Tuesday, March 12, 2013

KISAH ANWAR INTIM DENGAN ‘ANAK IKAN’, HADI, KARPAL & WAN AZIZAH KENAPA DIAM?


Kecoh cerita ‘Anak Ikan Anwar’ dikejar pengawal Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail kerana cemburu - belum berakhir atau tamat!

Hubungan intim apa yang menyebabkan Wan Azizah begitu cemburu?

Sandiwara, komplot atau konspirasi lagi selePAS kisah Mohd Saiful Bukhari Azlan?

Wan Azizah, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Azmin Ali serta Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang boleh jawab dan ‘bersihkan Anwar’ segera.


Saman saja Setiausaha Politik Ahli Parlimen Ampang, Mohd Fareez Kamal Intidzam! Ini kerana Mohd Fareez berkali-kali mengulangi kata-kata yang terkandung dalam satu suratnya bahawa Wan Azizah dan anaknya, Nurul Izzah Anwar amat cemburu akan hubungan rapatnya dengan Anwar.

Kekecohan ini timbul apabila Mohd Fareez membuat laporan polis dengan mendakwa diri serta keluarganya kini diancam bahaya.

Ancaman itu dipercayai datang daripada kumpulan yang menyokong Wan Aziziah selepas pendedahan tentang satu surat bertarikh 3 Mac lalu yang diutuskan kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Surat yang ditulis tangan itu antara lain mendakwa bahawa Mohd Fareez ‘rapat’ dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim sehingga kononnya menyebabkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah dan anaknya, Nurul Izzah Anwar berasa cemburu akan hubungan mereka.

Dalam surat itu, Mohd Fareez mendakwa Anwar melantiknya sebagai Pegawai Diplomat Sulit Antarabangsa sejak tahun 2008 kerana hubungan yang rapat tersebut. Selain itu, beliau juga merupakan bekas Setiausaha Politik Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Surat yang dihantar kepada Presiden PAS itu bertujuan mahu meminta campur tangan Hadi agar menasihati Wan Azizah supaya berundur daripada parti sebelum Pilihan Raya Umum ke-13. Pengunduran Wan Azizah dikatakan dapat menyelamatkan PKR dalam pilihan raya daripada sikap negatif Wan Azizah dan anaknya, Nurul Izzah Anwar.

Mohd Fareez mendakwa kemuncak ancaman bahaya yang diterimanya berlaku sejak 48 jam 10 Mac lalu apabila sekumpulan orang telah bertindak memburunya sehingga ke bilik hotel.

"Perkara ini berlaku sebaik sahaja surat yang saya utuskan kepada Abdul Hadi itu didedahkan. Saya percaya mereka yang memburu saya ini merupakan penyokong atau mungkin juga orang suruhan Presiden. Jadi isunya hari ini saya mahu menuntut jaminan keselamatan buat diri saya dan keluarga," katanya.

Ditanya sejauh mana benarnya dakwaan ancaman bahaya sedang menimpanya sekeluarga, beliau berkata, pihak media sendiri melihat bagaimana pihaknya terpaksa ke balai polis hari ini untuk meminta pertolongan. "Berhubung isu sejauh mana tahap bahaya yang menanti saya telah dijelaskan kepada polis. Alhamdulillah polis telah menerima laporan saya," katanya.

Beliau mengakui tidak tinggal di rumahnya ketika ini.

Difahamkan, Mohd Fareez telah memberikan segala maklumat yang diklasifikasikan sebagai sulit kepada pihak polis berhubung kesnya itu. “Kemuncaknya semalam (malam 9 Mac 2013) apabila saya telah diserbu di hotel penginapan," katanya ketika menjawab sama ada beliau telah dikasari atau tidak oleh kumpulan terbabit.

Mohd. Fareez masih ahli PKR sejak 2008 dan sehingga hari ini belum menerima apa-apa notis pemecatan daripada parti atau unit tindakan disiplin parti.

Sama ada Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin mengetahuinya membuat laporan polis pada hari berkenaan, beliau berkata: "Ini adalah tanggungjawab saya kepada keluarga. Jadi saya rasa tidak perlu untuk beritahu dia atau macam mana."

Selain sebagai Setiausaha Politik Ahli Parlimen Ampang, Mohd. Fareez juga merupakan Pegawai Diplomasi Antarabangsa PKR.

Ditanya selama mana beliau mengenali Anwar dan adakah Ketua Pembangkang itu tahu tentang isu yang dibangkitkan itu, Mohd. Fareez berkata: "Awak tanyalah Anwar."

Dalam suratnya, Mohd Fareez menyatakan hanya Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali yang layak memimpin parti dan bukannya Wan Azizah demi kecemerlangan pakatan pembangkang untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang.

"Saya percaya surat ini telah menimbulkan rasa kurang senang dan kemarahan kepada pihak tertentu terutamanya kepada penyokong parti dan Presiden sendiri.

Seperti yang saya nyatakan dalam surat itu juga, Puan Presiden sendiri iaitu Wan Azizah sangat cemburu dengan hubungan rapat antara saya dengan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya di ibu pejabat Polis Dang Wangi kelmarin (10 Mac 2013).

Surat yang diutuskan kepada Abdul Hadi itu turut diberi salinan kepada Pengerusi DAP, Karpal Singh dan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Ditanya pula bagaimana beliau syak yang melakukan perbuatan itu adalah orang suruhan Presiden PKR sedangkan tidak pernah menerima sebarang ugutan dalam bentuk khidmat pesanan ringkas (SMS) dan sebagainya, Mohd. Fareez berkata: "Saya telah berada di dalam parti dan saya tahu bagaimana mereka mahu serang hendap seseorang. Saya kenal bagaimana kerja mereka."

Berikutan itu, Wan Azizah diminta menjelaskan kandungan surat yang dibangkitkan oleh Setiausaha Politik kepada Ahli Parlimen Ampang, Mohd. Fareez Kamal baru-baru ini.

Bekas Ketua Wanita PKR Pulau Pinang, Aminah Abdullah berkata, sebagai presiden parti yang 'berkuasa', Wan Azizah tidak seharusnya mengambil sikap berdiam diri dan membiarkan perkara itu terus diperkatakan ahli parti berkenaan.

"Kalau surat itu satu pembohongan, Wan Azizah harus tampil menafikannya kerana menjadi tanggungjawab beliau berbuat demikian. Seterusnya, saya mencabar Wan Azizah supaya mengheret Mohd. Fareez ke Jawatankuasa Disiplin parti kerana telah memburukkan parti," katanya kepada Utusan Malaysia di Pulau Pinang, semalam.

Yang nyata, tindakan Mohd. Fareez membuat laporan polis berhubung keselamatannya semalam merupakan gambaran jelas wujud keretakan serius dalam kepimpinan PKR.

Bekas Setiausaha Politik Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari berkata, tindakan Mohd. Fareez itu juga membuktikan terdapat pertembungan antara Presiden PKR dengan Timbalannya, Azmin Ali.

"Selama ini mereka cuba menyorok krisis dalaman parti antara kem Wan Azizah dengan kem Azmin, namun menerusi pendedahan terbaharu ini, saya tidak fikir mereka boleh menutupnya lagi.

Dengan pelbagai masalah dalam PKR, pembahagian kerusi dalam pakatan pembangkang membabitkan DAP dan PAS PAStinya lebih kalut dan penuh dengan kepincangan," katanya.