Tuesday, July 14, 2009

MANEK URAI - LEPASI SASARAN 85 PERATUS

Hanya sejam lagi keputusan akan diumumkan.

Kedua-dua pihak nampaknya yakin akan menang. PAS dan Barisan Nasional mengatakan jika menang, majoriti tidak besar.

Kira-kira 87.33 peratus atau 10,736 pengundi daripada 12,293 pemilih berdaftar telah menjalankan tanggungjawab mereka memilih wakil rakyat baru pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai sehingga tempoh pengundian ditutup pukul 5 petang ini.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, peratusan itu melepasi sasaran SPR iaitu 85 peratus keluar mengundi.

"Kita gembira kerana jumlah yang keluar mengundi amat baik dan melepasi jumlah yang disasarkan. Peratusan ini adalah antara yang tertinggi dalam pilihan raya kecil di negara ini," katanya.

Penjumlahan undi akan dibuat di Dewan Petra, SMK Sultan Yahya Petra 1, dekat sini dan keputusannya dijangka dapat diketahui seawal pukul 8 malam ini.

Pilihan raya itu diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya Ismail Yaacob, daripada PAS yang meninggal dunia pada 22 Mei lalu akibat serangan jantung.

Ia menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional (BN) Tuan Aziz Tuan Mat, 39 dan Mohd Fauzi Abdullah, 50 yang mewakili PAS.

Laporan Bernama menyebut, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya mengambil tindakan pengawasan dan seliaan lebih tegas dalam suatu pilihan raya supaya tidak timbul provokasi yang menjejaskan ketenteraman awam.

Muhyiddin, yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata walaupun SPR telah membuat ketetapan supaya tidak ada lagi pondok panas dan perhimpunan besar diadakan di kawasan mengundi oleh penyokong parti bertanding, namun daripada segi pengawasannya, ia masih lemah.

Beliau mengulas kelemahan kawalan SPR di kawasan mengundi di Sekolah Kebangsaan Peria tengah hari ini sehingga mencetuskan sedikit pertelingkahan antara penyokong PAS dan BN, yang akhirnya menyebabkan dua anggota Puteri Umno cedera dibaling batu oleh penyokong PAS.

"Pihak polis mungkin mengawal tetapi dari segi peraturan pilihan raya ia terletak hak pada SPR untuk menguatkuasakan dan mengawasinya," katanya kepada pemberita di Markas Tektikal (MARTEK) di Laloh dekat sini Selasa.

Katanya satu laporan akan diserahkan kepada SPR mengenai insiden itu.
Justeru itu, katanya, SPR perlu bertindak tegas apabila berlaku insiden seumpama itu mahupun sebarang tindakan provokasi dengan mengambil langkah pencegahan melalui bantuan pihak polis.

"Kita harap SPR akan lebih teliti dengan perkara ini dalam pilihan raya akan datang," katanya.

Beliau berkata seharusnya penyokong tidak dibenarkan berhimpun di hadapan pintu masuk tempat mengundi kerana ia boleh mencetuskan ketegangan akibat provokasi daripada penyokong parti yang bertanding.

"Saya tidak tahu ada pondok panas atau tidak tetapi berhimpun di pintu masuk tempat mengundi dengan melakukan provokasi dan kerenah ini bukan satu yang dibolehkan dalam peraturan pilihan raya," katanya.

Sementara itu, beliau berkata kekecohan oleh penyokong parti PAS dikenalpasti dilakukan oleh penykong luar dan bukannya penyokong daripada penduduk tempatan di Manik Urai.

"Saya dimaklumkan mungkin orang tempatan tak begitu, ia lebih banyak datangnya dari luar. Mereka ini mungkin tidak mengetahui budaya tempatan walaupun mereka orang PAS dan orang Umno tetapi hubungan tetap baik.

"Yang jadi masalah bila orang luar datang tidak tahu budaya tempatan malahan amat memalukan apabila mengatakan mereka dari parti yang memperjuang Islam tetapi perbuatan tidak Islamik dan mencemarkan agama Islam. Dalam berselawat, mereka mencerca, mencaci serta mengata," katanya.

Beliau berkata penyokong BN tidak pernah melakukan perbuatan sedemikian.

Sehubungan itu, katanya, pemimpin PAS perlu bertanggungjawab untuk menasihati penyokong mereka kerana perbuatan yang dilakukan bukan sahaja bertentangan dengan adat dan budaya tetapi juga syariat Islam.

Di tempat yang sama, Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dalam sidang akhbar berasingan, berkata polis tidak mempunyai kuasa untuk mengambil sebarang tindakan terhadap provokasi penyokong parti bertanding jika pegawai SPR tidak mengarahkan.

Antara lain punca provokasi itu boleh berlaku adalah kerana ketetapan SPR yang membenarkan wakil calon berada di tempat semakan saluran mengundi SPR yang berdekatan tempat mengundi.

"Apabila dibenarkan wakil calon berada di situ, mereka juga cuba meraih undi di tempat semakan pengundian itu. Ini menyebabkan penyokong parti bertanding juga datang berkumpul dan timbul keadaan provokosi," katanya.

Beliau telah memaklumkan kepada SPR untuk meminta penyokong parti bertanding beredar dari tempat semakan itu kerana apabila jumlah penyokong semakin bertambah ia akan menyukarkan pihak polis untuk mengawal keadaan.

JANGAN BIMBANG, KELUARGA NIK AZIZ SEJAHTERARakyat bawahan sentiasa mendoakan kesejahteraan Tok Guru Nik Aziz. Mereka doakan Tok Guru dan keluarga panjang umur dan dimurahkan rezeki.

Berkat doa mereka, keluarga Nik Aziz hidup bahagia.

Baca dan renungkan apa yang dicatatkan oleh blogger www.pisau.net.

Apakah ini satu fitnah terhadap Tok Guru?

ANAK BERANAK NIK AZIZ KAYA...

Hari ini adalah hari terakhir tempoh berkempen untuk Manek Urai, saban hari banyak ceramah di merata tempat menghambur segala "keborbrokan" UMNO, tetapi mereka terlupa satu jari yang menunding orang lain 4 jari lagi menunding diri sendiri.

Ya,ramai penyokong PAS yang begitu taksub dengan Tok Guru, bagi mereka adalah menjadi kesalahan & kesilapan besar jika menyerang tok guru yang wahid ini. Ibaratkan untouchble & maksum.

STESEN MINYAK NIK AZIZ BERNILAI RM 1 JUTA
Buat penyokong PAS di Manek urai, adakah anda akui tok guru maksum? jika dia maksum mana mungkin melakukan sebarang kesilapan. Adakah pendedahan demi pendedahan yang dibuat dikatakan fitnah? mereka yang menutup pemikiran & jumud barangkali akan marah apabila sesuatu yang pincang didedahkan terhadap tok guru.

Penyokong PAS seolah olah mengambarkan pemimpin mereka adalah orang orang suci,tidak terpalit langsung dengan kekotoran & kesalahan. Psy war di mainkan hingga orang UMNO sendiri percaya kempen melondehkan kesalahan & kekhilafan Tok Guru & PAS adalah salah.

Di Manek Urai,adalah medan mendedahkan kesalahan mereka yang maksum ini.
Stesen Minyak Petronas hak milik Nik Mohd Asri Bin Nik Aziz (anak Nik Aziz). Asalnya stesen ini diurus oleh Mesra Makmur Trading yang dimiliki oleh Hood Bin Mohd Isa KP:691119105535. Beliau berasal dari Selangor bekas pemandu Nik Aziz dan menantu Nik Aziz. Hood selaku pengurus pada masa itu telah berjaya memajukan perniagaan ini. Beliau membantu Nik Aziz dalam pilihanraya 2004 dengan cara memberi petrol percuma pada hari mengundi jika motosikal atau kereta membawa bendera bulan - PAS.

Apabila Stesyen ini maju maka anak- anak Nik Aziz iri hati melihat penguasaan Hood keatas stesyen ini. Perbalahan telah berlaku, Nik Aziz gagal menyelesai krisis dalam keluarganya sehingga Hood telah disingkirkan dan membawa diri ke Trengganu. Sekarang stesyen itu diserahkan kepada Nik Mohd Asri pemilik tunggal As Sobru Jaya Trading.

Hood tahu cerita sebenar mengenai bagaimana tipu helah untuk membina stesyan minyak ini. Nik Aziz telah membeli tanah Lot 550 Kg Pulau Melaka tapak stesyen itu dengan memaklumkan kepada tuan tanah bahawa untuk membina asrama kesiankan pelajar tidak cukop tempat menginap. Tetapi setelah tanah dimiliki oleh Datin Tuan Sabariah isteri Nik Aziz, tanah itu telah dibangunkan stesyen minyak. Terkejut yang amat sangat tuan tanah, kerana tanah itu dijual dengan harga yang murah.

Nik Aziz makan pun menyamar kepada rakyat. Kesian orang PAS kena tipu kononnya cara hidup Nik Aziz sederhana. Rupanya Jutawan.

RUMAH MENANTU NIK AZIZ BERNILAI RM 1 JUTA

Rumah menantu Nik Aziz terletak di belakang rumah Nik Aziz Pulau Melaka. Nilainya RM1 juta. Ada jaga 24 jam sehari. Kalau rakyat nak jumpa dengan Nik Aziz maka dia akan tunggu di rumah lama, untuk rakyat tengok dia hidup sederhana. Tapi bila nak berehat pergi rumah banglow milik menantu. Menantu pakai kereta mewah kalau baru harganya RM250,000 sebuah.

Apa nama menantu Nik Aziz?..Nik Arif Fahmi Abdul Rahman, orang yang paling berkuasa dalam kerajaan Nik Aziz.

Menantu Nik Aziz bekerja sebagai CEO Perbadananan Menteri Besar (PMB), Kereta Mercedes berserta dengan pemandu disediakan. Semua projek yang nak join vanture dengan PMB sebelum angkat kepada Pengerusi PMB mesti diluluskan oleh CEO dulu. Siapa Pengerusi PMB? tak lain dan tak bukan Nik Aziz. PMB sudah jadi hak anak beranak. Banyak syarikat pelaburan PMB mengalami kerugian. Habis lah duit rakyat Kelantan di pulon mertua dan menantu.

Bila rakyat nak jumpa datang lah kerumah depan, kecil dan sederhana.
Kereta Mercedes RM500,000 dan CRV Rm 70 ribu untuk Tuan Sabarian
ulang alik ke pasar. Rumah inilah yang selalu ditonjol oleh Nik Aziz.

TUAN SABARIAH SEORANG JUTAWAN.

Kononnya Bandaraya Islam Kota Bharu berkembang tapi ada udang disebalik batu, sama hebat dengan pengumpulan harta oleh keluarga Nik Aziz. Tuan Sabariah kuat berniaga, pernah berniaga jualan langsung, hampir semua muslimat PAS di Pengkalan Chepa, Kota Bharu dan Kubang Krian menjadi ahli.

Sekarang mengalami kerugian ada muslimat PAS yang mengalami kerugian RM50,000 seorang. Kita boleh bayangkan berapa banyak wang muslimat PAS hangus. Apabila muslimat minta ganti katanya tak ada wang.
Dalam pada itu sempat Tuan Sabariah membeli dua unit Rumah Kedai di Taman Koperasi Tanjung Chat Bandar Kota Bharu nilainya RM2 juta.
Kata penduduk Pulau Melaka banyak tanah orang kampong sekarang menjadi milik keluarga Nik Aziz yang bernilai berjuta-juta ringgit. Dari mana Nik Aziz dapat duit bergitu banyak?

Ini lah kesederhanaan yang ditunjukkan oleh Isteri Ulamak, dalam diam juga seorang jutawan.

Hanya Allah Mana Mengetahui!

NAJIB TAKUT KE KELANTAN?

Beberapa pemimpin UMNO Kelantan berkata adalah baik jika Pak Lah dan Khairy tidak turun kempen pilihan raya.

Itu kata-kata yang dihemburkan pada musim kempen Pilihanraya Umum ke 12, Februari 2008 lalu.

Pak Lah dan Khairy dilihat akan mendatangkan banyak masalah kepada pemimpin UMNO Kelantan khususnya menjawab pelbagai tuduhan ketika itu. Dengan kata lain Pak Lah dan Khairy bagaikan liabiliti kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN) Kelantan ketika itu.

Apakah kali ini ada nasihat atau kata-kata seperti yang dilemparkan kepada Pak Lah dan Khairy yang menyebabkan Najib dan Rosmah tidak turun ke Manek Urai?

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang bertanya: "Mengapakah Najib Razak tidak muncul-muncul sampai sekarang di Manek Urai ? Ini persoalan yang belum terjawab biar pun sudah dilontarkan pada penamaan calon sebelum ini.

Hari ini sudah hari pilihan raya namun Perdana Menteri tidak muncul. Sebenarnya persoalan ini bermain dibenak banyak pihak.

Harakahdaily bertanya, “Mungkinkah Najib takut dengan bayangan Altantuya sehingga tidak kelihatan di Manek Urai sehingga sekarang?”

“Ramai orang tertanya mengapa Perdana Menteri tidak kelihatan?” demikian menurut Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Haji Abdul Fatah Harun pada persidangan media di Markas Induk PAS kelmarin.

Banyak pihak berpendapat ketidakhadiran Najib Razak membayangkan BN menghadapi laluan sukar dan berkemungkinan kalah besar di Manek Urai. Ia turut menggambarkan pemilihan Tuan Aziz Tuan Mat seperti tidak mendapat perkenan Najib, sebaliknya calon tersebut adalah pilihan Muhyiddin.

Tidak ada sesiapa yang pasti namun, Tan Sri Muhyiddin Yassin sedang melakukan yang terbaik olehnya untuk menyampaikan mesej kepada rakyat Kelantan bahawa UMNO dan BN memang cakna kepada mereka.

Akhbar rasmi PAS, Harakahdaily memainkan berita-berita “Penyokong Umno kecewa Najib Razak tidak datang” dan “Mengapa Najib tidak muncul di Manek Urai?”

Banyak pihak berhujah ketidakhadiran Perdana Menteri membayangkan BN menghadapi laluan sukar di Manek Urai. Ia juga menggambarkan pemilihan Tuan Aziz Tuan Mat seperti tidak mendapat perkenan Najib, sebaliknya pilihan Muhyiddin. Itu kata PAS!

Perdana Menteri jelas menyerahkan tugas membawa cabaran UMNO/BN di Manek Urai kepada timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan dibantu Datuk Mustapa Mohamed,
BN dan UMNO sudahpun menyenaraikan tiga projek besar di situ:

1. Penaiktarafan projek bekalan air tandak (GFS) kepada masyarakat Kg. Bukit Budu, Manik Urai dengan perbelanjaan RM150,000. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, projek itu memberi faedah kepada 400 penduduk di 80 buah rumah.

2. Menjadikan Manek Urai sebagai kota agropolitan moden sekiranya parti itu mendapat mandat daripada rakyat.3. Oleh kerana kawasan Manek Urai mempunyai ramai penduduk yang terbabit dalam bidang pertanian seperti penoreh getah dan pekebun kecil, kerajaan Pusat berharap pembangunan pertanian akan dilakukan secara lebih tersusun dan sistematik serta bantuan-bantuan berkaitan boleh disalurkan dengan lebih efektif.

3. Sebuah jambatan baru akan dibina menggantikan jambatan lama di Kampung Manik Urai Lama, sejurus BN memenangi kawasan itu. JKR sudah mentaksirkan kos membina jambatan baru itu nanti adalah sebanyak RM7 juta Jambatan sempit, yang hanya boleh memuatkan sebuah kenderaan pada satu-satu masa berusia lebih 40 tahun, menimbulkan kesulitan kepada penduduk kerana tiada sebarang tindakan diambil bagi memperbaikinya oleh kerajaan negeri.

4. Projek-projek kecil memenuhi keperluan rakyat semasa selain kemudahan infrastruktur asas.

Ia ujian buat Muhyiddin dan Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed.