Friday, September 30, 2011

'KHALIFAH UMAR ABDUL AZIZ' MENYINGGUNG RAKYAT, SULTAN JOHOR

Mungkin hari ini dia mengata kat Johor, esok kat Terengganu dan lusa Melaka pula.

Beginikah mulut seseorang yang mendakwa bercirikan ‘Khalifah Umar Abdul Aziz’?

Mulut sial Lim Guan Eng memburukkan Johor sama perangai dengan ketua pembangkang yang sering mengutuk negara sendiri di luar negara.

‘Kerana pulut santan binasa’ yang diamalkan Guan Eng menyebabkan rakyat Johor dan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar amat tersinggung.

Dakwaan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kononnya Johor tidak selamat untuk pelabur memang menyebabkan Sultan tersinggung apabila mengetahui kenyataan itu.

Baginda tidak mahu mencampuri hal politik tetapi sebagai Sultan Johor, Baginda tidak mahu pihak lain bercakap bagi pihak baginda yang sentiasa mengambil berat tentang rakyat Johor dan warga asing yang menetap di negeri itu.

Kerana itu, Guan Eng tidak wajar dan seharusnya berkunjung ke negeri itu jika merasakan ia tidak selamat untuk dilawati.

Bak kata Ketua Penerangan Majlis Penyelaras Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Melayu Johor, Abdullah Md. Yusuf, : "Kalau dia kata negeri Johor tak selamat, jangan melangkah masuk ke negeri ini, sebaliknya jagalah negeri sendiri dan bela nasib rakyat Pulau Pinang yang masih memerlukan perhatian daripada Ketua Menterinya.”

Bukan itu sahaja, 200,000 ahli majlis itu mahu tindakan undang-undang diambil terhadap Guan Eng yang memburuk-burukkan Johor di luar negara.

Amat jelas Guan Eng berhutang permohonan maaf yang cukup besar dengan kerajaan dan rakyat Johor kerana tindakan Guan Eng itu akan menjejaskan usaha kerajaan Johor untuk membangunkan negeri yang sedang berkembang maju itu.

Tindakan biadap dan celupar Guan Eng ini membuka mata orang ramai terhadap pemimpin DAP dan pakatan rakyat.

Kini menjadi taktik biasa Guan Eng memburuk-burukkan pihak lain untuk menaikkan imej beliau sendiri.

Kita melihat sebelum ini bagaimana dalam tempoh tiga tahun menjadi Ketua Menteri, Guan Eng mengkritik bekas Ketua Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon, Barisan Nasional (BN) dan UMNO sebagai usaha meningkatkan profil beliau.

Implikasi kenyataan Guan Eng yang tidak tepat dan berniat jahat itu benar-benar menafikan usaha dan sumbangan polis dalam mencegah jenayah di Johor selama ini.

Jelas kenyataan yang bermaksud tersirat dan mempertikai usaha kerajaan melalui Bidang Keberhasilan Utama Negara dalam mengurangkan kadar jenayah di negara ini.

Sewajarnya Guan Eng diambil tindakan tegas kerana memburuk dan cuba menimbulkan kebencian di kalangan rakyat dan mempertikaikan keupayaan pihak berkuasa, khususnya politik dalam mewujudkan keamanan dan keharmonian di Johor.

Mungkinkah kata-kata Guan Eng itu sebuah skrip yang memang dirancang dan menjadi alat kepada sebuah negara yang berjiran dengan Johor?

KERAJAAN BUKAN LAGI PELINDUNG ORANG MELAYU UNTUK MAJU!

Melayu mesti membebaskan diri daripada bergantung atau berselindung di sebalik perlindungan kerajaan untuk maju dan capai kejayaan.

Melayu abad ke 21 mesti punya keupayaan dan kebolehan untuk berjaya dalam semua bidang.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu bangsa Melayu abad ke-21 tidak berlindung di sebalik perlindungan kerajaan untuk mencapai kejayaan dalam apa jua bidang.

Sebaliknya, beliau berkata bangsa Melayu abad ini perlu mempunyai keupayaan dan kebolehan untuk mencapai hasrat tersebut.

"Kalau kita hendak menjadi bangsa yang bermaruah dan terhormat kita tidak boleh berselindung dengan kerajaan tetapi mesti ada keberanian dan keyakinan diri untuk berjaya.

"Ciri-ciri Melayu abad ke-21 yang berjaya bukan dilindungi tetapi kerana ada kelebihan ilmu, kemahiran berfikir dan minda yang tajam. Inilah perubahan yang mesti ada," katanya.

Najib berkata cabaran pada abad ke-21 amat hebat, justeru bangsa Melayu perlu bersedia menghadapi segala perubahan dan persiapan yang secukupnya.

Beliau berkata bangsa Melayu perlu menjalin kerjasama dengan kerajaan kerana masa depan mereka juga berkait rapat dengan untung nasib kerajaan sedia ada.

"Dalam kita memastikan kejayaan orang Melayu, kita tidak boleh mengambil hak orang lain tetapi orang Melayu perlu menggunakan kuasa politik daripada kerajaan sedia ada.

"Sebagai contoh apabila kita melaksanakan projek MRT, kita memutuskan 43 peratus daripada projek ini diberikan kepada usahawan dan syarikat bumiputera. Jadi kita tidak ambil hak orang lain," katanya.

Perdana Menteri berkata sudah tiba masanya NGO Melayu bertindak bersungguh-sungguh dan berkesan supaya tuntutan bangsa Melayu dapat diketengahkan dengan lebih jelas.

"Kita tidak boleh menyerahkan kepada kerajaan semata-mata tetapi perlu memperkasakan individu dan NGO yang akan bertindak sebagai barisan hadapan dalam menuntut apa yang perlu bangsa Melayu miliki," katanya.

Beliau berkata demikian ketika melancarkan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu Bersatu (MTEM) di Malaysia Agro Exposition Park (MAEPS) di Kuala Lumpur, malam semalam.

MTEM merupakan platform untuk badan-badan bukan kerajaan (NGOs) ekonomi Melayu bersatu supaya lebih efektif dalam menggalakkan pembangunan ekonomi yang lestari di kalangan komuniti Melayu dan negara.

Jadi janganlah orang Melayu asyik-asyik menyalahkan kerajaan jika mereka gagal dan tidak mampu mencipta kejayaan.

Salahkan diri sendiri dan jangan asyik tuding jari kepada orang lain. Kerajaan tidak boleh menjadi pelindung orang Melayu selama-lamanya!