Thursday, November 4, 2010

TAHNIAH KEPADA BN, TAHNIAH LINDA!

(terkini) Barisan Nasional (BN) mengekalkan kerusi Parlimen Batu Sapi apabila calonnya, Datin Linda Tsen, menang dengan majoriti 6,359 undi.

Tsen memperoleh 9,773 undi manakala calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ansari Abdullah, mendapat 3,414 undi dan calon Parti Maju Sarawak (SAPP), Datuk Yong Teck Lee, memperoleh 2,031.

Sebentar lagi pengumuman akan dibuat oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPRM) mengenai keputusan di Dewan Undangan Negeri Galas.

Sementara di Galas pula BN di depan saingannya denggan majoriti 1.069. PAS ketinggalan dengan undi sebanyak 4.108 berbanding undi diperolehi BN sebanyak 5.177undi.

Dilaporkan jumlah pengundi di Galas hari ini ialah 9.555 atau 82.71 peratus.

GALAS - 76.5 PERATUS BUANG UNDI, PUTERI UMNO KENA BELASAH

Ketua Puteri UMNO Kuala Krai, Suzaini Adlina Shukri (kanan) cedera di hidung selepas dikatakan diserang oleh penyokong wanita parti lawan ketika meraih undi di pusat pengundian Sekolah Menengah Menengah Jenis Kebangsaan (C) Gua Musang. 4 Nov. 2010.


(kemaskini) Setakat jam 3.55 petang tadi, lebih 76.5 peratus pengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas sudah keluar mengundi.


Jumlah ini dijangka memudahkan sasaran Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPRM) bahawa pilihan raya kecil DUN Galas akan mencatat lebih 80 peratus keluar mengundi. Cuaca agak baik turut membantu jumlah yang keluar mengundi.

Pada jam 2.15 petang, jumlah yang keluar mengundi dalam pilihan raya kecil DUN Galas ialah 61.39 peratus atau 7,092 orang.
Peratusan ini tidak termasuk lima kawasan Orang Asli.

Pada 1.45 petang, jumlah yang keluar mengundi dalam pilihan raya kecil DUN Galas sehingga jam 1 tengahari tadi ialah 55.75 peratus atau 6,441 orang.

Sementara itu Ketua Puteri UMNO Kuala Krai, Suzaini Adlina Shukri (gambar atas) cedera di hidung selepas dikatakan diserang oleh penyokong wanita parti lawan ketika meraih undi di pusat pengundian Sekolah Menengah Menengah Jenis Kebangsaan (C) Gua Musang.

Ini menunjukkan suasana pilihan raya kecil Galas, semakin tercemar apabila anggota Pergerakan Puteri Umno itu mengalami kecederaan di bahagian dahi dan hidung.


Nor Suzaini Adlina , 37, mendakwa dipukul menggunakan batang bendera di pusat mengundi Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) Gua Musang kira-kira pukul 11.30 pagi tadi.

Kejadian berkenaan disahkan oleh Pengerusi Tetap Puteri Umno, Azlieza Azizan.


"Suzaini dipukul semasa membawa pengundi ke kaunter SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya), pada mulanya dia dipukul di bahagian belakang dan apabila dia berpusing, dia dipukul di dahi dan hidung pula," katanya.

Terdahulu pada kira-kira pukul 8.30 pagi, insiden tumbuk menumbuk dan pergaduhan kecil turut berlaku di Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Wangi yang dipercayai berpunca daripada tindakan provokasi penyokong PAS yang didakw masuk ke kawasan khemah BN.

Pada jam 1.40 tengah hari tadi, Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata seramai lebih 55 peratus pengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas sudah melangsaikan tanggungjawab mereka sehingga 1.40 tengah hari tadi.

Menurut laporan kijangjantan, bagaimanapun jumlah itu belum mengambil kira empat pusat mengundi Orang Asli yang di pedalaman.

DUN Galas mempunyai 11,553 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 11,426 pemilih biasa dan 127 pemilih pos.

Daripada jumlah itu, 7,125 orang (61.63 peratus) terdiri daripada kaum Melayu, Cina (2,317), India (185), Bumiputera Sarawak (10), Orang Asli (1,889) dan lain-lain (27).

Penjumlahan undi akan dilakukan Pusat Sivik Gua Musang, di sini dan keputusan dijangka diumumkan pada 8 malam.

Pada temubual dengan TV3 dalam Buletin 1.30 sebentar tadi, Abdul Aziz berkata secara keseluruhannya proses pengundian berjalan lancar.

Bagaimanapun seperti dilaporkan sebelum ini, pengundian bagi pilihan raya kecil DUN Galas itu turut dicemari dengan pergaduhan dipercayai berpunca daripada provokasi penyokong PAS yang memasuki kawasan khemah BN untuk meraih undi di pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan Seri Wangi, di Gua Musang.

Menurut laporan Bernama, dalam kejadian pada 8.15 pagi, sekumpulan penyokong PAS telah memasuki kawasan di sebelah BN, menyebabkan penyokong BN meminta mereka supaya keluar dari kawasan itu.

Seorang saksi, Mahmud Ismail, 56, berkata keengganan penyokong PAS untuk berpindah ke kawasan khemah parti mereka mencetuskan insiden maki-hamun antara kedua-dua pihak sehingga menyebabkan penyokong PAS mengeluarkan kata-kata kesat terhadap BN.

"Reaksi daripada kata-kata kesat itu mendorong penyokong BN hilang sabar dan berlakunya pergaduhan antara kedua-dua pihak namun tiada kecederaan serius berlaku berikutan kepantasan polis bertindak," katanya kepada Bernama.

Dalam tempoh beberapa minit, polis tiba bersama empat trak kecil dan beberapa anggota Pasukan Penggempur Ringan untuk meleraikan pergaduhan itu.
Ketua Jabatan Pengurusan Ibu Pejabat Kontijen Sarawak Datuk Ahmad Soffian Md Yassin, yang juga Timbalan Pengarah Operasi Markas Taktikal Polis (Martek) DUN Galas berkata pihaknya telah mengarahkan kedua-dua penyokong parti supaya bersurai dan berada di khemah parti masing-masing.

"Kita juga telah menggantung garisan kuning polis untuk membuat sempadan bagi membahagikan kawasan kedua-dua penyokong parti itu dan tiada sebarang tangkapan dibuat," katanya.

Sementara itu blog gelombang rakyat melaporkan, kekecohan turut berlaku di kalangan jentera UMNO di Command Centre, Gua Musang (Bilik operasi BN di Bukit Cekati) di mana mereka telah mengesan beberapa wartawan Harakahdaily dan Malaysiakini yang menyamar untuk membuat liputan di Galas.

Apa yang hendak dilaporkan? Entah.

Lepas ini keluarlah statement di dalam Harakah, UMNO rasuah pengundilah, UMNO rasuah jenteralah. Kecoh bergaduhlah. Macam2. Nak kasi laku paper Harakah. Itulah. Mereka2 cerita macam2. Malaysiakini biasalah. Kiri makan, kanan pun nak dimakannya. Penyamun !! Ini semua nak kasi pengundi swing sokong PAS lah. Sudahlah Harakah. Nasib baik kami tak lakukan apa2. Kalau wartawan kami, lalu depan Bilik Gerakan je, da dimaki hamun kami. Itu nak undi PAS lagi?” kata blog berkenaan.

GALAS - TEPUK DADA TANYA SELERA

Pada ketika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangkakan lebih 80 peratus jumlah pengundi akan keluar membuang undi pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas yang berlangsung hari ini, PAS menjadi perhatian utama kerana isu-isu rasuah, merampas tanah orang Asli dan fitnah terhadap Tengku Razaleigh Hamzah.

DUN Galas mempunyai 11,553 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 11,426 pemilih biasa dan 127 pemilih pos.

Daripada jumlah itu, 7,125 orang (61.63 peratus) terdiri daripada kaum Melayu, Cina (2,317), India (185), Bumiputera Sarawak (10), Orang Asli (1,889) dan lain-lain (27).

Amat jelas isu utama di DUN Galas bukan isu calon Barisan Nasional (BN) yang hanya lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Ab Aziz Yusof, sebaliknya calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed, mencuri tumpuan bukan kerana dia seorang doktor yang obes tetapi kerana isu sama ada benar atau tidak beliau pernah ditangkap khalwat.

Malang sedikit kerana pilihan raya Dr Zulkefli terpaksa menghadapi tuduhan peribadi sedemikian. Ia sesuatu yang akan menjadi ‘sejarah hitam’ dalam hidupnya. Kalaupun beliau menang, beliau akan menghadapi rakyat dengan persoalan dirinya yang ‘seribu pertanyaan’ sepanjang beliau berkhidmat untuk rakyat.

Mampukah Dr Zulkefli dan keluarga berdepan dengan kedudukan ini.

Mengenai isu rasuah oleh PAS yang mendominasi kempen dan ‘kemeriahan’ pilihan raya kecil kali ini, Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar menjelaskan, wang yang diberikan oleh siapapun kepada pengundi yang boleh mengubah undi mereka, dianggap rasuah mengikut Perkara 10 Akta Kesalahan Pilihan raya 1954, biarpun PAS mendakwa ia adalah zakat..

Yang nyata, di mata undang-undang ia adalah rasuah dan SPR sudah memaklum kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai perkara itu.

"Mereka telah melihat video, dan mereka mungkin mengambil inisiatif untuk menyiasat kes ini," katanya dalam satu sidang akhbar di Gua Musang semalam.

Di pihak PAS, mereka cuba menegakkan benang basah apabila Pengarah pilihan raya PAS, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata beliau diberitahu ia adalah wang zakat. “Tok Guru mengislamkan tiga Orang Asli ini dan bagi wang zakat. Takkan zakat ini rasuah?" katanya dalam sidang media di markas jentera PAS di Gua Musang semalam.

Menurutnya SPR perlu bersikap terbuka dalam isu tersebut. “Jangan kalau Tok Guru (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) ada beri duit sikit, dianggap rasuah, jangan rakyat tengok SPR ini memihak. Ini zakat bukan rasuah. Utusan (Utusan Malaysia) itu suka kelirukan orang, ini memang sikap mereka.”

Beliau menafikan laporan Utusan Malaysia dan membuat penjelasan itu selepas menyemak dengan setiausaha politik Menteri Besar Kelentan untuk mendapatkan penjelasan sebenar berhubung isu itu.

Persoalannya, apakah tindakan SPRM selepas ini?

Juga apa tindakan calon, pendudk Galas atau parti-parti yang bertanding dalam pilihan raya kecil itu mengenai perkara ini, termasuki melaporkan kes tersebut supaya SPRM boleh mengambil tindakan.

Sejauh ini Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan Umno tidak akan masuk campur sebaliknya menyerahkan sepenuhnya kepada mereka yang menerima wang daripada Menteri Besar Kelantan untuk melaporkannya kepada SPRM.

Katanya, tindakan Nik Aziz memberikan wang sumbangan secara terbuka kepada mualaf Orang Asli pada majlis mesra rakyat di Pos Sandrop, Gua Musang semalam bercanggah dengan apa yang dilakukan PAS sebelum ini.

"Biarlah dilaporkan oleh penerima itu sendiri, kita tidak mahu campur tangan urusan SPRM dan kita yakin SPRM mempunyai bukti dan fakta yang cukup,” katanya.

Selain isu rasuah, isu PAS merampas tanah Orang Asli juga menjadi tumpuan umum apabila dikatakan ada kepemimpinan PAS bertambah rakus merampas tanah rakyat, membabitkan keluasan lebih 30,000 hektar di Hulu Kelantan sejak memerintah 20 tahun lalu.

Mengikut apa yang dilaporkan sudah berpuluh syarikat luar Kelantan diberi kelulusan membangunkan tanah terbabit dan ada banyak lagi menunggu masa untuk berbuat demikian. Kebanyakan tanah yang dirampas itu sudah diusahakan rakyat dengan pelbagai tanaman, termasuk di perkampungan Orang Asli tanpa membayar sebarang pampasan.

Ini bertentangan dengan janji Nik Aziz ketika mula menerajui Kelantan selepas pilihan raya umum 1990, akan selesai semua hak milik namun lain pula yang berlaku apabila tanah berkenaan dirampas untuk diserahkan kepada syarikat luar.

Hakikatnya, isu rampas tanah memberi tekanan hebat kepada pengundi dan menjadi antara punca pengundi menolak PAS kerana bimbang lebih banyak tanah penduduk dirampas selepas ini.

Lagipun, kebanyakan penduduk yang bergantung kepada punca hasil tanaman hilang pendapatan kerana tanah mereka dirampas tanpa terlebih dulu mendengar rayuan penduduk. Ironinya, kebanyakan tanah sudah dibayar deposit untuk geran hak milik, namun kerajaan negeri tidak memprosesnya disebabkan lebih mengutamakan syarikat luar dengan menyediakan pajakan selama 99 tahun.

Masalah utama menghimpit penduduk Orang Asli bukan saja masalah pemilikan tanah tetapi juga dihimpit hakisan ekoran kegiatan pembukaan tanah syarikat perladangan tetapi air tadahan bukit turut tercemar. “Ini bukan cerita dongeng, malah perkara benar berlaku di merata tempat di kawasan ini menyebabkan pengundi DUN Galas sudah merasa bosan dengan janji pemimpin PAS yang dilihat tidak mengotakan apa yang dijanjikan berkaitan dengan isu tanah,” kata Timbalan Ketua UMNO bahagian Gua Musang, Datuk Nozula Mat Diah. Beliau juga adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Paloh.

Berikutan itu PAS berusaha melarikan atau menggelapkan isu ini dengan janji akan memberikan hak milik tanah kepada Orang Asli, termasuk melalui Sijil penempatan berkelompok.

Ia dianggap sebagai usaha terakhir buat PAS untuk memancing undi!

Menurut sebuah blog, “Selama ini apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri?

Pelbagai usaha dan rayuan dibuat oleh orang asal dan peneroka namun mereka hampa dan amat sedih kerana langsung tidak dipandang oleh kerajaan negeri.

Dijanjikan habuan tanah buat mereka yang mengundi PAS pada PRU12.Rasuah sebegini dilakukan secara besar besara.Namun janji hanya tinggal janji,pembohongan dan tidak menepati janji itulah yangberlaku selama beberapa tahun dibawah pemerintahan PAS.”

Juga menjadi isu utama ialah beberapa fitnah yang dilemparkan PAS termasuk terhadap Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang menyebut beliau mengkhianati Orang Asli di negeri ini. Ahli Parlimen Kota Baru, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah bahawa Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menjadi punca kepada masalah hak milik tanah yang membelenggu masyarakat Orang Asli.

Fitnah itu ialah beliau melarikan fail mengandungi permohonan tanah golongan itu semasa membawa Semangat 46 keluar daripada Angkatan Perpaduan Ummah dan menyertai UMNO.

Malah fail yang dikatakan itu juga sebenarnya tidak wujud. Katanya, walaupun jentera PAS dilihat mula menyerang peribadinya, beliau tidak akan melakukan perkara yang sama terhadap calon PAS, Dr Zulkefli Mohamad, yang juga Pemangku Yang Dipertua PAS kawasan Gua Musang.

"Jika PAS nak serang (peribadi) itu mereka punya hal...dia tanggunglah (dosa)...kita hanya akan tetap menerangkan mengenai dasar kerajaan dan apa yang akan kita lakukan untuk kebajikan rakyat,” jelasnya.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaacob terpaksa membuat kenyataan bagi meredakan isu fitnah itu apabila mengatakan "Kerajaan negeri boleh dan sedang teruskan prosesnya (pemberian tanah), ia cuma ambil masa kerana perlu lalui proses tertentu," katanya.

Amat jelas kini PAS sudah diasak hingga ke sudut dan persoalan-persoalan utama yang ditimbulkan BN ini mampu menyedarkan penduduk di kawasan itu, termasuk Orang Asli bahawa tiada pihak yang lain, selain BN mampu membela nasib mereka.

Jika mereka terus menyerahkan nasib kepada PAS, bukan sahaja generasi sekarang akan terus teranianya tetapi generasi akan datang lebih merana kerana apa yang sedang berlaku di Galas dan juga di tempat lain di Kelantan membabitkan isu-isu yang ada kaitan dengan kerajaan negeri di bawah PAS umpama ‘menang sorak kampong tergadai’.

Yang nyata seperti kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar, kejadian penduduk di Galas tertipu, termasuk penubuhan Ladang Rakyat tidak akan berlaku sekiranya Kerajaan PAS Kelantan benar-benar jujur dalam menjadikan Islam sebagai asas pentadbiran.

Tetapi yang nyata ialah PAS sanggup memperdaya penduduk dengan pelbagai janji tanpa mengambil kira kemampuan untuk menunaikannya walaupun sedar ia jelas bertentangan dengan prinsip Islam yang kononnya diamalkan parti itu.

KEPADA PENGUNDI GALAS, TEPUK DADA TANYA SELERA!

KEPADA PENGUNDI BATU SAPI BUATLAH PILIHAN BIJAKSANA


Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan pengundi di kawasan Parlimen Batu Sapi yang akan keluar mengundi hari ini supaya membuat pilihan bijaksana.

Beliau berkata pengundi perlu membuat pertimbangan bijak dengan hanya memilih pemimpin yang mampu menjuarai usaha membangun serta menyediakan segala kemudahan demi kesejahteraan dan keselesaan rakyat sendiri.

"Kita mahu supaya rakyat memberi pertimbangan bijaksana. Kalau hari ini mereka (rakyat) sudah merasa hidup sempurna dan baik, tentu mereka tidak akan berkata cukup setakat itu sahaja.

"Kita mahu lebih baik lagi untuk masa-masa hadapan," katanya ketika berucap selepas bersembahyang maghrib dan melakukan solat hajat secara berjemaah bersama ratusan umat Islam di Masjid Al-Falah, Kampung Karamunting malam kelmarin.

Muhyiddin berkata kerajaan ingin melihat rakyat pelbagai kaum dan agama di negara ini terus hidup dalam suasana harmoni serta maju selain menikmati kehidupan lebih sempurna, dan usaha ke arah itu sedang rancak dilakukan oleh kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melalui gagasan 1Malaysia.


Beliau berkata kemajuan yang dicapai Malaysia turut diiktiraf ramai pemimpin dunia, terbaru Setiausaha Negara Amerika Hillary Clinton yang kagum dengan kepesatan ekonomi negara dan kemakmuran rakyat di Malaysia.

Katanya, Clinton menyatakan kekagumannya tentang kepimpinan Najib dan kepimpinan negara sebelum ini kerana berupaya mengekalkan kestabilan politik dan keharmonian hubungan antara kaum, meskipun terdiri daripada pelbagai kaum, keturunan serta agama.

Dan tradisi keharmonian itu mampu dikekal dan dilakukan oleh Datin Linda Tsen Thau Lin yang mempunyai impian paling istimewa dalam hidupnyamenjadi seorang calon wanita mampu mengalahkan dua tokoh hebat dalam bidang politik pada pilihan raya kecil.

Ini kerana untuk julung kalinya BN meletakkan calon wanita pada pilihan raya kecil selepas Pilihan Raya Umum Mac 2008 dan hakikat bahawa 46 peratus daripada pengundi di kawasan itu adalah wanita, tidak boleh dipandang ringan.

Batu Sapi mempunyai 25,582 pengundi, termasuk 1,535 pengundi pos dan daripada jumlah ini, 11,747 adalah pengundi wanita (45.92 peratus).

Tsen mampu menewaskan gergasi - Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee, yang juga bekas Ketua Menteri Sabah, dan ketua Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tuaran serta peguam terkenal, Ansari Abdullah – yang menentang beliau.

Soal penting ialah parti komponen BN yang kini bersatu hati dengan meletakkan kepentingan parti gabungan itu melebihi kepentingan peribadi sudah memperkemaskan jentera pilihan raya mereka untuk membolehkan Tsen menang pada pilihan raya kecil Parlimen itu.

Tsen dilihat mampu membantu untuk menerus dan melaksanakan tanggungjawab yang diletakkan pada bahu kepimpinan BN negeri oleh Perdana Menteri, yang juga pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak, bahawa 'BN mesti menang'.

Menurut satu analisis, tanggungjawab utama BN negeri di bawah kepimpinan Datuk Seri Musa Aman ialah memulihkan perpaduan dalam kalangan parti komponennya dan menunjukkan bahawa tsunami politik pada Mac 2008 telah terhenti di Sarawak dan tidak melarat ke Sabah.

Pertandingan tiga penjuru pada pilihan raya kecil ini dilihat memberi kelebihan kepada BN memandangkan PKR dan SAPP saling menyelar sesama mereka dan ini sudah tentu tidak memberi kekuatan kepada pembangkang untuk meramaps kerusi berkenaan.

Malah, presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sendiri menyifatkan SAPP sebagai "pengacau" kerana turut bertanding pada pilihan raya dan calon PKR Ansari Abdullah pula berkata SAPP bukan parti pembangkang, tetapi lebih berupa sebuah parti Bebas.

SAPP pula membidas kepimpinan PKR dengan berkata parti itu kini dibelenggu percakaran dalaman yang boleh menjerumuskannya ke lembah kehancuran dan popularitinya juga semakin malap.

Dan dengan kedudukan Teck Lee yang dilihat lama ‘mendiamkan diri’ dan cuba kembali semula ke arena politik Sabah dengan memperjuangkan satu kaum sahaja, Tsen dilihat lebih mampu kerana BN memperjuangkan nasib semua kaum dan seluruh negeri di Malaysia, termasuk Sabah.