Tuesday, May 11, 2010

UMNO PERLU DINAMIK, SEGAR & BERNAFAS BARU

SMS saya kepada rakan-rakan UMNO malam semalam berbunyi : “Hidup Aman Damai, makmur & Sejahtera. Inilah salah satu nikmat daripada UMNO. Selamat Ulangtahun ke 64.”

Reaksi rakan-rakan berbagai. Semuanya masih meletakkan harapan tinggi kepada UMNO.

Tiada noktah mahupun halangan bagi perjalanan jauh UMNO untuk kepentingan orang Melayu.

Kerana itu orang Melayu sewajarnya menyertai UMNO. Orang Melayu juga sewajarnya tidak meninggalkan UMNO.

Kenapa mesti ada orang Melayu mahu tinggalkan atau tidak berminat lagi dengan UMNO?

Sewajarnya orang Melayu bangga dengan jasa dan pencapaian yang disumbangkan oleh UMNO.

Biarlah ada pendapat mengatakan UMNO semakin reput atau hampir pupus tetapi hakikatnya UMNO akan relevan sepanjang masa jika orang Melayu merasakan UMNO mampu melindungi mereka.

Hakikatnya UMNO berupaya dan sejarah lebih setengah abad membuktikannya.
Yang penting bak kata Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Razak, UMNO perlu bersikap realistik dan sanggup membuat perubahan.

Ini penting kerana rakyat bukan sahaja melihat parti itu daripada segi nilai sejarah sahaja tetapi juga kedudukannya masa kini dan masa akan datang.

Umno yang ditubuhkan pada 11 Mei 1946 adalah parti tunjang yang memperjuangkan kemerdekaan negara dan ternyata Malaysia berjaya disebabkan dasar yang didokong oleh UMNO dan Barisan Nasional.

Parti keramat orang Melayu dan Barisan Nasional telah membuktikan bahawa kedua-duanya sudah melakukan transformasi yang besar kepada negara.

Benar kata Najib bahawa UMNO tidak boleh leka dengan faktor sejarahnya kerana rakyat menilai parti itu bukan berdasarkan faktor sejarah semata-mata tetapi juga sumbangan parti itu di masa kini dan masa akan datang. Kerana itu UMNO mestilah dinamik, segar dan bernafas baru.

Berikutan itu UMNO perlu melakukan perubahan, kerana jika ia gagal berubah atau mensesuaikan dengan semasa, parti itu akan terdedah kepada beberapa kemungkinan seperti yang berlaku kepada parti-parti lain seusia dengannya.

Kerana itu, jangan pedulikan dengan mereka yang lupa diri, lupa jasa UMNO atau juga yang memang tidak mahu menghargai sumbangan UMNO.
UMNO kini memasuki usia 64 tahun dan ia sebuah parti yang memang konsisten di dalam agenda perjuangannya. UMNO tetap berjuang untuk meningkatkan martabat agama, bangsa dan tanah air yang tercinta melalui dasar, pelaksanaan dan pengawasannya.

UMNO juga terbuka dan tidak mengamalkan dasar tertutup seperti parti lain di negara ini yang hanya menurut arahan ketua atau hanya patuh kepada kepentingan pemimpinnya.

Satu sumbangan besar UMNO ialah menegakkan perpaduan bagi menjamin keamanan. UMNO tidak tunduk kepada desakan ahli atau pemimpin yang berkepentingan diri atau kelompoknya umpamanya dalam pembahagian kerusi bagi pilihan raya.

UMNO adalah parti yang penuh bertimbang rasa, bertolak ansur dan mementingkan setia kawan.

Ia berkorban untuk rakan-rakan komponen dalam menentukan calon bertanding. Lihat sahaja bagaimana kerusi yang ramai pengundi Melayu dan Bumiputera, sanggup diserahkan kepada parti komponen seperti MCA, MIC atau juga Gerakan.
Amat jelas UMNO dari segi semangat dan rohnya bukan untuk Melayu semata-mata. Ia untuk semua – untuk rakyat Malaysia pelbagai kaum.

UMNO tidak tamak. Dalam ia memperjuangkan kepentingan Melayu, ia juga menjaga kepentingan bukan Melayu. Dalam ia menegak dan menjamin Islam terpelihara, ia menjamin agama lain diamalkan dengan bebas oleh penganut bukan Islam.

UMNO juga tidak pentingkan orang Melayu semata-mata. Dasar ekonomi negara menjamin semua kaum mendapat peluang. Yang mengatakan dasar kerajaan berat sebelah adalah yang mahukan semua bukan berkongsi kemakmuran dan kesejahteraan.

UMNO perlu memerangi sikap cauvinis dan berkepentingan ras dan agama. UMNO perlu menjadi ketua dalam memerangi politik perkauman dan keagamaan melampau.

UMNO mempunyai ahlinya yang bersikap rasional dan sederhana. UMNO tidak menunjuk-nunjuk kononnya merekalah paling baik, ekstrem dan kumpulan yang dimuliakan.

UMNO tidak menunjukkan yang kaum Melayu adalah kaum ‘terpilih’ atau mereka yang paling baik dari segi pegangan agama. UMNO membuktikan melalui kesederhanaannya, ia diterima masyarakat dunia bahawa Malaysia adalah negara progresif yang rakyatnya bekerja kuat dan rasional.

Pemimpin UMNO membuktikan dengan jelas melalui dasar-dasarnya ia mampu mentadbir urus negara dengan baik, penuh bertanggungjawab dengan meletakkan pembangunan pendidikan, peningkatan taraf ekonomi dan taraf hidup, pembangunan lestari dan akhirnya dasar luar yang diterima baik seluruh negara dunia.
Ternyata selepas 64 tahun, UMNO mampu menjadi peneraju Barisan Nasional (BN) dengan melahirkan rakyat yang berdaya saing menghadapi cabaran semasa.
Seperti kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, UMNO diharapkan akan meneruskan perjuangannya untuk membela nasib masyarakat Melayu negara ini.

Cuma apa yang perlu dielakkan ialah tidak wujud kelompok dalam UMNO yang akhirnya membentuk komplot sehingga boleh merosakkan parti.

Kewujudan kelompok dan komplot akan mengakibatkan ahli-ahli parti bermusuh sesama sendiri dan hilang tumpuan untuk berdepan dengan parti pembangkang serta melupakan tanggungjawab terhadap rakyat.

Gejala sedemikian, akan menjejaskan keupayaan UMNO dan kelemahan akan menyebabkan parti sukar memenangi pilihan raya umum. Kekalahan dalam pilihan raya akan melemahkan parti dan sokongan.

Apabila keadaan itu timbul sukarlah untuk parti bangkit atau bingkas semula selain semangat ahli akan menjadi layu.

Kerana itu, sempena Hari UMNO hari ini, ahli UMNO perlu memperkukuhkan semangat selain meningkatkan azam agar parti terus berdaya maju sambil ahli-ahlinya terus mampu berdaya saing sama ada dalam pilihan raya mahupun kerja-kerja memperkasakan parti.

Solat maghrib, bacaan Yassin, tahlil dan doa kesyukuran di Dewan Tun Razak 4, PWTC bermula 6.30 petang ini hanyalah upacara.

Yang penting di benak dan jauh di sudut hati setiap ahli UMNO tetap yakin dan mempercayai bahawa UMNO akan terus relevan, segar, bernafas baru dan selamanya dinamik.

SELAMAT MENYAMBUT HARI UMNO!

KONSPIRASI KE TEPI, LIWAT SAIFUL ATAU TIDAK?

Apa masalahnya Anwar?

Nak tunjukkan kononnya ada konspirasi? Soal penting ialah “U liwat Saiful atau tidak?”

Ini persoalan asas. Tidak payahlah wujudkan teori konspirasi dalam kes ini.

Dulu pun sama. Tun Dr Mahathir Mohamad juga diberitahu mengenai ‘perbuatan liwat’ lebih awal, sebelum Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa di mahkamah.

Pada peringkat awal, Dr Mahathir berang dengan semua orang kalau mengatakan Anwar ‘melakukan liwat’.

Saya sendiri pernah bertengkar hebat dengan Datuk Seri Najib Razak yang ketika itu Menteri Pendidikan di pejabatnya di Damansara.

Saya dipanggil oleh Najib ke pejabatanya kerana sebuah ulasan yang saya tulis dalam akhbar Harian Watan, yang mempersoalkan siapa mempertahankan Najib, Aziz Shamsuddin dan Megat Junid Megat Ayob pada ketika Dr Mahathir mempertahankan Anwar dalam kes tuduhan liwat ini.

Najib merasakan saya cuba mengaitkan namanya kononnya wujud konspirasi untuk menjatuhkan Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO ketika itu.

Namun akhirnya bekas Perdana Menteri sendiri mengakui Anwar meliwat.

Dengan gambar mata lebam dan kononnya wujud konspirasi oleh Dr Mahathir, pilihan raya umum 1999 menyaksikan pembangkang mendapat untung daripada penangkapan Anwar.

Kini giliran Datuk Seri Mohd Najib Razak pula menjadi mangsa tuduhan Anwar.

Skripnya lebih kurang sama. Kononnya wujud konspirasi kali kedua.

Bagaimanapun kali ini orang yang mendakwa diliwat atau lebih tepat pengadu tampil dengan beraninya dan berjumpa Perdana Menteri terlebih dahulu sebelum membuat laporan polis.
Berbeza dengan kes pertama apabila ‘yang kena liwat’ adalah mereka yang rapat dengan Anwar. Tiada laporan polis dan hanya siasatan dan dakwaan polis mengatakan ‘mereka diliwat’ oleh Anwar.
Semalam, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berkata. Mohd Saiful Bukhari Azlan mengaku bertemu Datuk Seri Najib sebelum membuat laporan polis.
Amat jelas bahawa peguambela Anwar berusaha untuk mengaitkan perdana menteri dalam konspirasi untuk menjatuhkan Anwar dengan tuduhan meliwat seorang bekas pembantu lelakinya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini mengakui bertemu pembantu ketua umum PKR itu - Saiful Bukhari Azlan, selepas dia berkata diliwat oleh Anwar tetapi sebelum satu aduan polis dibuat pada Jun 2008.

Apa salahnya Saiful menemui Najib? Saiful menemui seseorang yang beliau yakin dapat membantu selain menjamin orang yang ‘meliwatnya’ dihadapkan ke muka pengadilan.

Najib sendiri menafikan campurtangan dalam kes tersebut.

Jadi apa masalahnya? Pertemuan itu mahu dijadikan bukti konspirasi?

Saiful memberitahu mahkamah semalam bahawa dia bertemu Najib pada 24 Jun - dua hari sebelum kenyataannya bahawa Anwar telah meliwatnya - satu jenayah di negara Islam - dan empat hari sebelum dia berjumpa polis.

Saiful telah menceritakan kepada Najib masalah yang dihadapinya. Dia bagaimanapun tidak menjelaskan apakah masalah yang dihadapinya ketika itu.

"Perdana menteri terbabit. Terdapat konspirasi politik untuk menyingkirkan Anwar," kata peguam Karpal Singh di mahkamah semalam.

Karpal juga mencabar dakwaan Saiful yang dia diliwat, dengan menegaskan bahawa ia tidak disokong oleh satu laporan perubatan.

Perbicaraan kes liwat terhadap Anwar dijadual berterusan hingga Ogos depan.

Saiful memberitahu demikian di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang mendengar perbicaraan tuduhan liwat terhadap Anwar.

Anwar, 63, mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan meliwat Mohd Saiful, 25, di sebuah pangsapuri di Bukit Damansara di sini pada 26 Jun 2008.

Jika sabit kesalahan, Anwar boleh dihukum 20 tahun penjara - hukuman yang sekaligus akan menamatkan karier politik ketua pembangkang berkenaan.