Sunday, October 10, 2010

SYED HUSIN SEBENARNYA YANG ‘GALAS BIAWAK HIDUP...’

Tengku Razaleigh Hamzah ingin berkhidmat untuk partinya. Untuk bangsanya dan agamnya. Kenapa dia dituduh sanggup ‘galas biawak hidup’?

Apakah keputusan dan kesediaan Tengku Razaleigh itu suatu kerja keji dan tidak berguna sehingga kesediaan veteran Umno yang menerima pelantikan sebagai pengarah pilihan raya BN di DUN Galas disambut sinis oleh pemimpin pembangkang?

Apakah apabila menyokong dan menggalas kerja pembangkang sahaja menjadi kerja yang mulia dan perlu disanjungi?

Bukankah Tengku Razaleigh itu ahli dan pemimpin UMNO?

Bukankah dia menjadi Ahli Parlimen itu kerana bertanding atas tiket UMNO?

Mengejut dan menghairankan apabila timbalan presiden PKR Syed Husin Ali, menyifatkan tindakan Tengku Razaleigh yang lebih dikenali sebagai Ku Li itu tidak ubah seperti "menggalas biawak hidup".

"Ku Li setuju galas beban sebagai pengarah PRK (pilihan raya kecil) Galas untuk UMNO. Tak ada pilihan lain? Harap dan doa Ku Li selamat dari menggalas biawak hidup," kata Syed Husin dalam laman Twiter.

Semalam, Tengku Razaleigh yang juga ahli parlimen Gua Musang mengesahkan menerima pelantikan itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang selepas pulang daripada bercuti di luar.

Tengku Razaleigh sudah menyatakan dengan jelas beliau menerima tanggungjawab itu sebagai anggota Umno dan Ketua Umno bahagian Gua Musang selama hampir 50 tahun, selain anggota parlimen kawasan berkenaan.

Cuma yang belum disahkan ialah keputusan sama ada menerima tawaran sebagai calon BN pada pilihan raya berkenaan kerana hanya akan diputuskan esok apabila mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Kenapa Syed Husin bagaikan marah sedemikian rupa?

Apakah kerana gagal menggugat UMNO atau menyekat Tengku Razaleigh daripada bersetuju membantu UMNO?

Syed Husin mungkin tidak sedar dirinya sebenarnya yang mendukung biawak hidup. Hingga ke tahap beliau mengundurkan diri daripada partinya, beliau turut ‘berkudis’ kerana partinya semakin teruk ditimpa masalah.

Kesanggupannya untuk membubarkan Parti Rakyat Malaysia dan menyertai PKR membawa padah kerana parti itu semakin hilang sokongan pada ketika parti asal pimpinanannya lama berkubur!

Malah Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dipuja-puja oleh Syed Husin pula jelas semakin dihimpit masalah ‘membersihkan dirinya’daripada tuduhan liwat dan intim dengan puak Yahudi di luar negara!

Daripada mengatakan Tengku Razaleigh yang mendukung biawak hidup, elok Syed Husin melihat dirinya yang terpaksa ‘memikul Anwar’ dan partinya yang semakin berkudis dan bernanah dengan pelbagai penyakit.

Kerja menjamin kemenangan UMNO bukan kerja kotor dan jijik bagai mendukung biawak hidup tetapi kerja untuk parti yang mendokong Melayu dan Islam.

Memalu dan tidak wajar jika Syed Husin menuduh Tengku Razaleigh demikian!

Juga tidak wajar untuk Syed Husin bertanyakan sama ada Tengku Razaleigh ada pilihan lain selain UMNO.

Bagi Tengku Razaleigh sudah amat jelas baginya. Tiada yang lain, melainkan UMNO.

Hanya UMNO ada pada dirinya!