Wednesday, March 14, 2012

BENARKAH RAKYAT KELANTAN 'KAYA AKHIRAT'?Bukan mahu persoal kedudukan Islam di Kelantan.

Tetapi apakah Islam di negeri-negeri lain di Malaysia ini jauh lebih rendah berbanding Kelantan?

Apakah Menteri Besar dan Ketua Menteri serta Sultan juga  Yang diPertua Negeri selain Kelantan tidak melaksanakan amanah melindungi Islam untuk dimartabatkan?

Apakah Majlis Agama Islam di negeri-negeri lain tidak sehebat Kelantan?

Apakah Islam di negeri lain hanya pentingkan dunia semata-mata?

Menurut Harakahdaily hari ini, “Kita tidak semiskin seperti yang digembar-gemburkan mereka. Bahkan kita kaya! Kaya akhirat.

Apabila menyebut Islam, seolah-olah Kelantan paling paling di Malaysia, hanya kerana ia diperintah oleh PAS dan Menteri Besarnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat iaitu Musyridul Am PAS.

Bagaimana di Kedah? Islam di Kedah lebih rendah berbanding di Kelantan? Siapa menentukan Islam itu lebih baik, lebih tinggi darjatnya?

Jangan kerana mahu mempopular atau ‘menaikkan martabat Nik Aziz’ kerana majlis ‘bercukur rambut’ atau memohon doa melalui air yang berbotol-botol, Harakahdaily melakukan publisiti begitu murah.

Ukuran iman dan siapa lebih Islam rasanya kita serahkan kepada Allah tetapi apa dasar Islam khusus di Kelantan?

Persoalan lain ialah, jika Kelantan benar-benar menekankan pemerintahan cara Islam kenapa Kelantan dilanda masalah berikut walaupun memerintah sejak 1990?

1. Kematian kerana HIV paling tinggi?

2. Kes HIV paling tinggi di Kelantan?

3. Kes percerian dan pelacur Melayu dari Kelantan antara tertinggi di Malaysia?

4. Antara negeri paling miskin di Malaysia?

5. Masalah pengangguran yang tinggi di Kelantan?

6. Ramai yang 'samseng' dan 'gedebe' di mana juga sama ada di Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Pahang dan beberapa negeri lain adalah orang Kelantan?


7. Masalah air yang berterusan? Jika PAS mendakwa Islam di Kelantan lebih baik, lebih syumur dan sebagainya yang baik-baik dan pentingkan akhirat, apakah perkara asas duniawi itu tidak penting?

Selain itu ada beberapa janji yang gagal ditunaikan.

Janji adalah sesuatu yang wajid ditunaikan di Kelantan. Apakah pemerintah yang ingkar janji dijanjikan syurga oleh Allah untuk pemimpinnya? Apa antara janji-janji berkenaan?

Yang paling besar ialah penduduk Kelantan memberi tempoh 22 tahun kepada PAS untuk memerintah tetapi tidak ada perubahan besar dilakukan malah masalah asas pun masih tidak dapat diselesaikan:

 a. Segerakan pembayaran bantuan RM100 kepada seluruh warga emas di Kelantan bermula pada 1990 hingga sekarang;

b. Segera hapuskan cukai pintu dan bayaran tempat letak kereta dan sewa tapak operasi kereta sewa di seluruh negeri; 

c. Pembinaan pelabuhan darat di Kuala Krai;

d. Penyelesaian masalah Ladang Rakyat dan menyegerakan saranan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengenai pembelaan terhadap nasib Orang Asli di Kelantan; 

e. Menyediakan segera tapak rumah kepada golongan miskin di Bukit Tok Ali di Jeli, Pantai Mek Mas di Pengkalan Chepa, Alor Pulai dan Kampung Tok Ewel di Bachok dan kawasan lain untuk penempatan golongan miskin yang belum dilaksanakan. 

Setidak-tidaknya di negeri lain, dasar penerapan Islam yang diperkenalkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad sudah membuktikan keupayaan dan keberkesannya.

Secara umumnya, Islam di negeri lain terus disemarakkan dan di peringkat antarabangsa, Malaysia dihormati sebagai contoh negara Islam.

Apakah Kelantan yang mendakwa negeri Islam berada di darjat seperti itu?

Malah ditakdirkan, walaupun sebelumnya beliau kuat mengkritik kerajaan, Anwar Ibrahim akhirnya menyertai Umno pada tahun 1982 – bukan PAS - hasil pujukan dan pelawaan Dr Mahathir yang baru mengambil-alih tampuk pemerintahan pada ketika itu.

Teori penyertaan Anwar ke dalam Umno masih dibahaskan hingga ke hari ini. Yang sering didesas-desuskan adalah janji Dr Mahathir memberi mandat kepada Anwar untuk menggerakkan proses Islamisasi dalam kerajaan daripada pelbagai sudut dan bidang.

Maka lahir dan berkembanglah insitusi perbankan Islam, institusi pengajian tinggi Islam dan Dasar Penerapan Nilai-Nilai Islam di sektor awam hasil usahasama Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim ketika itu (bukan sekarang).

Malaysia dikenali serata dunia sebagai penggerak utama perbankan dan produk-produk kewangan Islam. Dan dalam bidang pendidikan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia kekal dengan imejnya di dalam dan di luar negara sebagai insitusi pengajian tinggi Islam yang progresif dan moden.

Apakah bidang pendidikan Islam yang menyerlah dilakukan oleh Kelantan?

Mahu bina sebuah universiti pun tidak mampu dan ramai anak Kelantan yang menuntut di intitusi pengajian tinggi yang dihasilkan oleh Kerajaan UMNO dan BN yang dilabelkan sebagai mementingkan duniawi dan membelakangkan akhirat.