Tuesday, November 6, 2012

HIDUPKAN SEMULA AL-ARQAM – ANWAR ADA, BADROLAMIN TIDAK BIMBANG


Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr. Badrolamin Bahron akan dihadapkan ke Mahkamah Syariah Gombak Barat di Kuang pada 20 Disember depan.

Kesalahanya?

Dia ditahan pada konsert khas yang dipercayai cuba menghidupkan semula ajaran Al-Arqam di Bandar Country Homes, Rawang pada malam 1 November lalu Badrolamin dan 15 yang lain ditahan kerana kesemua mereka menghadiri dan meraikan majlis sambutan ulang tahun pengasas kumpulan ajaran sesat Al-Arqam, Ashaari Muhammad atau Abuya disifatkan sebagai individu yang menyokong dan membantu kumpulan tersebut.

Badrolamin disyaki menyokong dan membantu kumpulan al-Arqam yang telah diharamkan dengan menghadiri program ulang tahun Keputeraan Abuya ke-75 yang dikaburi dengan sambutan majlis sebuah syarikat Al-Ikhwan

Melalui risalah yang diedarkan yang bertajuk "Abuya Terus Memimpin Walaupun Ghaib" telah menunjukkan kesalahan dari segi syariah.

Badrolamin tidak bimbang atau risau kerana Presiden Parti Keadilan Rakyat yang juga Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ada menawarkan sokongan dan sedia membela beliau jika Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengenakan tuduhan ke atasnya berhubung kemunculannya pada satu majlis anjuran bekas pengikut al-Arqam di Rawang, Khamis lalu.

Semangat Badrolamin bagaikan kembali pulih selepas Anwar ada memberi pesanan kepadanya melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) sehari selepas ditahan pihak Jais.

“Anwar ada memberi SMS kepada saya selepas ditahan. Beliau sempat memberi pesanan kepada saya supaya sentiasa bertenang dan tidak terlalu risau atas siasatan yang dijalankan pihak Jais.” “Setakat ini, tidak ada sebarang keputusan oleh pihak Jais dan saya masih menunggu keputusan. Jika terpaksa dibawa ke muka pengadilan Anwar sedia membantu saya, tidak apa yang perlu dirisaukan,” ujarnya seperti dipetik Sinar Harian Online hari ini.

Sehari selepas ditahan, Badrolamin menafikan terlibat dalam acara tersebut dan hanya datang semata-mata mahu membawa keluarganya menikmati lagu nasyid yang disajikan kepada tetamu malam itu.

Bagaimanapun, menurut JAIS, siasatan yang dilakukan pada 30 dan 31 Oktober lalu telah mendapati wujudnya perkara-perkara yang dilarang dalam fatwa sebagaimana terkandung dalam Fatwa Negeri Selangor yang dibuat pada 9 Ogos 1995.

Antara aktiviti-aktiviti sosial yang boleh dikaitkan dengan fahaman dan pegangan al-Arqam, wujudnya perbuatan mengadakan persembahan dan kebudayaan yang boleh dikaitkan dengan fahaman dan pegangannya, cara ulang tahun Keputeraan Abuya Ke-75 dengan slogan "Abuya terus memimpin walaupun ghaib", ada perbuatan mengedar buku, majalah, risalah yang memaparkan wajah-wajah Abuya dan ajarannya serta tanda-tanda lain yang dikaitkan al-Arqam.


Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Marzuki Hussin (gambar atas) berkata, berdasarkan siasatan di bawah Seksyen 12 (c) itu, kesemua mereka akan didakwa mengikut Seksyen 12 (c) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 iaitu melanggar fatwa mufti.

Badrolamin dikaitkan dengan Al-Arqam, yang diharamkan pada 1994, dengan menghadiri Majlis Ulang Tahun ke-12 Global Ikhwan Sdn Bhd sempena ulang tahun kelahiran ke-75 bekas pengasasnya, Ashaari Muhammad.

Marzuki berkata, Badrolamin ditahan, pada Khamis lalu, kerana beliau disyaki menyokong dan membantu kumpulan ajaran sesat al-Arqam dengan memunculkan diri pada majlis tersebut.

Menurutnya seramai 16 orang telah ditahan termasuk Badrolamin di bawah Seksyen 12 (C) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor 1995, yang boleh disabitkan denda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Persoalan yang timbul ialah Badrolamin yang rapat dengan Anwar adalah pengikut kumpulan al-Arqam malah menghidupkan gerakan itu dengan berselindung di bawah nama Global Ikhwan, satu rangkaian perniagaan dan jika Anwar mahu membelanya, apakah Anwar bersekongkol dan tahu kegiatan yang dilakukan Badrolamin?


Malah, Badrolamin yang juga rapat dengan pemimpin PAS ternyata menimbulkan tanda tanya apakah pemimpin PAS tidak tahu mengenai gerakan Badrolamin atau ‘memejamkan mata berkawan dengan pengamal ajaran sesat?”

Apakah PAS sanggup menerima sesiapa sahaja, termasuk mereka yang mahu memulihkan AQl-Arqam hanya kerana demi kuasa dan perjuangan ke Putrajaya?

Kita tidak tahu berapa ramai lagi ahli PKR yang menjadi pengikut Al-Arqam tetapi dengan tertangkapnya Badrolamin, sudah sah PKR diresapi Al Arqam.

 Malah mungkin dalam PAS sendiri pun ada pengikut Al-Arqam tetapi PAS terpaksa buat tidak tahu hanya kerana memerlukan sokongan.

Badrolamin kini dibebaskan dengan bon jaminan RM1,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu tarikh perbicaraan lanjut di mahkamah, 20 Disember nanti.