Friday, February 17, 2012

BAHAYA JIKA ANWAR JADI PERDANA MENTERI…Selalunya, sesebuah negara sebelum membuat pengiktirafan terhadap sesebuah negara akan melakukan kajian dan perlu mendapat kelulusan Kabinet atau jemaah menteri terlebih dahulu.

Kita mengiktiraf negara baru memerlukan sedikit masa melakukannya walaupun kita berjuang habis-habisan menyokong perjuangan rakyat negara berkenaan.

Lihat sahaja bagaimana kita sebelum ini begitu teliti untuk mengiktiraf Bosnia-Herzegovina, Afrika Selatan, Namibia dan banyak lagi, termasuklah Timor-Timur.

Namun, pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua pakatan yang belum memerintah pun sudah boleh mengiktiraf negara Israel dan ‘menghalalkan’ perjuangan mereka menegakkan sebuah negara.

Anwar tidak mempedulikan fakta bahawa di dalam pakatannya ada sebuah parti yang mendakwa ‘Islam’, sewenang-wenangnya membuat keputusan sendiri tanpa meminta PENDAPAT pemimpin sekutu atau komponennya.’

Pada 26 Januari lalu, akhbar The Wall Street Journal menyiarkan kenyataan kontroversi Anwar yang menyokong keselamatan Israel apabila berkata: “Saya menyokong semua usaha untuk menjaga keselamatan negara Israel.”

Kenyataan itu mendapat kecaman pelbagai pihak tetapi Anwar menegaskan pendirian tersebut dibuat berdasarkan penyelesaian dua negara dalam isu Israel-Palestin, konsep yang ditentang Pas dan majoriti umat Islam.

Hubungan Anwar dengan Isreal begitu rapat sejak awal kerana menurutnya slogan 1Malaysia berkait rapat dengan slogan pakaran Israel melalui ‘One Israel’ yang diilhamkan oleh Perdana Menteri Ehud Barak untuk pilihan raya negara itu pada 1999.

Anwar membuat keputusan sendiri. Walaupun banyak pihak mengatakan sandiwara tetapi kenyataan bercanggah Presiden PAS dan Musyridul Am PAS menggambarkan betapa BAHAYA jika Anwar menjadi Perdana Menteri.

Pertama, beliau membuat keputusan ikut kepentingan dan seleranya sendiri;

Kedua, beliau tidak merujuk atau berbincang terlebih dahulu dan ini bertentangan dengan amalan syura oleh PAS;


Ketiga, Apabila mementingkan kepentingan diri dan mejaga kepentingan kumpulan pelobi Yahudi, Anwar akan memerangkapkan dirinya serta parti yang bergabung dengannya untuk menerima apa sahaja keputusannya; dan

Keempat, Anwar bukan jenis pandai MEMINTA MAAF atau MENGAKUI KESILAPAN dan ini bahaya kepada umat Islam kerana seseorang yang berani membuat kesalahan mestilah mempunyai jiwa besar untuk minta maaf.

Dan semakin mendapat pujian daripada luar negara, khususnya sekutu Amerika Syarikat yang kuat – Israel - Anwar tidak akan mempedulikan kepentingan dan perasaan rakyat di negara ini.

Pastinya Anwar makin naik tocang apabila akhbar terkemuka Israel, The Jerusalem Post menerusi penulisnya, Michael Ordman menyambut baik sokongan Anwar
terhadap segala usaha yang dapat menjamin keselamatan negara haram itu.

Ordman yang diiktiraf pemikirannya oleh Jerusalem Post kerana prihatin terhadap teknologi bagi menjamin kelangsungan Israel berkata, beliau secara peribadi gembira dengan kenyataan yang dibuat Ketua Pembangkang itu.

"Dari segi politik dunia, secara peribadi saya suka dengan berita bahawa Ketua Pembangkang Malaysia mengiktiraf Israel ketika ditanya sama ada Anwar bersedia membuka hubungan diplomatik dengan Israel," katanya.

Beliau berkata demikian sebagaimana dipetik dalam entri terbarunya bertajuk We have lift-off yang ditulis pada 6 Februari lalu, di laman web Jerusalem Post.

Ini bukan kali pertama 'lidah' Israel itu memuji Anwar kerana pada 20 Mac 2008, akhbar sama menerusi rencana bertajuk Anwar Ibrahim: Malaysia's Future Prime Minister?'

Mengenai hubungan Anwar dan Israel ini, Anwar yang pernah menjadi Pengerusi Foundation For The Future, memang mempunyai hubungan yang rapat dengan pihak-pihak tertentu di luar negara, khususnya yang bersimpati dengan Israel.

Baca apa kata Dr Chandra Muzafar mengenai peranan Anwar: “ Kita semua boleh bertanya apa sebabnya seorang rakyat Asia Tenggara dilantik memimpin sebuah yayasan yang ditubuhkan kononnya untuk menyebarkan idea-idea tentang demokrasi di dunia Arab. Yayasan ini diilhamkan oleh Lyn Chenney, anak bekas Naib Presiden AS, Dick Chenney yang juga terlibat secara langsung dalam Perang Iraq. Lyn Chenney juga masyhur sebagai seorang lesbian. Badan ini dilancarkan pada 2005 oleh bekas Setiausaha Negara AS, Condoleeza Rice.

Ini menunjukkan pertubuhan ini sangat rapat dengan AS dan golongan tertentu yang rapat dengan Zionisme dan penguasaan dunia. Anwar menjadi pengerusi selama tiga tahun dan meletakkan jawatan selepas memenangi Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh. Yayasan ini jelas matlamatnya dalam memperkukuhkan hegemoni dan penguasaan AS dan Israel di rantau Asia Barat tetapi bertopengkan demokrasi seperti beberapa NGO lain antaranya National Endownment for Democracy dan Open Society yang diasaskan oleh George Soros.


Ini pastinya menimbulkan tandatanya kenapa Anwar dipili
h sebagai pengerusi yayasan ini selain menunjukkan mereka begitu yakin terhadap beliau. Selepas Anwar menyertai demonstrasi mengenai flotila Palestin pada 2010, beliau mengecam Israel tentang hal ini namun kemudian bergegas berkunjung ke AS untuk memberi penjelasan tentang apa yang berlaku. Anwar telah ditemuramah oleh CNN dan sebagainya untuk memulihkan imejnya. Dua pemimpin AS menulis rencana dalam Wall Street Journal yang kita ketahui dikuasai oleh Rupert Murdoch seorang Yahudi Zionis yang menguasai media. Al Gore yang juga bekas Naib Presiden AS dan Paul Wolfowitz menulis rencana yang membela Anwar yang mereka sifatkan bahawa beliau seorang yang baik, kawan rapat dan sebagainya.


Ini juga menimbulkan tanda tanya kenapa mereka begitu bersungguh-sungguh membela Anwar.
Malah kita boleh lihat sejak sekian lama, setiap kali Anwar berhadapan dengan krisis, cara mereka membela Anwar dan tekanan yang dilakukan mereka begitu bersungguh-sungguh.

Ini menimbulkan persoalan kenapa mereka begitu sayang pada Anwar. Sudah tentu jika mereka bersungguh-sungguh membela Anwar pasti ada sesuatu yang mereka harapkan daripada beliau."

Dalam konteks homoseksual pula, Anwar sudah diketahui umum menyokong pergerakan itu dengan mengatakan ia sebagai hak asasi manusia.

Apakah pendirian itu dipersetujui oleh rakan sekutunya PAS, seperti juga mengiktiraf negara Isreal itu?


ALFATIHAH, BADRUL HISHAM KEMBALI KE RAHMATULLAH

Alfatihah!

Bekas ahli parlimen Hulu Langat yang juga bekas wartawan kanan Utusan Malaysia, Badrul Hisham Abdul Aziz yang saya kenali sejak 1984, meninggal dunia di Hospital Serdang pada lebih kurang jam 3.30 petang tadi.

Beliau yang berkhidmat selama dua penggal mewakili Barisan Nasional (BN) adalah juga bekas ahli jawatankuasa Umno Bahagian Hulu Langat.

Allahyarham yang berkelulusan ijazah sarjana muda sastera dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menyertai akhbar Kumpulan Utusan sebagai wartawan kadet pada 15 Februari 1984.

Antara jawatan yang pernah disandangnya ketika di Utusan ialah sebagai penolong pengarang berita.

Pada tahun 1995, ketika masih berkhidmat di meja penyunting Utusan Malaysia, Badrul telah dicalonkan mewakili BN dalam pilihan raya umum tahun itu.

Beliau sekali lagi bertanding mempertahankan kerusinya pada pilihan raya umum 1999 dan menang.

Selepas menamatkan perkhidmatan selama dua penggal sebagai ahli Dewan Rakyat, Badrul bersara dari politik selepas parlimen dibubarkan pada tahun 2004 dan dua tahun kemudian iaitu pada tahun 2007 kembali menyertai dunia kewartawanan bersama portal berita Agenda Daily sehinggalah beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Beliau mempunyai sebuah kolum dalam portal berita tersebut dan kali terakhir mengemaskini kolumnya itu ialah pada Selasa lepas.

Semoga Rohnya Dicucuri Rahmat