Tuesday, May 10, 2011

ISLAM SEBENARNYA BUKAN AGAMA RASMI…

Agama apa yang menjadi agama rasmi Malaysia dan sebelum ini Persekutuan Tanah Melayu?

Islam atau Kristian?

Jangan terkejut selepas Perlembagaan 1948, Persekutuan Tanah Melayu 1957 dan Malaysia 1963, agama Islam sebenarnya 'bukan agama Rasmi' Persekutuan.

Semalam Peguam Syahredzan Johan menegaskan, Perlembagaan Persekutuan tidak pernah menggariskan bahawa Islam adalah “agama rasmi” negara.

Lebih jauh beliau menyeru masyarakat Malaysia supaya ‘bangkit’ memperbetulkan fahaman bahawa Islam agama rasmi Malaysia.

Menurutnya isu ini jika dipermainkan sangat bahaya sedangkan kedudukan agama Islam tidak diperuntukkan oleh Perlembagaan sebagai ‘Agama Rasmi’.


“Perlembagaan sangat jelas dalam hal ini. Islam bukan agama rasmi,” kata beliau kepada The Malaysian Insider ketika dihubungi semalam.

“Dari segi Perlembagaan Persekutuan, hanya ada satu agama bagi persekutuan, tetapi bukan rasmi atau tidak rasmi.

Syahredzan berkata, rakyat biasa boleh dimaafkan kerana tidak biasa dengan undang-undang, tetapi menteri dan peguam-peguam tidak boleh dimaafkan kerana ia bukan sahaja tugas mereka, tetapi tanggungjawab mereka.
Syahredzan berkata, beliau membangkitkan perkara ini sebab tiada pihak yang berbuat demikian.

“Ia perkara yang sangat bahaya dan ia dipermainkan dan disebabkan itu, ia menjadi lebih daripada isu perlembagaan semata-mata, ia menjadi momok... ia menjadi isu agama dan isu sosial dan isu politik dan satu masalah.

(Perlu ada) seseorang bangun dan mengatakan mengenai perkara ini,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Syahredzan, ketua jawatankuasa perlembagaan Majlis Peguam merujuk kepada Artikel 3 yang menyebut bahawa “agama Islam ialah agama bagi Persekutuan; tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai Persekutuan di mana-mana bahagian Persekutuan” dan menekankan bahawa perkataan “rasmi” tidak pernah disebutkan di mana-mana bahagian.

Syahredzan Johan mengulas perkara ini ketika kontroversi tercetus ekoran laporan Utusan Malaysia Sabtu lalu bahawa pengikut Kristian mahu menjadikan Kristian sebagai agama rasmi.

Kita menunggu pakar Perlembagaan kita, termasuk Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan , Datuk Seri Dr Rais Yatim untuk memperjelaskan perkara ini.

Selain itu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz juga mampu memberitahu rakyat apa kedudukan sebenar agama Islam di Malaysia.

Selain itu, apakah benar apa yang dikatakan oleh Syahredzan bahawa seksyen dalam Perlembagaan mesti ditafsir bersama Artikel 11, di mana setiap orang ada hak untuk mengamalkan agama masing-masing dan tertakluk kepada Klausa (4) yang mana berkaitan dengan Islam - untuk menyebarluaskannya.

Menurut beliau: “Kita kena faham terminologi yang betul untuk digunakan apabila kita bercakap apa sahaja berkaitan dengan Perlembagaan Persekutuan,” kata beliau.

Lebih jauh beliau mengatakan Menteri pun tidak tahu mengenai perkara ini.

Setiap orang, daripada kalangan menteri sehinggalah NGO, malah sehingga blogger mengatakan macam-macam, yang menunjukkan mereka tidak tahu apa yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.”

Katanya, dengan memasukkan perkataan-perkataan ke atas Perlembagaan, blogger, menteri dan surat khabar membaca perkara-perkara yang tiada dan meminda undang-undang.

“Dan, ia bercanggah dengan Perlembagaan,” kata peguam itu.

Oleh itu kata Syahredzan, Putrajaya mesti menerajui usaha untuk membetulkan salah tanggapan ini bagi mengelakkan malapetaka.

“Sesuatu perlu dilakukan, kerajaan mesti menyatakan dengan jelas apa yang ada dan apa yang tiada dalam Perlembagaan,” katanya.

Jawablah wahai Pak Menteri dan pemimpin UMNO. Anda kini sedang dicabar dan lebih jauh mengatakan Islam Bukan Agama Rasmi Malaysia.

KENAPA BLOG MARAHKU DIMARAHI BEGITU SEKALI...

Saya turut bersimpati dengan Shamsul Yunos apabila blognya Blog Marahku telah digodam dan semua kerja-kerja serta namanya telah dipadam.Beberapa rakan bloggers lain seperti Panglima Perang Cyber turut menyatakan simpati dengan apa yang berlaku ke atas Blog Marahku.

Menurut The Unspinners, Shamsul Yunos adalah antara penulis blog yang mula mendedahkan ikrar sekumpulan pastor Kristian tempatan dan luar negara untuk menjadikan Malaysia sebagai negara Kristian.

Namun tulisannya bukan ditujukan kepada penganut Kristian atau mana kumpulan gereja Kristian tetapi kepada kumpulan DAP dan sekumpulan kecil aktivis gereja yang melibatkan diri dalam gerakan politik
Malah, nama Shamsul Yunos telah digantikan dengan Abdullah Shukor.

Hairan sungguh mereka yang bertanggungjawab dengan kerja jahat ini. Sedangkan blog Marah Ku telah menjelaskan pendirianya itu dan mengetengahkan percanggahan kenyataan Lim Guan Eng berkenaan pembabitan Jeff Ooi.

Menurut The Unspinners, isu ini adalah isu politik DAP tetapi banyak pihak telah membesarkan aspek yang salah.
Ia jauh sekali adalah serangan terhadap penganut dan kumpulan-kumpulan gereja secara am.Baca pendirian Another Brick In The Wall dalam tulisannya 'Where Everbody Miss The Plot' mengenai perkara ini.