah tindakan PAS Selangor tu. Itu pun kalau betul dia nak semua Exco tutup mulut. Baru adil namanya.


Sekarang dah ada kenyataan daripada salah seorang peserta 'Jamuan Makan Malam' tu dan mengakui bahawa memang ada unsur - unsur memurtadkan umat Islam.


Tidakkah ini membenarkan kata-kata Dr Hassan?

Teresa Kok boleh ketawa besar sebab Menteri Besarnya bertelagah sesama Melayu dan Islam dengan Exco agamanya dalam isu gereja.

Sekarang, kalau baling batu sembunyi tangan pun tak apa. Lagipun kalau Dr Hassan terpelanting lebih baik kerana calon baru - Khalid Samad - akan mempermudahkan kerjanya!