Thursday, July 2, 2009

BALIK MELAKA SAJALAH GUAN ENG!

Saya hairan juga dengan orang Pulau Pinang.

Bagaimana boleh mereka menerima ‘orang luar’ menjadi ketua Menteri Pulau Pinang.

Apakah kerana sentiment parti dan ideology, sebahagian besar orang Pulau Pinang memilih beliau?

Apakah dia faham keadaan dan kepentingan orang Pulau Pinang?

Penduduk Kampung Buah Pala di Bukit Gelugor yang menghadapi masalah tidak dapat diselesaikan oleh Guan Eng, Itu baru satu kampung.

Hari ini, penduduk kampung itu mula berkumpul sejak jam 9.30 pagi bagi menunggu notis mahkamah yang mengarahkan mereka mengosongkan rumah dalam tempoh sebulan.

Kelihatan juga ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO), JERIT yang datang untuk memberi sokongan kepada penduduk.

Beberapa pegawai polis juga sudah tiba di kampung itu bagi mengawal keadaan.
Pada jam 11.30 pagi, pegawai dari mahkamah dan pemaju projek, Nusmetro Venture (P) Sdn Bhd dan pemilik tanah, Persatuan Koperasi Pegawai Kerajaan Negeri Pulau Pinang tiba untuk menampal notis pengosongan rumah.

Ia menimbulkan keadaan kelam kabut apabila penduduk membantah dan menghalang kemasukan mereka.

Kita menunggu apa perkembangan selanjutnya.

Semalam penduduk Buah Pala menggesa Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng meletakkan jawatan

Penduduk kampung itu menyuarakan kekecewaan mereka Guan Eng kerana gagal membantu mereka.

"Jika beliau tidak boleh mengambi balik tanah ini daripada pemanju dan mengekalkan kampung ini, maka lebih baik beliau letak jawatan," kata penolong setiausaha persatuan penduduk kampung berkenaan, C Tharmaraj.

Bercakap kepada pemberita di kampung tersebut hari ini, Tharmaraj menuduh Lim lebih berminat melindungi kepentingan syarikat terbabit daripada menjaga kepentingan rakyat.

Katanya, penduduk di situ tidak menyalahkan Guan Eng terhadap masalah yang menimpa mereka sekarang.

Sebaliknya, kata beliau, mereka mahu kerajaan negeri sekarang memperbetulkan penyelewengan kerajaan sebelumnya.

"Adakah permintaan itu banyak sangat?

Jika Lim tidak dapat melakukan ini untuk rakyat yang mengundi kerajaannya, maka beliau harus meletak jawatan dan balik ke negerinya di Melaka," tegasnya.

DAP KELUAR PAKATAN RAKYAT KEDAH

Sebabnya?

Isu berkaitan rumah sembelihan babi. Itu saja?

Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) merobohkan rumah sembelihan babi di Kampung Berjaya, Alor Setar petang semalam.

Sepasukan anggota penguat kuasa MBAS dikatakan merobohkan rumah sembelihan babi itu pada pukul 3.30 petang.

Premis itu dikatakan sepatutnya dirobohkan penghujung Mei lalu, tetapi ditangguhkan selama sebulan sehingga semalam.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak jelas tegas dalam isu ini. Keputusan ini seharusnya disokong oleh semua pihak.

PAS mempunyai 16 daripada 36 kerusi DUN Kedah. DAP mempunyai hanya seorang wakil rakyat di Kedah iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Darulaman, Lee Guan Aik.

Kita mahu lihat apa kata ADUN Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengenai isu ini. Apakah mereka akan menyokong DAP?

PKR mempunyai lima ADUN iaitu Lunas (Mohd Razhi Salleh), Kulim (Lim Soo Nee) Bakar Arang (Tan Wei Shu) , Sidam (Tan Joon Long @ Tan Chow Kang) serta Bukit Selambau (Manikumar Subramaniam)

Pengerusi DAP Kedah dan Perlis, Thomas Su memberitahu mStar Online, DAP Kedah memutuskan untuk keluar daripada Pakatan Rakyat semalam ekoran tindakan kerajaan negeri itu yang didakwa tidak menyelesaikan siri isu yang wujud sejak selepas pilihan raya umum 2008.

Keputusan untuk keluar Pakatan Rakyat Kedah diputuskan oleh DAP selepas kejadian itu.
Thomas Su menjelaskan DAP Kedah keluar daripada Pakatan Rakyat di negeri ini berikutan rasa tidak puas hati terhadap cara kerajaan Pas menangani isu rakyat, khususnya bukan Melayu.

Su berkata, keputusan itu dibuat pada mesyuarat tergempar yang dianggotai pemimpin DAP negeri ini di pejabat parti itu di Alor Setar.

Katanya, tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa tempatan itu tidak melambangkan dasar kerajaan Pakatan Rakyat yang memperjuangkan hak semua kaum di negeri Kedah.

"Keluar, kami sudah buat keputusan... ini keputusan mutkamad kami (DAP Kedah)," kata beliau sambil menambah, atas prinsip dan pendirian parti, pihaknya memutuskan tindakan sedemikian.

Su berkata, ia merupakan antara beberapa isu yang tidak menemui penyelesaian walaupun dibangkitkan dan dibawa kepada perhatian kerajaan negeri yang diterajui Pakatan Rakyat.

Kata beliau, pihaknya akan memanjangkan keputusan itu kepada Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP dalam waktu terdekat untuk pengesahan.

"Keputusan ini perlu mendapat pengesahan CEC," katanya.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, berkata DAP memutarbelitkan isu berkenaan. Bagaimanapun, beliau menyerahkan kepada DAP Pusat untuk menentukan tindakan DAP negeri ini keluar daripada Pakatan Rakyat.

Katanya, beliau bersedia menerima keputusan itu jika DAP negeri ini mengatasi keputusan DAP Pusat.

Beliau berkata, DAP Kedah tidak sepatutnya memutar belitkan isu perobohan pusat penyembelihan babi di Kampung Berjaya, di sini dan mengaburi mata rakyat hanya untuk menutup kelemahan mereka sendiri.

"Saya tidak pernah mengarahkan premis itu dirobohkan, tetapi mereka yang minta tangguh selama sebulan. Saya layan dan bagi kerjasama. Saya minta mereka cari tempat baru dulu tapi mereka bohong selepas sebulan tidak ada apa-apa sekarang mereka kata hendak keluar...keluarlah kalau DAP Kedah mengatasi DAP Pusat.

"Saya serahkan Pas Pusat dan pimpinan Pakatan Rakyat Pusat untuk menentukan isu ini. Apa yang saya kesal mereka ini main politik apa...perbuatan ini seolah-olah mahu mengembalikan kerajaan Kedah kepada Barisan Nasional (BN).

"Dulu masa kita bincang mengenai kerajaan perpaduan dengan Umno mereka kacau sekarang kita sepakat dalam Pakatan Rakyat pun mereka kacau," katanya.

Isu rumah penyembelihan babi ini merupakan antara beberapa isu yang menjadi punca retaknya kerjasama DAP dalam Pakatan Rakyat Kedah.

Satu lagi isu ialah kontroversi mengenai kuota perumahan 50 peratus bagi bumiputera.
Oktober lalu, kerajaan Pakatan Rakyat Kedah meningkatkan kuota tersebut daripada 30 peratus kepada 50 peratus bagi projek perumahan baru di negeri itu.