Monday, April 19, 2010

NAK JADI BAIK, TINGGALKAN UMNO…

Ini panduan untuk menjadi baik dan ‘diterima’ sebagai orang baik.

Ikutlah cara Datuk Zaid Ibrahim. Keluar UMNO dan sertai pembangkang. Agak-agak berapa ramai lagikah ahli atau pemimpin UMNO akan ikut jejak Zaid untuk bertukar menjadi ‘baik’?

Bagi yang tinggalkan UMNO, seseorang akan diterima sebagai ‘baik’. Selagi dalam UMNO, selagi itulah mereka akan menjadi ‘jahat’.

Lihatlah Zaid sendiri, Zaid ‘jahat’ hanya ketika dalam UMNO…

Kini Zaid sudah insaf dan baik. Perangai ‘jahat’ ada pada dirinya hanya ketika beliau berada dalam UMNO.

Pengarah Pilihan Raya Parti Keadilan Rakyat (PKR), Fuziah Salleh, berkata selain sudah berubah setelah menyertai PKR, Zaid juga sudah mengerjakan haji dan adalah tidak wajar untuk mengungkit sejarah silam seseorang bagi mengaibkannya.

"Kita tidak harus menghukum beliau dalam keadaan sekarang yang sudah berubah...Barisan Nasional (BN) patut malu untuk menggunakan taktik kotor dan bukan bercakap soal peribadi seorang yang sudah berubah.

"Tuhan mana-mana pun, Tuhan Kristian ke, Tuhan Hindu ke, orang Buddha, Muslim ke...bila seseorang itu sudah bertaubat dan berubah, orang lain tidak ada hak untuk menghukum mereka. Tuhan pun tidak akan menghukum mereka," kata Fauziah di Hulu Selangor hari ini.

Saya ulangi, “Tuhan pun tidak akan menghukum mereka,” tegas Fauziah. Itulah gambaran sebenar bagaimana pemimpin PKR melihat Zaid yang bagaikan ‘sudah insaf’.
Sejak menyertai pembangkang, khususnya PKR, Zaid sudah bersih kalaupun tidak tidak sebersih kain putih.

Kenapa mesti ‘marah’ atau menuduh Zaid bukan-bukan. Zaid dahulu ‘jahat’ hanya ketika dalam UMNO, bukan seperti Zaid sekarang.

Zaid semalam mengakui kepada pemberita bahawa pernah minum alkohol seperti yang didakwa oleh BN dalam kempen mereka. Tetapi katanya, perkara itu dilakukannya ketika masih muda dan beliau kini sudah insaf.

Bak kata Hadi : "Ada orang buat macam-macam tuduhan kepada Datuk Zaid masa dia UMNO dulu. Saya tegaskan, kalau adapun itu masa dia dalam UMNO. Sekarang dia sudah bersama kita dan dah meninggalkan UMNO," katanya.

Bagi beliau, Zaid adalah tokoh kebangsaan yang mempunyai ciri-ciri seorang pemimpin. Kata Hadi, ketika pemimpin UMNO lain berebut-rebut nak jadi pemimpin, dia meletakkan jawatan sebagai menteri kerana menentang salah guna Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). rekod, Zaid melepaskan jawatan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri kerana membantah tindakan kerajaan menahan tiga orang termasuk seorang wartawan di bawah ISA.

Hadi menegaskan tindakan firma guaman Zaid menyaman kerajaan negeri Kelantan kerana meluluskan undang-undang Hudud adalah kerana Zaid ketika itu pemimpin UMNO. Kini dia sudah tarik balik tindakan itu.Jadi tidak adalah lagi kes terhadapny!

Kata Hadi dengan lantang pada satu ceramah di Hulu Selangor kelmarin: "Itu semasa dia bersama UMNO...sekarang dia sudah keluar dari UMNO. Baru-baru ini dia dah pergi menunaikan haji....kita yakin dia telah berubah selepas bersama kita."
Malah Zaid sendiri mengatakan meminum arak adalah cerita lama. Beliau sendiripun sudah minta maaf dengan Allah s.w.t. Jadi janganlah pandai-pandai mahu menghukum Zaid dengan mengaitkannya dengan arak.

Menurut Zaid: “Apapun kelemahan saya, apapun ketidaksempurnaan, saya adalah seorang manusia dan mampu jadi wakil rakyat. Saya tidak hipokrit, apa yang silap, silaplah,”

Malah, bagi pembangkang, Zahid adalah manusia yang tidak tamak dan mementingkan diri kerana sanggup meletakkan jawatan Menteri dan menjadi ‘orang biasa’. Ramai ke orang seperti Zaid yang berani membuat tindakan drastic macam itu.

Ada ke menteri sekarang yang berani melakukan sesuatu yang ‘di luar jangkaan’ seperti Zaid.

Kerana itu Zaid dipuji, dipuja dan dianggap pemimpin yang ‘bersih’ dan ‘tidak mementingkan diri’ dan sesuai diletakkan sebaris dengan pemimpin pembangkang lain, khususnya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Malah tidak ramai juga yang berani menjadi ‘katak besar’ seperti Zaid dengan melompat dari parti pemerintah – UMNO antara komponen penting Barisan Nasional (BN) - kepada pembangkang.

Selalunya yang banyak berlaku adalah ‘katak’ dari parti pembangkang melompat ke dalam BN walaupun tanpa sebarang habuan. Kalau dapat habuan lagi bagus.

Dalam konteks katak ini, kalau kita lihat, pemimpin pembangkang, termasuk Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri boleh menerima katak lompak ke dalam kelompok mereka – tidak berdosa.
Tetapi katak yang melompat ke dalam BN dianggap perbuatan ‘dosa besar’.

Zaid secara terus terang berkata, apa yang membezakan antara beliau dengan pemimpin lain ialah beliau tidak bersikap hipokrit.

Katanya: “Kalau orang tanya kes-kes tertentu, mereka kata terlalu kecil. Tetapi bagi saya, saya jawab. Saya percaya rakyat Hulu Selangor boleh menilai manusia Zaid Ibrahim ini sama ada dia layak jadi wakil rakyat. Kalau layak saya menanglah, kalau tak layak, tak layaklah.”

Kalau menurut Hadi, Zaid adalah tokoh kebangsaan dan kerana itu, walaupun sudah insaf dan naik haji, PAS tidak mahu menerimanya.

Presiden PAS sendiri mengakui, selepas Zaid meletakkan jawatannya dan keluar dari UMNO, beliau juga ada berbincang dengan pemimpin PAS untuk menyertai parti Islam itu.

Zaid mungkin dilihat ‘akan mencemarkan PAS’ sekiranya parti itu menerimanya kerana bekas pemimpin UMNO itu tetap sukar untuk memulihkan imejnya kerana tindak tanduknya dalam isu hudud.

Biarpun ada perbincangan untuk tujuan ‘membuka jalan kepada Zaid menyertai PAS’ tetapi pintu tetap tertutup untuknya.

Akhirnya Zaid terpaksa menyertai PKR untuk melawan UMNO.
Bagaimanapun, selepas berbincang termasuk dengan pemimpin PKR, mereka bersetuju Zaid perlu menyertai PKR.

Dan mengejutkan juga kerana pada ketika Presiden PAS melihat darjat Zaid begitu tinggi, banyak juga kumpulan PAS menentang sokongan terhadap Zaid.

Kelmarin bekas Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang, Mohd Hafiz Nordin membidas PAS kerana turut menyokong Zaid. Hafiz yang juga Pengerusi Badan Anti IFC (Badai) berkata, tindakan PAS itu amat memalukan kerana menyokong pemimpin PKR walaupun mengetahui personaliti dan tindak tanduknya sebelum ini, terutama ketika di dalam UMNO.

"Bagaimana PAS tergamak mengangkat seorang yang pernah mencabar pelaksanaan hudud di Kelantan ke mahkamah, terlibat dan menyokong penubuhan IFC (Suruhanjaya Antara Agama) serta berhasrat membuang kekuatan mahkamah syariah dalam perlembagaan dengan kempen terhadap Artikel 121 (1a) Perlembagaan Persekutuan.

"Dia tidak pernah patah balik termasuk menarik balik tuduhan atau meminta maaf atas keterlanjurannya menghina umat Islam," dakwa Hafiz. Artikel 121 (1a) Perlembagaan Persekutuan menyebut mahkamah sivil tidak mempunyai bidang kuasa terhadap apa-apa perkara dalam bidang kuasa mahkamah syariah tidak boleh dipinda.

Menurutnya, Zaid pada zaman pentadbiran bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi mempunyai perjuangan dengan agenda tersembunyi yang tidak sepatutnya dilakukan sebagai orang Islam.

Katanya, Zaid juga terlibat dengan penerbitan buku-buku sekularis, liberalis dan anti hadis melalui sebuah syarikat penerbitannya. “Dia adalah seorang yang berjiwa pluralisme berdasarkan tulisan dalam bukunya berjudul In Good Faith.

"Adakah orang seperti ini sesuai untuk menjadi pemimpin?," katanya.

Sehubungan itu, beliau turut membidas PKR dan PR kerana mencalonkan Zaid Ibrahim sebagai calon untuk bertanding dalam pilihan raya kecil itu yang tidak langsung mencerminkan hasrat murni perjuangan umat Islam.

Bagi Hafiz, sepatutnya pembangkang meletakkan calon yang lebih sesuai dan mampu meningkatkan martabat bangsa dan agama serta berkeupayaan membela nasib pengundi.

Bukankah itu bermakna gara-gara mahu memang pilihan raya serta kerjasama pembangkang yang wadah perjuangannya jelas tidak sehala memaksa pemimpin PAS menurut kemahuan PKR bagi ‘membersihkan Zaid’ agar Hulu Selangor kekal di tangan pembangkang.

ZAID BUKAN LAGI KAKI BOTOL TEGAR

Calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim semalam secara tidak langsung mengakui bahawa beliau pernah mengambil minuman keras apabila berkata beliau kini sudah insaf dan memohon kemaafan daripada Allah.

“Saya sudah mintak maaf dengan Allah s.w.t dan saya minta maaf dengan rakyat Selangor.
“Saya sudah perjelaskan sebelum ini, saya bukan malaikat dan ada kelemahan semasa saya muda dahulu. Kalau UMNO hendak mainkan isu ini kerana mereka itu malaikat terpulanglah,”

katanya selepas menunaikan solat asar di masjid Kerling semalam.

Semalam, akhbar Mingguan Malaysia dalam laporan muka depannya memetik Naib Presiden PKR, Azmin Ali, mencabar BN mengemukakan bukti berhubung tuduhan yang dilemparkan terhadap calon mereka yang didakwa sebagai kaki botol tegar.

Zaid dipertaruhkan PKR bagi mempertahankan kerusi Parlimen berkenaan, bakal berdepan saingan empat penjuru daripada BN dan dua calon Bebas yang turut menawarkan diri untuk bertanding pada pilihan raya kecil 25 April ini.

Mengulas lanjut isu berkenaan, Zaid yang juga bekas Ahli Parlimen Kota Baru berkata, apa pun kelemahan dan ketidaksempurnaannya sebagai seorang manusia beliau masih mampu menjadi wakil rakyat yang baik dan memperjuangkan hak rakyat sekiranya menang dalam pilihan raya kecil ini.

“Saya tidak kisah jika UMNO hendak serang peribadi saya..serang lah mereka tak perlu berhenti.Mereka ada tujuh hari lagi untuk serang saya.

“Apa yang silap itu silaplah, saya tidak lari daripada kebenaran. Saya tidak hipokrit dan bukan macam mereka. Bila saya silap saya mengaku tapi mereka tidak mereka angkuh,” ujarnya.
Zaid percaya rakyat Hulu Selangor boleh menilai sama ada beliau layak atau tidak menjadi wakil rakyat di sini.

“Kalau saya layak saya akan menang, kalau tidak layak saya kalah. Itu sahaja,” katanya.
Ditanya bila beliau berhenti daripada amalan minum arak itu Zaid berkata: “Itu tak usahlah kita bercerita. Itu cerita lama yang tak perlu diungkitkan lagi.”

Dalam perkembangan berkaitan, Zaid berkata beliau tidak perlu bersumpah untuk membuktikan dia tidak pernah minum arak.

“Apa nak sumpah-sumpahnya suruh lah orang-orang yang minum arak dalam UMNO itu bersumpah dahulu. Sumpah adalah urusan saya dengan tuhan, tak perlu tunjuk kepada mereka,” katanya ketika mengulas mengenai cabaran yang dilontarkan oleh Naib Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP), Datuk Nik Sapeia Nik Yusof mencabar bekas menteri Kabinet itu supaya bersumpah bagi membuktikan beliau tidak pernah minum arak. Sementara itu, Bernama melaporkan Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR) cabang Shah Alam Nor'isham Manap dan timbalannya Muhamad Ali Mukhtar semalam mengumumkan keluar dari parti itu berkuat kuasa serta merta.

Seorang anggota Jawatankuasa (AJK) cabang itu, Mohd Nazri Mukhtar dan empat anggota Angkatan Muda cawangan Padang Jawa turut mengumumkan keluar parti.

Nor'isham berkata mereka mengambil tindakan itu kerana kecewa dengan kepimpinan PKR yang memilih bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim sebagai calon pakatan pembangkang pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Pemilihan Zaid yang rekodnya sebagai pejuang reformasi dan keadilan masih belum diuji jelas merupakan pengkhianatan terhadap semangat dan cita-cita perjuangan reformasi serta keadilan yang kami sertai sejak 1999, katanya.

"Kami yakin pemilihan beliau bukan berdasarkan kepentingan perjuangan dan rakyat tetapi hanya untuk menjaga kepentingan (Ketua Pembangkang Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) yang perlukan seorang bekas menteri dan peguam berprofil tinggi untuk menjadi benteng serta pembela beliau di Parlimen dalam menghadapi kes liwat beliau.

"Justeru, Zaid dipilih oleh Anwar hanya untuk menjaga kepentingan Anwar dan bukan kepentingan rakyat. Tidak masuk akal seorang yang asing, bukan anak tempatan dan elit boleh menjadi wakil rakyat yang berkesan di kawasan Hulu Selangor," katanya dalam sidang media khas yang turut dihadiri bekas Ketua Angkatan Muda PKR, Ezam Mohd Nor dan Ketua Pemuda Umno Bahagian Shah Alam Azahari Shaari di sini semalam.