Friday, October 21, 2011

HUDUD PAS BENAR SUAMI LIWAT ISTERI...PATUTLAH...

Undang-undang Hudud yang diluluskan kerajaan PAS semasa memerintah Terengganu membenarkan suami meliwat isteri?

"Paling saya terperanjat, ada berbelas-belas kesilapan yang bercanggah dengan Islam tapi yang saya nak tunjuknya, ini bukan datang dari syariat Islam. Contoh, berkaitan dengan liwat. Disebut dalam ini (enakmen) liwat ialah (dalam)Seksyen 14. Ini enakmen yang telah digazetkan.

"Tafsiran liwat (di dalam enakmen) ialah satu kesalahan yang merupakan persetubuhan di antara seorang lelaki dengan seorang lelaki...kita faham lah itu... atau di antara lelaki dengan seorang perempuan yang dilakukan di luar tabii iaitu melalui dubur.

"Yang saya terperanjat dia (hukum hudud) kata 'selain daripada isterinya'. Makna kata kalau seorang suami bersetubuh melalui dubur isteri itu (bermakna)tidak liwat dalam hudud PAS ini,"

Demikian kata Datuk Zulkifli Noordin (Bebas-Kulim-Bandar Baharu) ketika sesi perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2011,Persidangan Dewan Rakyat di Kuala Lumpur semalam.

Menurutnya, jika jika mengikut Seksyen 14, Enakmen Jenayah Syariah, Qisas dan Takzir yang digazetkan pada 2004, adalah tidak menjadi kesalahan bagi seorang suami berbuat demikian.

Banyak lagi perkara menarik disebut Zulkifli.

Yang nyata apabila beliau periksa balik, rupanya betul memang Tun Mahathir (bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad) dulu tolak kerana ini bukan hudud Islam tetapi ini hudud PAS.

“Ada percanggahan jelas, isteri diboleh diliwat dan lain-lain lagi," katanya. Menurut Zulkifli, keputusan Dr Mahathir menolak pelaksanaan hudud telah diputar-belit oleh pihak tertentu pada ketika itu.

Hakikatnya apakah PAS Terengganu dan Kelantan faham dan tahu kesan undang-undang hudud yang diluluskan olehnya?

Baca selanjutnya di sini.

BILA KENA BATANG HIDUNG ANWAR MULA BERANG...

Mengata dan menuduh orang dengan kata-kata yang pedih dan bersifat fitnah tidak mengapa.

Tepai apabila kena batang hidung mula melenting, berang dan marah.

Laporan Malaysiakini menyebut, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim jelas tidak senang dengan percubaan oleh Umno Selangor untuk memperkecilkan pentadbiran Pakatan Rakyat di negeri itu dengan menghasilkan versi Buku Jingga mereka sendiri.

Buku itu menggariskan janji-janji yang dibuat oleh Pakatan Rakyat yang akan dilaksanakan jika ia berjaya merampas pentadbiran di Putrajaya.

Anwar mendakwa buku-buku itu diterbitkan oleh Umno bagi menangkis strategi ekonomi yang dijanjikan menerusi Buku Jingga.

Anwar juga menunjukkan bahan-bahan bercetak lain yang menggambarkan Pakatan Rakyat sebagai "penipu" sambil menekankan kelebihan menyokong BN.

Antaranya, sebuah buku kecil itu yang bertajuk 'Tranformasi vs Reformasi' memaparkan janji-janji yang ditawarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak dan Anwar.

Komik berjudul, 'Siapa Rosmah?'pula mempertahankan isteri Perdana Menteri daripada dakwaan pembangkang bahawa beliau membazirkan dana negara dengan mengamalkan gaya hidup mewah.

Beliau tidak bimbang tentang hujah-hujah mereka terhadap Buku Jingga, tetapi yang beliau takut ialah serangan terhadapnya, pemimpin-pemimpin PAS dan DAP.

Beliau menyifatkan serangan itu kurang ajar tetapi cara Anwar dan pemimpin pembangkang serang Najib dan pemimpin Barisan Nasional lain tertibkah?

"Mereka menggambarkan kami sebagai penjenayah, menggunakan dana negeri untuk memburuk-burukkan kerajaan ... malah mereka juga timbulkan isu perut buncit saya, yang saya tidak ingat pernah ada perut yang buncit. Mereka boleh kata Rosmah ini pemurah dan dermawan dan berjimat cermat ... Tidak menjadi masalah tetapi janganlah fitnah orang lain," katanya dengan berang.

Nasiblah Anwar, kau boleh kata kat orang, orang pun ada mulut dan bukti untuk mengata kau pulak.

Kalau tidak mahu ini semua, JANGAN BERUMAH DI TEPI PANTAI...