Thursday, January 5, 2012

JAMIL KHIR, SAMAN SAHAJA MEREKA YANG BUAT FITNAH!

Jabatan Audit Negara semalam menjelaskan tuduhan penggunaan wang zakat sebanyak RM63,650 untuk menjelaskan kos guaman seperti disiarkan akhbar tidak dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010.Tunggu apa lagi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Datuk Jamil Khir.

Saman saja barua-barua SPR dan pihak membuat memfitnah dan cuba memalukan jabatan dan menteri.

Malah, kalau boleh sapu dengan blog-blog yang turut mengutip kenyataan fitnah dan kerja memburuk-burukkan jabatan dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.

Biar 'terkangkang semua' dan sedar bahawa fitnah itu perbuatan dahsyat dan bahayanya lebih daripada membunuh.

Jadikan kes Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud menyaman Malaysiakini yang menyebabkan portal elektronik itu terpaksa memohon maaf secara terbuka dalam mahkamah semalam.

Abdul Taib memfailkan saman pada 2007 menamakan penerbit Malaysiakini, Mkini Dotcom dan ketua editor portal Gan Diong Keng yang juga dikenali sebagai Steven Gan, sebagai defendan selepas portal berita itu memuatkan siri 12 artikel antara 6 April dan 3 Mei, 2007 yang didakwanya mengandungi perkataan fitnah mengenai beliau.

Malaysiakini berdasarkan laporan semata-mata berdasarkan laporan berita beberapa media Jepun yang diterbitkan pada masa itu tanpa mengesahkan kebenaran laporan-laporan berita dengan pihak berkuasa yang lain atau plaintif sendiri.

Peguam Abdul Taib, Robert Lazar semasa membacakan kenyataan itu berkata defendan kini sedar dan mengiktiraf bahawa kenyataan yang dibuat mereka pada keseluruhannya adalah salah dan tanpa asas, yang merupakan satu fitnah yang teruk terhadap reputasi Abdul Taib sebagai seorang individu, ahli politik dan pemimpin kerajaan negeri Sarawak.

Dalam saman itu Abdul Taib menuntut ganti rugi, faedah, kos dan sebarang relif yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Saman fitnah terhadap Jamil Khir dan dua lagi bukan kerana mahu ganti rugi tetapi untuk memberitahu rakyat bahawa ini antara fitnah besar pembangkang kepada kerajaan.

Buat mereka minta maaf dan nyatakan kepada rakyat bahawa mereka adalah pembawa fitnah maha zalim dan berperangai seperti iblis yang mengajak orang ramai mempercayai hasutan dan kerja jahat mereka.

Jabatan Audit Negara semalam menjelaskan tuduhan penggunaan wang zakat sebanyak RM63,650 untuk menjelaskan kos guaman seperti disiarkan akhbar tidak dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010.

Bahagian Hal Ehwal Korporat jabatan itu dalam kenyataan hari ini memberitahu, sumber kenyataan tersebut bukan daripada jabatan berkenaan.

''Jabatan Audit Negara ingin memaklumkan bahawa kes penggunaan wang zakat untuk khidmat guaman tiada dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010,'' kata kenyataan itu.

Dakwaan penggunaan wang zakat untuk perkhidmatan guaman membabitkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Bahrom dan dua yang lain mula ditimbulkan akhbar pembangkang sehingga memaksa membuat penjelasan.

Dalam penjelasannya, Ketua Pegawai Eksekutif MAIWP, Dr. Muhammad Yamin memberitahu, majlis agama itu tidak menggunakan wang zakat sebaliknya menggunakan peruntukan khas geran kerajaan bagi menjelaskan kos guaman membabitkan ketiga-tiga responden berkenaan

Pada 29 Disember lalu, PKR berharap agar Jamil Khir segera tampil dan tidak menyorok di belakang pegawai kerajaan bagi menjawab isu penyalahgunaan wang zakat.

Pengarah Komunikasinya, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, sebagai menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama Islam, Jamil perlu memberi penjelasan.

Nik Nazmi turut mempersoalkan tentang wujudnya 'dwi-standard' membabitkan kes amil zakat di Johor, Redzuan Mohd Said yang menyalahgunakan wang zakat sebanyak RM19,510 dan memulangkannya kembali. Bagaimanapun, Redzuan dipenjarakan empat tahun dan dihukum tiga kali sebatan.

"Umat Islam yang menyumbang berbilion ringgit wang zakat setiap tahun di seluruh negara tidak mahu timbul sebarang keraguan terhadap pengurusan wang zakat," katanya.

Mengenai isu ini, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali menyifatkan dakwaan penggunaan wang zakat bagi pembayaran kos guaman Menteri itu dan dua yang lain, sebagai berbaur politik.

Che Mat, yang juga setiausaha Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) berkata, kes seperti itu sepatutnya tidak timbul kerana pembayaran tersebut dibuat dengan menggunakan peruntukan geran kerajaan.

"Oleh demikian, ada sesetengah individu yang nak sebut kita menyeleweng duit dan sebagainya, adalah tidak betul sama sekali demi mempertahankan kesucian umat Islam dan kredibiliti MAIWP sebagai satu-satunya badan berkuasa agama di Wilayah Persekutuan,” katanya.