Thursday, November 27, 2008

SAIFUL MENGHIDAP PENYAKIT KELAMIN?

Fitnah dan bohong.

Itulah reaksi Mohd Saiful Bukhari Azlan, 23, pemuda yang mendakwa diliwat oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dia menafikan dirinya selama ini terlantar sakit, lumpuh dan menghidap penyakit kelamin.

"Saya dengan ini menyangkal segala tohmahan dan fitnah yang dibuat terhadap diri saya yang tersebar di laman-laman web serta cakap-cakap yang mengatakan kononnya saya kini terlantar sakit, menjadi lumpuh dan menghidap penyakit kelamin hingga ke tahap saya telah meninggal dunia.

"Itu semua adalah tidak benar dan merupakan fitnah serta suatu pembohongan besar yang direkacipta oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab," kata Saiful.

"Saya juga mengurangkan masa membuka laman web bagi mengelakkan stres," katanya apabila menjawab sebab dia tidak mengemaskini blognya.

Pagi tadi, Saiful keluar membacakan kenyataan itu setelah 25 minit berada di dalam pejabat unit siasatan bahagian penguatkuasaan JAWI, namun kembali semula menuju ke pejabat tersebut selepas itu.

Dalam kenyataan media yang dibaca oleh Saiful di perkarangan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) pagi ini, dia menganggap tohmahan itu adalah satu fitnah yang dibuat oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Tambahnya, dia kini berada di dalam keadaan yang baik dan tidak seperti yang digembar-gemburkan oleh pihak-pihak terbabit.

"Saya ingin menegaskan bahawa keadaan kesihatan saya adalah sangat baik dan tidak sebagaimana yang difitnah oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Saya masih berehat dan menenangkan fikiran dari kekusutan yang berlaku.

Kenapa Saiful hadir di pejabat JAWI?

mStar Online memetik sumbert, kehadiran Saiful adalah berhubung laporan tuntutan qazaf (tuduhan palsu) yang dibuat oleh Anwar terhadapnya di Mahkamah Syariah pada 9 Julai lalu.
Anwar pada 7 Ogos lalu turut mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen terhadap tuduhan meliwat Mohd Saiful di sebuah kondominium di Damansara, di sini pada 26 Jun.

Sehubungan itu, Mohd Saiful telah diminta hadir memberi keterangan kepada JAWI berhubung tuntutan qazaf tersebut pada 19 Ogos lalu.

Sebelum itu, pada 15 Ogos, Mohd Saiful ditemani bapanya, Azlan Mohd Lazim, melafazkan sumpah laknat (mubahalah) di Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur dengan disaksikan Imam Ramlang Porigi, menyatakan dia diliwat Penasihat PKR terbabit.

Dalam sumpah laknat itu, Mohd Saiful mendakwa dirinya telah diliwat secara paksa oleh Anwar.
Mengulas lanjut, sumber itu memberitahu lagi, kemunculan Mohd Saiful di JAWI pagi ini mampu menangkis tohmahan dan laporan palsu yang tersebar sebelum ini kononnya beliau ditimpa bala dan sumpah memakan dirinya.

"Saiful perlu hadir di JAWI esok (hari ini). Pada masa yang sama, beliau ingin menunjukkan yang cerita beliau ditimpa bala adalah tidak benar," jelas sumber itu semalam.

Dia bagaimanapun enggan mengulas lanjut tentang kehadirannya di situ pagi ini.

Dia juga enggan memberi komen berhubung ura-ura mengatakan dia sedang dikawal rapi oleh pihak berkuasa.

Katanya, dia juga sudah bersedia untuk menunggu hari perbicaraan kes liwat itu nanti.
Terdahulu, Saiful dilihat tiba di JAWI pada jam 11.10 pagi dengan dikawal rapi oleh tiga lelaki.
Turut hadir mengiringi Saiful ialah bapanya, Azlan Mohd Lazim dan peguamnya, Zamri Idrus.

PERTARUNGAN DALAM PAS LEBIH HEBAT DARIPADA UMNO

Saya membaca komen IbnAbdHalim, semalam (26 November 2008) melalui Malaysia Today terhadap rencana ‘Apakah PAS Menuju Pertarungan Hebat’ oleh Zulkifli Sulong dalam The Malaysian Insider yang menimbulkan pertanyaan, benarkah banyak kumpulan dalam PAS ketika ini.

Menurut IbnAbdHalim, perpecahan PAS di Selangor “...pada hemat saya ianya akan menghakis sokongan pengundi dari kalangan muda dan bukan Islam yang memberi kemenangan kepada calon PAS pada pilihanraya ke-12 yang lalu. Pengundi cukup selesa dengan pendekatan yang diambil dalam pilihanraya lalu. Memancung apa yang dianggap sebagai kumpulan Erdogan akan membawa padah dan perpecahan kepada PAS kalau tidak dapat ditangani secara bijaksana.”

Ini kerana sudah ada meramalkan, perpecahan bukan sahaja akan berlaku di Selangor tetapi juga di negeri-negeri lain.

Jika ini berlaku, diramalkan “pertarungan yang lebih hebat dari yang berlaku dalam Umno akan berlaku dalam Pas tahun depan.”

Apakah sebenarnya yang berlaku? Baca rencana berikut:

APAKAH PAS MENUJU PERTARUNGAN HEBAT?

Dengan apa yang berlaku di Selangor, orang sudah membuat andaian bahawa akan berlaku perpecahan dalam Pas. Ia adalah pertembungan antara kumpulan yang dinamakan Erdogan dengan kumpulan penyokong kepimpinan ulama yang memimpin Pas sekarang.
Zulkifli Sulong, The Malaysian Insider

Apabila Zubaidah Abu Bakar menulis dalam NST Isnin (24 November) lepas, orang-orang Erdogan mula dipancung di Selangor, ramai yang terkejut dengan berita itu. Ini kerana, bagi kebanyakan orang yang mengikuti politik Pas dengan baik, isu ini sudah selesai pada 12 Oktober lalu. Di mesyuarat Lajnah Politik (lajnah paling berkuasa dalam menentukan hala tuju politik Pas), sudah berlaku genjatan senjata. Namun jika benarlah apa yang ditulis itu sebagai tindakan memancung kumpulan Erdogan, ia satu yang dikesali.

Ekoran tulisan Zubaidah itu, saya diperkenalkan dengan satu blog baru muncul oleh penulis The Star, Joceline Tan. Blog itu bernama scandalasia.blogspot.com.

Tolak ketepi bahasa-bahasa kasarnya, ramai yang terkesan dengan kandungan tulisan pertama dalam blog ini. Ia memberikan satu imput yang sangat bernilai untuk mereka yang ingin faham dengan apa yang berlaku dan pemikiran yang bersimpang siur dalam Pas.
Hasilnya, Joceline berpendapat, boleh jadi pertandingan yang akan berlaku dalam Pas tahun depan lebih sengit dari apa yang berlaku dalam Umno kini.

Inilah persepsi pihak luar terhadap Pas. Benar atau tidak, persepsi tetap persepsi. Ia bakal membawa kepada kotak undi jika tidak ditangani dengan baik oleh pimpinan Pas.

Dengan apa yang berlaku di Selangor, orang sudah membuat andaian bahawa akan berlaku perpecahan dalam Pas. Ia adalah pertembungan antara kumpulan yang dinamakan Erdogan dengan kumpulan penyokong kepimpinan ulama yang memimpin Pas sekarang.

Tindakan Datuk Dr Hassan Ali sebagai pesuruhjaya Pas negeri mengenepikan Khalid Samad dan Shaari Sungib dari barisan kepimpinan utama Pas Selangor telah menyebabkan keyakinan orang terhadap persepsi adanya dua kumpulan dalam Pas ini semakin kuat.

Tambahan pula dengan rekod-rekod kenyataan Hassan Ali dan Khalid selama ini. Hassan dianggap berbeza dengan Khalid dalam mengendalikan isu perlantikan Madam Low sebagai pemangku Pengurus Besar PKNS. Hassan membantah secara terbuka perlantikan itu dengan mempersoalkan “kenapa tidak melantik dua lagi timbalan pengurus besar” (yang Melayu) dianggap tidak menyokong perlantikan Madam Low kerana kecinaannya.

Khalid pula dalam kenyataan berkata, ketidaksetujuan beliau terhadap perlantikan itu kerana “mahu darah baru dari luar untuk memperkukuhkan PKNS”.

Bagi saya, isu hubungan Hassan dengan Khalid ini menjadi runcing bukan kerana erdorgan atau tidak. Ini kerana, isu ini sudah selesai dan tidak perlu berbangkit lagi. Isu sebenarnya, bagi saya, adalah hubungan tidak rapat antara Hassan Ali sebagai Exco kerajaan negeri Selangor dan juga pesuruhjaya Pas Selangor dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sejak awal lagi, nampak sangat hubungan kedua-duanya tidak berapa baik. Sejak isu konsert Mas Idayu lagi nampak hubungan antara keduanya kurang baik. Kebetulan pula Khalid Samad ini baik dan rapat dengan MB Selangor itu.

Banyak situasi berlaku yang menunjukkan hubungan kurang baik antara Hassan dengan kedua-dua Khalid ini. Misalnya, Hassan Ali selalu sahaja merungut dan melaporkan beliau tidak mendapat kepercayaan penuh Khalid Ibrahim. Tidak dilantik sebagai Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor, tidak dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Zakat dan sebagai sebagainya. Dalam situasi sebegitu, Khalid Samad pula dilihat mempertahankan MB Selangor itu.

Menurut ceritanya, perkara ini selalu berlaku dalam mesyuarat yang disertai Hassan dan Khalid Samad itu. Yang terakhir adalah Dewan Harian Pas Selangor yang membawa kepada keputusan menggugurkan Khalid Samad itu.

Bagi Khalid Samad, Hassan Ali sepatutnya mempergunakan hubungan baik beliau dengan MB Selangor itu untuk kepentingan Pas, Pakatan Rakyat dan kerajaan Selangor. Tetapi, baginya, Hassan Ali tidak menggunakan peluang itu.

Kini, apa yang dibimbangi berlaku sudah berlaku. Hassan telah mengeluarkan Khalid dan Shaari dari inner circlenya. Beliau telah membawa dua pemimpin yang dianggap banyak bersama beliau selama ini ke dalam inner circle beliau itu.

Yang membuatkan saya tidak risau dengan apa yang berlaku adalak kenyataan Khalid Samad dan Shaari Sungib selepas mereka berdua dipecat. Shaari dengan jelas berkata, beliau menerima tindakan itu kerana itu hak pesuruhjaya manakala Khalid pula berkata, beliau boleh bermain dipadang yang lebih luas dengan tindakan ini.

"Kalau sebagai timbalan pesuruhjaya, saya hanya boleh aktif bercakap dalam mesyuarat Dewan Harian sahaja, masa mesyuarat Perhubungan (yang lebih ramai ahlinya), saya kena pertahankan keputusan harian.

"Kini saya bebas untuk bercakap kepada ahli mesyuarat yang lebih besar dengan disertai oleh lebih ramai ahli tanpa terikat dengan keputusan Dewan Harian," kata Khalid Samad.

Dewan Harian Pas Selangor dianggotai 10 anggota iaitu pesuruhjaya, timbalan pesuruhjaya (tiga orang), ketua-ketua dewan Pemuda, Ulama dan Muslimat, setiausaha perhubungan, bendahari dan ketua penerangan.

Kalau masing-masing mengambil positif perkara ini, percayalah apa yang dinyatakan oleh Joceline Tan “pertarungan yang lebih hebat dari yang berlaku dalam Umno akan berlaku dalam Pas tahun depan” tidak akan berlaku.

SELAGI NIK AZIZ ADA, PAS BERKUASA

(Bahagian Kedua)

Semalam saya mengatakan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, 78, tidak berani melepaskan jawatan ketika ini kalau pun benar ada desakan, bimbang berlakunya perebutan jawatan di kalangan orang kepercayaannya.

Biarpun Nik Aziz tidak sihat dan beliau pun sudah menyatakan hasratnya mahu bersara tetapi nada Nik Aziz ketika ini tidak akan memungkinkan beliau bersara awal.

Gara-gara laporan sebuah akhbar mingguan yang menyebut ada golongan mahu Nik Aziz yang dianggap sudah berumur dan mengalami masalah kesihatan - menyediakan pelan peralihan kuasa segera kerana kerap berlaku mesyuarat penting membabitkan keputusan segera kerajaan negeri terpaksa ditangguh kerana beliau berada di hospital - mengundang perbincangan baru mengenai siapa akan menggantinya.

Kata akhbar mingguan itu, sebahagian besar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS menggesa Nik Aziz berundur pada masa gemilangnya dan memberi laluan kepada pemimpin muda parti itu menerajui kerajaan Kelantan. Kalangan ADUN PAS Kelantan terutama golongan profesional mahu Nik Aziz dengan sukarela turun secara terhormat demi kepentingan parti, kerajaan dan rakyat negeri Kelantan.

Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali semalam turut mengulas dengan mengatakan Nik Aziz harus berani membuat keputusan untuk melepaskan jawatan yang disandangnya selama 18 tahun tanpa menunggu desakan terlebih dahulu.

Beliau percaya keputusan itu akan mendapat sokongan semua pihak kerana sebagai pemimpin yang tidak memiliki kesihatan yang baik, ia akan menjejaskan urusan pentadbiran negeri.

‘‘Kalau Menteri Besar menunggu desakan baru hendak melepaskan jawatan, ia tidak mungkin berlaku kerana tidak ada wakil rakyat dan ahli Pas berani atau sanggup menyuarakan secara terbuka pada bila-bila masa. Wakil rakyat dan ahli Pas tidak akan meminta Menteri Besar berundur kerana mereka amat menghormatinya sebagai pemimpin, juga sebagai tok guru dan saya sendiri menghormatinya,” katanya.

Persatuan Bekas Wakil Rakyat Kelantan, menyokong supaya Nik Aziz berundur dan melepaskan jawatan Menteri Besar Kelantan pada pemimpin PAS lain.

Naib pengerusinya, Datuk Rozali Isohak berkata Nik Aziz seorang pemimpin berjiwa Islam yang mempunyai sikap amanah, jujur dan berhemah tinggi beliau mungkin sudah ada perancangan melepaskan jawatannya.

Katanya, sebagai Timbalan Menteri Besar yang pernah berkhidmat di bawah kepimpinan Nik Aziz beliau mengenal hati budi Menteri Besar Kelantan yang mendahului kepentingan rakyat melebihi kepentingan dirinya.

Semalam beberapa pemimpin PAS menyatakan tidak ada sebab mereka mahukan Nik Aziz berhenti.

“Tok guru memang dikenali sebagai bapa perpaduan. Kami tidak mahu dia berhenti," demikian kata ADUN PAS Bukit Tuku, Abdul Fatah Haron dan ADUN Tawang, Hassan Mohamood berkata isu gesaan itu tidak pernah dibangkitkan di kalangan Adun PAS kerana mereka akan menyokong Nik Abdul Aziz sehingga akhir hayatnya. “Kita sokong Tok Guru sampai mati. Semua terus sokong," katanya seperti dilaporkan oleh Malaysiakini.

Malah, Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Kelantan, Zulkifli Mamat menafikan wujudnya desakan dari kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS supaya Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Nik Mat berundur dari jawatannya.

ADUN Pulai Chondong, itu berkata pihaknya mahukan Mursyidul Am PAS itu agar dipanjangkan umur supaya boleh mentadbir kerajaan negeri lebih lama lagi.

Berbalik kepada sambungan perbincangan semalam, saya menutup ulasan bahagian pertama saya dengan mengatakan ‘jika Nik Amar dipilih, di mana mahu diletakkan Timbalan Menteri Besar sekarang iaitu Ahmad Yaacob yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Pembangunan Tanah dan Wilayah?

Seperti saya sebutkan Nik Mohd Amar Nik Abdullah, 49, iaitu ‘anak Pok Nik Lah ’ dan ayahnya sahabat baik Nik Aziz - kini Pengerusi Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah, adalah saingan Datuk Husam Musa paling ketat untuk jawatan Menteri Besar.

Ahmad Yaacob yang menjadi kini memasuki penggal kedua sebagai Timbalan Menteri Besar dilihat calon paling sesuai ketika ini. Jika beliau tidak mendapat kepercayaan Nik Aziz, masakan dikekalkan untuk penggal kedua.

Dengan imej bersih, mesra dan alim, Ahmad Yaacob dihormati oleh bukan sahaja pemimpin PAS lain tetapi juga di kalangan pemimpin UMNO.

Di Kelantan, Nik Aziz sudah membuat precedent bahawa sebagai orang nombor satu mesti dilijat bersih dan alim, bukannya pentadbir yang cerdik, bijak atau berkemampuan menguruskan ekonomi.

Rakyat Kelantan menunjukkan sikap mereka sejak lebih 19 tahun lalu bahawa mereka tidak perlukan pemimpin yang bijak-pandai sebaliknya memiliki rekod-rekod peribadi yang kurang baik serta tercalar.

Menurut Mohd Sayuti Omar dalam satu postingnya April lepas, “..pada tilikan saya ada beberapa faktor kenapa peralihan kuasa masih belum berlaku di Kelantan. Antaranya ialah kerana calon yang diratib untuk menjadi MB kini dikatakan tidak mendapat sokongan ramai. Peringkat akar umbi juga tidak begitu berminat dengannya. Pemimpin veteran Pas yang menjadi kader Nik Aziz tahun 70an dan 80an juga tidak sebulu dengan calon popular itu.” Mungkin Sayuti merujuk kepada Huisam.
Kerana itu dalam konteks hubungan pemimpin PAS dan UMNO, orang PAS jelas mudah menerima Datuk Mustapa Mohamed.
Bukan yang lain tidak baik atau tidak mampu tetapi mereka menekankan kepada ‘imej bersih’ dan kerana itu pemimpin PAS yang dianggap ‘tercalar imej mereka’ akan ditolak.

Pada ketika ini, Ahmad Yaacob jelas menonjolkan imej dan peribadinya melebihi Husam dan yang lain menyamainya ialah Nik Amar.

Kelebihan Ahmad Yaacob ialah dia sudah memasuki penggal kedua sebagai Timbalan Menteriu Besar, sementera Nik Amar baru mahu masuk gelanggang, jadi jika dipertimbangkan, keseluruhannya ada pada Ahmad Yaacob.

Walau sesiapa juga, sama ada Ahmad Yaacob atau Nik Amar, perkara penting untuk menjadi Menteri Besar ialah soal peribadi calon bukannya kerana bijak mengurus kewangan atau pakar strategi kerana bottom line ialah pilihan pengundi yang dinilai sebagai penentu segala-galanya.

Mungkin Nik Aziz merasakan ketika ini belum sesuai masanya untuk melepaskan jawatan kerana bimbang ketiadaannya akan mengharu-birukan Kelantan.

PAS tidak sanggup kehilangan Kelantan yang satu-satunya pengkalan bagi parti berkenaan walaupun Kedah dan Perak dilihat negeri ‘berpotensi ‘ untuk dikekalkan – yang nyata bukan Selangor.

Mengambil kira semua ini, bukan mudah Nik Aziz mahu menyerahkan kuasa lebih-lebih lagi sukarnya untuk beliau membuat pilihan.

Paling awal mungkin selepas Mac 2009 apabila PAS sudah mula boleh membaca apabila pelantikan Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan akan dibuat.

Strategi PAS juga bergantung kepada siapa akan memimpin Kelantan selepas ini – Mustapa, Datuk Awang Adek atau kekal dengan Datuk Seri Annuar Musa.

(Ikuti Bahagian Ketiga dan akhir)

FDI - AGENDA TERSEMBUNYI ANWAR

Semuanya kerana mahu menonjolkan bahawa ‘aku boleh bawa masuk Pelaburan Langsung Negara Asing (FDI) lebih banyak’ dan berkurangnya FDI kerana perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB) menyebabkan isu ini terus ditimbulkan walaupun perkaranya sudah dijawab di Dewan Rakyat.

Berkaitan ini, Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahu membuka ruang untuk memahu menonjol dan membahaskan Agenda Ekonomi Baru Malaysia yang kononnya sudah tiba masa untuk perubahan, berubah kepada yang lebih berkesan, relevan, dan memenuhi kehendak rakyat diperlukan.

Itu saja. Tujuannya memperlekehkan kerajaan dan memberikan alternative, konon.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sengaja menyerahkan usul kepada Dewan Rakyat membincangkan pengaliran keluar Pelaburan Asing (FDI) besar-besaran sejak 2005. Usul tersebut diserahkan kepada Yang Dipertua Dewan pada 19 November lalu.

Tegas beliau dalam usul tersebut, isu ini perlu dibahas di Dewan Rakyat dengan kadar segara kerana ianya menyentuh kepentingan umum dan negara.

Usul yang dibawa di bawah Perkara 18 (1) khas bagi membincangkan isu mengenai FDI itu itu wajar ditolak oleh Speaker Dewan Rakyat, Dato' Ronald Kiandee. Ronald semasa menolak usul itu menyatakan, usul yang dibawa oleh Anwar itu tidak berkehendak disegerakan.

Ia bagaikan ada pertalian rapat komen mengenai berkurangnya FDI dan penyebanya ialah DEB apabila Ketua Pembangkang Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim menimbulkan isu FDI ini.

Anwar mendakwa, mengikut laporan terbaru United Nations Conference on Trade and Development World Investment Report 2008 (UNCTAD)mengenai pengaliran keluar pelaburan langsung asing (FDI) yang mencecah RM38 bilion berbanding kemasukan hanya RM29 bilion untuk 2007 menyebabkan negara mengalami negatif sebanyak RM9 bilion.

Menurutnya, beliau tidak menafikan bahawa pada umumnya alasan yang kerap diberikan adalah kerana faktor fenomena global dan semua negara mengalami tekanan ekonomi berikutan krisis ekonomi yang bermual dari Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun tetapi kerajaan perlu menjawab mengapa kesan di negara ini lebih ketara dari negara Asean lain.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula berkata pada 30 Oktober lalu, turut memetik daripada Laporan Pelaburan Dunia 2008 yang diterbitkan oleh Persidangan Perdagangan dan Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCTAD) pada 24 September lalu, menunjukkan peningkatan dalam kemasukan FDI ke Malaysia.

''Kemasukan FDI ke Malaysia meningkat sebanyak 40 peratus iaitu AS$8.4 bilion berbanding tahun sebelumnya sebanyak AS$6 bilion," katanya.

Menurutnya, penambahbaikan suasana pelaburan, kepesatan pelaburan serantau dan pengukuhan integrasi serantau merupakan faktor utama yang menyumbang kepada kenaikan FDI.

''Malaysia buat pertama kalinya mencatatkan prestasi yang memberangsangkan dalam pelaburan menjangkau sempadan.

''Mengikut perangkaan Bank Negara Malaysia, sejumlah RM42.4 bilion telah dicatatkan pada tahun 2007 dengan sebanyak RM31.9 bilion dilaburkan dalam sektor seperti perkilangan, kewangan, insurans, hartanah, perkhidmatan pelaburan dan perniagaan serta perlombongan dan kuari," katanya.

Malah Muhyiddin menafikan kononnya pelaburan langsung asing (FDI) keluar melebihi FDI yang masuk ke negara ini.

Menurutnya, FDI yang keluar itu sebenarnya adalah pelaburan menjangkau sempadan oleh syarikat-syarikat Malaysia yang mengambil peluang pelaburan di luar negara.

''Ini adalah satu perkembangan yang positif sebenarnya," kata beliau ketika menggulung Bajet 2009 pada sidang Dewan Rakyat .
Mana satu Anwar?

Dah dijawab dan dinyatakan ‘terang lagi bersuluh’ pada akhir Oktober tetapi Anwar terus mahu menimbulkan isu berkenaan.
Jawapnnya mudah. Pada 28 Jun lalu PKR menyatakan ia memandang serius ekononomi Malaysia semakin hari merosot dari segi FDI akibat kesan-kesan perlaksanaan DEB.

Bendahari Agung KeADILan William Leong berkata perangkaan UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) terbaru menunjukkan jumlah FDI Malaysia jatuh dari USD4.62 bilion ke USD3.97 bilion dari masa setahun (04/05).Pengaliran pelaburan masuk ke Indonesia meningkat 177% ke USD5.26 bilion pada tahun 2005, melangkaui jumlah FDI Malaysia untuk kali pertama sejak tahun 1990.

Polisi DEB disifatkan ada diskriminasi dalam melindungi golongan terpilih sahaja telah menjadikan Malaysia tidak mampu bersaing dengan destinasi pelaburan yang lain.
Matlamat awal DEB, menurut Leong, adalah “terpuji” tetapi perkara yang perlu dikhuatiri ialah kegagalan DEB mencapai matlamatnya selepas 30 tahun.

“Adalah penting kaedah perlaksanaan DEB dikaji semula supaya langkah-langkah yang tidak berkesan ditukar ganti,” katanya.

Menurutnya lagi, tanpa penyesuaian dengan keadaan dunia yang sentiasa berubah pada era globalisasi ini, Malaysia akan ketinggalan dan tidak mungkin mencapai matlamat asal DEB.
“Sudah tiba masa untuk perubahan, berubah kepada Agenda Ekonomi Baru Malaysia yang lebih berkesan, relevan, dan memenuhi kehendak rakyat diperlukan,” katanya.

Jelas sekali, PKR sedang menjaja Agenda Ekonomi Baru Malaysia
Pertalian kenyataan PKR ini amat jelas ada kaitannya dalam agenda Anwar sedangkan pelabur dari Amerika Syarikat (AS) masih mempunyai keyakinan yang tinggi terhadap potensi pelaburan di negara ini, khususnya dalam sektor perkilangan.

Keyakinan itu berdasarkan kemunculan syarikat-syarikat AS sebagai pelabur kedua terbesar Malaysia dalam tempoh Januari hingga Ogos tahun ini dengan nilai pelaburan dalam sektor berkenaan berjumlah RM6.28 bilion.

''Pelaburan ini melebihi daripada jumlah yang diluluskan bagi keseluruhan tahun 2007 yang hanya bernilai RM3 bilion,'' katanya baru-baru ini.

Lebih menarik pada 20 November lalui, Majlis Kerjasama Ekonomi Pasifik (PECC) mengiktiraf Malaysia berada pada ranking ke-enam ekonomi paling bersepadu dalam rantau Asia PAsifik.

Mengetuai senarai itu ialah Hong Kong dan diikuti Singapura, Taiwan, Korea Selatan dan New Zealand, kata PECC, yang membangunkan satu set petunjuk baru untuk mengukur setakat mana penyepaduan dalam rantau ini, dalam satu kenyataan.

Indonesia merupakan ekonomi paling kurang bersepadu di antara 17 negara anggota forum Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) yang menjalani pengundian bagi pengiraan indeks antara tempoh 1990 dan 2005, kata PECC dalam satu laporan serantau yang akan dikeluarkan di Sidang Kemuncak Ketua Negara Apec hujung lalu.

Sekarang ini, perdagangan Malaysia dengan ekonomi anggota Apec adalah ketara, dengan perdagangan dengan kumpulan itu tahun lepas berjumlah RM851.1 bilion, yang merupakan 76.7 peratus daripada jumlah dagangan.

Dalam tempoh Jan-Sept 2008, dagangan Malaysia-Apec berjumlah RM694.5 bilion atau 75.9 peratus daripada jumlah dagangan, demikian menurut angka yang disediakan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Apec juga merupakan sumber pelaburan langsung asing (FDI) Malaysia yang utama, dengan FDI yang diluluskan dari Apec dalam tempoh 10 bulan itu berjumlah RM17.5 bilion atau 52.4 peratus daripada RM25.8 bilion jumlah keseluruhan pelaburan yang diluluskan.

Semalam di Dewan Rakyat, kerajaan sekali lagi menjelaskan tiada pelabur asing memberhentikan operasi pekilangan di negara ini tahun ini dan berpindah ke negara lain.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Liew Vui Keong, menafikan dakwaan berlaku pengaliran keluar wang asing sebanyak RM38 bilion tahun ini kerana pelabur asing menghentikan operasi pekilangan mereka.

Apa yang cuba dilakukan oleh Anwar sejauh ini ialah memperkukuhkan kenyataannya sebelum ini bahawa jika dia Perdana Menteri, akan lebih banyak FDI di bawa masuk ke Malaysia.

Kenyataan itu ada makna, semua ‘orang kampung’ sudah tahu punca dan sektor mana FDI yang mahu dibawa oleh Anwar ke Malaysia.