Saturday, February 7, 2009

SAMAN SULTAN PERAK - SIAPA LIDAH BERCABANG?


(Isu Sabtu)


Karpal Singh, Mohamamd Nizar atau media pro-kerajaan?

Ia berkaitan isu saman Sultan.

Bagi saya yang kelam-kabut berlaku adalah kerana Pakatan Rakyat terkejut sehinggakan tidak lagi terancang tindakan mereka.

Pertama, mereka tidak menyangka dua bekas DUN Parti Keadilan Rakyat (PKR) meninggalkan parti itu, tidak percaya ADUN UMNO yang masuk PKR kembali semula ke UMNO dan ADUN DAP boleh meninggalkan DAP.

Kedua, ialah tidak percaya Sultan Perak, Sultan Azlan Shah memutuskan untuk tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) walaupun Menteri Besar Pakatan Rakyat sebelum itu mengumumkan pembubaran berkenaan.

Ketiga, tidak menduga Sultan Perak berkenan untuk menerima pembentukan kerajaan baru (Barisan Nasional) dan turut berkenaan Datuk Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Baru.

Hakikatnya, media arus perdanahanya melaporkan berasaskan kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh mengenai saman Sultan Perak ini.

Bukan akhbar media perdana sahaja melaporkannya, Malaysiakini turut melaporkannya pada 6 Februari pukul 09 5:07 malam berkenaan yang berbunyi: “Pakatan Rakyat bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap Sultan Perak dan BN jika terus melantik menteri besar BN yang baru, kata pengerusi DAP Karpal Singh.

“Beliau berkata Pakatan tidak mempunyai pilihan bagi mengambil tindakan itu kerana pelucutan jawatan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin oleh Sultan Azlan Shah jelas di luar batas kuasa dalam peruntukan Artikel 16 (6) Undang-undang Tubuh Negeri.”

Pada sidang media Pengerusi DAP, Karpal Singh di Kuala Lumpur semalam, Mohammad Nizar dilaporkan akan memfailkan saman terhadap Sultan Perak di Mahkamah Tinggi Ipoh pada Selasa ini.

Ini kerana Mohamad Nizar mendakwa Tuanku bertindak melampaui bidang kuasanya untuk mengisytiharkan kerajaan pakatan pembangkang di negeri ini sebagai tidak sah.

Karpal berkata, di dalam saman tersebut, Sultan Perak akan dinamakan sebagai defendan pertama dan kerajaan negeri BN di negeri ini sebagai defendan kedua.

Di Ipoh semalam, bekas Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin berkata tiada langsung dalam hatinya terniat mahu mengambil tindakan terhadap Sultan Perak.

''Di dunia akhirat saya akan tuntut kerana tidak ada langsung dalam hati saya terniat untuk menyaman atau ambil tindakan terhadap Tuanku," katanya pada satu sidang akhbar khas di kediaman rasmi Menteri Besar di Ipoh.

Beliau menafikan sekeras-kerasnya laporan bahawa beliau akan memfailkan saman terhadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Semalam, dihubungi mStar Online, selepas idang media Karpal Singh, Mohamad Nizar menafikan dakwaan tersebut.

"Saya tak tahu mengenai perkara (saman) itu, saya akan hubungi Karpal sendiri untuk tahu apa yang sebenarnya beliau lakukan.

"Saya memang tak tahu mengenai saman-saman ini, nanti saya dapatkan kedudukan sebenar," katanya.

Pada sidang media semalam, Mohammad Nizar menjelaskan, tidak pernah terniat langsung di hatinya untuk menyaman Sultan Azlan sebaliknya mendakwa apa yang dilaporkan itu adalah satu fitnah daripada media UMNO dan Barisan Nasional (BN).

''Saya hendak nyatakan saya menafikan sekeras-kerasnya niat untuk menyaman Tuanku. Ini satu pembohongan besar, satu fitnah daripada BN khususnya UMNO.

Menurut Mohammad Nizar, beliau sebenarnya akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Menteri Besar yang baru mengangkat sumpah, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir yang didakwa beliau sebagai Menteri Besar tidak sah.

Katanya, saman tersebut akan difailkan melalui peguam Raja Aziz Adruse di Mahkamah Tinggi Ipoh seawal-awalnya petang ini atau selewat-lewatnya Selasa ini.

''Saya akan ambil tindakan undang-undang terhadap Menteri Besar haram kerana apa yg dibuat oleh BN khususnya UMNO telah merampas hak rakyat.

''Jadi kerajaan itu adalah haram di sisi undang-undang dan rakyat," jelasnya sambil menambah, saman itu adalah atas kapasiti beliau sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Dalam pada itu, Mohammad Nizar mendakwa keengganan beliau untuk akur kepada titah Sultan Azlan adalah kerana ingin mengembalikan martabat institusi diraja supaya dihormati rakyat.

Katanya, ini kerana beliau tidak mahu rakyat melihat Sultan Azlan menyebelahi mana-mana parti politik dalam menentukan siapa bakal menjadi Menteri Besar dan kerajaan negeri.

Itu versi bekas Menteri Besar Perak. Jamaluddin akan menyaman Sultan Perak, Sultan Azlan Shah jika Barisan Nasional (BN) mengambil alih kuasa dengan Menteri Besar baru mengangkat sumpah semalam.

Beliau berkata Sultan Perak telah bertindak di luar bidang kuasanya dalam mengenepikan kerajaan negeri Pakatan Rakyat di bawah pimpinan Nizar.

Kelamrin, Sultan Perak, Sultan Azlan Shah tidak berkenan untuk membubarkan DUN seperti yang dipohon Pakatan Rakyat dan menitahkan Nizar meletakkan jawatannya sebagai Menteri Besar.

Pejabat Sultan Perak mengeluarkan kenyataan pada 2.15 petang semalam yang menyatakan bahawa Sultan Azlan Shah telah menitahkan Nizar meletak jawatan setelah baginda berpuas hati Menteri Besar itu tidak lagi mendapat kepercayaan sebahagian besar daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) ekoran tindakan empat wakil rakyat daripada Pakatan Rakyat keluar daripada parti masing-masing untuk menyokong BN.

Karpal dalam sidang media di Kuala Lumpur, berkata Mohamad Nizar akan memfailkan saman terhadap Sultan dan kerajaan negeri yang baru di Mahkamah Tinggi Ipoh, Selasa ini jika BN mengambil alih kuasa.

Karpal berkata, Pakatan tidak mempunyai pilihan bagi mengambil tindakan itu kerana pelucutan jawatan Nizar oleh Sultan Azlan Shah, yang dikatakan mengikut Artikel 16 (6) Undang-undang Tubuh Negeri, adalah jelas di luar batas kuasa dalam peruntukan artikel itu.

"Dalam undang-undang, keputusan Sultan Perak boleh dipersoal di mahkamah undang-undang. Saya meminta Sultan menghentikan dan berhenti daripada melantik seorang MB BN baru dan ahli majlis mesyuarat selepas tengah hari ini," katanya.

Karpal berkata, tindakan ini tidak boleh, dalam apa jua cara, dilihat sebagai ancaman kepada sultan tetapi merupakan peringatan tegas bahawa pemerintah diperlukan untuk bertindak di dalam lingkungan had dan batas perlembagaan Undangundang Tubuh Negeri Perak yang merupakan undangundang tertinggi di negeri itu.

Sementara itu di Petaling Jaya, pemimpin PR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Pakatan Rakyat tidak akan memfailkan saman terhadap Sultan Perak seperti yang didakwa oleh Pengerusi DAP Karpal Singh, kata Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berkata, dakwaan menyaman Sultan Perak itu hanyalah menurut laporan media sahaja.

"Ini semua laporan media yang cakap kita nak saman Sultan Perak. Keputusan kita adalah untuk meminta Paduka Sultan Perak melihat semula peruntukan perlembagaan," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Anwar berkata, Pakatan Rakyat berpendirian Mohammad Nizar masih lagi Menteri Besar Perak yang sah mengikut undang- undang dan perlembagaan negeri Perak.

Beliau mendakwa pelantikan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor, Datuk Dr Zambry Kadir sebagai Menteri Besar tidak sah dan bercanggah dengan perlembagaan.
Dalam isu ini baik juga kita mendengar apa kata Karpal Singh selepas ini.

Lagipun Karpal Singh kini nampaknya dihimpit oleh Anwar dan Mohamad Nizar sendiri.
Jangan main-main dengan isu saman Sultan Perak ini kerana ia boleh membawa kepada suatu kedudukan yang boleh membawa kepada ‘penderhakaan’.

Tahu sahajalah apa akibat ‘derhaka kepada Raja’.

Karpal Singh juga silap-silap terjebak dalam kancah menarik – pertelingkahan peguam terkemuka (Karpal Singh) dengan bekas Ketua Hakim Negara.

Hmmmm menariknya…