Monday, January 5, 2009

WAN FARID - ANTARA KARAOKE & KENA DROP...

Macam-macam cara nak melemahkan calon Barisan Nasional (BN).

Cara ini dilakukan bukan semata-mata untuk melonjakkan agar calon PAS nampak terpuji tetapi juga sebagai calon terbaik.

Dengar ceritanya, seorang pemimpin PAS membangkitkan kononnya calon Barisan Nasional (BN), Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh menyanyi karaoke bersama seorang gadis di bandar Kuala Terengganu.

Tuduhan liar itu dibuat pada majlis pengumuman calon di Stadium Negeri pada 1 Januari lalu dan meminta rakyat menjauhkan calon BN yang dianggap tidak bermoral kerana karaoke dengan seorang gadis.

Selain itu khabar angin disiarkan mengatakan Wan Farid akan kena drop sebagai calon – bunyi macam perlawanan bolasepak je.

Laporan sebuah akhbar tabloid yang kononnya Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tersalah pilih calon turut dijadikan bualan untuk ‘meremehkan’ Senator Datuk Wan Farid Wan Salleh.

Maka terhemburlah kata-kata kononnya Pak Lah kini serba salah dan mencadangkan digantikan saja dengan calon lain, dan mulalah kedengaran kata-kata kononnya Wan Farid bukanlah calon pilihan BN Terengganu.

Mereka berhujah lagi kononnya ‘dek kerana politiking dalaman UMNO (untuk nak ambil hati Pak Lah) maka Najib Razak terpaksa umumkan juga nama beliau. BN/UMNO Terengganu juga dikatakan tidak merestui Wan Farid.’

Keadaan dikatakan lebih memburukkan apabila Wan Farid kononnya gagal menambat hati rakyat marhaen kerana beliau adalah pemimpin elitis yang tidak berjiwa rakyat atau merakyat.
“Bagaimana beliau nak berkhidmat kepada rakyat?” kata mereka.

Wan Farid bukan sahaja sudah berusaha untuk ‘menjadi orang biasa’ sebaik mungkin namun oleh kerana ‘wajah’ Wan Farid digambar sebegitu buruk oleh pembangkang, ia menjadi suatu stigma dan stigma inilah yang perlu dibersihkan.’

Wan Farid sudah menegaskan bahawa amat penting pertandingan ini dilakukan secara berhemah dan tidak sekali-kali melakukan serangan peribadi antara satu sama lain dilakukan ketika berkempen.

Untuk membuktikan beliau benar-benar ingin berkhidmat kepada rakyat di Parlimen Kuala Terengganu, Wan Farid sudah menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai Timbalan Menteri dan Senator tiga hari lalu.

Wan Ahmad Farid berkata, surat berkenaan diserahkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr. Abdul Hamid Pawanteh melalui Setiausaha Sulit Kerjanya, Zulkifli Abidin.

''Surat peletakan jawatan saya sebagai Senator dan Timbalan Menteri telah diserahkan dan ia berkuatkuasa esok," katanya menurut laporan Utusan Malaysia.

Wan Ahmad Farid meletakkan dua jawatan itu bagi membolehkan beliau bertanding pada pilihan raya kecil berkenaan yang ditetapkan pada 17 Januari.

"Sebagai pemimpin parti politik kita perlu meletakkan kepentingan parti berbanding peribadi.
"Apabila parti meminta kita menawarkan diri, kita perlu bersedia mengikut arahan parti," katanya.

Berbalik kepada isu karaoke, amatlah jelas, parti pembangkang, khususnya PAS sengaja membuat serangan peribadi untuk memenangi hati pengundi supaya menyokong mereka dalam pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu pada 17 Januari lalu.

Hakikatnya, ini bukan serangan, ia pembohongan dan tuduhan liar. Tidak berdosakah melakukan sedemikian? Apalagi ia datangnya daripada parti Islam.

Sewajarnyalah Wan Ahmad Farid kesal dengan tuduhan liar parti pembangkang itu.
Wan Ahmad Farid berkata, beliau ada menyanyi bersama anak saudara perempuannya di rumah abangnya, Datuk Wan Hisham beberapa tahun lalu dan gambarnya dirakam.

“Apa salahnya berkaroke dengan anak saudara sendiri dan gambar itu dicuri serta disebarkan
oleh mereka yang berniat jahat," katanya semalam.

Elok sangat blog mummyrokiah (http://mummyrokiah.blogspot.com)yang antara awal menyiarkan gambar ini (21 Disember 2008) dengan memetik www.blogpanas.blogspot.com telah menjelas dan sama-sama membuang segala yang keruh mengenai perkara ini!
Dengan tajuk “Wan Farid calon Pilihanraya Kecil KT. HIDUP UMNO!!! HIDUP BARISAN!!!!!”, mummyrokiah melaporkan “lagu yang dipersembahkan ialah Selimut Putih yang pernah dipopularkan oleh Orker El Suaraya. Sama-sama kita hayati lagu ini.”

Beringatlah, fitnah adalah membunuh!

PAKATAN TUTUP 700 TADIKA KEMAS

Masih tidak belajar daripada kesan tindakan kerajaan PAS Terengganu antara 199-2004 menutup tadika dan balai raya?

Ini adalah sebab PAS kecundang apabila meletakkan kuasa lebih penting daripada pendidikan anak-anak.

Kelmarin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mendedahkan tindakan kerajaan Perak gabungan PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat menafikan hak kanak-kanak terutama golongan kurang berada untuk mendapatkan pendidikan.

Ia berikutan tindakan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak mengunci pintu dewan yang akan dijadikan kira-kira 700 kelas Tadika Kemas membabitkan lebih 11,000 kanak-kanak disifatkan sebagai perbuatan angkuh dan terlalu mementingkan kuasa.

Ahmad Zahid berkata, kerajaan negeri yang dipimpin Pesuruhjaya II Pas Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar yang juga Menteri Besar tidak berhak berbuat demikian kerana dewan berkenaan dibina dengan dana Kerajaan Persekutuan.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Tan Sri Muhammad Muhd Taib yang kesal dan kecewa dengan tindakan itu, berkata kejadian itu boleh mengakibatkan kanak-kanak yang mendaftar untuk mengikuti pendidikan pra sekolah tidak dapat berbuat demikian hari ini.

“Saya akan ke sana untuk meninjau dan mendapatkan maklumat terkini berikutan tindakan tidak bertanggungjawab kerajaan negeri yang dipimpin parti pembangkang itu.

“Kejadian ini tidak sepatutnya berlaku, terutama jika kerajaan itu mengutamakan kebajikan kanak-kanak terbabit dan berperikemanusiaan, tetapi sebaliknya mereka bertindak tidak mencerminkan apa yang dikatakan sebelum ini iaitu sebagai kerajaan kebajikan yang mementingkan rakyat,” katanya semalam.

Berikutan kejadian itu, Muhammad mengarahkan Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) supaya segera mencari premis baru di kawasan berhampiran dewan yang dikunci itu untuk disewa atau dibeli.

“Cuma kita bimbang kedudukan premis baru nanti lebih jauh dan akan menyukarkan ibu bapa kanak-kanak terbabit, berbanding dewan yang selalunya dibina di sekitar kawasan penempatan,” katanya.

Beliau berkata, sikap tidak bertanggungjawab kerajaan pembangkang itu juga menyukarkan pihaknya mengadakan perbincangan bagi menangani isu berkenaan.

HARGA PETROL NAIK KEPADA RM1.90?

Kerajaan menimbang untuk menaikkan atau menurunkan harga minyak pada mesyuarat Kabinet, lusa.

Kerajaan mungkin menaikkan harga petrol kepada RM1.90 seliter, jika harga minyak mentah dunia mencecah AS$50 (RM175) setong.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad, berkata Disember lalu, purata harga minyak mentah masih di sekitar paras AS$40 setong sekali gus membolehkan rakyat negara ini menikmati harga petrol RM1.80 seliter termasuk cukai RM0.58 sen.

Katanya, jika harga minyak mentah dunia terus mencatatkan peningkatan lebih AS$44 setong, kerajaan tidak akan menaikkan harga petrol sebaliknya, mengurangkan cukai yang dikenakan kepada pengguna.

“Ini bermakna jika harga minyak terus meningkat, cukai yang kerajaan kenakan kepada pengguna kira-kira 55 sen seliter (ketika ini), akan dikurangkan kepada 50 sen dan seterusnya, bagi menampung kenaikan harga minyak mentah dan mengekalkan harga petrol RM1.80 seliter.

“Apabila harga minyak dunia mencecah dan melepasi AS$50, kerajaan tidak dapat mengenakan cukai, baru harga minyak akan dinaikkan semula kepada RM1.90 seliter.

“Pada peringkat itu, kerajaan tidak mengenakan cukai dan tidak memberi subsidi kepada rakyat,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Program Pemantapan Jati Diri anjuran Puteri Umno Johor Bahru, di Dewan Kampung Melayu dipetik Berita Harian hari ini.

Katanya, jika harga minyak dunia mencecah AS$83 setong, kerajaan perlu memberikan subsidi sebanyak 30 sen kepada pengguna supaya kekal pada RM1.90 seliter.

Beliau berkata demikian menjawab kepada soalan wartawan mengenai kemungkinan penurunan harga minyak dalam tempoh terdekat.

Shahrir berkata, kementerian akan menimbang untuk menaikkan atau menurunkan harga minyak pada mesyuarat Kabinet, Rabu ini.

"Jadi perkara ini harus dipertimbangkan kerana sekiranya kerajaan turun harga lagi esok, dan seterusnya dinaikkan kembali pada pertengahan bulan, rakyat tidak akan suka.

"Sebaliknya sebarang kenaikan atau penurunan harga petrol perlu dilihat dengan lebih teliti bagi kebaikan semua pihak," katanya.