Thursday, April 27, 2017

FIKIRKAN…GST SANGAT PENTING, PENYELAMAT BUAT NAJIB, KERAJAAN BN???


"Apakah UMNO/BN kini sebuah parti yang menekan rakyat, khususnya rakyat Melayu dan Islam gara-gara GST..dan kenapa pemimpin UMNO/BN 'tuli dan buta' terhadap isu yang dianggap sebagai menzalimi rakyat ketika inii?"

Kenyataan Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri bahawa Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST)  sangat penting bagi kerajaan Barisan Nasional (BN) menyerlahkan bahawa ia sama sekali tidak akan dimansuhkan.

Bermakna kerajaan yang ada hari ini akan terus menyusah dan menyeksa rakyat.

Walaupun tidak dinyatakan kemungkinan akan ada pertambahan peratusannya (daripada 6 peratus ketika ini) selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) nanti tetapi nyata sudah, rakyat akan menanggungnya secara berterusan.

Malah memandangkan GST terlalu penting buat Datuk Seri Najib Razak, UMNO dan BN, ia mungkin akan menjadi manifesto UMNO/BN untuk pilihan raya umum akan datang.

Sedangkan, pembangkang sudah menegaskan berulang kali bahawa rakyat tidak akan dibebani GST jika Pakatan Harapan (PH) menewaskan BN pada pilihan raya umum akan datang.

Kenyataan pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), AMANAH, PKR dan DAP sudah jelas bahawa mereka semuanya menolak GST.

Dengan kata lain, jika PH memerintah,  GST akan berada di tahap ‘sifat (0) peratus’. Dan rakyat perlu faham apa diaksudkan PH mengenai GST berkadar sifar .

Ertinya ialah, rakyat atau pengguna tidak perlu membayar sebarang cukai ke atas barangan atau perkhidmatan.

Ia juga bererti tidak ada cukai dikenakan ke atas harga akhir yang terhasil daripada sebarang cukai yang dibayar perniagaan dan pengeluar.

Ini kerana perniagaan dan pengeluar boleh menuntut balik sebarang GST yang dibayar untuk aset, pembelian atau perbelanjaan perniagaan mereka, daripada kerajaan sebagai input kredit cukai.

Pada 14 Januari lalu, Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan beberapa pembaharuan yang akan dilakukan jika parti campuran pembangkang memenangi PRU14.

Pengerusi PPBM  itu berkata, antara perkara utama adalah menghapuskan GST secara beransur-ansur dan menggantikannya dengan cukai jualan mengikut selera rakyat.

Selain itu, nilai mata wang ringgit akan dipertahankan tanpa menjual dolar Amerika dalam simpanan negara, katanya ketika melancarkan parti itu secara rasmi di Stadium Malawati Shah Alam..

Semalam pula Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menjelaskan, PH sepakat untuk memansuhkan GST sekiranya mereka membentuk kerajaan baharu.

“Saya sudah mengatakan perkara ini berulang kali. Kami akan ambil jalan berkadar sifar. Malah Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menjelaskan PH dan PKR  akan lakukannya apabila PH ambil alih kerajaan.

“Saya tak tahu mengapa BN tak faham ilmu hisab. Tak tahu sifar itu apa? Sifar ertinya kosong, ‘ling su’ dan ‘suzhiyam’,” kata Guan Eng pada sidang media di Komtar semalam.


Kelmarin, Nurul Izzah menjelaskan PH akan menghapuskan GST dengan menjadikannya berkadar sifar.

Beliau  berkata GST yang dikumpulan oleh BN itu turut  digunakan untuk menyelamatkan 1Malaysia Development Berhad, kerana persamaan antara hasil RM39 bilion dengan jumlah kerugian syarikat itu begitu menakjubkan.

Jadi malam semalam apabila Perdana Menteri mengatakan cukai  yang membebankan rakyat itu  sebagai cara dan alat terbaik untuknya berfungsi ‘membantu rakyat’, adalah sesuatu yang menghairan dan wajar dipersoalkann.

Amatlah malang sekiranya Najib  mengatakan kerajaan BN  tidak boleh berfungsi dengan baik untuk berkhidmat kepada rakyat sekiranya GST dibatal atau tidak dilaksanakan.

Namun itulah yang disebut oleh Najib yang menurutnya,  negara tiada sumber hasil yang kukuh untuk memberi perkhidmatan yang baik kepada rakyat.

Apakah dengan berkurangnya hasil petroleum, kerajaan BN sudah mati akal untuk mencari sumber baru kepada pendapatan negara, apalagi untuk membayar hutang negara yang semakin bertimbun?

Malang sekali jika mempunyai kerajaan yang mengharapkan ‘titik peluh dan keringat rakyat’ untuk membolehkannya berfungsi.

Pada ketika rakyat menolak GST yang membebankan, Perdana Menteri menganggap GST sebagai penyelamat dan kerana itulah puncanya kerajaan BN mempertahankan GST  habis-habisan..

Najib menganggap GST segala-galanya kerana menurutnya  jika tidak ada sumber hasil yang kukuhm iaitu GST, kerajaan tidak akan mampu membina sekolah, menjalankan perkhidmatan kesihatan, mengawal keselamatan melibatkan polis dan tentera, memberi biasiswa (kepada pelajar) juga bayar pencen kepada 1.6 juta penjawat awam.

“Ini semua memerlukan sumber kewangan. Kalau kita tolak GST, ini bermakna kita menolak lebih RM50 bilion setahun. Kalau kita tolak RM50 bilion daripada bajet, maka kerajaan tidak boleh berfungsi sebenarnya dan banyak perkhidmatan yang hari ini kita beri kepada rakyat tidak boleh dilaksanakan," kata Najib yang juga Presiden UMNO.


Tdiak peliklah jika Najib dan BN beria-ia mempertahankan GST yang berbeza sekali dengan pembangkang  yang mahu ia dihapus sama sekali kerana banyak cara atau langkah lain boleh diperkenalkan untuk mendatangkan sumber kepada kerajaan.

Kenyataan Najib mempertahankan GST ini dibuat selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO di Menara Dato Onn di Kuala Lumpur, malam semalam.

Najib berkata kenyataan pembangkang menolak GST nyata sekali tidak berasas tanpa berlandaskan fakta berbanding kerajaan BN yang melihat GST tersangat penting untuknya.


Dengan kedudukan di mana pengumuman Najib mempertahankan GST selepas mesyuarat penting UMNO bermakna UMNO parti yang menjaga kepentingan orang Melayu dan Islam mempertahankan dasar percukaian yang dianggap sebagai menzalimi rakyat.

Apakah UMNO/BN kini sebuah parti yang menekan rakyat, khususnya rakyat Melayu dan Islam gara-gara GST yang rata-rata disuarakan oleh rakyat, termasuk di luar bandar sebagai menekan dan membebankan rakyat?

Kenapa pemimpin UMNO/BN 'tuli dn buta' terhadap isu yang dianggap sebagai menekan dan menzalimi rakyat ketika inii?

Sedangkan di pihak PH, kadar GST lebih wajar diturunkan ke paras 0% daripada 6% memandangkan sistem GST sudah dilaksanakan dan perniagaan sudah mengeluarkan belanja untuk melaksanakan sistem percukaian itu,


Menjadikan GST berkadar sifar sama kesannya seperti memansuhkan GST dan pastinya akan meringankan beban rakyat yang terpaksa ditanggung akibat dasar pentadbiran Najib, UMNO dan BN yang nyata menekan dan menjadikan rakyat sebagai 'penyelamat' kepada negara bermasalah ketika ini.


MENGHADAPI PRU14 – PAS SANGGUP BERSENDIRIAN ATAU BEKERJASAMA?


Sekutu, seteru serta pihak yang sedang mengintai kerjasama dengan PAS tentunya akan mengikuti dengan teliti perkembangan Muktamar PAS ke-63, bermula hari ini.

Bukan sekadar PKR yang dijemput menghadiri muktamar ini akan memberikan perhatian kepada perkara yang dibincang dan diputuskan oleh muktamar tetapi juga yang tidak dijemput tetapi mempunyai ‘minat bekerjasama’ termasuk UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Malah AMANAH, DAP serta parti lain juga akan mengikuti dengan teliti bagaimana arus dan gelombang muktamar PAS kali ini akan beralun.

Dengan tiadanya jawatan penting dipertandingkan kali ini – hanya peringkat Najb Presiden –  empat calon, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan; Idris Ahmad yang juga Anggota Parlimen Bukit Gantang; Datuk Iskandar Abdul Samad yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor dan Exco Kerajaan Negeri Selangor; dan Nasruddin Hassan yang merupakan Ketua Penerangan PAS dan Anggota Parlimen - suasana tidaklah sehangat proses pemilihan sebelum ini.

Selepas ‘pembersihan’ PAS, walaupun jumlah 40 pemimpin lain bertanding untuk 18 jawatan anggota Jawatankuasa PAS Pusat, untuk dipilih kira-kira 1,200 perwakilan yang menghadiri muktamar kali ini, ketegangan sudah dapat dihindarkan dan tumpuan semestinya kepada membentuk strategi pilihan raya.

Menariknya, bagi jawatan Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, sebanyak 26 calon menawarkan diri malah dikatakan  semua  calon berkenaan adalah 'satu kepala' dengan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Juga tumpuan dapat diberikan kepada  penentuan lebih  30 usul daripada 194 kawasan Parlimen yang dibahagikan kepada empat kategori - usul yang ditolak, usul yang diterima tanpa bahas, usul yang diterima dan perlu dibahaskan jawatankuasa dan usul yang diterima kemudian diserahkan kepada Majlis Syura Ulama untuk diputuskan – akan merancakkan lagi perbincaangan menentukan stratagi dan hala tuju parti.

PAS menjadi perhatian kerana ia kini adalah parti kedua terbesar bagi orang Melayu dan Islam selepas UMNO, sementara PPBM dan AMANAH masih tidak diketahui keberkesanannya.

Sudah pasti dengan kedudukan di mana pilihan raya umum ke-14 (PRU14), yang diramal diadakan tahun ini akan menjengah, PAS dilihat mengadakan perhimpunan tahunan partinya sangat bertepatan dengan masa dan dan  keadaan semasa.

Malah, kedatangan muktamar ini diihat sebagai ruang mendapatkan input pemimpin dan ahli bertujuan mencatur strategi politik bagi menghadapi PRU14 dengan langkah yang ‘bijak daan berani’.

PAS tidak menjemput parti Melayu dan Islam terbesar – UMNO - ke muktamarnya kerana ia masih parti lawan yang dianggap sebagai parti yang perlu ditumbangkan.

Begitu juga dengan PPBM kerana sementara AMANAH dan DAP kini sudah menjadi musuh nombor wahidnya yang dilihat tidak boleh lagi diperbaiki hubungan antara mereka, ia dilihat bekerjasama dengan dua parti berkenaan..

Akibat PPBM bersekongkol dengan AMANAH dan DAP dalam Pakatan Harapan (PH), mereka dipalitkan  untuk tidak dijemput.PPBM.Kemarahan PAS kepada PH tetapi tidak PKR, amat jelas apabila Setiuasaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan menjelaskan pihaknya  mengundang wakil PKR dan beberapa parti sahabat PAS antaranya Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN), BERJASA dan beberapa badan bukan kerajaan (NGO), namun tidak PPBM.

Hubungan PAS dengan PPBM boleh disifatkan sebagai 'digantung sementara', termasuk  tidak lagi mengadakan program dan rundingan bersama setelah PPBM mengumumkan masuk ke Pakatan Harapan.

Apakah muktamar ini akan menegaskan secara lebih jelas pendirian PAS dalam konteks hubungannya dengan PPBM, AMANAH dan DAP tetapi berlembut dengan PKR kerana ‘kepentingan PAS’ di Selangor?

Sudah pasti juga ramai menanti apa keputusan PAS dalam tahaluf siyasinya dengan PKR selepas ada cadangan diputuskaan hubungan itu?

Benarkah PAS mahu bersendirian menghadapi PRU14 kali ini?

Atau kali ini PAS akan bermain silap mata dengan bekerjasama dengan parti tertentu untuk menjamin ia terus survive di negeri-negeri seperti Kedah, Kelantan dan Terengganu?

Ada pendapat mengatakan PAS akan banyak ‘bersandiwara’ kali ini untuk mengelak kalah di beberapa Parlimen tradisinya selain di Kelantan khususnya dengan bekerjasama khususya dengan PPBM.

PAS tidak sanggup berputih mata di Selangor. Apakah PAS bersedia menerima nasib buruk sekiranya membuat keputusan untuk memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR?

Kerana itu ramai tidak percaya PAS akan putuskan kerjasama politiknya dengan PKR di Selangor kerana khuatir tindakan memutuskan hubungan dengan PKR hanya akan merugikan PAS.

PAS tidak rela untuk melihat beberapa  Ahli Dewan Undangan Negerinya yang  menjadi EXCO  kerajaan negeri di Selangor hilang jawatan dan kuasa.


Malah dikatakan hubungan kerjasama ini ada kaitan dengan ‘restu istana’ Shah Alam dan apakah PAS sanggup menyanggahnya?

Persoalan juga semakin ditimbulkan, walaupun PPBM tidak dijemput ke muktamar, namun ada pihak meramalkan PAS mungkn menjalin kerjasama dengan PPBM, khususnya untuk menawan Kedah dan Terengganu.

Malah di Kelantan, turut diakui bahawa untuk menyekat pengaruh UMNO dan BN, PAS perlu bekerjasama dengan PPBM, walaupun tidak dengan AMANAH yang dikatakan ‘kuat’ di beberapa kawasan Parlimen.

Di Kedah pula, dengan kedudukan di mana PAS Kedah yang kini turut menaruh harapan dan keyakinan parti itu akan kembali merampas Negeri Jelapang Padi pada PRU akan datang, ia tidak mampu melakukan bersendirian.

Pilihan adalah untuk bekerjasama sama dengan  PPBM.

Walaupun  ada pendapat sukar untuk bekerjasama dengan PPBM untuk tundukkan UMNO/BN di beberapa negeri tetapi apakah PAS mempunyai kekuatan sendiri melakukannya?

Jika pertandingan tiga penjuru berlaku, PAS mungkin menjadi parti paling rendah menerima sokongan rakyat apabila ia akan turut diasak oleh AMANAH -  selain UMNO/BN dan PPBM di beberapa negeri?

Memanglah sejauh ini tiada keputusan  konkrit dibuat oleh PAS tetapi apakah perkara ini akan turut dibincangkkan pada muktamar ini?

Malah bukan sekadar dengan PPBM, PAS sudah ada persefahaman politik dengan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN) apabila mengumumkan pada 16 Mac 2016 lalu untuk membentuk blok ketiga politik.

Walaupun IKATAN - parti pelbagai kaum - pimpinan bekas menteri Kabinet Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzil tidaklah sekuat mana, namun ini dilihat akan memberikan kekuatan kepada PAS.

Malah ada pertanyaan,  apakah PAS akan ‘berbaik dengan UMNO’ untuk berdepan pembangkang lain di beberapa negeri tertentu demi kepentingan Melayu dan Islam?

Semua ini ada pada pertimbangan PAS. Yang penting sebarang langkah dan tindakannya mampu memberikan  keuntungan kepada PAS dalam meraih sokongan berbanding jika ia bergerak sendirian pada PRU14.

Dengan kedudukan kehangatan suasana pemilihan parti dapat diredakan, muktamar kali ini sdah pasti dapat menumpukan perhatian seepenuhnya kepada strategi menghadaapi pilihan raya.

Dan sudah pasti muktamar ini akan menjelaskan sikap PAS dalam keputusannya sama ada untuk bersendirian atau bekerjasama dengan parti Melayu-Islam, khususnya PPBM kalaupun tidak dengan UMNO.