Saturday, August 27, 2016

BERSATU SEDANG BERKEMBANG – JANGAN PERLEKEH, IA BOLEH MENJADI GAGAH...


Jangan pandang sebelah mata kemampuan Parti Pribumi BERSATU Malaysia (BERSATU).

Ini kerana kepimpinan parti itu dikepalai pemimpin-pemimpin berpengaruh dan berpengalaman.

Jangan perkecil kemampuan Tun Dr Mahathir Mohamad pada ketika beliau masih mempunyai pengaruh dan namanya tetap disanjung.

Tan Sri Muhyiddin Yassin pula  yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO, bukan calang-calang pemimpin.

Beliau berpengalaman dan pernah mengalami turun naik dalam parti.

Kesemua pemimpin BERSATU, termasuk Datuk Mukhriz Mahathir serta yang bersimpati dengan gerakan Deklarasii Rakyat dan Kempen Anti-Najib, memang   mempunyai pengaruh tersendiri.

Jangan termakan ‘racun’ yang diletakkan oleh pemimpin UMNO sendiri yang semata-mata mahu ‘mengampu’ Perdana Menteri dan Presiden UMNO dengan mengatakan BERSATU tidak akan ke mana-mana.

Presiden dan Naib-Naib Presiden UMNO jangan terjerat dengan ‘kata-kata pujian’ dan ‘angkat bakul’ di kalangan sesetengah pemimpin UMNO yang hanya mahu menarik perhatian pemimpin atasan mereka.

Sedangkan hakikatnya, UMNO sendiripun kini sukar untuk  membaca sikap ahli-ahlinya sendiri terhadap BERSATU ketika ini.

Jangan berpandu kepada ramainya yang hadir pada mesyuarat Bahagian UMNO atau sambutan terhadap pemimpin tertentu kerana semua tahu ‘kenapa’ dan ‘bagaimana’ kehadiran orang ramai ke perhimpunan-perhimpuan tajaan UMNO di negeri atau bahagian-bahagian di serata pelusuk negara.


Pada ketika kebanyakan pemimpin UMNO memperlekehkan kemungkinan kesan yang akan ditimbulkan oleh beberapa pemimpin veteran UMNO dalam BERSATU, Tengku Razaleigh jelas berpendapat sebaliknya.

Ketua UMNO Gua Musang itu mengingatkan pemimpin UMNO supaya tidak memandang rendah dan mengambil mudah selain memperlekehkan penubuhan BERSATU.

“Ini amaran kepada semua parti terutamanya UMNO. Jangan ambil mudah kerana parti ini (BERSATU) boleh jadi gagah.

Ini semua adalah lawan yang mahu mencabar kedudukan UMNO. Namun, gagah atau tidak, kita tengoklah nanti,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika Majlis Perasmian Penutup Kem Kecemerlangan Perdana di Sekolah Menengah (SM) Sains Gua Musang, 25 Ogos lalu.
  
Tengku Razaleigh membuat pendirian ini pada ketika BERSATU menerima kecaman pelbagai pihak apabila parti itu mengumumkan keahliannya hanya dibuka kepada masyarakat bumiputera dan kaum pribumi di Sabah dan Sarawak, Tengku Razaleigh melihat sebaliknya.

Bagi pemimpin dan penyokong BERSATU, mereka mempertahankan parti itu dengan berkata imej sedemikian penting untuknya berdepan dengan UMNO di kubu majoriti Melayu.

Hakikatnya pandangan Tengku Razaleigh ini sudah berubah daripada pendapatnya sebelum ini,  iaitu pada 11 Ogos lalu di mana beliau menjangkakan BERSATU akan berdepan kesukaran untuk bertapak kukuh di negara ini.

Ini kerana menurut beliau, keahlian parti tersebut yang hanya terbuka kepada golongan bumiputera sementara golongan bukan bumiputera hanya boleh mendaftar sebagai ahli bersekutu.


Jelas Tengku Razaleigh, ia mungkin akan menyukarkan parti baharu anjuran bekas Dr Mahathir untuk mendapat sokongan menyeluruh rakyat Malaysia memandangkan hak mengundi atau bertanding mana-mana jawatan dalam parti tidak diberikan kepada ahli bersekutu.

"Lebih-lebih lagi golongan muda sekarang yang lebih terdedah selain berilmu, berpendidikan dan lebih terbuka daripada pemikiran cara lama.

"Jadi bila ahli bersekutu tidak boleh menentu arah tuju parti, nampak susah untuk tarik mereka bersama," katanya selepas melancarkan Pameran Warisan Budaya Artifak Melayu dan China di Muzium Kesenian Asia, Universiti Malaya.


Hari ini, Ketua UMNO Johor Baharu, Tan Sri Shahrir Abdul Samad pula  mengingat supaya UMNO tidak harus memandang ringan terhadap penubuhan BERSATU,  sebaliknya perlu mempersiapkan jentera bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.
  
Menurutnya, dalam menghadapi perang PRU, parti ditunjangi orang Melayu itu perlu sedar bahawa parti baharu itu diwujudkan dengan matlamat mahu melihat kekalahan UMNO dan BN.

"Kita juga tidak boleh terlalu yakin terhadap kemenangan kerana perkara ini akan menyebabkan kita kalah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Pasir Gudang.

Bagaimanapun, Shahrir, yang juga Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) berkata, berdasarkan pengamatan beliau dan ucapan yang didengarnya, parti baharu itu bukan membawa perjuangan rakyat atau falsafah alternatif.

"Kita (UMNO dan BN) mahu kuasa dan kita yakin kita boleh majukan rakyat tetapi matlamat BERSATU bukan itu. BERSATU kata kalau tidak menang pun tidak mengapa, maknanya, parti itu tidak ada perancangan.

"Jadi, bagaimana BERSATU hendak majukan rakyat dan negara dan ini jelas matlamat parti itu hanya hendak lihat UMNO kalah sahaja," katanya.

Sebelum ini, anggota Majlis Tertinggi UMNO Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata UMNO mampu menangani sebarang cabaran kerana ia adalah parti yang matang dan berpengalaman luas dalam kepimpinan negara.


Sehubungan itu, beliau yakin UMNO tidak mudah tergugat dengan kemunculan BERSATU  yang disifatkannya sebagai cubaan untuk menggugat kestabilan politik negara.

Abdul Rahman yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata tindakan itu jelas menunjukkan parti pembangkang cuba main buyuk (tipu dalam bahasa tempatan Sabah) untuk menjatuhkan perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Apabila tidak dapat jatuhkan presiden, mereka main buyuk dengan melemparkan pelbagai fitnah, tohmahan dan tuduhan. Tidak cukup itu, mereka cari pihak luar untuk mengganggu-gugat kestabilan politik negara kita," katanya selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Sandakan Ahad lepas.


Di sebalik pandangan ‘orang muda’ itu, Tengku Razaleigh memberi peringatan kepada kepimpinan BN dan UMNO agar tidak mengambil mudah dengan penubuhan parti BERSATU.

Menurut beliau, parti naungan  bekas Perdana Menteri itu tidak boleh dipandang rendah kerana BERSATU dilihat mampu menjadi pencabar UMNO pada PRU14 nanti.

Berikutan itu, ‘bekas musuh ketat politik’ Dr Mahathir itu mengingatkan semua pihak, khususnya UMNO, mereka perlu memandang serius penubuhan parti baru itu kerana ia dianggotai mereka yang berpengaruh serta pernah berada dalam UMNO.

Dr Mahathir dan Muhyiddin yang mengasas parti berkenaan masih berpengaruh, berpengalaman dan kita tidak boleh memandang rendah terhadap mereka," kata Tengku Razaleigh baru-baru ini.

Ahli parlimen Gua Musang bagaimanapun tidak pasti sama ada parti baru itu akan mendapat sokongan rakyat.

"Saya sendiri tidak dapat membuat penilaian mengenai perkara itu kerana ia parti baru tapi yang pasti UMNO perlu memberi perhatian serius," katanya kepada pemberita selepas perasmian penutup Kem Kecemerlangan Perdana Parlimen Gua Musang.
  
Muhyiddin pada 9 Ogos lalu mendaftarkan BERSATU yang menyasarkan untuk bertanding melawan UMNO pada pilihan raya umum akan datang.