Thursday, March 27, 2014

PERANAN MALAYSIA, NAJIB BAGI KEAMANAN DI FILIPINA SANGAT BESAR, WAJAR DIHARGAI"Rakyat Filipina akan terhutang budi selama-lamanya kepada Malaysia dan kehadiran Malaysia memberi sinar kepada setiap peringkat perjanjian damai itu...sesungguhnya, Malaysia, di bawah kepimpinan Najib, telah memainkan peranan penting."
- Presiden Filipina Benigno Aquino III

Pada ketika pemimpin PAS sibuk dengan pergolakan politik yang berlaku di Mesir, mereka langsung tidak mempedulikan jiran sebelah rumah – Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) - yang didamaikan oleh Malaysia.

Bagaikan ‘tidak ada apa-apa’ yang penting kepada mereka, pemmpin PAS tidak pun membuat ulasan mengenai perjanjian bersejarah ini sedangkan ia juga membabitkan masyarakat Islam.

Itulah pemimpin PAS hanya membuat perkiraan berdasarkan keuntungan politik kepada mereka semata-mata?

Mana-mana yang dirasakan mereka tidak mendapat apa-apa atau memberikan kelebihan kepada kerajaan, mereka akan ‘buat dekk’ (pura-pura tidak tahu).

Pemimpin PAS boleh bersandiwara seolah-oleh tidak ada apa-apa berlaku sedangkan Filipina adalah jiran kita, lebih-lebih MILF yang dilanda krisis sekian malah, masalah masa 17 tahun merundingkan keamanan dengan Manila bukanlah sesuatu yang mudah.

Pencapaian perdamaian yang diusahakan oleh kerajaan Malaysia ini sangat besar ertinya tetapi menghairankan sekali bagaimana pemimpin Islam dalam PAS boleh mengunci mulut gara-gara tidak mendapat apa-apa political milage.

Aquino (kanan) dan  Murad Ebrahim berkongsi kek ketika pemimpin Filipina itu melawat Mindanao, pada 11 Februari 2012.
Sebaliknya mereka riuh rendah memperkatakan apa yang berlaku di Mesir tetapi pendirian PAS mengenai usaha Malaysia membolehkan Filipina dan MILF menandatangani perjanjian bersejarah langsung tidak dipedulikan.

Malaysia diakui bertindak sebagai pemudah cara pihak ketiga dalam proses damai ini, dengan Kuala Lumpur mula menyertainya pada 2001.

Upacara bersejarah pemeteraian Perjanjian Komprehensif mengenai Bangsamoro (CAB) berlangsung di ibu negara Filipina itu bermatlamat mewujudkan satu entiti politik berperintahan sendiri dikenali sebagai Bangsamoro.

Mereka akan diberikan lebih banyak kuasa politik dan ekonomi bagi kepentingan rakyat di kawasan berkenaan. Entiti baru ini akan menggantikan Wilayah Autonomi Islam Mindanao, sejajar dengan Undang-undang Asas Bangsamoro, yang akan diluluskan Kongres Filipina dan disahkan penduduk terbabit.

Penyokong MILF di satu perhimpunan di Kota Cotabato, Mindanao bagi meraikan perjanjian dengan kerajaan Filipina hari ini.
Perjanjian penuh bersejarah yang diusahakan Malaysia hari ini berlangsung di perkarangan Istana Malacanang turut dihadiri Presiden Filipina Benigno Aquino III dan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak.

Najib memberitahu, Malaysia berikrar untuk terus membantu meningkatkan pembangunan sosioekonomi dan meningkatkan bidang pertanian Bangsamoro.

Katanya, Malaysia juga berharap Bangsamoro akan bekerjasama dengan kerajaan Filipina bagi memastikan kejayaan Perjanjian Komprehensif yang dimeterai di antara kedua-dua pihak.

"Malaysia berasa bangga diberi penghormatan kerana dapat memainkan peranan bagi mencapai proses perdamaian membabitkan MILF dan kerajaan Filipina," katanya ketika berucap pada majlis pemeteraian Perjanjian Komprehensif mengenai Bangsamoro petang ini.


Ketika mengalu-alukan penandatanganan perjanjian itu, Najib berkata Malaysia akan terus membantu meningkatkan kemajuan Bangsamoro dalam usahanya untuk mewujudkan institusi, mengukuhkan pendidikan dan menambah baik sektor pertanian.

“Dua tahun lepas, saya berjanji kepada Presiden Aquino bahawa Malaysia akan terus memberi bantuan dari segi pembangunan. Janji ini terpakai selagi ia diperlukan. Malaysia akan terus menjadi rakan ke arah perdamaian,” tegas Najib.

Beliau berkata Malaysia bangga kerana dapat memainkan peranannya dalam proses damai Filipina-MILF, yang membantu mengukuhkan lagi ikatan kepercayaan antara Malaysia dan Kerajaan Filipina.

“Apa yang kami inginkan hanyalah keamanan dan kemakmuran saudara kami di Bangsamoro dan Filipina. Sambil kita mengharapkan masa depan lebih cerah untuk Bangsamoro, saya berikrar Malaysia akan terus memberi sokongannya.

Kami akan terus memainkan peranan kami sebagai pemudah cara pihak ketiga dan terus berusaha melalui Pasukan Pemantauan Antarabangsa di Mindanao,” katanya.

Najib yakin Kerajaan Filipina akan terus bekerjasama dengan MILF dalam menyediakan deraf Undang-undang Asas Bangsamoro kerana sokongan semua pihak adalah penting sekiranya mereka ingin melihat ia diluluskan Kongres Filipina dan dalam pungutan suara di Bangsamoro.

Katanya CAB bersejarah itu menjamin hak rakyat Bangsamoro dan kedaulatan Filipina. "Kami berharap rakyat Bangsamoro akan bekerjasama dengan kerajaan Filipina dan MILF untuk menjamin kejayaannya,” katanya

 Najib menggesa semua pihak supaya menghayati semangat dan kandungan perjanjian itu bagi memastikan wujudnya sikap hormat terhadap agama dan mengamalkan prinsip membenci keganasan. "Kita patut menghormati hak asasi manusia, menjunjung tinggi keluhuran undang-undang dan mengamalkan kesederhanaan.

Hanya melalui penyelesaian yang dicapai secara rundingan, keamanan berkekalan boleh dinikmati. Dan hanya tadbir urus yang baik sahajalah yang boleh menjamin tercapainya cita-cita bersama kita: melihat Bangsamoro yang kuat dan makmur," kata beliau.

Najib menyifatkan penandatanganan perjanjian itu sebagai peristiwa bersejarah tentang keberanian dan yakin ia akan mengubah sejarah negara mereka.


"Dengan menyertai proses damai, MILF telah membalas kepercayaan yang diberi kepadanya oleh rakyat. Dengan berunding secara penuh keikhlasan, kerajaan Filipina mengesahkan hak Bangsamoro untuk menentukan nasib sendiri.

"Perpaduan tidak boleh dicapai dalam tempoh semalaman. Selepas bertahun-tahun, tidak terdapat jalan pintas mengenainya.

Banyak lagi usaha perlu dilakukan dan akan terdapat halangan dalam melaksanakannya. Tetapi, komitmen terhadap keamanan - komitmen yang dapat saya lihat wujud di dalam dewan ini hari ini - tidak sepatutnya luntur," kata beliau.

Najib memuji usaha luar biasa yang dilakukan hingga membolehkan perjanjian itu ditandatangani, dengan kedua-dua pihak bekerja sepenuh hati untuk memastikan rakyat Bangsamoro dapat menikmati dividen keamanan yang tidak terhitung jumlahnya.

Sementara itu, dalam kenyataannya, Aquino berkata rakyat Filipina akan terhutang budi selama-lamanya kepada Malaysia dan kehadiran Malaysia memberi sinar kepada setiap peringkat perjanjian damai itu.

Ketika menzahirkan penghargaannya kepada semua negara yang terlibat menjadikan perjanjian damai itu suatu kenyataan, beliau berkata sesungguhnya, Malaysia, di bawah kepimpinan Najib, telah memainkan peranan penting.

Pertemuan awal MILF dan wakil kerajaan Filipina di Kuala Lumpur pada 11 April 2013..
"Kita sama-sama menunjukkan suatu contoh kepada seluruh dunia. Perjanjian ini menjadi bukti bahawa kepercayaan dan kesungguhan mampu menggerakkan sifat kemanusiaan ke tahap lebih jauh.

"Ia menunjukkan betapa kejujuran, perasaan muhibbah merupakan alat paling berkesan untuk menamatkan konflik, ia membuktikan bahawa usaha mencari kesepakatan pasti membawa hasil yang tidak terhitung banyaknya," kata beliau.


Aquino berkata Pihak Berkuasa Transisi Bangsamoro akan ditubuhkan menjelang 2015 untuk berfungsi sebagai kerajaan sementara sehinggalah pilihan raya diadakan pada 2016.

Dokumen CAB 12 perkara itu ditandatangani pengerusi panel perdamaian MILF Mohagher Iqbal bagi pihak MILF dan ketua panel perdamaian Filipina Miriam Coronel-Ferel bagi pihak kerajaan Filipina.

Upacara menandatangani perjanjian itu disaksikan Najib dan Aquino dan pemeteraian Perjanjian Komprehensif mengenai Bangsamoro itu akan mengakhiri konflik selama berdekad antara kerajaan Filipina dan MILF.

Najib mewakili Malaysia selaku negara perantara perjanjian itu yang menyasarkan keamanan berpanjangan, sekaligus mengakhiri konflik berdarah selama berdekad di selatan Filipina.

Ketibaan Najib yang diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor di Istana Malacanang di Manila disambut oleh pemimpin Filipina.

Rundingan damai dengan MILF, yang bermula pada 1997, bertujuan menamatkan pemberontakan di wilayah selatan Filipina sejak tahun 1970-an, yang sehingga kini telah meragut lebih 100,000 nyawa.

Kerajaan Filipina dan MILF dengan ini membuka lembaran baharu bagi hubungan mereka sebelum ini yang ditandai dengan permusuhan dan sikap saling tidak mempercayai apabila mereka duduk semeja untuk menandatangani Perjanjian Komprehensif mengenai Bangsamoro (CAB) bagi membuka jalan ke arah mencari penyelesaian politik di Mindanao.