Thursday, August 4, 2011

WAJARKAH NAJIB LEPAS JAWATAN SEBAGAI PERDANA MENTERI?

Apa sedang berlaku dalam politik orang Melayu dan UMNO sekarang?

Pada ketika ramai memperkatakan mengenai ura-ura Tengku Razaleigh Hamzah akan menyertai pembangkang, sekumpulan veteran UMNO lain dikatakan mendesak Perdana Menteri, Datuk Sri Mohd Najib meletakkan jawatan.

Tengku Razaleigh yang memimpin sebuah NGO baru dilihat semakin ‘menjauhi UMNO’ tetapi mengejutkan apabila sebuah pertubuhan yang diwakili veteran UMNO iaitu Penawar dikatakan mahu Najib meletakkan jawatan.

Baca tulisan berikut yang sudah diterjemahkan oleh sebuah blog daripada rencana asalnya dalam bahasa Inggeris:

Veteran Umno Desak Datuk Sri Najib Letak Jawatan...

Spekulasi telah bertiup kencang bahawa kedudukan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Umno sedang terancam. Orang dalaman parti mendakwa bahawa sokongan terhadap Muhyiddin Yassin begitu kuat di samping sokongan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memberi tekanan kepada Najib.

Cengkaman kuasa Perdana Menteri menurun berikutan perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai manakala kontroversi berkaitan isterinya Rosmah Mansor juga membelenggu beliau.

Kini, sebuah organisasi yang mewakili bekas ahli UMNO Parlimen telah menyuarakan kekurangan keyakinan terhadap kepimpinan Najib dan mahu beliau meletakkan jawatan.


Organisasi yang dipanggil Penawar yang diketuai oleh bekas Menteri Kabinet Aziz Shamsuddin, yang merupakan Setiausaha Politik Mahathir dari tahun 1981 hingga 2002.

Bercakap mengenai isu ini, ahli Penawar berkata organisasi ini memutuskan dalam mesyuarat minggu lalu bahawa ini adalah masa untuk Najib melepaskan jawatan."Terpulang kepada Najib. Jika dia mencintai negara dan orang Melayu, beliau harus meletakkan jawatan secepat mungkin.

"Jika dia tidak beliau adalah orang yang mementingkan diri sendiri, maka dia mesti berhenti," kata bekas Ahli Parlimen kepada FMT, sambil menambah bahawa mesyuarat itu dihadiri oleh bekas menteri dari era Mahathir.

Menurut beliau, Penawar, yang mewakili kira-kira 50 bekas Ahli Parlimen, tidak berpuas hati dengan kepimpinan Najib kerana beberapa sebab. Apabila ditanya, beliau enggan mengulas lanjut mengenai sebab-sebab, yang menyatakan bahawa ini adalah pengetahuan umum.

Dihubungi kemudiannya, Aziz memberitahu yang merupakan pengerusi Penawar, enggan mengulas mengenai perkara itu tetapi mendedahkan bahawa organisasi akan mengadakan satu lagi mesyuarat esok.

Abang Muhyiddin turut hadir?

Najib mengambil alih pada April 2009 dan segera menggambarkan dirinya sebagai pemimpin yang sederhana di bawah konsep 1Malaysia bertujuan untuk memancing undi Cina dan India.

Walau bagaimanapun, pendekatan menyeluruhnya gagal turun ke bawah dengan baik menyebabkan ketidakpuasan hati golongan pihak-pihak tertentu dalam Umno. Walaupun Mahathir mendakwa bahawa parti itu telah gagal untuk melindungi orang Melayu dan ini membawa kepada munculnya kumpulan-kumpulan seperti Perkasa.

Dalam perkembangan yang sama, sokongan kaum Cina terus meningkat untuk pembangkang seperti yang dilihat dalam beberapa pilihan raya kecil dan tekanan ke atas Najib yang dipasang.

Blogger terkemuka Mohd Sayuti Omar juga mencatatkan satu artikel mengenai panggilan Penawar kepada Najib untuk meletak jawatan.

Menurut suatu sumber, di kalangan mereka yang hadir pada mesyuarat itu adalah abang Muhyiddin, Aziz Yassin, bekas Menteri Belia Dan Sukan Mokhtar Hashim dan Tamrin Ghaffar, anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Ghaffar Baba.

Hakikatnya gangguan sepert ini akan semakin menyulitkan Najib dalam usahanya memantapkan sokongan kepada Barisan Nasional yang semakin tercabar pada ketika semakin dekatnya pilihan raya.

Persoalan ialah apakah jika Najib lepas jawatan, UMNO dan Barisan Nasional akan menang atau kita biarkan Najib membuktikan sesuatu dalam pilihan raya umum nanti?

Ini kerana pilihan raya umum ini adalah pengukur sebenar sokongan rakyat kepada Najib.

Namun persoalan juga ialah, kenapa ramai veteran UMNO yang begitu menyayangi dan menghormati Allahyarham Tun Abdul Razak semakin tidak berpuas hati dengan Najib?

PUTERI UMNO BUKAN UNTUK ‘GEDIK’, CARI PROJEK ATAU PASANG BADAN...

Sepuluh tahun Puteri UMNO. Tahniah.

Namun, apakah Puteri UMNO bergerak seperti ketika mula-mula ditubuhkan?

Apakah semangat perjuangan Puteri UMNO sekarang berkobar-kobar seperti awal tahun 2000?

Apakah ia cergas seperti ketika di bawah Azalina Othman Said?

Atau apakah ia kini hanya mencukupkan jumlah perwakilan ke mesyuarat Bahagian atau Perhimpunan Agung UMNO semata-mata.

Kemalapan perjuangan Puteri UMNO amat jelas di bawah kepimpinan Noraini Ahmad dan kini terpaksa dipulihkan oleh Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Mahu tidak mahu Puteri perlu bergerak segera memperkukuhkan jentera bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Mereka perlu menerima apa sahaja arahan daripada pucuk pimpinan tertinggi pada bila-bila masa dan bekerja kuat memenangkan UMNO.

Ramai sudah lupa kenapa Puteri UMNO ditubuhkan. Ia bertujuan membantu Wanita UMNO dan mempengaruhi minda wanita muda, profesional dan atas pagar untuk mendekati UMNO.

Puteri UMNO ditubuhan bukan untuk pasang badan, ‘gedik’. Cari projek atau menunjuk-nunjuk kecantikan pada mesyuarat, forum, perhimpunan atau ‘mencari pasangan dan jodoh’.

Pejuangan Puteri UMNO lebih daripada itu. Ia untuk menguatkan UMNO, membantu barisan kepimpinan, menang pilihan raya dan contoh wanita muda yang progresif.

Kerana itu benar sekali apa yang dikatakan oleh Datuk Rosnah semalam bahawa ahli Pergerakan Puteri UMNO perlu memastikan rentak perjuangan pergerakan itu tidak terkeluar daripada matlamat utamanya untuk menjadi sayap muda terkuat dalam UMNO.

Hakikat yang perlu diterima oleh ahli dan pemimpin Puteri UMNO ialah cabaran yang menunggu kini lebih besar daripada cabaran yang pernah dihadapi 10 tahun lepas.

"Adakalanya kita tersungkur, ada masanya kita pantas berlari, saya percaya semua itu mengajar Puteri menjadi lebih dewasa dan matang berhadapan dengan cabaran semasa,” katanya Rosnah sempena ulang tahun ke-10 pergerakan itu di Kuala Lumpur semalam.

Tempoh 10 tahun berjuang bersama parti memang masih terlalu singkat bagi Puteri UMNO untuk berpuas hati dengan segala seumbangan untuk parti dan rakyat.

Yang penting, kini setiap anggota juga perlu bangun merapatkan barisan perjuangan mereka.

Berikan sepenuh tenaga dalam menjayakan semua matlamat dan perjuangan parti dan paling penting MEMENANGKAN UMNO dan BARISAN NASIONAL pada pilihan raya umum nanti.

Teruskan Berjuang!