Wednesday, June 28, 2017

ISU ASAS IALAH APAKAH WUJUD ‘DERMA NAJIB KEPADA HADI' SEBANYAK RM90 JUTA’?


Isunya wang RM90 juta...

Tetapi PAS Terengganu kata kalau PAS sebuah parti sekular, pastinya PAS tak akan berhadapan dengan fitnah yang jijik ini.

Kononnya fitnah ini ditujukan kepada PAS kerana perjuangan Islam.

Tuduhan mengenai wang RM90 juta daripada Perdana Menteri kepada Presiden PAS ini, malah idak kira kepada siapa pun, kalaupun bukan PAS, bukan boleh dikaitkan dengan agama. Ia isu 'serahan wang daripada sebuah dana' oleh seseorang kepada seseorang yang lain'.

Jika demikian, apakah jika pemberian ini  membabitkan bukan Islam kepada Islam atau sebaliknya tidak dilihat sebagai sesuatu yang tidak baik dan ditafsirkan sebagai tuduhan daripada atau kepada  ‘bukan Islam’?

Isunya sekarang ialah, oleh kerana ia ‘kena batang hidung PAS’ maka ia ditafsirkan sebagai serangan terhadap Islam. Bagaimana jika ia tuduhan membabitkan antara pemimpin UMNO dengan parti Melayu-Islam lain?

Apakah PAS mewakili Islam? Kenapa pula orang Islam lain, termasuk dari AMANAH dan UMNO tidak mengatakan isu ini sebagai isu Islam?

PAS hanya parti berlandas dan memperjuangkan Islam dan bukan parti Islam. UMNO sendiri mengatakan demikian.

Dalam konteks ‘derma Najib kepada Hadi ini lebih kepada daripada seorang pemimpin perti kepada seorang pemimpin parti lain.

Juga ia daripada UMNO kepada PAS. Apakah UMNO parti Islam seperti PAS?


Semalam Ahli Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Terengganu, Dr Azman Ibrahim mengingatkan orang ramai, khususnya umat Islam supaya tidak memandang remeh saman fitnah yang dikemukakan oleh presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ke atas portal Sarawak Report.

Menurutnya, mereka yang sayangkan Islam perlu melihat bahawa saman ke atas penulis artikel Sarawak Report yang mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyalurkan dana sebanyak RM90 juta itu bertujuan merosakkan imej PAS.

Dr Syed Azman perlu melihat isu ini dalam konteks bukan agama.

Ia membabitkan pertuduhan apakah benar  wang ‘didermakan’ oleh Perdana Menteri itu benar-benar berlaku.

Dan, apakah Presiden PAS menerimanya?

Ini persoalan asas. Bukan kerana ia Islam atau tidak Islam.

Seperti juga isu derma RM2.8 bilion. Ia bukan isu Islam.

Ia isu apakkah wang itu benar-benar wujud, bukannya dipertikaikan apakah ia disumbangkan oleh Raja Islam kepada seorang Perdana Menteri Islam.

Cuma pemimpin UMNO sahaja mengatakan wang itu bertujuan memerangi pengganas Islam IS sebagai cara untuk ‘menghalalkan’ derma berkenaan.

Sekarang apa berlaku? Wang itu didakwa diterima oleh berbagai pihak dan berapa pula disalurkan kepada pejuang menentang IS dan berapa jumlahnya?

Dalam konteks wang RM90 juta ini, sepatutnya pemimpin PAS tidak mentafsirnya sebagai isu Islam.

Isunya apakah benar wujud ‘derma Najib kepada Hadi’? Dan ke mana pula wang itu disalurkan?

Hadi gunanya untuk peribadi? Atau pemimpin PAS lain turut ‘kenyang’ dengan wang berkenaan.

Malah, dalam konteks ini, pertarungan adalah antara Sarawak Report dengan Hadi sebagai Presiden PAS semata-mata.

Apakah pemimpin bawahan dan ahli PAS menganggapnya sebagai serangan kepada Islam seperti yang disebut oleh beberapa pemimpin PAS sebelum Dr Azman ini?

Jangan larikan isu utama dalam melihat perkara wang RM90  juta ini.

Jangan kelitukan masyarakat dengan mengatakan apa yang ditimbulkan oleh Sarawak Report ini sebagai perang terhadap Islam.

Ia memang ‘perang; tetapi perang untuk buktikan bahawa Najib beri Hadi wang RM90 juta. 

Untuk apa?

Pemimpin PAS lebih baik membaca semula apa tuntutan PAS dan Hadi dalam samannya terhadap Sarawak Report.

Ia tidak menyebut sepatah pun perkataan Islam di dalamnya. Islam itu tafsiran oleh pemimpin PAS sahaja.

Tiga perkara itu ialah meminta Sarawak Report membuang artikel berkenaan daripada laman web tersebut selain menyiarkan permohonan maaf atau penarikan segala tuduhan mengikut terma yang akan dipersetujui oleh PAS.

Selain itu  PAS juga menuntut Sarawak Report memberi akujanji tidak akan menyiarkan dakwaan palsu pada masa akan datang.

Ini jelas bahawa PAS hanya mahu menafikan bahawa parti itu dan Hadi tidak menerima wang berkenaan.

Soal memohon maaf dan buang atau padamkan artikel itu akan hanya berlaku jika benar Sarawak Report membuat tuduhan palsu.

Isu asas ialah apakah benar ada ‘derma Najib kepada Hadi’.

Ini belum membabitkan dari sumber mana wang itu Najib dapatkan.

Bagaimana jika ia  benar wang1MDB?

Sedagnkan pemimpin utama PAS sendiri ada yang menyelar isu 1MDB yang dianggap penyelewengan, pemindahan wang haram dan ‘kecurian beringkat global’?

Halalkah bersumberkan wang sedemikian untuk dijadikan derma?

Apa hukumnya orang Islam yang menerima derma daripada wang haram?

Lebih memalukan jika PAS atau Presidennya menerima 'wang haram' berkenaan daripada seorang pemimpin Islam di negara ini (penulis gunakan perkataan jika).

Apakah ini juga kelak akan ditafsirkan sebagai 'derma haram daripada seorang pemimpin Islam kepada seorang pemimpin Islam' lain?