Thursday, September 22, 2016

DR AHMAD ZAHID, HISHAMUDDIN, SILA BUKTIKAN UMNO TEGUH BERDEPAN PRU14...

 

“There are growing tensions between the supporters of Deputy Prime Minister Abdul Zahid Hamidi, who is also Umno's deputy president, and the party's third-most senior leader, Mr Najib's cousin Hishamuddin Hussien, which could undermine party unity and expose Umno to internal sabotage during the polls.”

Mungkin ada mengatakan ia hanya pendapat seorang koresponden sebuah akhbar semata-mata, Ia bukan mencerminkan pendirian rasmi sebuah akhbar.

Namun pendapat penulis dalam satu perenggan dalam artikel bertajuk "Window of opportunity for Najib in early polls" yang disiarkan oleh The Straits Times, Singapura semalam boleh mendatangkan berbagai kesan dan pertayaan.

Apa tujuan dimasukkan perenggan ini pada penulisan yang memfokuskan peluang Perdana Menteri dan Barisan Nasional (BN) menghadapi pilihan raya umum ke-14 nanti (PRU14) akan datang?

Anehnya, perenggan itu dibiarkan tanpa ulasan dan tanpa sumber yang menyatakan sedemikian.

Leslie Lopez...hubungan penyokong dua Naib Presiden UMNO tegang
Apakah penulisnya Leslie Lopez sengaja melakukan sedemikian sebagai suatu provokasi?

Disebut olehnya, hubungan antara penyokong Dr Ahmad Zahid dan Hishammuddin semakin meruncing, yang ada petanda jelas menunjukkan PRU14 akan diadakan selewat-lewatnya tahun depan.

Ketegangan di antara timbalan perdana menteri itu dengan Hishammuddin, yang juga sepupu Datuk Seri Mohd Najib Razak, boleh menyebabkan prestasi UMNO terjejas, mendedahkannya kepada sabotaj menjelang pilihan raya umum.

Lantas perlu ada jawapan atau penjelasan sama ada Putrajaya, Barisan Nasional (BN), UMNO atau Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Hishamuddin Hussein sendiri bahawa keadaan itu tidak pernah wujud.

Juga kena ada penjelasan bahawa UMNO tetap teguh dan bersiap siaga menempuh PRU14 untuk kekal memerintah.

Pertanyaan yang sewajarnya diakukan kepada ST, khususnya Leslie ialah:

Pertama, bagaiamana dia boleh mengatakan ada perselisihan atau ketegangan hubungan antara penyokong dua Naib Presiden UMNO itu. (ketika ini Dr Ahmad Zahid sedang menjalankan tugas Timbalan Presiden UMNO);

Kedua, siapakah yang mendedahkan kononnya wujud ketegangan berkenaan; dan

Ketiga, untuk apa diselitkan perenggan ini jika bukan untuk menunjukkan bahawa UMNO khususnya sedang berdepan dengan ketidak=ketentuan kepimpinan?

Kita amat  maklum bahawa ST sudah banyak menyiarkan berita mengenai Malaysia khususnya dalam isu yang ada kaitan dengan penyelewengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan berita-berita sensasi lain membabitkan Datuk Seri Mohd Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Apakah di sebalik mengatakan Perdana Menteri dan BN, di sebalik keyakinan akan dapat menarik kembali sokongan orang Cina untuk membolehkan BN menang PRU13 menggambarkan sesuatu yang tidak baik dalam parti komponen utama BN, iaitu UMNO?

Kerana itu adalah baik sekiranya bantahan secara mendapatkan maklumat sebenar bagaimana peranggan itu boleh ditulis dan kebenarannya dilakukan oleh pihak yang terbabit.

Perlu diingat bahawa Dr Ahmad Zahid dan Hishamuddin bukan sahaja ada kaitan dalam parti tetapi juga kerajaan.

kenapa penyokong kedua mereka menjadi tegang?

Apakah kerana masing-masing mahu menuntut hak bahawa antara mereka lebih menyumbang dan berjasa kepada parti dan kerajaan?

Atau masing-masing mahu menunjukkan pengaruh dalam keadaan siapa yang akan menggantikan Najib sebagai Perdana Menteri selepas ini?

Sedangkan hakikatnya, cengkaman Najib ke atas UMNO dilihat sangat membantunya kekal berkuasa sepanjang kemelut 1MDB.

Kata Leslie, menyelesaikan sebarang perbezaan sebelum PRU akan menentukan berapa lama beliau kekal berkuasa.

Ini mungkin termasuk menyelesaikan isu ketegangan penyokong Dr Ahmad Zahid dan Hishamuddin?


Kalaupun ada ia tidak memerlukan campurtangan Najib kerana kedua-dua Naib Presiden itu tahu apa mahu dilakukan. Mereka tidak akan sanggup membiarkan UMNO tumpas!

Apapun, menurut ST, Najib masih berpeluang memenangi PRU ke-14 yang perlu diadakan sebelum 2018, tetapi dengan syarat ia diadakan lebih awal dalam masa setahun.

Dengan adanya laporan ini jangan pula ada pihak di Malaysia menganggap laporan sebegini juga diakibatkan oleh Yahudi yang mahu memporak-perandakan Malaysia.

Ia hanya mungkin suatu provokasi penulis dan ST tetapi jangan biarkan ia berulang di masa hadapan.

Pemimpin terbabit atau penyokong perlu menegas dan membuktikan kepada rakyat, termasuk akhbar berkenaan bahawa keadaan ‘baik belaka di Malaysia’.

Malah UMNO tetap padu dan teguh dalam menghadapi PRU14.