Sunday, June 20, 2010

TERENGGANU KUASA BARU SUKAN NEGARA?

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyampaikan trofi kepada ketua kontinjen Terengganu, Datuk Mat Razali Kassim selepas Terengganu muncul juara keseluruhan Sukan Malaysia ke-13 pada majlis penutup sukan itu, di Stadium Hang Jebat, Krubong, Melaka, 19 Jun. – Gambar Utusan

Kata orang menang di tempat sendiri adalah ‘jaguh kampung’.

Tetapi jika menang di gelanggang orang atau tempat lain, ia adalah kemenangan sebenar dan manis untuk diperkatakan .

Apa yang mahu dikatakan di sini ialah, Terengganu menjadi juara Sukan Malaysia (SUKMA) sekali lagi. Kali ini di Melaka pada Sukma XIII bukan di Kuala Terengganu seperti Sukma XII pada 2008.

Ternyata Terengganu bukan jaguh kampung dan kini ia menjadi kuasa baru sukan negara yang melahirkan banyak bakat muda.

Terengganu kini kilang melahirkan atlet muda bukan sekadar kanu dan basikal tetapi juga judo, olahraga serta angkat berat.

Selama ini apabila disebut sukan tempat, mata akan terpandang ke Sarawak, Wilayah Persekutuan, Johor atau Perak.

Namun tidak lagi kerana dengan semangat Terengganu Nelang, Terengganu mampu melakukan apa yang sepatutnya dilakukan. Ia memenuhi harapan dan sasaran.

Malah, lebih manis, beberapa sukan baru yang diceburi Terengganu turut membawa keputusan yang cemerlang, walaupun dengan satu atau dua pingat emas.

Sukan judo misalnya memberikan kepuasan kepada Terengganu apabila ia mencatat lima emas, kima perak dan empat gangsa iaitu lebih daripada sasaran. Terengganu mensasarkan untuk menang tiga emas dan dua perak.

Mengejutkan kerana Terengganu memintas Johor dan penganjur, Melaka dari segi pungutan pingat untuk judo. “Kami terkejut dengan pencapaian ahli sukan kita”, tegas jurulatih judo Terengganu, Marjan Abdullah.

Selepas 33 jenis sukan dipertandingkan pada Sukma XIII, Terengganu diumumkan sebagai juara keseluruhan buat kali kedua berturut-turut selepas memungut 47 emas mengatasi saingan terdekat Selangor dan Wilayah Persekutuan apabila masing-masing memperoleh 43 emas.

Lebih 9,237 atlet dan pegawai daripada 15 pasukan termasuk Brunei sebagai jemputan berkampung di Melaka sepanjang temasya berlangsung menyaksikan rekod kejohanan dan kebangsaan dicipta oleh atlet muda negara.


ATLET olahraga Melaka, J. Karthik dan atlet renang Wilayah Persekutuan, Chan Kah Yan menunjukkan trofi yang mereka menangi selepas diumumkan sebagai olahragawan dan olahragawati Sukan Malaysia ke-13, di Stadium Hang Jebat, Krubong, Melaka, 19 Jun. – Gambar Utusan

Sebanyak 10 rekod kebangsaan dan 90 rekod kejohanan dicipta pada temasya kali ini.

Sebaik obor kejohanan dipadamkan tepat pada pukul 11.00 malam disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, berakhir sudah temasya sukan selama 14 hari selain meninggalkan banyak kenangan suka dukanya.

Selepas itu, Ketua Menteri, Mohd. Ali Rustam menyerahkan bendera kejohanan kepada Perdana Menteri yang kemudiannya menyerahkannya kepada Menteri Besar Pahang, Datuk Adnan Yaakob selaku tuan rumah temasya edisi ke-14.

Turut hadir Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek, Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said, Menteri Besar Pahang dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.

Kemeriahan jelas terasa sehinggalah berakhir acara penutup yang penuh warna-warni disempurnakan oleh Najib. Sejurus Perdana Menteri mengumumkan majlis penutupan, bendera kejohanan mula diturunkan dan obor yang menyala sejak majlis pembukaan pada 12 Jun lalu dipadamkan.

Selepas Melaka, giliran Pahang pula akan menjadi tuan rumah temasya edisi ke-14 pada 2012.
Dengan lebih 9,237 atlet dan pegawai daripada 15 pasukan termasuk Brunei sebagai jemputan berkampung di Melaka sepanjang temasya berlangsung menyaksikan rekod kejohanan dan kebangsaan dicipta oleh atlet muda negara.

Slogan `Terengganu Nelang’ ternyata berjaya membawa atlit Terengganu ke puncak kejayaan. Secara mutlaknya, penamat Sukma Melaka merekodkan Terengganu sebagai juara keseluruhan dan membawa berita gembira buat sejuta rakyat Terengganu terutama Kerajaan Negeri yang sentiasa menyokong dan menjaga kebajikan atlit serta penggiat sukan negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said berkata kejayaan Terengganu membuktikan Terengganu sebagai kuasa baru sukan negara sebagaimana yang pernah diuar-uarkan dalam ketika menjadi tuan rumah Sukma ke-12 pada 2008 lalu.

Katanya, emas terakhir kontinjen Terengganu dipungut menerusi sukan teras dan paling dinanti-nantikan iaitu bola sepak apabila berjaya mengalahkan Selangor dengan 1-0.

“Pasukan bola sepak yang dibarisi pemain berpengalaman daripada persatuan bola sepak negeri, pasukan Terengganu dan T-Team mengesahkan kemenangan untuk edisi Sukma yang ketiga berturut-turut hasil kemenangan 1-0 ketika menentang Selangor malam semalam,” kata beliau ketika menjadi tamu khas Imbasan Sukma Ke-13 di TV1, petang semalam.

Katanya, kejayaan kontinjen Terengganu membolehkan janji Kerajaan Terengganu untuk menghadiahkan insentif kepada pemenang yang mampu mengekalkan kejuaraan dengan RM5,000 untuk pingat emas dan RM3,000 serta RM2,000 untuk pingat perak dan gangsa akan dikotakan.

“Kekalkan kejuaraan suatu yang tidak dapat dilupakan, kerana kita jangka Wilayah Persekutuan yang akan menggugat kedudukan kita, tetapi akhirnya Selangor akhirnya yang mencabar kita sebelum kekal sebagai juara.

Sebenarnya kekuatan Kontinjen Terengganu atas sokongan kerajaan negeri serta Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) yang menonjol dengan slogan `Terengganu Nelang’.

“Persediaan lebih awal termasuk bengkel sebelum bermulanya Sukma membuatkan atlit Terengganu lebih bersedia dan membuktikan mereka bukan jaguh kampung yang hanya berjaya di laman sendiri,” katanya.

Katanya, kontinjen Terengganu juga tidak menduga cabaran lapan pasukan teratas dalam Sukma kali ini dan tetap optimis untuk bersaing di tempat yang terbaik walaupun gagal menepati sasaran awal 66 emas akibat gagal dalam beberapa acara sasaran.

Pungutan emas terbanyak diraih menerusi acara kanu sebanyak 12 pingat emas diikuti basikal (8), olahraga (6 ); judo, pencak silat dan angkat berat masing-masing 5 emas. Manakala enam emas lagi masing-masing menerusi bola sepak, tinju, lawn bowls, sepak takraw, ragbi dan ekuestrian.

Sumber: Bernama, Utusan Malaysia & Teganukita