Tuesday, September 22, 2009

MAKLUMAT PALSU PKFZ - NAJIB PERLU BERTINDAK TEGAS

Skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) mulanya membabitkan individu tertentu dalam MCA dan pengurusan syarikat yang menguruskannya.

Namun kini, skandal PKFZ menjadi senjata untuk menyerang kerajaan dan Kabinet Barisan Nasional (BN).

Membaca entri oleh sebuah blog yang banyak mengasaskan penulisannya kepada Malaysia Today akan mencemarkan nama baik Perdana Menteri dan beberapa menteri Kabinet yang dikaitkan dengan skandal itu.

Kenyataan bahawa : “Sekarang rakyat sudah tahu rupa-rupanya Najib, Perdana Menteri dan semua menteri dalam kabinetnya kini adalah bertanggung jawab keatas kelulusan retrospektif kepada peningkatan kos projek PKFZ dari RM1.088 bilion kepada RM4,632,732,000.00”, adalah tuduhan serius.

Apakah Perdana Menteri akan berdiam diri? Apakah kerajaan BN akan membiarkan dirinya dihentam dan dituduh dengan pelbagai tohmahan yang akan memberi kesan pada pilihan raya umum akan datang?

Saya yakin isu ini akan dimainkan pada pilihan raya kecil akan datang sebagai ‘pemanas’ kepada permainan sebenar pada pilihan raya umum nanti.

Apabila ada blog memintra seluruh Kabinet berundur kerana skandal PKFZ ini, kerajaan bukan sahaja perlu ‘menyatakan perkara sebenar’ tetapi yang patut dibuang atau dipancung, pancunglah.

Jika tidak dipancung ia akan menjadi barah buruk yang tidak boleh diubati lagi.

Baca petikan berikut daripada sebuah blog bertajuk “Skandal PKFZ, Seluruh Kabinet Wajar Berundur”

Patutlah mereka yang terlibat dengan skendal PKFZ tidak berasa takut. Malah mereka berasa tidak melakukan apa-apa kesalahan kerana segala apa yang mereka lakukan selama ini telah diketahui oleh Kabinet dengan mendapat izin dan restu.

Perkara ini didedahkan oleh Malaysia Today (MT) kelmarin dalam artikelnya yang bertajuk "What the Cabinet hid from the Malaysian public"

Sekarang rakyat sudah tahu rupa-rupanya Najib, Perdana Menteri dan semua menteri dalam kabinetnya kini adalah bertanggung jawab keatas kelulusan retrospektif kepada peningkatan kos projek PKFZ dari RM1.088 bilion kepada RM4,632,732,000.00.

Patutlah Najib dan kabinetnya secara tiba-tiba menubuhkan pasukan petugas khas bagi menyediakan laporan berkaitan isu PKFZ. Rupa-rupanya “penubuhan pasukan itu sebenarnya bermotif politik iaitu untuk melindungi pemimpin-pemimpin Umno dan Barisan Nasional dari disiasat atas dakwaan salah guna kuasa dan penyelewengan yang berlaku dalam skandal PKFZ," kata Mahfudz Ahli Parlimen Pokok Sena.

Patutlah Najib dan kerajaan Umno/BN gentar untuk menubuhkan Suruhanjaya DiRaja bagi menyiasat PKFZ kerana lebih banyak lagi dokumen dan hakikat yang disembunyikan dari pengetahuan rakyat akan terdedah dan membuktikan lagi jenayah peringkat tertinggi dalam skandal PKFZ itu,"

Mahfudz mendesak supaya diadakan satu sidang khas parlimen bagi membentangkan kertas putih menjelaskan keenganan kerajaan menubuhkan suruhanjaya di raja bagi menyiasat skandal PKFZ.”

Datuk Seri Mohd Najib patut mencincang mulut-mulut celupar yang menggunakan sumber Malaysia Today untuk menghentam kerajaan.

Kalau benar, kenapa Perdana Menteri dan Kabinetnya takut dengan ‘cercaan tersebut”?
Gerudi Mahfuz dan dapatkan individu di belakang beliau yang membuat pelbagai ‘tohmahan’ itu.

Sementara itu, pihak yang bersalah, kenakan tindakan dan hukuman seberat-beratnya.
Tolonglah, jangan lagi ada favour atau perlindungan tertentu kepada pihak ini.

Kesianlah rakyat dan pekerja parti yang tidak tahu apa-apa dan tidak mendapat apa-apa yang berusaha mempertahankan BN.

Selain itu, jika tukang siar dokumen membabitkan PKFZ cuba dikenakan tindakan kerana ia dokumen rahsia kerajaan, amat wajar juka siasatan dilakukan untuk mengetahui sumber atau puncanya.

Tindakan perundangan juga patut dikenakan terhadap mereka yang terbabit.

Benar juga kata satu blog bahawa: “Kalau yang tukang siar rahsia rasmi kerajaan akan dikenakan tindakan, sudah semestinya si tukang bocor rahsia patut dikena tindakan lebih tegas. Kerajaan jangan lepas tangan hanya tangkap tukang siar, sedangkan si pembocor rahsia masih ada kesempatan menghilangkan diri, atau setidaknya mencari helah menafikan perbuatannya.”

Perdana Menteri wajar sekali bertegas terhadap pembocor rahsia kerajaan dan diikuti tukang siar.
Kerajaan tidak wajar menunjukkan ‘kemarahan’ kepada blog yang menyiarkan dokumen sahaja kerana penyangak sebenar ialah yang menyebabkan skandal berlaku dan yang membocorkan segala dokumen berkenaan.

Kenyataan Najib bahawa polis akan menyiasat sebuah laman web yang menyiarkan dokumen didakwa Kertas Kabinet 18 muka yang didakwa sebagai memorandum daripada Menteri Kewangan bertarikh 22 Jun 2007 mengenai isu PKFZ, diharap sampai ke akar umbi.

Sebagai pengajaran dan menggambarkan kerajaan serius, ambil tindakan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) kepada yang bersalah, untuk mengajar dan memberikan peringatan kepada pegawai atau sesiapa sahaja dalam kerajaan yang melakukannya.

MCA – APABILA ALAT KELAMIN SUDAH DIPERTONTONKAN

Apa mainan politik MCA?

Menggugat atau mengukuhkan Barisan Nasional (BN) dengan tindakan memecat dan kemudian membatalkan pemecatan timbalan presiden, Datuk Dr Chua Soi Lek?

Daripada pemecatan kemudian digantung keahlian empat tahun.

Pemerhati politik menyifatkan keputusan jawatankuasa pusat membatalkan keputusan majlis presiden itu sebagai satu usaha untuk meredakan krisis yang melanda parti komponen kedua terbesar dalam BN itu.

Bagi saya tidak. Ia akan menyulit dan semakin menguji BN selepas ‘semua kain sudah dilondehkan di khalayak ramai dan alat kelamin sudah ditunjukkan tanpa segan silu’, kini kain cuba dipakai semula.

Pertanyaan ialah: “Tidakkah orang yang melondehkan kain itu sama ada gila atau tidak waras?”.
Bolehkah kita berurusan dengan orang tidak waras?

Biarpun Jawatankuasa Pusat MCA (CC) semalam mengubah keputusan Majlis Presiden pada 26 Ogos lepas untuk memecat Dr Chua dari parti itu, kekecohan dan ‘kemusnahan MCA’ akan sukar diperbaiki.

Penggantungan keahlian Dr Chua selama empat tahun berkuatkuasa serta merta juga tidak akan menyumbang apa-apa.

Sebelum ini, Majlis Presiden MCA mengesahkan syor jawatankuasa disiplin parti itu supaya Chua dipecat ekoran skandal video seks didakwa telah mencemarkan imej parti itu.

Keputusan itu telah mendorong penyokong Chua untuk melancarkan kempen mengutip tandatangan perwakilan parti itu, mendesak supaya diadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) untuk membatalkan pemecatan Chua dan mendesak supaya Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat meletak jawatan.

Mereka berjaya mendapat tandatangan satu pertiga atau lebih 800 perwakilan seperti yang diperlukan untuk mengadakan EGM tersebut.

Kejayaan mereka itu dilihat sebagai satu isyarat bahawa ramai perwakilan dan ahli akar umbi MCA yang tidak menyokong pemecatan timbalan presiden MCA itu.

Malah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib sendiri telah menasihatkan pucuk pimpinan MCA supaya segera menyelesaikan krisis dalaman parti itu kerana ia turut menjejaskan BN.

Najib kini sedang berusaha untuk memulihkan sokongan kepada BN yang kalah teruk dalam pilihanraya umum tahun lalu di mana ia terlepas lima negeri kepada pembangkang serta hilang penguasaan dua pertiga di Dewan Rakyat.

Persoalan di sini bukan soal kepentingan Dr Chua atau sesiapa sahaja dalam MCA. Yang penting krisis yang melanda MCA sudah ‘memporak-perandakan BN’ dan hakikat sebenar MCA tidak akan pulih walaupun pembatalan dilakukan terhadap pemecatan.

Penggantungan empat tahun itu akan menimbulkan perbahasan baru.

Ke mana dan bila kemelut MCA akan selesai?

Selagi ia tidak selesai, akan menyulitkan BN dan banyak kemungkinan akan berlaku dalam tempoh empat tahun itu kerana pilihan raya umum akan datang dijangka lebih cepat daripada tempoh penggantungan Dr Chua.

Jadi, apa untungnya MCA dengan keputusan itu dan apa pula kebaikan kepada BN hasil tindakan CC berkenaan?