Tuesday, January 31, 2012

HADI TERSISIH, TIDAK RELEVAN LAGI DENGAN PAS proANWAR

Hakiktnya Datuk Seri Abdul Hadi Awang sudah tidak relevan kepada PAS Baru yang dikuasai kumpulan proErdogan atau sekarang boleh kita tukar jadi proAnwar.

Kenapa saya katakan demikian?

Pertama Hadi ialah seorang yang berperwatakan keras dalam ceramah dan pendirian tetapi lembut pada hatinya.

Tidak hairan kalau Hadi boleh duduk BERBINCANG dengan pemimpin UMNO, termasuk Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said yang dianggap dua tokoh politik yang ‘keras’ di Terengganu. Ketika UMNO menjadi pembangkang, Ahmad Said menyerang Hadi dan kepimpinan PAS tanpa ‘belas kasihan’.

Namun mereka boleh duduk membincangkan perkara ‘kepentingan rakyat’ jika perlu apabila Ahmad Said pula menjadi Menteri Besar.

Keduanya, Hadi sebelum ini pernah ‘berlembut’ dengan UMNO dalam usaha merapatkan perbezaan politik dan Islam tetapi akhirnya terpaksa tunduk kepada tekanan pemimpin PAS yang lebih keras pendirian mereka, termasuk Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang melihat ‘kuasa politik’ mengatasi kepentingan perpaduan Islam.

Hadi sebagai pemimpin yang berasal dari Terengganu yang PAS lebih ‘lembut’ berbanding PAS Kelantan sudah pasti tidak mahu melihat orang Melayu dan Islam yang tinggal tidak sekerat mana terus berpecah dan bertelagah sesama sendiri.

Hadi mungkin insaf – bukan seperti Nik Aziz – bahawa perpecahan berlanjutan umat Islam akan sedikit sebanyak sebenarnya diakibatkan olehnya akibat Fatwa Hadi yang menyebabkan wujudnya sembahyang dua imam, tidak boleh makan daging disembelih oleh orang Islam selain PAS dan keruntuhan keharmonian rumah tangga jika ahli keluarga berbeza parti.

Tidak sedemikian dengan Nik Aziz yang bongkak dan merasakan dirinya mengatasi segala-gala hasil dendam kesumatnya terhadap UMNO yang menyebabkan PAS ditendang keluar oleh Barisan Nasional kerana angkara pemimpin mereka sendiri.

Nik Aziz melihat parti bukan individu dalam UMNO dan dengan meletakkan bekerjasama dengan bukan Islam yang terang terangan antiIslam ‘dihalalkan’ sebaliknya dengan UMNo haram dan tidak akan berlaku sampai bila-bila.

Nik Aziz tidak takut dosa kerana menganggap menjauhi UMNO sebagai sesuatu yang wajib dilakukan sedangkan Hadi di Terengganu tidak merasakan sedemikian kerana Hadi berjinak-jinak dengan PAS hanya awal 1980an, iaitu selepas PAS ditendang keluar dari BN.

Ketiga, memang Hadi pun rapat dengan Anwar tetapi tidak ‘serapat’ Nik Aziz. Hadi dilihat rapat kerana sebagai pemimpin komponen pakatan pembangkang, Hadi perlu dilihat seiringan dalam perjuangan.

Namun, apakah Buku Jingga itu sesuatu yang perlu Hadi utamakan berbanding al-Quran.
Apakah al-Quran mengajak kita bermusuhan sesama Islam dan menghukum orang Islam biasa sebagai kafir hanya kerana mereka ahli UMNO?

UMNO yang mempunyai kira-kira 3 juta ahli hanya mempunyai pemimpin sekitar 200 orang dan diantara mereka hanya kira-kira 30 sahaja yang berpengaruh dan di kalangan 30 itu hanya 5 sahaja yang boleh dianggap sebagai ‘musuh’ Hadi iaitu Presiden, Timbalan Presiden, Ketua Penerangan dan Setiausaha.

Yang ke 5 itu hanya kadangkala sahaja sama ada Menteri, Ketua Bahagian atau Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri. Yang lain ialah pemimpin dan ahli UMNO biasa yang bukan saingan Hadi.

Dalam konteks dengan Anwar, jelas banyak perbezaan antara mereka iaitu Hadi tidak terpalit dengan isu moral dan kehidupan yang ‘lavish’ berbanding Anwar yang sentiasa ke luar negara, bertemu pelbagai manusia, termaSuk Yahudi.

Sedangkan Hadi bukan sahaja keras dalam pendirian Islamnya tetapi tidak mungkin Hadi boleh tunduk kepada kemahuan Yahudi berbanding Anwar.

Berdasarkan kedudukan Hadi yang lebih ‘berlembut’ dengan UMNO berbanding Anwar, timbalannya Mohamad Sabu, Nik Aziz, apa lagi Lim Kit Siang serta pemimpin utama PKR seperti Azmin Ali, Hadi sebenarnya tidak boleh duduk bersama lagi dengan mereka.

Hadi sangat terasa beliau kini ‘out of place’ dalam konteks kepimpinan politik pembangkang ketika ini.

Apakah pendirian Hadi mengenai pandangan untuk meniktiraf Israel?

Hadi juga tidak dilihat akan menjadi Perdana Menteri kerana bukan sahaja kegagalannya ketika menjadi Menteri Besar Terengganu antara 1999 - 2004 tetapi apabila Anwar dikatakan akan dipenjarakan, pemimpin pakatan pembangkang tidak sebulat suara menyebut Hadi bakal Perdana Menteri.

Yang ditonjol ialah keluarga dan yang rapat dengan Anwar seperti anak perempuan Anwar, Nurul Izsah dan Azmin Ali.

Jadi apabila Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub menyifatkan tindakan Presidennya untuk berundur dan bersedia tidak bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sebagai seorang pemimpin yang berjiwa besar, ia kenyataan diplomasi dan mahu tutup pertelingkahan ideologi dalam PAS sahaja.

Katalah apa pun, sama ada Hadi sanggup berundur ketika berada di puncak dalam karier politiknya ataupun Hadi tetap diperlukan berada dalam parti, ia bukan lagi relevan ketika ini.

Yang pasti, Hadi mungkin sudah muak dengan gelagat sesetengah pemimpinm yang begitu proAnwar dan sedikit sebanyak Hadi mulai ‘mengenali Anwar secara lebih dekat’.

Kita lihatlah akan ada kenyataan ‘sedih’ apabila PAS membincangkan hasrat pengunduran Abdul Hadi pada mesyuarat bulanan jawatankuasa kerja parti itu 12 Februari depan.

Sudah semestinya PAS mahu ‘cover’ perpecahannya dalamannya itu dengan mengatakan Hadi mahu beri peluang kepada muka baru dan mahu berundur itu sebagai sikap pemimpin Pas yang amanah.Hakikatnya Hadi yang kini semakin tertekan dengan sikap pemimpin proAnwar yang apa pun boleh – depan atau belakang – mula melihat bahawa perkara seperti pemecatan Dr Hasan Ali bukan sahaja merugikan parti tetapi semakin ramai yang tidak berpuas hati dengan kepimpinan PAS.

Golongan muda dalam PAS bukan kalangan yang boleh dicucuk hidung oleh pemimpin PAS yang proAnwar.

Mereka adalah golongan yang mahukan PAS yang bersih dan melandaskan perjuangan kepada Islam, bukan sanggup mengorbankan Islam hanya kerana kuasa dan menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Ringkasnya, hasrat dan usaha PAS untuk ke Putrajaya sedikit sebanyak semakin tergencat selepas Dr Hassan dipecat dan Hadi pula mengumumkan akan menarik diri daripada bertanding pada pilihan raya nanti.

Hadi tahu di Terengganu pun dia bukan calon untuk dilantik semula sebagai Menteri Besar kalaupun PAS menang. Tokoh lebih muda dikatakan lebih mampu seperti Wahid Endut atau Syed Azman Syed Nawawi yang kini dilihat lebih popular daripadanya.

Atau mungkin Hadi semakin sedar PAS semakin sukar di Terengganu kerana rakyat sedar bahawa negara kebajikan yang ditaja oleh PAS slogan semata-mata.

Sedangkan kerajaan negeri pimpinan Ahmad Said semakin gah dan menarik sokongan rakyat hasil dasar 1Malaysia yang mendahulkan rakyat selain kepimpinan negeri sendiri turut mengamalkan sikap cakna rakyat melalui Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan.