Sunday, February 10, 2013

PAS - SEBUAH HIKAYAT PARTI SESAT DALAM PERJUANGAN AKIBAT PEMIMPINNYA ‘SESAT’!

Dua wajah bakal Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang menang. Layakkah mereka?
Wajahkah kita bererdanamenterikan seorang yang takut dan terus berdiam diri mengatakan sikapnya mengenai kalimah Allah selepas Majlis Syura PAS menentang penggunaannya oleh bukan Islam?

 Juga wajarkah kita berperdanamenterikan seseorang yang bernama Datuk Seri Anwar Ibrahim yang begitu banyak kontroversi dan isu peribadi hingga ke tahap ‘kronik’?

Isunya bukan sekadar sama ada Majlis Syura bincang idea Anwar jadi Perdana Menteri atau tidak. Isunya ialah apakah orang dilanda pelbagai kontroversi dan belum bersih sepenuhnya daripada skandal ‘seks’ dan tuduhan ‘meliwat’ serta tidak jelas pendirian Islamnya, layak dilantik Perdana Menteri?

Nik Aziz anggap Nik Aziz Tidak Layak Jadi Perdana Menteri, sebaliknya Anwar lebih layak?
Di Kota Baru hari ini, Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan laporan media mengatakan Majlis Syura menolak idea Anwar dilantik sebagai perdana menteri sekiranya menguasai Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke-13(PRU-13) sebagai dakwaan mengarut.

Menteri Besar Kelantan turut menyalahkan UMNO yang dikatakan sengaja mencipta isu berkenaan sedangkan Majlis Syura yang dipengerusikannya tidak pernah membincangkan hal tersebut.

“Itu mengarut, tak ada apa, UMNO suka buat fitnah, benda tak ada apa-apa lagi, dia tak tahu dosa pahala, bila manusia tolak agama ia tidak dapat mengawal mereka,” katanya pagi semalam.

Reaksi Nik Aziz mengatakan UMNO buat fitnah perkara biasa walaupun kenyataan itu dibuat oleh seseorang yang bukan UMNO dan kebetulan ‘tidak suka kepada PAS dan Anwar’.

Bagi Nik Aziz siapa saja yang menentang PAS adalah UMNO dan yang ‘jahat’ itu UMNO.. Nik Aziz berang dengan laporan Mingguan Malaysia semalam yang menyebut “tercetusnya khabar bahawa Majlis Syura Ulama PAS menolak Anwar bagi menduduki jawatan berkenaan.’

Jahat sangatkah UMNO?

Kenapa Nik Aziz beria-ia mempertahankan Anwar untuk jadi Perdana Menteri dan bukan pemimpin PAS sendiri?

Mingguan Malaysia hari ini ada menyebut, menurut sumber, ‘walaupun kesahihan mengenai pendirian majlis syura itu masih belum dipastikan namun ia didakwa dibuat dalam satu perbincangan tertutup melibatkan beberapa ahli majlis berkenaan.’

Nik Aziz seolah-olah tidak sedar bahawa sebahagian besar pemimpin dan ahli parti itu, sememangnya tidak mahu Anwar yang juga Ketua pembangkang menjadi Perdana Menteri.

Dalam muktamar PAS lalu ada ahli PAS secara terbuka menyatakan sokongan kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk menduduki jawatan nombor satu negara tersebut.

Sebelum ini, ketika Muktamar Tahunan PAS Ke-58 di Kota Bharu, wakil Dewan Ulama, Hairul Nizam mahu Hadi menjadi Perdana Menteri dan bukannya pemimpin pembangkang yang lain.

Kenyataan beliau itu kemudiannya disokong oleh beberapa lagi pemimpin PAS yang turut berada dalam majlis syura.

Malahan ketika masih di dalam PAS, bekas Naib Presiden parti itu, Datuk Dr. Hasan Ali pernah menyatakan secara terbuka bahawa Anwar tidak layak menjadi Perdana Menteri.

Apakah Nik Aziz tidak yakin keupayaan pemimpin PAS sendiri jadi Perdana Menteri?

Nik Aziz menolak Hadi mentah-mentah dalam soal menjadi Perdana Menteri jika pembangkang menang pilihan raya?

Aneh sungguh sikap Nik Aziz kerana menolak kemampuan Presidennya sendiri.

Pemimpin jenis apakah ini dan kepimpinan apa ada pada PAS apabila pemimpin bawahan tidak yakin dengan Presidennya sendiri?

Khamis lalu, menurut Mingguan Malaysia, Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mendakwa, rakan-rakannya di dalam PAS memberitahu, penolakan Majlis Syura Ulama PAS terhadap Anwar semakin kuat.

Beliau berkata, keadaan itu berlaku ekoran percanggahan pendirian kepimpinan pembangkang dengan majlis itu dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.

Atau apakah penolakan Nik Aziz itu ada kaitan dengan kebimbangannya sendiri bahawa 'kekuatan' PAS untuk menentukan siapakah bakal menjadi Perdana Menteri pembangkang akan menghadapi kesukaran kerana parti itu bukanlah dominan dalam kerjasama dengan PKR dan DAP?

Dan kalaupun Nik Aziz dan PAS tidak bersetuju dengan Anwar, namun mereka tidak boleh berbuat apa-apa kerana DAP dikatakan tetap menyokong penuh Anwar menjadi Perdana Menteri.

Hakikat yang perlu ditelan PAS kini ialah, ia parti tidak ke mana-mana. Tidak ke tengah atau ke tepi kerana berundur daripada pakatan pembangkang pun rugi dan berada dalam pakatan pembangkang pun rugi.

Itulah nasib sebuah parti yang pemimpinnya tidak tahu memilih atau menilai arah perjuangannya.

Ia juga menggambarkan sebuah parti yang diterajui oleh pemimpin yang ‘sesat dalam perjuangan’ yang akhirnya menyesatkan pemimpinnya untuk memilih arah atau arah tuju yang benar dalam menegakkan Islam dan syiarnya!