Sunday, September 6, 2009

APABILA MALAYSIA MENJADI MALINGSIA

(Sembang Ahad)

MALAYSIA kini dipanggil MALINGSIA. Maling ialah pencuri dan Malingsia beerti pencuri besar.

Bukan nama negara sahaja di hina. Bendera UMNO dan Menara Petronas turut dipersenda. Apa mahu jadi dengan sebahagian rakyat Indonesia ini?

Hakikatnya apakah ada rakyat Malaysia yang membuat kacau di Indonesia seperti menduduki tanah haram kemudian membuat perkampungan, menipu identiti diri dengan memasuki negara berkenaan berkali-kali, menjadi pembunuh, penyamun dan perogol, menipu melalui sihir, menggunakan passport palsu, menyeludup rokok kretek, mengajar agama salah, memukau dan bermacam-macam lagi?

Apakah ada rakyat Malaysia di Indonesia yang berstatuskan pendatang tetapi menggunakan hospital kerajaan dengan jumlah bil berbilion ringgit, menggunakan kemudahan pendidikan, mendapat kebebasan ke sana ke mari untuk berkumpul setiap hujung minggu dan sebagainya dan sebagainya?

Yang banyak buat hal ialah rakyat Indonesia di Malaysia yang kebanyakannya asal pendatang tetapi kini menjadi warga negara dan ramai lagi yang berhajat sedemikian. Siapakah yang sebenarnya lebih membuat onar?

KAMI BUKAN CIPLAK KOK, CUMA MENCONTEK AJA !

Salam Kebangsaan Untuk Seluruh Pemuda-Pemudi Republik Indonesia dimanapun berada, baik yang sedang berada diantara Sabang Sampai Merauke atau yang sedang berada diManca Negara. Salam Persaudaraan, Jangan kita biarkan negara manapun untuk mengusik aset kebudayaan kita, karena bagaimanapun itu adalah milik negara kita yang harus kita pertahankan. Cinta Tanah Air Sebagian Dari Iman.... Satu Nusa Satu Bangsa Satu Bahasa Kita…

Inilah bunyi antara kempen anti-Malaysia di Indonesia. Pada ketika yang sama di Astro pula ada kempen supaya melawat Indonesia sempena Tahun Melawat Indonesia.

Ironinya kempen itu bagaikan mengajak rakyat Malaysia berbelanja dan berpesta di sana sempena kempen itu. Mana satu ni yang mahu diikut?

Eloklah…kepada yang suka ke Jakarta, Bandung dan sebagainya renungkanlah apa yang sedang diperkatakan oleh orang Indon terhadap kita.

Wang Malaysia mengalir ke Indonsia bukan hanya melalui pembantu rumah dan pekerja semata-mata tetapi juga melalui pelancong yang gemar ke Jakarta, Bandung, Bali, Medan, Padang, Surabaya dan banyak lagi.

Ini belum yang ada bini muda dan menanggung pelbagai kegiatan di sana seperti bisnes, pasantren dan sebagainya.

Yang sering ke Indonesia main golf kerana kedinya wanita genit dan montok tu fikirkanlah untuk bermain di lapang Malaysia. Biarpun tidak genit dan montok, kita berbelanja di sini.

Orang sudah benci kita. Buat apa hidung tak mancung pipi tersorong-sorong?

Ikutkan hati mahu hantar saja balik pembantu rumah. Tetapi selepas beberapa tahun mendapat pertolongannya (gaji tidak pernah dibayar malah ada kalanya advance pun), saya kesian kerana dia merayu jangan dihantar pulang. Anaknya bersekolah dan ibu bapanya susah.

Apa perasaan anda apabila negara kita disifatkan sebagai tidak beretika.

Hakikatnya biarlah dia berbangga dengan seni dan budayanya. Selama mana pulakah kita mahu dijadikan ‘little Indonesia’ dan sebagainya.

Saya masih ingat bagaimana Tun Dr Mahathir Mohamad yang mendapat sanjungan daripada wartawan asing ketika Sidang Kemuncak NAM 1991 di Jakarta diberikan pengiktirafan sebagai “Sukarno Kecil”. Mereka tetap banggakan pemimpin mereka walaupun Dr Mahathir jauh lebih berpengaruh daripada Presiden Suharto pada persidangan itu.

Itulah orang Indonesia. Maaf keluarga saya bukan berasal dari Indon.

Kumpulan anti-Malaysia ini juga menyeru rakyatnya khususnya tenaga kerja supaya berbuat seperti berikut:


Malingsia Tidak Beretika

Sampaikan ke semua tenaga kerja Indonesia terutama yang bekerja di MALINGSIA agar

1. Tidak memberikan resep makanan Asli Indonesia ke Orang orang MALINGSIA.

2.Jangan menyumbangkan tarian atau apapun yang berbau budaya asli Indonesia pada orang MALINGSIA.

3. Jangan bermain musik Tradisional Indonesia Pada Orang MALINGSIA.

Kita semua telah tau bahwa Negara satu itu adalah NEGARA TAK BERETIKA, NEGARA PLAGIAT MURNI Negara tanpa kreativitas, tak mau dan tak mampu menciptakan karya, Jadi mulai saat ini sebaiknya kita berhati hati menyajikan sesuatu yang asli budaya Indonesia pada negara MALINGSIA dan mari sejak sekarang sebut negara itu dengan sebutan MALINGSIA bukan MALAYSIA, Berapa banyak budaya Indonesia direbut? Masih tegakah budaya kita di Maling?

Bukan sekadar itu. Kini apakah membakar bendera Malaysia oleh pelajar Indonesia sebagai perbuatan biasa?

Selain itu, siapa ajar pelajar berkenaan untuk bertindak kurang ajar dengan menyerang Kedutaan Malaysia dengan telur busuk.

Jika benar Malaysia menciplak lagu Terang Bulan, kenapa sekarang baru bantah?

Kenapa ketika konfrontasi Indonesia-Malaysia, isu bendera ini tidak ditimbulkan?

Pemerintah Indonesia jangan pandang ringan perbuatan seperti ini. Bagaimana pula kalau pelajar Malaysia bertindak balas.

Nasib baik pelajar Malaysia tidak ‘gila’ dan tidak siuman seperti pelajar Indonesia berkenaan.
Selepas serangan penggodam besar-besaran ke atas lebih 120 laman web Malaysia, berpuluh pelajar menyerbu Kedutaan Malaysia di sini semalam dan melemparnya dengan telur busuk dan cuba menaikkan bendera Indonesia.

Perhimpunan di luar kedutaan di Jalan Rasuna Said, Jakarta Selatan dikawal ketat polis, namun tiada penunjuk perasaan dihalang atau ditahan.

Bagaimanapun, polis campur tangan apabila seorang pelajar cuba memanjat pagar kedutaan untuk memasang bendera Indonesia.

Polis dan pelajar terbabit dalam adegan tarik menarik cuba untuk mendapatkan bendera itu, namun polis akhirnya berlembut dan pelajar berjaya memasang bendera di pagar kedutaan.

Seorang penunjuk perasaan memberitahu Metro TV bahawa perhimpunan itu adalah tindakan membantah kontroversi terbaru membabitkan penggunaan tarian tradisi Bali dalam promosi pelancongan Malaysia.

Hubungan panas sedia ada antara negara jiran itu mencapai ketegangan baru minggu lalu selepas dakwaan bahawa lagu kebangsaan Malaysia, Negaraku, ditiru daripada lagu Indonesia, Terang Bulan.

Dakwaan bahawa tarian Bali digunakan untuk mempromosi satu rancangan televisyen mengenai Malaysia walaupun sudah dijelaskan tidak membabitkan agensi kerajaan Malaysia, sebaliknya pihak ketiga masih menjadi modal untuk memarahi Malaysia.

Akan berakhir atau semakin panaskah gerakan anti-Malaysia dan membenci Malaysia ini?

UNTUK 2 KHALID – INI BARU PERMULAAN…

MARAH ... Majlis Dialog antara Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan penduduk Seksyen 23 Shah Alam berhubung cadangan pemindahan bangunan kuil menjadi hangat apabila penduduk tidak berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan. – GAMBAR UTUSAN

Apa orang PAS, DAP atau PKR nak kata katalah. Apa orang besar atau berpangkat mahu menganggap bantahan yang dibuat – termasuk dalam isu kepala lembu - katalah.

Hakikatnya berkat bantahan dan kesungguhan rakyat Selangor menentang cadangan Kerajaan Selangor memindahkan kuil Hindu di Seksyen 19, Shah Alam ke Seksyen 23, kini mencapai kejayaan untuk sementara.

Semalam Kerajaan Negeri memutuskan untuk memembekukan rancangan memindahkan kuil berkenaan, ekoran bantahan keras penduduk Seksyen 23 - tempat kuil itu hendak dipindahkan - dalam sesi dialog pada sebelah pagi.

Bercakap kepada pemberita di kediaman rasminya, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim Khalid berkata rancangan pemindahan kuil yang mencetuskan kontroversi itu, dibekukan sehingga tapak alternatif yang sesuai dikenalpasti.

Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan ADUN Batu Tiga, Rodziah Ismail turut hadir.

Khalid berkata, selepas kerajaan negeri bertemu PKNS (Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor), MBSA (Majlis Bandaraya Shah Alam), maka kita akan kemukakan cadangan mengenai pemindahan kuil tersebut," katanya.

Ditanya sama ada pemindahan kuil itu ke Seksyen 23 dibatalkan, Khalid mengulangi bahawa "ia dibekukan".

Khalid Samad yang masih mahu menegakkan benang basah menyifatkan insiden pagi tadi berpunca daripada salah faham semata-mata ekoran terdapat anggapan bahawa keputusan telah dibuat.

Yang peliknya pada sesi dialog itu kerajaan negeri membenarkan petugas Unit Amal PAS memasuki dewan di MBSA, tempat dialog itu diadakan. Ini menyebabkan kemarahan penduduk.
Menteri Besar mengakui ia bertujuan membantu pasukan penguatkuasa mengawal keadaan.

Dialog hampir dua jam itu tidak berjalan lancar apabila penduduk sering menyampuk dan mempertikaikan penjelasan yang diberikan. Hanya kedengaran bunyi bising dan ungkapan tidak puas hati seperti "tipu", "kamu mahu keputusan" dan "ya atau tidak?".

Ia bermula apabila penduduk enggan membenarkan Khalid Samad berucap kerana didakwa tidak mempunyai kuasa membuat apa-apa.
Mereka juga enggan mendengar penjelasan lain dan menuntut Khalid Ibrahim membuat keputusan segera sama ada untuk mengekalkan cadangan itu atau memindahkannya ke tempat lain.

Majlis dialog antara kerajaan negeri dan penduduk Seksyen yang kecoh itu dimulakan dengan perang mulut antara lima penduduk yang melepaskan kemarahan mereka kepada anggota penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Apabila majlis dibuka kepada soalan, rata-rata penduduk Melayu mendominasi sesi itu bagi melepaskan geram kepada kerajaan pakatan pembangkang Selangor yang didakwanya sebelum ini lambat memberikan respons untuk berbincang.

Ketegangan itu dilihat sampai ke kemuncaknya apabila seorang penduduk setempat beragama Hindu yang tampil memberikan cadangannya, hampir dibaling dengan kerusi.

Sejurus kemudian, berlaku kekecohan kedua apabila beberapa penduduk bertindak menghalau keluar empat anggota unit amal PAS yang berada di dalam dewan tersebut kerana mereka bukan penduduk Seksyen 23.

Yang pasti dialog pagi semalam sudah menjelaskan betapa rakyat Selangor yang beragama Islam, khususnya yang berada di Shah Alam, tidak lagi boleh berharap kepada Ahli Parlimen dan ADUN mereka – kerana mereka pun sama.

Kemarahan juga menggambarkan betapa dua Khalid – Khalid Ibrahim dan Khalid Samad akan berdepan dengan banyak lagi bantahan kerana kejadian pagi semalam bolehlah dianggap permulaan.

KEMELUT POLITIK TERENGGANU - JANGAN SALAHKAN PAK LAH

Sebelum saya meneruskan perbincangan mengenai tajuk ini, saya ingin perturunkan dua komen kepada penjenguk blog ini berkaitan tajuk “Muhyiddin & Hisham Seronok kena boikot?’ semalam.

anak bukit besi said...

Setuju sangat dgn pandangan tuan. Rakyat khususnya ahli parti semakin jelak dan meluat dgn gelagat segelintir kambing hitam yg tidak segan silu membelakangkan kepentingan rakyat demi perjuangan peribadi yg tidak berkesudahan. Mengambil iktibar di tempat kami DUN Bkt Besi, YB ditolak dan kurang dihormati kerana beliau bersifat sombong dan angkuh.

Apatah lagi ketika selama menjadi EXCO, tidak ada satu pun dlm tempoh itu beliau membawa pembangunan yg boleh dibanggakan.

Cuma hari ini, yg dibawanya hanyalah pembinaan Penjara utk Pesalah Tegar yg dibina berhampiran penempatan penduduk dan kawasan tumpuan ramai. Ada otak ka? Pembinaan kampus UITM yg diusahakan oleh Pengerusi Yayasan Mara iaitu Datuk Rosli Mat Hassan tanpa segan silu YB ini telah mengaku dan mewarwarkan ini adalah usaha keras beliau.

Budak tadika bolehlah dibohong.....sama dengan pegawai Kemas yang menjadi bidak-bidak catur YB ini. Yg terbaru, apabila dilantik AJK JKKK yg baru (Pengerusi dikekalkan-), maka terbongkarlah betapa selama ni org2 kanan YB ini telah melakukan pelbagai penyelewengan termasuk pembahagian Dana Raya. Maka, apakah dan untuk apakan pemimpin sebegini masih diberi ruang tempat oleh kepimpinan? Berubatlah sebelum melarat. (September 5, 2009 6:11 AM)

andakmaon said...

Pilihan yang ada :

1.Gantikan MB sedia ada .

2.Ambil tindakan disiplin terhadap ADUN yang membuat onar itu dengan menggantung keahlian parti.

Kisah yang berlaku di Terengganu ini di mana silapnya ? Sepatutnya pekara ini boleh dielakkan dari awal lagi. Di sinilah satu lagi contoh klasik di mana 'tangan istana' telah merosakkan demokrasi. Dek nak menjaga hati raja , rakyat yang susah hingga hari ini . (September 5, 2009 11:21 AM)

Saya tidak edit apa-apa pada komen ini supaya anda semua boleh menilainya dan berfikir apakah wajar mereka ini mempertikaikan perlantikan Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar dan kempen menjatuhnya.

Selain itu apakah bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) patut dipersalahkan seperti yang tersiar dalam beberapa blog sehari dua ini.

To Be Fair kepada Pak Lah, janganlah isu yang melanda Terengganu sekarang dikaitkan dengan beliau.

Pak Lah dah tidak ada kena mengena lagi.
Juga jangan kaitkan Datuk Seri Idris Jusoh dengan beliau. Idris bukan ‘budak Pak Lah’ dan kononnya Pak Lah di belakang semua ini. Jangan memandai-mandai.

Saya mendapat info daripada mereka yang rapat dengan Pak Lah dan sudah berbincang pun masalah masalah ini – Pak Lah menjelaskan beliau sudah melakukan yang terbaik untuk menjamin dua pentadbiran negeri – Terengganu dan Perlis berada dalam keadaan sepatutnya.
Persoalannya Perdana Menteri hanya boleh mencadangkan.

Yang memperkenankannya ialah Sultan di negeri masing-masing.
Jika Tuaku Sultan mahukan perubahan, nama-nama yang dicadangkan kalau tidak dipersetujui terpaksa digantikan dengan nama lain.

Kenapa Tuanku Sultan Terengganu memilih Datuk Ahmad Said untuk Terengganu dan Raja Perlis memilih Datuk Seri Dr Mohd Isa Sabu untuk Perlis?

Ada sebab-sebab tersendiri yang Tuanku Sultan dan Raja Perlis tahu. Yang pasti arah pembangunan mahu diubah kepada yang mementingkan rakyat daripada pihak-pihak tertentu.

Menkayakan rakyat lebih afdal daripada menkayakan individu atau kumpulan tertentu sahaja.
Idris dan Datuk Seri Shahidan Kassim boleh mengeluh tetapi itulah hakikatnya. Banyak yang boleh diperkatakan tetapi untuk apa mendedahkan hal-hal peribadi dan kelemahan mereka sedangkan banyak perkara positif yang sudah mereka sumbangkan.

Cuma nasihat untuk mereka, percayalah kepada ketentuan Ilahi, jangan menrungut dan mencabarnya.

Pak Lah sudah pun menasihat Idris supaya patuh dan jangan menentang arus.

Perkenan Sultan bukan undang-undang rimba. Ia adalah bersesuaian dengan undang-undang tubuh negeri dan proses demokrasi negara. Patuhilah!

Bukan Pak Lah tidak nasihat. Pak Lah dah beritahu dah. Jangan lawan atau langgar perkenan Sultan.

Malah, Pak Lah turut menasihati Idris supaya menghadap Sultan. Namun tiada apa yang berlaku. Tidak tahulah Idris melakukannya atau pun tidak atau Sultan memang tidak perkenan untuk menerima Idris menghadap.

Kita kena juga rujuk juga kepada apa yang berlaku umpamanya caci dan cerca terhadap Sultan oleh penyokong Idris. Kenapa sampai begitu jauh?

Hakikatnya, apabila Pak Lah menyenaraikan Idris dan Shahidan untuk dilantik semula sebagai Menteri Besar, ia berasaskan kepada faktor kedudukan mereka ketika itu, iaitu Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri.

Tetapi jika tidak diperkenankan, apa yang boleh Pak Lah lakukan? Terpaksalah menyediakan senarai beberapa nama baru yang dikira sesuai.

Pak Lah sudah melakukan tugasnya. Pak Lah bukan sengaja-sengaja menggugurkan Idris. Namun takdir dan penentuan sudah sedemikian, apa nak dilanggar lagi.

Bukan Idris sahaja yang kecewa. Pak Lah pun kecewa dengan beberapa orang yang ditatang bagaikan minyak yang penuh, akhirnya menjadi penentang dan penghulu memintanya berundur.

Apakah Pak Lah meminta bantuan Presiden Amerika Syarikat atau kuasa besar lain untuk kekalkan beliau sebagai Perdana Menteri?

Apakah beliau buat ‘gila’ untuk mempertahankan jawatannya? Tidak dan menerima hakikat bahawa apabila sampai masanya, kenalah kita berundur. Kalau tidak berundur, kita mungkin diundurkan.

Lihat sahaja apa yang berlaku kepada bekas Perdana Menteri pertama dan ketiga.

Cumanya persoalan sekarang ialah apakah krisis dan pergolakan yang berlaku di Terengganu mampu diselesaikan dengan mudah.

Kenapa sampai dua pemimpin tertinggi UMNO ‘masuk kampung’. Apakah ini menggambarkan peneraju utama pertama tidak berjaya atau gagal sehinggakan ada pula peneraju kedua?
Bukankah peneraju pertama itu sedang menjalankan tugasnya. Memang sukar dan berilah ruang kepadanya.

Jangan kita letakkan dua harimau duduk atas satu bukit.

Memanglah niat kita baik untuk cuba mententeramkan lembu-lembu yang sedang bergaduh di kaki bukit.

Apa jaminan ia akan berjaya?

Saya bimbang nanti bukan setakat lembu yang bercakaran, antara harimau itu pula akan bergaduh sesama sendiri.

POLITIK SELANGOR - SIAPA YANG SEDANG MELOMPAT-LOMPAT?

Apabila timbul isu kemungkinan beberapa ADUN pembangkang di Selangor akan melompat ke Barisan Nasional (BN), ramai daripada mereka jadi gelabah.

Ada yang sudah tidak boleh duduk diam dan mula membayangkan siapa-siapakah yang akan menjadi katak.

Dengan berasaskan ramalan buta dan hearsay, wujud pelbagai teori bodoh yang menyebabkan antara mereka mengata dan memgesyaki satu sama lain. Paling sedapnya tuduh menuduh ini langsung tidak dikaitkan dengan UMNO atau parti komponen BN yang lain. Ia hanya antara sesama mereka – PAS, DAP dan PKR.

Persoalan pokok di sini ialah antara sesama mereka kini sudah ada syak-wasangka dan masing-masing memerhati antara satu sama lain. Dengan kata lain mereka mula melupakan pesaing mereka dari UMNO dan parti komponen yang lain. Yang menjadi renungan dan jelingan ialah sesame mereka.

Maka mulalah ada rating umpamanya ADUN yang ‘berisiko tinggi’ (yang dijangka mudah melompat) dan sebagainya.

Dalam satu entri Merdeka Review, bertajuk “Rampasan kuasa Selangor: Perancangan 16 September berulang?” bertarikh 2 September lalu, penulis Wong Shu Qi menyebut, desas-desus bahawa Perdana Menteri, Najib bakal merampas kuasa kerajaan negeri Selangor daripada pakatan pembangkang pada September tahun ini, mungkin berakhir seperti perancangan 16 September, tahun lalu.

Siapakah tokoh yang diwar-warkan sebagai berada pada tahap risiko tinggi?

Exco paling controversial disebut ialah, Datuk Hasan Mohd Ali juga Ketua Pesuruhjaya PAS Selangor.

Selepas tsunami politik 8 Mac 2008, Hasan Ali dikatakan pernah ditawarkan jawatan Menteri Besar, diberi laluan oleh Datuk Seri Mohd Khir Toyo (bekas Menteri Besar Selangor) sebagai langkah untuk memastikan UMNO terus berkuasa di Selangor. Itupun menurut seorang pemimpin PAS.

Hasan Ali bagaimanapun dikatakan terpaksa akur dengan keputusan PAS Pusat, untuk bersama dengan pakatan pembangkang.

Berikutan itu gerak-geri Hasan Ali kebelakangan ini dibaca sebagai desakan untuk menuntut lebih sumber daripada kerajaan pakatan pembangkang.

Walaupun pemimpin DAP Selangor, Teresa Kok tetap menolak kemungkinan rakan sekerjanya untuk melompat parti, berasaskan kenyataan bahawa PAS tidak mungkin menarik diri dari kerajaan negeri PR, tetapi Hasan Ali boleh melompat secara individu.

Pemimpin DAP itu walaupun yakin Hassan Ali tidak akan melakukan sedemikian tetapi menganggap desas-desus rampasan kuasa serta lompat parti tetap akan menjejaskan keyakinan rakyat dan pelabur terhadap kerajaan PR Selangor.

Selain Hassan Ali, Amirudin Shaari juga diperhatikan kerana beliau dikatakan juga yang berisiko tinggi. Dengan acara lompat menggunakan formula 3-2-3, iaitu tiga dari PAS, dua dari DAP dan tiga dari PKR, Merdekareview dimaklumkan hanya lima orang ADUN yang berkemungkinan melompat parti, iaitu dua dari PKR dan tiga dari PAS.

Speaker DUN Selangor, Teng Chang Khim pula meramalkan maksimanya empat orang yang berkemungkinan lompat parti, tanpa menamakan siapa mereka.

ADUN Batu Caves, Amirudin dan ADUN Sri Muda, Mat Suhaimi Shafei, adalah seorang lagi yang tersenarai dalam "golongan berisiko". Amirudin pernah rapat dengan bekas Ketua Angkatan Muda PKR, Mohd.Ezam Mohd.Nor. Amirudin pernah menjadi AJK ketika Ezam menerajui AMK, dan Mat Suhaimi Shafei pula adalah ahli ketika Ezam menjawat Ketua Bahagian Shah Alam. Ezam meninggalkan PKR sebelum PRU ke-12, dan menyertai semula UMNO selepas PRU ke-12.

Badrul Hisham Abdullah yang "gagal dihubungi" juga disenaraikan sebagai "golongan berisiko tinggi". Kerajaan PR Selangor dan PKR telah menuntut beliau untuk memberi perjelasan dalam minggu ini.

Pengalaman kedua-dua orang ADUN PKR di Perak, Jamaluddin Radzi dan Osman Mohd. Jailu menghilangkan diri sebelum muncul di depan kamera dalam sidang media bersama Najib, masih segar dalam ingatan. Lompatan kedua-dua orang ini, ditambah pula ADUN DAP Hee Yit Foong yang berakhir dengan kejatuhan Perak ke tangan BN, telah dijadikan sebagai pengajaran untuk pakatan rakyat.

Menurut Merdekareview, Teresa Kok berpendapat, UMNO tidak bersedia menjatuhkan kerajaan kerajaan pakatan pembangkang Selangor melalui lompat parti tetapi ia lebih cenderung untuk menggunakan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM).

Di Perak, Jamaluddin Radzi dan Osman Mohd. Jailu dituduh rasuah terlebih dahulu, berakhir dengan kedua-dua orang mengambil pendirian pro-UMNO, dan tuduhan awal itu "lenyap" setelah mereka menyebelahi BN. Maka, apa yang berlaku ke atas Exco Selangor, Ronnie Liew mengundang pertikaian.

Ronnie Liew yang memegang portfolio Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan menafikan kemungkinan lompat parti, malah dengan tegas menyatakan, "Siapa yang menyebut 'lompat parti' kepada saya, saya akan laporkan!"

Analisis Merdekareview ini mendapat kritikan dan perhatian PAS Selangor khususnya Ketua Penerangan / Pengerusi Lajnah Penerangan & Dakwah PAS Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir.

Menurut Roslan: “Saya sendiri semalam ditanya oleh seorang pemberita akhbar Cina tentang khabar angin ini. Bagaimana dengan ADUN-ADUN PAS tanya beliau? Saya nyatakan kesemua lapan ADUN PAS Selangor sedang sibuk bekerja di bulan Ramadhan ini, padat dengan program yang disusun parti selain aturcara masing-masing sebagai EXCO dan ADUN. Mereka tidak lari dan tidak menyembunyikan diri (satu tindakan biasa bagi ADUN yang mahu lompat).

Saya nyatakan bahawa saya sungguh yakin insyallah tidak ada seorang pun ADUN PAS yang tergamak untuk melompat apalagi menyumbang ke arah kejatuhan kerajaan ini.”

Cara beliau yang defensif menggambarkan betapa PAS Selangor kurang gemar dengan komen pemimpin DAP mengenai lompat melompat ini. Selain itu kebimbangan tetap terpancar pada PAS sendiri bahawa kemungkinan akan timbul kekecewaan di kalangan pemimpin mereka bukan sesuatu yang boleh disembunyikan lagi.

Kata Roslan: “PAS mungkin ada berbeza pandangan dalam hal-hal tertentu dalam mentadbir Selangor, tetapi semuanya ditangani melalui musyawarah. Pimpinan PAS Selangor sentiasa rapat dengan pimpinan PAS di semua peringkat, tidak terasing atau berjalan sendiri-sendiri.

Di peringkat Selangor forum politik tertinggi iaitu Majlis Pakatan Rakyat berjalan lancar, menemukan 6 pimpinan tertinggi masing-masing parti setiap dua minggu sekali secara konsisten dan insyallah esok adalah mesyuarat seterusnya.

Ringkasnya bagi PAS, perjuangan lebih 50 tahun di bumi politik Selangor yang sungguh gersang ini kini membuahkan hasil dengan menjadi sebahagian dari kerajaan yang memerintah bumi bertuah ini. Doa, pengorbanan dan airmata yang ditumpahkan oleh para pejuang yang awal insyallah tidak akan dipersia-siakan apalagi mandat yang diberikan rakyat pada PRU 12 lalu...

Kesimpulannya saya percaya kerajaan negeri ini akan mampu bertahan sehingga tamat penggalnya. Jika ada pun yang mahu melompat, ia tindakan orang yang kecewa dan menggadaikan amanah rakyat. PAS insyallah akan kekal 8 walau apa berlaku. Sejarah daya tahan dan kekuatan dalaman wakil-wakilrakyat PAS telah lama terbukti. Kali terakhir wakil rakyat PAS meninggalkan parti adalah lebih 30 tahun lalu apabila berlaku krisis politik Kelantan sehingga lahirnya Berjasa dan Hamim.”

Di sebalik itu, Roslan menganggap tuduhan terhadap Pesuruhjaya PAS Selangor oleh Wong sangat jahat, lebih-lebih lagi tiada ruang diberikan untuk Hasan Ali membela diri atau sekurang-kurangnya pimpinan kanan PAS Selangor diminta pandangan.

Menurut Roslan, biarlah Umno dan BN Selangor bersedap-sedap menunggu 16 September bersama Wong, kerana mereka dari PAS Selangor dan kerajaan pakatan pembangkang Selangor ada banyak tugas dan kerja yang perlu dilaku dan dibereskan.

Apa pun Roslan menunggu reaksi Wong pada 17 September nanti.