Monday, September 7, 2009

KERAJAAN PAKATAN SELANGOR TENGAH GOYAH…

Benarkah sesuatu akan berlaku esok (Selasa) yang dikatakan akan menyaksikan DUN Selangor dibubarkan atau jawatan Menteri Besar bertukar tangan?

Beberapa blog melaporkan, malam tadi lima ADUN pakatan pembangkang telah membuat kunjungan muhibah dan mesra kepada Perdana Menteri. Pertemuan itu juga disahkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Adakah ini tanda bahawa kerajaan Selangor bakal tumbang? Blog Pisau melaporkan seseorang menerima sms dari rakan baik yang berada di"dalam pakatan” itu baru baru ini: SMS dari rakan PKR UNTUK SEBARAN SEGERA ! TRAGEDI PERAK AKAN BERULANG DI SELANGOR ! Marilah kita sama2 berdoa agar kerajaan rakyat pimpinan ts khalid kekal memerintah slgr.Sumber dari pejabat DSAI mengatakan 11 adun PR akan keluar parti dan akan jadi adun bebas. 5 pas,3 pkr dan 3 dap. Ini semua kerja jahat BN. Jika tiada pilihan ts khalid akan mengadap sultan hari selasa ini utk mohon bubarkan dun. Semua cabang dan ranting diminta bersedia utk gerakan jentera p/raya.. Sama2 kita pertahankan kerajaan rakyat selangor drp terus menjadi mangsa politik jahat BN.

Sejauh mana benar atau tidak sms yang dikirimkan kepada seperti dilaporkan oleh Pisau tidak perlu kita bincang atau pertikaikan kerana kalau pun tidak ada sms seperti itupun, kerajaan pakatan pembangkang di Selangor kini benar-benar goyah.

Benarlah kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam bahawa kerajaan negeri yang dikuasai pembangkang kini dilihat mula dipersoalkan satu persatu oleh rakyat yang ternyata semakin sangsi dengan kewibawaan mereka mentadbir.

Menurutnya, jika sebelum ini pembangkang dilihat amat mudah mempertikaikan kerajaan BN, kini mereka perlu sedar bahawa bukanlah mudah mentadbir seperti mana mudahnya mereka berjanji sesuatu kepada rakyat setiap kali menjelang pilihan raya umum.

"Sebenarnya bila mereka jadi pembangkang, amat mudah bagi mereka untuk mempertikaikan kerajaan BN, kononnya kita tidak berwibawa dan sebagainya.

"Hakikatnya bila kita (mereka) mentadbir, tidak semudahnya seperti mana sewaktu mereka lakarkan sewaktu mereka jadi pembangkang. Beberapa kes yang berlaku ini (ketika ini) adalah disebabkan janji mereka buat sebelum pilihan raya dan juga kegagalan mereka untuk membuat keputusan yang tepat dalam keadaan setempat dan ambil kira masyarakat berkenaan," kata Najib.

Sukar untuk bertahan lagi. Tembelang telah pecah. Rakyat kini tahu bahawa undi mereka kepada calon PKR, DAP dan PAS tidak mendatangkan kebaikan.

Dulu memang bengang dengan Menteri Besar BN. Mulanya memang mahu buang Menteri Besar BN itu tetapi kini ramai sedar apabila tindakan itu bukan sekadar melemahkan kedudukan orang Melayu dan Islam tetapi juga rakyat kaum dan agama lain.

Tidak pernah ada pihak yang mempertikaikan soal bising azan atau kenapa azan lima kali sehari. Namun ia dipertikaikan oleh ADUN DAP selepas pakatan pembangkang berkuasa.

Dan pada dialog antara penduduk Seksyen 23 dengan Menteri Besar dan ADUN Shah Alam beberapa hari lalu, ada pula seseorang bukan Islam mempertikaikan mengenai azan lima kali sehari. U-Tube menyiarkan kata-kata orang berkenaan dan menimbulkan kemarahan.

Walaupun ia bukan sikap kerajaan Negeri Selangor tetapi menyebutnya dalam majlis yang dianjurkan Kerajaan Negeri, ia sangat tidak dialu-alukan. Rakyat mempertikaikan kenapa seseorang seperti itu dipanggil untuk dialog sedemikian?

Ternyata, walaupun PAS ada dalam kerajaan pakatan pembangkang, ia dayus dan hanya menjadi ‘macha’ kepada kerajaan yang diterajui PKR itu. Dengan kata lain, tiada jaminan mereka akan mendapat pembelaan jika orang Melayu dan Islam sendiri dipinggirkan.

Hakikatnya di Selangor soal lompat tidak penting lagi. Yang penting ialah bubar dewan untuk pilihan raya baru. PKR dan DAP akan merasai bahananya.

Kenapa? Kerana kemelut dan masalah yang ditimbulkan oleh wakil rakyat PKR – termasuk Menteri Besar, Tan Sei Khalid Ibrahim sendiri – DAP dan PAS amat mengkalutkan!

Yang pasti kerajaan pakatan pembangkang Selangor sedang menghadapi dugaan besar ketika ini.

Bukan sahaja kerana isu arak dan kuil Hindu tetapi cakap-cakap bahawa Tan Sri Khalid Ibrahim akan digantikan sedang bertiup kencang.

Ia bagaikan pepatah tiada angin pokok tidak akan bergoyang.

PKR sendiri sedang memerhatikan apa kenyataan dan gelagat pemimpin PAS Selangor, lebih-lebih lagi sejak semalam.

Penasihatnya menjadi gelabah tidak tentu hala dan usaha menyelamatkan kerajaan negeri daripada jatuh sedang dibuatnya. Namun, apakah Sultan Selangor akan menerima beliau menghadap untuk mempersembahkan sebarang formula jika diminta selepas beberapa kali mempertikaikan kuasa Sultan – termasuk di Perak.

Jika rakyat sedang mempersoalkan tindak-tanduk PKR dan DAP kerana isu-isu berkaitan agama dan rasuah, PAS pula sedang diperhatikan sama ada sudah mula menonjolkan dirinya untuk menjadi pengganti kepada PKR bagi kerajaan pakatan pembangkang di Selangor.

Biarpun ada lapan kerusi sahaja dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor tetapi itu sudah cukup banyak berbanding dengan kedudukan PAS di Perak yang mana Menteri Besar dilantik daripada parti itu walaupun PKR dan DAP memiliki lebih banyak kerusi.

PAS hanya ada enam kerusi sahaja di Perak tetapi di Selangor PAS ada lapan kerusi berbanding DAP dan PKR.

Cakap-cakap bahawa keengganan Datuk Dr Hassan Ali membuat kenyataan hasil pertemuannya dengan Sultan Selangor kelmarin menimbulkan pelbagai spekulasi bahawa ia bukan sekadar menerangkan dasar serta pelaksanaan peraturan Islam di Selangor.

Ketiadaan sebarang kenyataan sama ada daripada istana mahupun PAS, ternyata ada rahsia besar sedang disimpan.

Khalid sudah terlajak banyak kali – kenyataan dan tindakan – sama ada dalam isu zakat mahupun kuil di Seksyen 23. Pendirian Khalid dan kerajaan negeri mengenai dua isu ini menyebabkan Tuanku Sultan menegur Khalid dan membidas keputusan Kerajaan Negeri.

Hakikatnya, walaupun menjadi rakan dalam kerajaan pakatan pembangkang, PAS Selangor terpaksa mempertahankan tindakannya yang sebenarnya tidak sehaluan dengan kerajaan negeri dalam isu zakat dan kuil.

Sebagai ‘pelindung agama Islam’ Sultan Selangor dikatakan tidak senang dengan keputusan kerajaan negeri mengenai dua perkara itu dan Khalid bertanggungjawab terhadap kedua-duanya.

Isunya bukan Sultan Selangor mahu campur tangan tetapi dalam PKR sendiri ada krisis melibatkan Khalid Ibrahim dan Azmin Ali kian hangat apabila Khalid Ibrahim dikatakan disingkir kedudukannya sebagai Ketua Cabang(bahagian) Selangor yang menjadikan Khalid sebagai Menteri Besar tanpa jawatan di peringkat cabang atau bahagian.

Hal ini ternyata menyebabkan Khalid Ibrahim boleh dipertikaikan kedudukannya sebagai Menteri Besar

Wujudnya perancangan antara ADUN dikalangan pakatan pembangkang yang ingin menjatuhkan Menteri Besar ,yang ternyata tidak boleh dibiarkan lagi,terlalu banyak kerosakan dan kesilapan didalam pentadbiran yang tidak dapat disimpan lagi.

Beberapa blog mendedahkan mengenai skandal dan salah guna kuasa oleh Exco Selangor menambahkan api kemarahan ADUN-ADUN ini, ditambah agama dan bangsa digadai tanpa pembelaan, menjadikan rakyat juga marah.

Kalau pilihan raya diadakan di Selangor ketika ini, BN akan tegak kembali dan lebih separuh wakil rakyat sekarang akan pencen.

APABILA KEPERCAYAAN KEPADA MAHKAMAH SEMAKIN LUNTUR

Hari ini 17 Ramadan, ialah Nuzul Quran. Antara hari baik pada bulan Ramadan.

Quran diturunkan untuk mengingatkan umat Islam tentang keagungan mukjizat Nabi Muhammad SAW yang terbesar ini. Namun di negara kita heboh beberapa ketika sebelum ini mengenai Saiful Bukhari Azlan bersumpah al-Quran bahawa Anwar Ibrahim meliwatnya.

Maka hangat diperbincangkan sama ada wajar, sah dan sebagainya sumpah Saiful. Namun, yang satu lagi subjek – Anwar meliwatnya seolah-olah tidak penting. Lebih menyedihkan kes asyik tertangguh dengan pelbagai kerenah.

Saiful, bekas pembantu peribadi Anwar dalam blognya baru-baru ini menyatakan rasa kesal terhadap penangguhan kes liwat yang dihadapi oleh bekas majikannya itu ekoran tindakan Anwar mengemukakan beberapa permohonan berkaitan dengan kes tersebut.

Di pihak yang dituduh pula, kenapa mesti mencari alasan untuk menangguhkan perbicaraan? Setiap kali hampir tarikh perbicaraan, ada sahaja alasan Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui peguamnya menfailkan itu dan ini.

Ini menggambarkan kepada masyarakat bahawa Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu ‘buying time’ dan mendapat hak istimewa. Tetapi untuk apa?

Yang pasti penangguhan kes ini sudah masuk kali kelima. Kes Anwar dituduh meliwat Saiful ini kali pertama disebut di Mahkamah Sesyen pada 10 September 2008 (tahun lepas).

Anwar bagaikan memasang taktik dengan gerak sarafnya walaupun perlu menggadai maruah diri kerana dengan kes ditangguhkan, Anwar boleh mencanang ke seluruh dunia kononnya dia orang baik. Anwar boleh menjelajah di dalam dan luar negara.

Anwar mereka dan menyediakan senarai alasan dengan mengatakan ini satu lagi konspirasi terhadapnya, cerita rekaan Saiful, hakim berat sebelah, pendakwa ada kepentingan, saksi disogok, dan banyak lagilah. Anwar memang ‘teror’ perkara sebegini.

Saiful pula bagaimana? Dia pastinya terpaksa menunggu dan dibelenggu persepsi buruk lebih-lebih lagi di kalangan mereka yang mempercayai Anwar.

Sudah pasti mahu perbicaraan kes ini disegerakan. Bagi anak muda berusia 23 tahun itu dia bukan sahaja tidak bebas menjalani kehidupan seperti biasa tetapi persepsi buruk dan kesan jangka panjang sedang dihadapinya.

Saiful bukan seperti Anwar. Akibat membuat tuduhan diliwat pada 26 Jun tahun lalu, di Unit 11-5-1, Desa Damansara Kondominium, No. 99, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, anak muda ini terpaksa membataskan kehidupannya, bukan seperti Anwar yang tidak segan silu bersuara dan menjelajah ke seluruh ceruk rantau.

Malah sebelum itu Saiful dalam blognya berkata, kesnya itu berbeza dengan kes yang lain kerana walaupun beliau merupakan pengadu dan mangsa, namun beliau dicap seolah-olah seperti orang kena tuduh (OKT) di mata umum.

“Jika permohonan itu berjaya (kes gugur), tidakkah ia merupakan satu bentuk penganiayaan kepada saya selaku pengadu dan saksi utama. Pelbagai tohmahan, fitnah, maki hamun dan pelbagai lagi oleh jutaan manusia dilempar kerana tidak mempercayai saya. Tetapi apabila saya bersedia untuk memberi keterangan, masing-masing seperti cacing kepanasan.Walaupun perit menahan diri daripada mendedahkan segala bukti yang ada, saya tetap bersabar kerana saya perlu menghormati keputusan mahkamah,” katanya.

Banyak pendapat mengatakan penangguhan perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi gambaran seolah-olah pemimpin pakatan pembangkang itu takut kepada kebenaran.

Selain itu, tindakan Anwar itu suatu pembaziran kos, waktu dan tenaga manusia di mahkamah
Sikap pemimpin pembangkang itu yang sering mencari alasan bagi menangguhkan perbicaraan di mahkamah hanya mengundang tanda tanya masyarakat.

Hakikatnya, Anwar perlu bersikap adil kepada mahkamah, rakyat dan yang paling penting mangsa atau pengadu dalam kes berkenaan.

Tetapi yang nyata, Anwar peduli apa.

Ada pendapat mengatakan apa yang berlaku terutama di Perak hari ini juga adalah antara strategi Anwar mengelak berdepan dengan proses keadilan.

Penganalisis politik, Dr. Chandra Muzaffar yang juga bekas timbalan presiden parti itu ketika dikenali sebagai Parti Keadilan Nasional bertanya: “Kenapa hendak tangguh kalau kita tidak salah. Anwar seolah-olah takut pada sesuatu. Takut pada kebenaran yang akan terbongkar dalam perbicaraan.”

Chandra berkata, kes berkenaan sangat penting kepada masyarakat apatah lagi ia melibatkan isu moral. “Justeru sebagai seorang pejuang rakyat dan pejuang keadilan kononnya, Anwar perlu memastikan perbicaraan beliau selesai secepat mungkin. “

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, ‘‘Kesimpulan kita, dia (Anwar) takut kes dia berjalan. Kalau dia tak bersalah, hadapi di mahkamah. Orang ramai juga akhirnya akan sampai pada kesimpulan, yang berlaku semua ini ialah kerana dia takut dengan kes dia.”

Pada masa sama, beliau turut mempersoalkan usaha Anwar yang mahu membatalkan kumpulan pendakwaan terhadap kes itu atas sebab-sebab tertentu.

‘‘Bagaimana kalau saya pula kata, R. Sivarasa tidak dibenarkan menjadi peguam bela Anwar kerana Sivarasa adalah seorang yang berkepentingan kepada Anwar selain dia juga ialah ahli Parlimen pembangkang. Boleh saya kata begitu?”

Anwar menurut Nazri, sepatutnya mempertikaikan tanggungjawab seseorang hakim sama ada berlaku adil atau tidak bukan terhadap kumpulan pendakwa raya.

Melihat kepada kes Saiful ini, apakah ini namanya proses keadilan? Jika benar ada keadilan, ia dinikmati siapa? Anwar atau Saiful atau kedua-duanya?

Anwar mungkin menikmati keadilan kerana dia mendapat pembelaan sewajarnya apabila daripada satu barisan hakim ke satu barisan hakim lain dan daripada satu mahkamah ke satu mahkamah lain kesnya disebut.

Anwar juga menikmati keadilan apabila daripada satu penangguhan ke satu penagguhan lain yang sehingga ini menjadi lima dan dalam tempoh hampir setahun.

Anwar juga menikmati keadilan apabila mengemukakan bantahan demi bantahan – dan terbaru mahu barisan pendakwa sedia ada digugurkan . Tujuannya bukankah untuk menyekat atau melewat-lewatkan pendedahan segala bukti dan keterangan oleh pihak pengadu?

Kerana itu timbullah pelbagai pendapat mempersoalkan bagaimana mahkamah dan kerajaan boleh melayan Anwar sedemikian rupa.

Kenapa Anwar mendapat layanan sebegitu?

Apakah kerana dia pemimpin dan Saiful rakyat biasa?

Jika beginilah keadaanya dan Saiful terus dihimpit penangguhan demi penangguhan, mungkinkah rakyat lain yang ada kes dan terpaksa berdepan dengan pemimpin akan mendapat layanan yang sama?

Salahkah rakyat jika kepercayaan menjadi luntur kepada mahkamah dan sistem kehakiman kita gara-gara mahkamah hanya menjaga kepentingan orang besar, berpangkat dan kaya?