Wednesday, March 3, 2010

TIADA JAMINAN WAKIL RAKYAT PKR TERUS SETIA

Apa jaminan wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat tidak akan meninggalkan parti itu selepas ini?
Apakah PKR akan benar-benar memperjuangkan kepentingan rakyat selain mampu menangani isu-isu yang membabitkan pendirian parti berkenaan.

Kenapa dua MP iaitu MP Bayan Baru, Zahrain Hashim dan MP Nibong Tebal, Tan Tee Beng meninggalkan parti? Dan terbaru – hari ini - Mohsin Fadzli Samsuri, iaitu MP Bagan Serai pula bertindak keluar parti.

Beliau menjadi wakil rakyat Bebas.

Apakah PKR merasakan Mohsin juga liabiliti kepadanya?

Mohsin dengan jelas mengatakan beliau tidak bersetuju dengan pendirian PKR berhubung isu Allah. Katanya, beliau telah membangkitkan perkara itu melalui saluran parti tetapi mendakwa ia tidak dihiraukan.

Selain tiga MP berkenaan, turut keluar PKR ialah bekas timbalan ketua menteri Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin.

Pada sidang media pagi ini di Ampang, Mohsin diiringi oleh bekas setiausaha agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim.

Salehuddin sebelum ini juga muncul pada dua sidang media di mana dua ahli parlimen PKR berkenaan mengumumkan tindakan keluar parti mereka.

Mengenai isu Allah, Salehudin berkata, PKR tidak seharusnya membuat sebarang pendirian ketika ahli-ahlinya masih bercelaru mengenai isu tersebut.

Beliau mendakwa, keputusan dibuat oleh satu dua orang tanpa dibahaskan.

Pada ketika Mohsin membuat keputusan drastik itu, 12 ahli parlimen PKR yang tidak memegang sebarang jawatan parti itu, hari ini menafikan spekulasi yang mereka akan keluar parti.

Sebaliknya mereka berikrar akan terus menyokong ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin Pakatan Rakyat.

Pada pilihan raya umum 2008 lalu, Mohsin yang pertama kali bertanding mengalahkan Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Zainal Abidin Zin dari Umno dengan majoriti 3,413 undi.

Parlimen Bagan Serai mempunyai 47,111 pengundi berdaftar. Berikutan ini, jumlah ahli parlimen PKR kini tinggal 27 orang.

Jumlah itu adalah kurang daripada kerusi yang dimiliki oleh sekutunya dalam Pakatan Rakyat, DAP. DAP mempunyai 28 kerusi, manakala PKR sekarang ini memiliki 27 dan PAS 23.

Pemimpin DAP dan juga PAS semalam memaklumkan mereka akan terus memberi sokongan kepada ketua umum PKR untuk menjadi Ketua Pembangkang di parlimen.

Yang berikrar setia dengan PKR ialah Datuk Kamarul Baharin Abbas (Teluk Kemang), Ahmad Kassim (Kuala Kedah), Azan Ismail (Indera Mahkota), Abdullah Sani Abdul Hamid (Kuala Langat), Ab Aziz Ab Kadir (Ketereh), Yusmadi Yusoff (Balik Pulau), S Manikavasagam (Kapar), N Gobalakrishnan (Padang Serai), Rashid Din (Merbok), Loh Gwo Burne (Kelana Jaya), Amran Ab Ghani (Tanah Merah) and Hee Loy Sian ( PJ Selatan).

Bagaimanapun, Loh dan Gobalakrishnan tidak hadir kerana berada di luar negara.

Dua lagi ahli parlimen PKR - Wee Choo Keong (Wangsa Maju) dan Zulkeflee Nordin (Kulim-Bandar Baharu).

Mohsin tidak menandatangani kenyataan tersebut dan telahpun mengumumkan keluar PKR pagi ini.
Salehuddin menegaskan, beliau tetap dengan kenyataannya sebelum ini yang menyatakan lebih 10 wakil rakyat akan keluar daripada parti itu. Jumlah itu masih boleh dicapai walaupun kira-kira 10 wakil rakyat PKR telah mengadakan sidang akhbar hari ini untuk menyatakan akan kekal dengan parti itu.

“PKR mempunyai ramai wakil rakyat dan jumlah yang saya sebutkan itu hanya satu pertiga daripada bilangan keseluruhannya,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Beliau berkata, sebab utama wakil rakyat berkenaan keluar parti adalah kerana tidak berpuas hati dengan sikap kepimpinan parti itu yang tidak mahu melayan pelbagai keluhan rakyat yang diadu oleh mereka, sebaliknya lebih tertumpu untuk menyerang peribadi orang lain.

LIGA BALAI POLIS – BUKAN SEKADAR BENDUNG JENAYAH

Sewajarnya 'Liga Balai Polis' yang mahu diperkenalkan kerajaan disokong semua pihak.
Saya melihat langkah ini penting bagi tujuan mendekatkan masyarakat dengan polis.

Walaupun Rakan Cop diperkenalkan sekian lama namun ia masih bersifat satu haluan, iaitu orang ramai menghubungi polis.

Yang penting ialah polis turun padang dan mendekati masyarakat supaya polis benar-benar menjadi rakan - bukan sekadar untuk banteras jenayah tetapi juga dalam kerja-kerja kebajikan dan kemasyarakatan.

Liga ini pastinya menuntut prestasi dan pemperkasaan perkhidmatan di 754 buah balai polis seluruh negara.

Dan, dalam memberikan perkhidmatan, anggota polis jangan pula menyalahkan hubungan mereka dengan masyarakat dengan perkara-perkara yang boleh menyebabkan anggota masyarakat merasa wasangka, apalagi jika ada salah laku dan sebagainya.

Soal penting seperti saya tekankan, usaha ini mampu meningkat dan memperbaiki lagi tahap kerjasama antara anggota polis dan masyarakat setempat.

Saya percaya 'Liga Balai Polis' bukan sekadar untuk memberi pengiktirafan dan penghormatan terhadap prestasi dan pencapaian yang ditunjukkan oleh balai-balai polis.
Ia bukan sekadar mencapai matlamat mengurangkan kadar jenayah di seluruh negara.

Lebih daripada itu, liga akan menjadikan semua peringkat kakitangan balai mendekati masyarakat sekeliling.

Seperti diharapkan oleh kerajaan, anggota polis perlu turun padang bertemu dengan masyarakat dan dengan adanya liga ini juga masyarakat boleh memberi maklum balas terhadap perkhidmatan yang disalurkan atau ditunjukkan oleh sesebuah balai (polis) itu.

Juga penting melalui 'Liga Balai Polis' ini, jika terdapat kelemahan daripada pihak polis dalam memberi perkhidmatan, masyarakat boleh membuat aduan terus kepada kita (Kementerian Dalam Negeri (KDN)).

Sudah pasti ketua-ketua balai atau ketua polis daerah perlu menjawab kepada pihak lebih tinggi termasuk Menteri dan mengatasi sebarang kelemahan yang berlaku.

Jika ini dapat dilakukan, pastinya penghormatan terhadap polis akan meningkat dan imej polis di mata masyarakat akan bertambah baik sesuai dengan motonya:

Saya bersetuju dengan kata-kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bahawa liga itu boleh dijadikan sebagai kayu ukur bagi memperlihatkan komitmen pegawai dan anggota-anggota polis setiap balai dalam menjalankan tugas, khususnya bagi mengekang kegiatan jenayah di kawasan masing-masing.

Memanglah usaha ini sebahagian langkah dalam menjayakan agenda mengurangkan kadar jenayah yang digariskan dalam bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

KDN serta PDRM sudah berikrar akan berusaha menangai isu jenayah ini secara bersungguh-sungguh. Malah telah diterjemahkan kesungguhan tersebut dengan penurunan indeks jenayah sebanyak 3.7 peratus pada suku keempat 2009 dan penurunan jenayah jalanan sebanyak 7.6 peraus dalam tempoh yang sama.

Namun, untuk mengekang jenayah secara lebih berkesan, memerlukan kerjasama masyarakat sekeliling.

Kerjasama dengan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung, Rukun Tetangga atau juga persatuan penduduk hendaklah dipertingkatkan.

Jenayah boleh dicegah dan diatasi. Untuk mencegahnya perlu maklumat dan pendidikan.

Sementara untuk mengatasinya memerlukan kelengkapan, kecekapan dan taktik. Ini kerja polis tetapi kerja masyarakat ialah menyalurkan maklumat, mengawas serta juga melapor.

Bagi saya, apabila kerajaan mengumumkan akan memperkenalkan "Liga Balai Polis”, tugas kerajaan bukan sekadar mengiktiraf peranan anggota polis.

Lebih penting, dengan sendirinya usaha ini akan mempertingkatkan standard balai-balai polis agar kebajikan dan perkhidmatan balai-balai ini sentiasa dipantau dan dijaga.

Hishammuddin berkata pengumuman mengenai liga itu akan dibuat sendiri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang dijangka dilancarkan dua minggu lagi.

Beliau berkata: "Mungkin akan ada ganjaran berupa wang tunai jika balai-balai ini terpilih menjadi 10 balai terbaik dan kita akan paparkan keputusan prestasi balai-balai ini mengikut tempoh tertentu...bagaimanapun saya tidak mahu komen lebih-lebih mengenainya kerana ia akan diumumkan sendiri oleh Perdana Menteri nanti."

LTDL & TUN DR MAHATHIR

Dulu ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menimbulkan idea menganjurkan perlumbaan basikal antarabangsa Le Tour De Langkawi Malaysia (LTdL) ada sahaja ‘fikiran bodoh’ yang mengkritik.

Malah, tidak kurang juga yang mengatakan idea itu sebagai tidak bijak dan merugikan.
Hari ini, apa yang berlaku?

Akhirnya orang yang terakhir ketawa ialah Dr Mahathir. Idea bernasnya menyumbangkan kepada sukan dan pelancongan yang bukan kecil untuk Malaysia dan Asia khususnya.

Pekan Kuala Berang, Terengganu yang dianggap tempat ‘Jin Bertendang’ dihadiri ratusan pelumba basikal sempena 2010 yang menamatkan kayuhan sejauh 174.5 kilometer bermula dari Kota Bharu dan berakhir di Bandar Kuala Berang.

Kedatangkan mereka dinantikan penduduk di Daerah Hulu Terengganu.

Tinjauan Sinar Harian semalam mendapati, penduduk khususnya peminat sukan lumba basikal sanggup berdiri dalam keadaan panas dan sesak hanya kerana mahu menyaksikan sendiri pelumba menamatkan perlumbaan bagi pusingan pertama LTdL, selain mengambil kesempatan membeli pelbagai cenderamata sebagai kenangan.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Felda Tersat, Taib Mamat berkata, sebagai pemimpin dan penduduk di Daerah Hulu Terengganu secara peribadinya dia bangga kerana Kuala Berang menjadi salah satu destinasi perlumbaan berkenaan, apatah lagi ia adalah pertandingan peringkat antarabangsa.

“Penduduk berpeluang menyaksikan sendiri perlumbaan berprestij ini dan secara tidak langsung turut memperkenalkan Kuala Berang kepada dunia yang selama ini dikenali sebagai tempat penemuan Batu Bersurat.

“Berikutan perlumbaan ini mendapat liputan meluas media massa dan disiarkan dalam televisyen, pastinya ia memaparkan suasana persekitaran kam-pung dalam daerah ini, sekali gus menjadi daya tarikan bagi sektor pelancongan di sini,” katanya.

Menurutnya, pada masa sama, peniaga khususnya kedai makan bagaikan mendapat durian runtuh kerana premis perniagaan penuh hampir setiap masa sepanjang pertandingan berlangsung.

Sementara itu, warga emas dari Kampung Butut, Omar Ismail, 70, berkata, sejak mengetahui kehadiran pelumba LTdL, hasratnya mahu menyaksikan perlumbaan berkenaan menyaksikannya.

“Sepanjang hidup pakcik, inilah kali pertama berpeluang melihat sendiri perlumbaan basikal besar sebegini kerana biasanya pakcik lihat dalam surat khabar ataupun televisyen sahaja.

“Sebagai penduduk di sini, pakcik rasa seronok dan bangga kerana mereka datang ke Kuala Berang. Agak mengejutkan juga apabila pertama kali melihat wartawan dan jurugambar begitu ramai, bukan sahaja dari Malaysia tetapi juga negara lain,” katanya.

Inilah yang patut kita sanjung bekas Perdana Menteri yang tidak jemu-jemu mahu perkenalkan perkara baru.

Bukan sekadar Formula 1 yang mendapat perhatian dunia dan kini LTdL juga mendapat sambutan hangat.

Memanglah setiap yang diperkenalkan, ia tidak akan mendatangkan kesan serta merta tetapi selepas 10 atau 20 tahun barulah jasa-jasa dapat dikecapi.

Anuar Manan yang mengukir kenangan manis di Kuala Berang kelamrin dengan memenangi dua jersi sekali gus di peringkat pertama Le Tour de Langkawi (LTdL) 2010, Raja Pecut (jersi hijau) dan pelumba terbaik Asia keseluruhan pada ketika LTdL diperkenalkan baru berusia kira-kita 7 tahun.

Apakah beliau akan mengecapi semua itu jika tidak kerana idea Dr Mahathir itu?

Anuar yang beraksi bersama pasukan Korea Selatan, Geumsan Ginseng cemerlang dengan memenangi dua zon pecutan di Jelawat dan Kuala Besut dan menduduki keempat keseluruhan dalam perlumbaan dari Kota Bharu ke Kuala Berang.

Pelumba berusia 23 tahun itu juga berasa sangat bertuah kerana di hujung perlumbaan, dia disambut oleh kedua-dua ibu bapanya, Azizah Arifin dan Manan Muda yang tiba lebih awal.
Kerana itu penganjur perlulah mengambil pandangan Dr Mahathir yang mahukan Langkawi jangan disisihkan bagi perlumbaan ini.

Ingatlah asal usul perlumbaan dan jangan sekali-kali ketepikan pandangan orang yang mengusulkan kejohanan berprestij ini.

LTdL kini adalah lumba basikal terbesar di luar Eropah dan sudah pasti banyak lagi kawasan ‘Jin Bertendang’ lain akan dipaparkan di televisyen yang disiarkan ke seluruh dunia.

FAIRUS LEBIH BURUK DARIPADA SAMPAH?

Banyak sudah pendedahan peribadi dibuat terhadap bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohamad Fairus Khairuddin gara-gara beliau sertai UMNO.

Kalau beliau keluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) tetapi tidak menyertai mana-mana parti komponen Barisan Nasional, Fairus tidak akan diburuk-burukkan seperti itu.


Kerana itu, saya meminta kepada beliau supaya tidak tunggu orang mendedahkan hal peribadinya baru mahu mendedahkan kepincangan pembangkang.

Janganlah jadi Ezam Mohd Noor yang berjanji akan mendedahkan onar pemimpin pembangkang tetapi tertunggu-tunggu dan tertangguh-tangguh.Lama-lama orang jadi meluat dan tidak yakin lagi dengan ‘rahsia’yang katanya mahu didedahkan.

Begitulah juga dengan Fairus. Kalaupun memberi amaran kepada parti pembangkang agar berhenti menyerang peribadinya, Fairus tidak akan untung apa-apa.

Mereka akan memperkatakan apa sahaja. Lebih-lebih lagi kini Fairus ada dalam UMNO, serangan peribadi akan dilakukan daripada segenap sudut. Fairus sudah menerima sijil keahlian UMNO daripada Setiausaha kerja UMNO, Datuk Ab. Rauf Yusoh.

Lihat sahaja apa kata Timbalan Presidennya, Dr Syed Husin Ali kelmarin. Katanya, PKR bersyukur kerana Fairus yang dianggap beban kini telah keluar daripada parti itu. Menurutnya: ”Sejak beliau (Mohd Fairus Khairuddin) menyertai Kerajaan Pulau Pinang dan selepas meletakkan jawatan sehingga terkini, beliau merupakan liabiliti.

Fairus tiada pilihan lain dari meletakkan jawatan sebagai timbalan ketua menteri kerana beliau ketika itu disiasat SPRM dan prestasinya tidak memuaskan.”

Lebih jauh Syed Husin berkata, Fairus kecewa selepas tuntutan peribadinya tidak dilayan parti walaupun parti cuba menolong dengan sewajarnya. Apabila berhenti Fairus menuntut supaya parti melunaskan hutang untuk dua buah kereta mewahnya dan membayar beliau RM15,000 sebulan buat selama-lama yang ditentukannya.

“Tidak ada sebab bagi parti melayan tuntutan itu. Lagipun, parti tidak mampu berbuat demikian. Atas rasa belas kasihan terhadap anak isterinya seorang baik hati memberikannya kerja dengan bayaran bulanan sebanyak RM4,000,” katanya. Namun menurut Syed Husin, Fairus tidak berpuas hati dan mula mencari pihak yang sanggup membayarnya dengan jumlah lebih besar.

Bukan sekadar itu sahaja, Syed Husin berkata pemimpin UMNO boleh membayarnya jauh lebih besar dari itu. Fairuz memberikan alasan kaum dan agama kerana tindakannya. “Sangat memalukan, beliau sendiri, kawan-kawannya dan Allah mengetahui sebab sebenar,” katanya.

Jadi apa ditunggu lagi Fairuz. Lebih baik Fairuz turun padang dan nyatakan apa yang sebenarnya berlaku dan dedahkan satu persatu kepincangan serta kelemahan dalam pembangkang terutama di peringkat kerajaan negeri Pulau Pinang.

Fairuz memberikan amaran: “Jangan jolok sarang tebuan, saya bukan amalkan politik kebudak-budakan,” tegasnya kepada pemberita di Kuala Lumpur hari ini.

Amaran itu pasti tidak diendahkan kerana pemimpin pakatan pembangkang khususnya dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) pastinya akan terus marah kepada Fairus yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti.

Fairus yang dituduhkan dengan pelbagai perkara meletakkan jawatan sebagai ADUN Penanti berkuat kuasa 16 April tahun lalu atas alasan untuk melanjutkan pelajaran.

Melalui sebuah blog, hal peribadi Fairus didedahkan kononnya beliau seorang yang suka berlagak sikit.

Kawan-kawan beliau kononnya tidak percaya sampai hari ini kalau orang macam Fairus boleh diangkat menjadi timbalan ketua menteri! Kerana itu dalam politik ala Malaysia orang bodoh memerintah orang cerdik.

Malah Fairus juga dmemang dikenali sebagai orang tidak ada pendirian, tidak konsisten dan kompeten dalam politik. Perlantikannya sebagai Timbalan KM itu dianggap sebagai nasib baik saja.

Fairus dianggap kurang cerdik, tolak rezeki dan tolak tuah, malah juga tidak menggunakan kedudukan untuk bangsa dan agamanya.

Dikatakan juga bahawa perhambaan diri Fairus kepada UMNO dalam keadaan begitu memalu dan mencemarkan persatuan silat yang dianggotainya.

Blog itu berkata: “”Orang-orang sebegini lebih buruk dari sampah dan moleklah kalau mereka membakar diri mereka dengan menyertai Umno. Sekurang-kurang aroma busuk mereka tidak menganggu orang lain.”

MUKA AWANG ADEK KULIT TAPAK KAKI?

Sifat malu hanya ada pada orang mukmin sahaja. “Tetapi orang yang kulit muka tebal seperti menggunakan kulit tapak kaki kerana tidak akan ada perasaan malu,” - Menteri Besar Kelantan

Nak tergelak apabila membaca betapa marahnya Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan wakil kerajaan Kelantan pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan gara-gara tindakan penganjur perlumbaan berbasikal Le Tour de Langkawi (LTDL) dikatakan membelakangkan Menteri Besar, pada upacara melepaskan peserta kelmarin.

Marah kerana gagal ‘tumpang sekaki’ pada acara anjuran kementerian kerajaan Pusat?


Sebenarnya inilah sikap kerajaan negeri Kelantan yang selalunya mengambil kredit daripada dasar atau program yang dirancang dan dianjurkan oleh orang lain.

Selama ini banyak program yang menggunakan dana Kerajaan Pusat yang dilancar atau dirasmikan oleh pemimpin PAS dilihat sebagai hasil usaha PAS.

Mungkin kelmarin ditakdirkan pemimpin Kelantan tidak ‘dibenarkan’ sekali lagi mengambil untung daripada program yang dirancang oleh orang lain.

Nama Nik Aziz sebagai tetamu kehormat yang akan melepaskan peserta di hadapan Istana Balai Besar digugurkan pada saat akhir tanpa dimaklumkan kepada kerajaan negeri.

Ini yang menyebabkan pemimpin PAS Kelantan menyinga...Majlis pelepasan perlumbaan jelajah berbasikal terulung Asia yang memulakan peringkat pertama dari sini ke Kuala Berang sejauh 174.5km itu disempurnakan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin.

Menyedihklan, perkataan biadab disebut beberapa ADUN apabila isu Dr Awang dikatakan ‘merampas’ tempat Menteri Besar melakukan upacara pelepasan pada persidangan DUN itu.

Hassan Mahmood (PAS-Tawang) mahu perkataan biadab digunakan bagi menggambarkan situasi sebenar yang berlaku semalam kerana ada cubaan memalukan seorang ketua kerajaan.

Datuk Omar Mohamed (PAS-Perupuk) pula menceritakan pernah Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengarahkan seorang pegawai Jabatan Penerangan meninggalkan majlis apabila dia enggan menghormati ketua kerajaan negeri.

Anggota Exco kerajaan negeri, Abdul Fattah Mahmood berkata, beliau sebagai Pengerusi Jawatankuasa Sambutan LTdL peringkat negeri telah menetapkan Nik Aziz yang melakukan upacara pelepasan tersebut.

“Malah dalam surat-surat yang dihantar kepada ketua-ketua jabatan telah disebut dengan jelas flag off akan dilakukan Menteri Besar. Dan semua orang telah maklum perkara itu.

“Dalam mesyuarat sebelum itu hanya nama Menteri Besar dan Pemangku Raja sahaja yang disebut untuk melakukan pelepasan.

“Namun memikirkan majlis itu berlaku dalam tempoh singkat dan kesibukan Pemangku Raja maka telah diputuskan Menteri Besar melakukan flag off. Langsung tidak ada nama Awang Adek,” katanya ketika menjelaskan peristiwa semalam pada persidangan Dun.

Pada upacara pelepasan pelumba LTdL bagi peringkat pertama Kota Bharu ke Kuala Berang, Terengganu semalam difahamkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) tiba-tiba meminta Awang Adek melakukan pelepasan sedangkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz masih berada di situ.

Lebih mendukacitakan lagi apabila Menteri Besar pada awalnya tidak dibenarkan menaiki pentas utama pelepasan setelah Awang Adek dan pengarah JPP lebih awal berada di atas.

Ekoran itu difahamkan Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan mengarahkan Menteri Besar diberi tempat di atas pentas terbabit bersama Awang Adek.

“Namun ketika itu bendera untuk flag off telah berada di tangan Awang Adek. Menteri Besar hanya berada di atas pentas sekadar memerhati apa yang dilakukan Awang Adek,” kata Abdul Fattah.


Akhirnya, apa kata media PAS? Harakahdaily menyebut, menurut sumber lain, sabotaj itu difahamkan telah dirancang lebih awal oleh UMNO yang berselindung di sebalik JPP bagi memalukan ketua kerajaan Kelantan.

Anggota Exco terbabit berkata, pada jam 9.15 pagi sebelum upacara pelepasan dilakukan tidak ada perubahan lagi dari segi protokol untuk melakukan flag off.

Namun katanya, ketika pelepasan mahu dilakukan tiba-tiba juruacara majlis menyebut nama Awang Adek, sedangkan Menteri Besar masih ada di situ.

“Ini sesuatu yang betul-betul memalukan tidak pernah berlaku sepanjang 20 tahun pentadbiran kerajaan PAS.

“Malam tadi saya telah memaklumkan apa yang berlaku dalam facebook perdana menteri. Dan sekarang kerajaan negeri sedang mendrafkan surat untuk menghantar bantahan rasmi kepada Perdana Menteri,” ujarnya.

Beliau juga dimaklumkan pada petang sehari sebelum program berlangsung Ketua Umno Bachok terbabit meminta baju rasmi LTdL daripada pihak urusetia.

Apa komen Nik Aziz? Nik Aziz berkata, sifat malu hanya ada pada orang mukmin sahaja. “Tetapi orang yang kulit muka tebal seperti menggunakan kulit tapak kaki kerana tidak akan ada perasaan malu,” katanya pada persidangan Dun terbabit.

Sidang DUN semalam juga hangat dan rata-rata wakil rakyat Pas mendesak agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil tindakan segera terhadap penganjur yang didakwa mereka telah memalukan bukan sahaja Nik Aziz tetapi rakyat Kelantan keseluruhannya.

Rakyat Kelantan pun bukan semuanya mahu Nik Aziz membuat pelepasan. Hadir di pentas pun dah bagus tu!

Hmm...tak tahulah apa nak dikata mengenai kejadian ini.

Abdul Fatah berkata, beliau telah menghantar mesej kepada Najib melalui laman sosial Facebook Perdana Menteri itu semalam.

"Saya juga sudah mengutus surat secara rasmi kepada Perdana Menteri hari ini agar sesuatu tindakan susulan diambil terhadap penganjur yang telah memalukan Menteri Besar (Nik Aziz) dan juga rakyat Kelantan,” katanya pada sesi soal jawab persidangan DUN, semalam.

Abdul Fatah berkata, yang lebih mengecewakan ialah Nik Aziz pada mulanya tidak dibenar menaiki pentas utama untuk bersama-sama Awang Adek membuat pelepasan itu tetapi selepas campurtangan pegawai, Menteri Besar itu dibenar naik ke pentas.

Mat Yusoff Abdul Ghani (BN-Nenggiri) bangun meminta penjelasan adakah benar Nik Aziz yang sepatutnya membuat pelepasan itu atau sebaliknya seperti yang diputus dalam mesyuarat jawatankuasa sambutan sebelum itu.

Abdul Fatah berkata, perkara itu tidak timbul kerana pemilihan Nik Aziz diputuskan dalam mesyuarat yang dipengerusikan oleh beliau sendiri.

Ketika ditemui di luar Dewan, beliau berkata, kerajaan negeri akan menilai semula peranannya dalam memberikan kerjasama pada masa akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Le Tour de Langkawi (LTdL) 2010, Mohamed Salleh pula berkata isu siapa yang melepaskan pelumba LTdL pada peringkat pertama di Kota Baharu semalam, seharusnya tidak berbangkit.

Sebaliknya, beliau berkata semangat kesukanan yang harus diutamakan.

"Konsep 'sukan untuk semua' harus dijadikan sebagai asas dan tidak seharusnya dipolitikkan," katanya kepada pemberita di Kemaman, semalam.

Mohamed turut berkata Nik Aziz sebelum itu telah pun hadir mewakili Pemangku Sultan Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra di majlis pengenalan pasukan Ahad lepas.

"Selepas ini post-mortem akan dilakukan dan kita akan fikirkan sama ada sebarang tindakan susulan perlu dilakukan atau sebaliknya," katanya.

Beliau menambah apa yang penting ialah kejohanan yang masih berbaki lima peringkat dapat dilancarkan dengan sempurna.

Perlumbaan edisi ke-15 tahun ini bermula di Kelantan, menyusuri Terengganu, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Putrajaya, Selangor dan Kuala Lumpur sejauh 1013.9km.