Saturday, April 16, 2011

BN KEKAL MAJORITI 2/3 TAPI HILANG 8 KERUSI


Tahniah kepada Barisan Nasional (BN) walaupun mulanya dikatakan sukar membentuk kerajaan tetapi ternyata rakyat Sarawak, kecuali di Kuching, menerima baik parti berkenaan.

Keputusan keseluruhannya, BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1).

Keputusan itu menunjukkan BN kehilangan lapan kerusi, berbanding 63 kerusi yang dimenanginya pada 2006.

DAP dan PKR juga menyapu bersih semua lima kerusi di Kuching.

Kejayaan ini juga menepis ramalan pembangkang bahawa ia mampu membantuk kerajaan apabila sejak tengah hari tadi beberapa blog yang 'bersimpati' dengannya menyebut Sarawak bakal jatuh kepada pembangkang.

..


Tetapi, pada jam 9.45 malam ini , BN memperoleh majoriti dua pertiga iaitu 48 kerusi dalam pilihan raya negeri Sarawak.

Bagaimanapun, BN mendapat kejutan bagi kerusi Piasau di Miri apabila Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Tan Sri Dr George Chan, tewas dalam pertandingan satu lawan satu kepada lawannya pendatang baru daripada DAP, Ling Sie Kiong. Dr Chan memperoleh 4,408 undi manakala saingan beliau memperoleh 5,998 undi.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengucapkan tahniah kepada BN Sarawak atas kemenangan yang sangat bermakna walaupun mendapat tentangan hebat pada pilihan raya ini, yang pada pukul 9 malam memperoleh majoriti mudah 36 kerusi.

Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menyifatkan kejayaan Barisan Nasional (BN) mencapai kemenangan dan seterusnya mengekalkan penguasaan majoriti dua pertiga pada pilihan raya Sarawak ke-10 sebagai bukti kepercayaan rakyat terhadap parti itu.

Perdana Menteri berkata, kejayaan yang diperolehi BN pada pilhan raya Sarawak jelas membuktikan bahawa rakyat sentiasa memberi sokongan berterusan kepada parti itu.

"Kejayaan ini jelas membuktikan bahawa rakyat masih menaruh kepercayaan kepada BN.

"Apa yang dizahirkan pada keputusan ini ialah rakyat tetap mengekalkan sokongan berterusan kepada kita," katanya pada sidang video yang disiarkan secara langsung oleh RTM di Kuching, mala mini .

Sidang video berkenaan dibuat antara Najib yang berada di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang berada di kediamannya di Demak Jaya.

Turut sama bersama Abdul Taib ialah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Selain itu Najib yang juga Pengerusi BN berkata, satu jawatankuasa khas yang dipengerusikan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan dibentuk bagi meneliti setiap janji yang dibuat BN sepanjang kempen pilihan raya negeri.

"Kita akan meneliti setiap janji yang diutarakan kerana ia selaras dengan semangat rakyat mesti didahulukan," katanya sambil mengucapkan tahniah kepada jentera pilihan raya BN yang diketuai Abdul Taib.

Abdul Taib yang merupakan Pengerusi BN Sarawak, mempertahankan kerusi Balingian dengan majoriti 5,154 undi dalam pertandingan tiga penjuru setelah menewaskan calon Bebas yang juga dua pupu beliau, Datuk Salleh Jafaruddin yang memperoleh 1,056 undi manakala pencabar wanita daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), Suriati Abdullah pula sekadar meraih 871 undi.

Abdul Taib berkata, kejayaan ini membuktikan kesungguhan hubungan baik antara kerajaan Pusat dan negeri untuk membangun Sarawak. "Saya berterima kasih kepada Perdana Menteri kerana telah bersusah payah membantu kempen pilihan raya Sarawak.

"Sokongan Perdana Menteri benar-benar menggambarkan kerajaan BN mendahulukan rakyat.

Saya juga bersyukur kerana BN berjaya pada pilihan raya ini walaupun menghadapi cabaran yang agak berlainan," katanya.

Abdul Taib mengangkat sumpah sebagai ketua menteri Sarawak bagi penggal ketujuh di Astana, kediaman rasmi Yang Di Pertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng.

Dua lagi pemimpin parti komponen BN, Datuk Seri Dr James Masing daripada Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Datuk Seri William Mawan daripada Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), turut mencatatkan kemenangan di kubu kuat masing-masing iaitu di kerusi Baleh dan Pakan.

Dr Masing mengalahkan calon PKR, Bendindang ak Manjah dalam pertandingan satu lawan satu setelah memperoleh 5,242 undi dengan majoriti 3,898 undi.

Di Pakan, Mawan meraih 3,938 undi untuk mengalahkan Jamal Abdullah @ Tedong ak Gunda daripada Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) dengan kelebihan 1,197 undi.

Di pihak pembangkang, DAP memenangi 10 kerusi iaitu Pending, Bukit Assek, Pujut, Padungan, Kota Sentosa, Batu Kawah, Repok, Meradong, Pelawan dan Piasau. PKR setakat ini memperoleh tiga kerusi iaitu Ba'Kelalan, Batu Lintang dan Krian. Calon Bebas, George ak Lagong memenangi kerusi Pelagus.

PEMBANGKANG SUDAH MENANG PADA PILIHANRAYA SARAWAK?

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud diiringi calon Barisan Nasional (BN) DUN Satok, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg untuk mengundi di Sekolah Kebangsaan (SK) Merpati Jepang, Kuching, sebentar tadi. - foto BH Online

Kenapa ada pihak timbulkan khabar angin kononnya pembangkang sudah menang di Sarawak?

Siapa melakukannya?

Tidakkah mereka ini pengecut, takut dan sengaja mahu mengucarkacirkan keamanan dan kestabilan di negeri itu?

Mereka melakukan ini supaya rakyat bangkit jika Barisan Nasional (BN) kembali berkuasa dengan majoriti lebih besar?

Khabarnya, ketua pembangkang yang juga penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah meninggalkan Sarawak untuk ke London atau Amerika Syarikat.

Kenapa dia bergegas ke luar negara?

Mana janjinya mahu menjawab tuduhan Raja Petra Kamaruddin mengenai dirinya?

Benar juga kata-kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa kalau memang pembangkang sudah menang, kenapa pemimpin penting seperti Anwar mahu tinggalkan Sarawak?

"Kalau dia menang mesti dia tunggu sampai habis, kenapa awal-awal dia tinggalkan Sarawak?

Anwar sudah serahkan tugas kepada ketua-ketua mengundi kononnya takut jadi apa-apa," kata Muhyiddin hari ini. Amat jelas khabar angin seumpama itu hanya disampaikan oleh orang yang terdesak.

"Kita ada tempoh dua jam lagi (sehingga pengundian ditutup)...saya minta rakyat jangan terpengaruh dengan penyebaran berita palsu," katanya.

"Ini merupakan satu pembohongan...pengundian belum selesai...undi pun belum dikira," kata Muhyiddin pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sarawak di Kuching sebentar tadi.

Kerana itu, rakyat jangan terperdaya dengan dakwaan pembangkang kononnya mereka telah berjaya memenangi pilihan raya negeri Sarawak pada Sabtu.

akwaan yang tersebar di Internet itu adalah tidak benar kerana proses pengundian belum selesai dan masih berjalan sehingga 5 petang ini.

"Ada berita-berita khabar angin oleh pembangkang (kononnya) mereka sudah menang, BN di Sarawak sudah tumbang, pakatan pembangkang (telah) ambil alih (kerajaan negeri).

Langkah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengingatkan orang ramai agar tidak terpengaruh dengan keputusan pengundian untuk sesetengah kawasan yang diedarkan melalui internet dan khidmat pesanan ringkas (SMS) sejak tengah hari tadi, memang wajar dan sangat diperlukan.

Apa kedudukan atau keputusan mengenai sesuatu pilihan raya, apa lagi di Sarawak ini, hanya keputusan yang dikeluarkan oleh SPR sahaja sah iaitu berdasarkan kepada maklumat yang telah diberi oleh setiap 71 pegawai pengurus pilihan raya yang telah dilantik.

Seperti kata Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, beliau turut dimaklumkan banyak sebaran dalam SMS, internet mengatakan parti tertentu telah menang pilihan raya di kawasan masing-masing.

“Ini maklumat tidak boleh dipercayai, hanya sumber daripada SPR sahaja yang sah," katanya kepada pemberita di Kuching.

Abdul Aziz berkata hampir dua pertiga atau 1,038 pusat pengundi telah pun ditutup setakat jam 1 tengah hari tadi dan kebanyakannya adalah di kawasan pedalaman dan luar bandar.

Menurutnya walaupun kawasan terbabit telah ditutup awal iaitu seawal jam 9 pagi namun proses pengiraan undi hanya boleh dilakukan bermula jam 12.30 tengah hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata SPR yakin jumlah yang keluar mengundi selepas waktu tengah hari ini bagi semua 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dijangka melepasi 50peratus.

"Sehingga jam 1 petang tadi, saya telah dapat maklumat daripada 11 DUN menunjukkan 43 peratus pengundi telah tunai tanggungjawab mereka, ini menunjukkan 10 peratus sejam mewakili juga bahagian lain," katanya.

Beliau berkata mereka yang belum berpeluang untuk pergi ke pusat pengundian dinasihatkan datang awal ke tempat yang telah ditetapkan dan tidak menunggu saat-saat akhir untuk mengundi undi.

Ketua Menteri, Tan Abdul Taib Mahmud berikrar untuk membuktikan ramalan pembangkang adalah salah apabila mendakwa mereka akan memenangi lebih banyak kerusi pada pilihan raya Sarawak ke-10 yang berlangsung hari ini.

"Saya akan buktikan bahawa ramalan berkenaan salah," katanya ketika diminta mengulas mengenai ramalan bahawa pembangkang mampu memperoleh sekurang-kurangnya 30 kerusi pada pilihan raya berkenaan.

Beliau ditemui selepas membuang undi di pusat mengundi Dewan Datuk Merpati Jepang dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Satok. Bagaimana Abdul Taib yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sarawak enggan mengulas lanjut berhubung keyakinannya itu sebaliknya meminta semua pihak menunggu keputusan rasmi.

Ditanya perkembangan suasana proses pengundian hari ini, Abdul Taib berkata semuanya berjalan lancar sama seperti kebiasaan hari lain.

"Sama seperti hari-hari lain, sehingga kini prosesnya berjalan lancar. Kami di Sarawak berjaya mengekalkan sistem politik dan proses mengundi dalam keadaan yang aman walaupun berlaku sedikit perubahan.

"Namun saya berbangga apabila rakyat tidak terpengaruh dengan pelbagai taktik tidak sihat yang berlaku," katanya. Malah Abdul Taib turut menasihati rakyat supaya keluar menunaikan tanggungjawab masing-masing sebagai pengundi.

"Keluarlah mengundi, kepada siapa mereka memberi undi, itu terpulang kepada mereka," katanya.

Abdul Taib yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yakin BN mampu mengekalkan kemenangan di Sarawak dengan keputusan yang baik.

Pilihan raya kali ini mencatat rekod tersendiri apabila sejumlah 213 calon bertanding bagi merebut 71 kerusi DUN yang dipertandingkan. BN bertanding di 71 kerusi, Parti Keadilan Rakyat (49), DAP (15), Parti Kebangsaan Sarawak (26), PAS (5), Parti Cinta Malaysia (6) dan Bebas (41).
Petugas Suruhanjaya Pilihan Raya membantu menolak kerusi roda warga emas Sheikh Rahimullah Sheikh Aminullah 72, di pusat pengundian Sekolah Menengah Kebangsaan Saint Columba di Miri, Sarawak pada hari mengundi hari ini (16 April 2011).