Thursday, November 6, 2008

KRISIS KEWANGAN, PERKAUMAN & KEAMANAN DUNIA UJI OBAMA

Barack Obama sudah menjadikan kempen calon presiden sebagai sejarah dan di depannya terpacak kukuh pelbagai masalah di Amerika Syarikat dan dunia yang memerlukan perhatian segeranya.

Sebagai presiden kulit hitam yang pertama, harapan tinggi menggunung terhadap Obama dan untuk kesekian kalinya dia menyaksikan dua anak perempuannya ke sekolah selepas hampir dua tahun ‘berkelana’ tanpa henti ke seluruh Amerika Syarikat kerana berkempen, selain kini mampu melakukan senaman di gymnasium.

Sebagai presiden, tugas utamanya ialah membina sebuah pentadbiran yang kuat untuk menyelesaikan masalah di kalangan rakyat AS.

Kemenangan besar Obama tidak akan meletak beliau dalam keadaan selesa kerana sebagai Presideen AS, beliau berdepan dengan krisis kewangan terburuk negara itu sejak pilihan raya pada 1932 di zaman Franklin Roosevelt.

Bagaimanakah bentuk cabaran terhadap Obama dalam konteks kewangan dan ekonomi AS?

• Defisit perbelanjaan melebihi $1 trilion setahun sejak beberapa tahun lalu;

• Memerlukan dasr rangsangan fiskal baru;

• Pasaran perumahan yang menurun hingga 2010

• Kadar faedah dan cukai yang perlu dinaikkan (selepas ekonomi stabil)

• Perbadanan yang lemah jangan diselamatkan, biarkan ia runtuh

• Berjuta-juta pemilik rumah akan kehilangan hak

• Pengangguran akan naik 10 peratus

• Kerajaan tidak boleh menyelamatkan ekonomi negaranya – buka kerana kurang keazaman tetapi kurang kuasa


Oleh kerana tempoh beliau akan menjadi Presiden beberapa bulan lagi dibimbangi masalah ini akan dihempuk di atas kepalanya pada ketika Bush kini tidak akan ‘berbuat apa-apa’.

Kemenangan Obama juga memerlukan dia menangani masalah negara dengan visi lebih jelas bagaimana mengatasi masalah racism atau perkauman yang turut dihemburkan kepadanya. Kebetulan Obama yang keturunnya dari Afrika menjadikannya harapan kepada kulit hitam dan ‘rakyat Amerika berketurunan pendatang’.

Kelebihan Obama ialah sokongan kepada beliau banyak disumbang oleh pengundi wanita, kulit hitam dan mereka yang berketurunan Hispanik, selain pengundi bebas.
Pengundi kulit putih yang selama ini banyak memberi sokongan kepada Parti Republikan, banyak membantunya mengetepikan John McCain.

Sebagai presiden kulit hitam pertama AS dalam tempoh 232 tahun sejak negara itu mencapai kemerdekaan dari Britain, Obama mengetepikan pencabar kuat Parti Republikan, McCain dengan membolot 349 undi Badan Perwakilan Pemilih (BPP) di seluruh negara melepasi undi minimum sebanyak 270 undi BPP .

McCain yang bergandingan dengan Gabenor Alaska, Sarah Heath Palin sebagai calon Naib Presiden hanya memperoleh 163 undi BPP. Senator Joe Biden, Senator dari Delaware akan mengiringi Obama sebagai Naib Presiden.

Obama dilihat boleh meredakan beberapa masalah lain yang melanda AS melalui dasar ‘One Nation’ yang akan dilaksanakannya. Biarpun dia di ‘boo’ dan dicemuh pada pengenalan manya oleh pesaingnya McCain semalam, namun ia semakin berkurangan apabila McCain menamakan Obama sebagai ‘ketua panglima’ yang disukainya.

Kata McCain: “Seabad lalu apabila President Theodore Roosevelt menjemput pesaingnya Booker T. Washington untuk makan malam di RUmah Putih, banyak pihak menentang dan mencemuh beliau” merujuk kepada apa yang diterima Obama. “Amerika hari ini tidak lagi bersifat kejam dan angkuh seperti itu. Ia jelas dibuktikan bagaimana pilihan raya kali ini memilih presiden Amerika Syarikat daripada keturunan Afrika-Amerika.”

Untuk itu, McCain menerima tepuk gemuruh daripada penyokong yang sebelum itu marah dan kecewa kerana kemenangan berpihak kepada Obama.
Obama kini adalah anggota Democrat pertama memenangi undi majoriti rakyat Amerika sejak Jimmy Carter pada pilihan raya 1976.

Soal penting Obama mencipta sokongan dalam konteks pakatan antara kaum yang menjadikan politik AS ini berasas atau berpangkalan kepada kuasa pelbagai ethnik di negara paling kaya itu.
Dengan menamatkan kempen yang dikatakan mencecah rekod akaun kempen sebanyak AS$700 juta, sebagai rakyat kulit hitam pertama ditakdirkan menduduki Oval Office, beliau adalah ahli Demokrat perama memenangi undi popular melebihi 50 peratus sejak Jimmy Carter pada 1976. Juga Obama adalah senator pertama dipilih ke Rumah Puith selepas John F. Kennedy pada1960.

Obama mendapat 52.3 peratus undi popular dai Mc Cain mendapat 46.4 peratus.
Dalam tempohy 47 hari, Obama akan mengambil tanggungjawab untuk mengeluarkan negara itu daripada ‘dua peperangan’, selain menjamin AS tidak lagi dibelenggu oleh krisis global dan pelbagai ancaman terhadap rakyatnya yang sering diuar-uarkan oleh George W.Bush.

Selain itu, Apakah antara isu dunia mencabar Obama?

1. Iraq - Obama berjanji akan mengundurkan sakar AS pada musim panas 2010.

2. Al Qaida dan Taliban – mereka semakin kuat di kawasan kawalan baru di Afghanistan dan kawasan bertelingkah Pakistan. Di Afghanistan, merujuk kepada perkampungan yang dibom Amerika terhadap kumpulan yang melangsungkan perkahwinan menyebabkan 37 orang awam terbunuh, Presiden Hamid Karzai berkata: “Ini adalah permintaan kepada presiden baru AS – mengakhiri pembunuhan orang awam”.

3. Nuklear – Iran tetap dengan keputusannya dalam pembangunan nuclear sementara Korea Utara pula kedudukan pemimin utama semakin uzur dan dasar nuclear negara itu semakin kabur.

4. Amerika sebagai kuasa dominan semakin dicabar oleh China, Russia dan lain-lain
Yang pasti, Obama kini adalah presiden ‘zaman perang’ dan beliau perlu membuat keputusan-keputusan dianggap keutamaan untuk kepentingan keselamatan negara itu,
Presiden Russia Dmitry Medvedev menghantar telegram tahniah dengann mengatakan ‘potensi positif yang solid’ bagi memperbaiki hubungan yang agak tegang antara Washington dan Moscow, seandainya Obama bersedia untuk mewujudkan dialog membina.

Obama mula diuji apabila Dmitri Medvedev mengumumkan dalam ucapan kenegaraan utama menyebut bahawa negara itu akan menempatkan peluru berpandu jarak dekat di sempadannya dengan Poland jika Obama meneruskan rancangan Bush bagi mewujudkan penempatan sistem pertahanan peluru berpandu di Poland dan Republik Czech.

Ini sebagai peringatan bahawa walaupun Russia nampaknya bekerjasama dengan dua Presiden sebelum Obama tetapi kali ini semakin anti-Barat.

Obama dijangka memberikan taklimat akhbar pertamanya hari ini pada ketika beliau menyiapkan barisan kakitangan pentadbirannya ke Rumah Putih dan memilih anggota perwakilan Kabinetnya.

Obama sudahpun meminta Wakil Illinois. Rahm Emanuel, bekas penasihat politik dan dasar kepada bekas Presiden Clinton, untuk menjadi Ketua Pentadbirannya di Rumah Putih, selain pembantu Obama di Senat, Rouse dan pengurus kempen Valerie Jarrett sebagai orang penting pasukan peralihan.

Presiden Bush sudahpun menjanjikan ‘kerjasama penuh; bagi peralihan selain menggelar kemenangan Obama sebagai "triumph of the American story."

BAGAIMANA UMNO KINI DIGAMBARKAN...

Dalam posting sebelum ini bertajuk ‘Tak bagi duit kalah’ Selasa lalu, saya memetik kenyataan Tengku Razaleigh mendedahkan terdapat bahagian yang meminta sehingga RM2 juta sebagai ganjaran pencalonan.

"Satu bahagian dengan jelas meminta RM1 juta manakala di Sabah, harganya mencecah RM2 juta," kata beliau di Kota Bharu semalam.

Dua minggu lalu, bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad mendedahkan tahap serius gejala politik wang dalam pemilihan Umno berkata, seseorang perwakilan 'berpeluang' memperoleh sehingga RM20,000 sebagai ganjaran undi.

Sambil menekankan amalan rasuah dalam UMNO di semua peringkat sudah menjadi buah mulut orang ramai, Dr. Mahathir berkata: "Kata orang melihat kepada jawatan-jawatan yang dipertandingkan tiap seorang wakil boleh dapat hingga RM20,000."

Semalam, Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO, Tengku Tan Sri Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail berkata ‘Calon yang amal politik wang dikenal pasti’.

Menurut beliau, pasukan pemantau yang diwujudkan oleh Lembaga Displin Umno sudah mengenal pasti calon yang menawarkan diri bagi merebut jawatan dalam pemilihan parti Mac depan yang mengamalkan politik wang dan penyalahgunaan kuasa.

Lembaga dalam proses menganalisis dan penyiasat secara serius dan terperinci, untuk mengumpulkan segala bahan bukti dan saksi bagi tujuan mengambil tindakan tegas terhadap mereka tanpa mengira sesiapapun.

“Jika sekiranya mereka yang terlibat ini akhirnya didapati bersalah, mereka akan hilang hak untuk bertanding atau sekiranya menang, kemenangan mereka boleh dibatalkan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Katanya, kebelakangan ini, khususnya di peringkat pencalonan Timbalan Presiden dan Naib Presiden, pihaknya mendapati calon-calon yang menawarkan diri telah menggunakan ramai pengurus, perayu dan pelobi untuk mendapatkan pencalonan.

Beliau mendakwa mempunyai ramai pemantau yang diwujudkan sekarang di seluruh negara, dan pihaknya telahpun mengenal pasti calon yang menyalahgunakan kuasa dan mengamalkan rasuah politik wang yang begitu hebat dan keterlaluan.”

Berikutan itu, saya seronok baca posting terbaru http://msomelayu.blogspot.com bertajuk ‘Wang Rasuah RM750 Juta Dibawa Dengan Jet Persendirian’ hari ini dan dua hari sebelum itu beliau menulis “UMNO sebuahUniversiti Rasuah”.

Menurut MSO yang memetik kata-kata kawannya, "Memang Umno sudah berada di peringkat paling (dia menekankan suaranya) palinggggg....parah.! Parah... Ti..." katanya terus memandu di celah-celah kesesakan lalulintas.

"You tahu berapa wang yang digunakan pada setiap persidangan Umno bahagian," kata kawan itu. Semua telinga tertumpu kepada cerita kawan ini.

Untuk satu kawasan di Kelantan dia orang minta RM150.00 untuk seorang perwakilan. Cuba kali dengan 500 perwakilan, sudah jadi RM75,000. Kalaulah semua bahagian meminta jumlah itu berapa yang harus kena bayar?," katanya.

"Itu harga paling rendah, tetapi ada sesetengah perwakilan dibayar hingga RM500 sampai RM1,000 seorang. Bayangkanlah..." katanya kawan itu lagi kesal.

Beliau turut menceritakan bagaimana ada orang bawa balik duit dari luar negera? Menurut MSO, “RM750 juta....duit dari Switzerland dibawa balik.... Dia orang ada kemudahan *** **. Duit itu diangkut ke Singapura.

Semua duit dalam not Singapura. Dibawa masuk dengan menggunakan jet tentera!". Kalau dah masuk dengan jet tentera.... sapa nak ganggu? Begitu juga orang yang ke Switzerland tu pakai jet persendirian..... Ini Umno... bukan Pas!" jelasnya lagi.

Dalam ‘Umno Sebuah Universiti Rasuah’ pula, MSO berkata kerana fenomena inilah ahli Umno mereka suka kalau tiba musim pemilihan. Dengan kata lain, “Sudah terlekat dalam kepala (menjadi mind set) mereka musim pemilihan musim mencari rezeki dan pendapatan tambahan.

“ Dan kerana itu, ahli Umno menjadikan musim pemilihan sebagai masa untuk mereka mengorbankan pemimpin parti. Seolah-olah mereka menyertai Umno hanya untuk mendapatkan manfaat berkenaan.

Kata MSO: “Rasuah dalam Umno diperkatakan dimana-mana saja. Fenomena ini memburuk dan menghanyirkan parti Melayu itu. Semakin kuat dan hebatnya percakapan mengenai rasuah menyebabkan seolah-olah Umno sebuah parti rasuah, bukan parti Melayu lagi.

Umno jadi institusi rasuah, bukan lagi bertaraf sekolah atau kolej tetapi sudah sampai ke taraf universiti. Umno sebuah universiti rasuah!

Tahap rasuah itu menjadih lebih besar dan grand lagi bila sampai di peringkat nasional, dalam pemilihan pucuk pimpinan parti. Perwakilan bukan lagi diukur setakat seratus dua tetapi ribuan ringgit.

Tempat dibawa untuk lawatan bukan lagi di Indonesia atau Thailand, tetapi sampai ke London, Australia dan Makkah. Tidak hairanlah kalau ahli Umno menjadikan musim pemilihan sebagai musim untuk mencari rezeki tersepak serta melancung ke luar negeri atau kawasan.

Mengambil kira pendedahan Tengku Razaleigh tadi cubalah kira berapa banyak dibelanjakan oleh Mohd Najib Razak untuk mendapat 143 pencalonan. Berapa banyak digunakan oleh Muhyiddin Yassin.

Berapa banyak pula digunakan oleh Mukhriz Mahathir, Khairy Jamaluddin dan Khir Toyo. Yang pastinya pencalonan itu tidak datang percuma melainkan setelah dibeli ataupun dirasuahkan.”

Soalnya apakah ini suatu tuduhan? Jika benar-benar mahu menyiasat boleh cari sumbernya dan terus menjurus kepada pemberi nmaklumat. Apakah kenyataan ini, kenyataan Tengku Razaleigh serta MSO ini tidak boleh dijadikan panduan?

Jadi siasatlah dan seperti kata Tengku Ritahuddeen, oleh kerana masih ada berbaki 49 bahagian yang akan bersidang pada akhir minggu ini, siasatan boleh diperkemasakan.

Proses pemilihan bagi 191 bahagian Umno yang bermula sejak 9 Oktober lalu, dijadual berakhir Ahad ini walaupun ada bahagian-bahagian ayng akan bermesyuarat selepas itu kena na pelbagai masalah,

Tengku Rithaudeeen sendiri sedar sedar bahawa semua calon dan pihak terlibat supaya menghentikan gejala yang tidak baik dan terkutuk ini agar dapat kita bersama-sama memperkuatkan Umno, demi kesejahteraan dan kebahagiaan kita dan generasi akan datang.

Yang diharapkan ialah kali ini pisang tidak berbuah dua kali apabila kesan pemilihan 2004, hanya Tan Sri Isa Samad yang tidak terlepas daripada hukuman sementara semua perwakilan tahu, ramai lagi yang bermain ‘politik wang’.

Jangan kali ini jadi seperti 2004 dan jika benar Tengku Ritahuddeen sedih dan kecewa tentang gejala amalan politik wang yang berlaku dalam tempoh pemilihan bahagian Umno yang sedang berlangsung, beliau bukan sekadar asyik mengingatkan sahaja tetapi bertindak sewajarnya.

Dengan tindakan dan hukuman setimpal imej UMNO dapat dipulihkan daripada gambar sekarang bahawa UMNO adalah ‘universiti rasuah’.