Monday, April 30, 2012

BERSIH 3.0 - AMBIGA, NIK AZIZ, ANWAR 'PENGHASUT' SEBENAR?

Bersih 2.0 diadakan Julai lalu. Perhimpunan semalam adalah susulan kepada Bersih 2.0 bagi menuntut pembaharuan sistem pilihan raya.

Ia diadakan kira-kira sebulan selepas Dewan Rakyat meluluskan laporan akhir Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen.

Bersih 3.0 disifatkan kebangkitan rakyat menentang pilihan raya tidak bersih dan pada masa yang sama ia jelas didalangi pakatan pembangkang.

Perdana Menteri telah mewujudkan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Ogos lalu ekoran perhimpunan Bersih 2.0 dan laporan akhirnya telah dibentangkan di Parlimen awal bulan ini. Namun pembangkang terus mempertikaikannya.

Kenapa?

Kerana ada dua fatwa daripada pemimpin utama pakatan pembangkang iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Nik Aziz Nik Mat. Manusia terpilih, Anwar menyebut : ”Menjadi kewajipan tanpa kompromi untuk semua rakyat Malaysia hadir ke perhimpunan BERSIH bagi menuntut pilihan raya yang bebas dan adil di Kuala Lumpur..."


Ini kerana, kata Anwar, kehadiran mereka bertujuan menuntut hak yang dijamin dalam perlembagaan dan bukan menuntut elaun atau ganjaran untuk diri sendiri. Menurut Anwar, perhimpunan itu juga akan memberitahu perdana menteri dan anggota kabinetnya serta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya tidak melakukan penipuan dalam pilihan raya.

Nik Aziz pula memfatwa: Hadir ke Bersih 3.0 adalah wajib. Menghadiri program itu suatu kewajipan memandangkan ianya diadakan untuk untuk menentang ketidakadilan khususnya terhadap proses pilihanraya di negara ini yang tidak selari dengan Islam.

Namun, berapa ramai yang keluar menyokong Bersih?

Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk S. Ambiga mengatakan kira-kira 250,000 sementara ada yang mengatakannya kurang.Yang pasti perhimpunan itu tidak mampu mengumpul setengah juta seperti yang diwar-warkan selama ini.

Apa kesannya kepada rakyat, pembangkang dan kerajaan hasil perhimpunan Bersih 3.0 ini?

Fakta Perhimpunan Bersih:

1. MAHU DIADAKAN DI DATARAN MERDEKA - Kedegilan penyokong perhimpunan Bersih 3.0 untuk terus berdemonstrasi di Dataran Merdeka walaupun tidak mendapat kebenaran pihak berkuasa, hanya menunjukkan niat sebenar mereka yang mahu memburukkan imej negara dan kerajaan di mata dunia. Perdana Menteri berkata: “Kita tahu apa yang mereka fikirkan dan sebab itulah apabila kita tawarkan Stadium Merdeka, mereka enggan menerimanya sedangkan pada perhimpunan terdahulu mereka mahukan stadium itu. Mereka tahu kepentingan Dataran Merdeka dan sedar kita akan mempertahankannya dan mereka mahu berkonfrantasi dengan polis supaya rakyat marah kepada kerajaan.”

2. AMBIGA AKUI GAGAL KAWAL PESERTA DEMONSTRASI - Ambiga mengakui gagal mengawal emosi peserta demonstrasi Bersih 3.0 hingga memaksa polis mengambil tindakan menembak meriam air dan gas pemedih mata. Tindakan provokasi sebilangan penyokong Bersih hingga bertindak merempuh penghadang polis di Dataran Merdeka bertentangan dengan arahan yang dikeluarkan pihaknya. "Tindakan merempuh dan melanggar penghadang polis di Dataran Merdeka bukan sesuatu yang kita sokong. Sejak daripada awal kita sudah berjanji untuk tidak melanggar sekatan. Saya percaya akibat daripada itulah pihak polis mengambil tindakan menembak meriam air dan gas pemedih mata," katanya pada sidang media di KL Sentral Sabtu.

3. POLIS TERPAKSA LEPASKAN GAS PEMEDIH MATA & MERIAM AIR Kerana Peserta Bersih 3.0 Bertindak Ganas - Polis mendakwa mereka terpaksa melepaskan gas pemedih mata dan meriam air kerana perusuh Bersih 3.0 bertindak ganas hingga memaksa mereka berbuat demikian bagi menyuraikan perhimpunan tersebut. "Mereka bertindak tidak sopan dengan membaling objek kepada polis dan memaksa polis membuka laluan untuk memudahkan mereka bergerak menghampiri Dataran Merdeka," kata Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh.


4. 63 PESERTA HIMPUNAN, DUA ANGGOTA POLIS DIRAWAT DI HKL - Hospital Kuala Lumpur (HKL) menerima 63 pesakit yang menjadi peserta perhimpunan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) disokong pembangkang berhampiran Dataran Merdeka di sini, Sabtu. Ketua Jabatan Kecemasan dan Trauma HKL Prof Datuk Seri Abu Hassan Ashaari Abdullah berkata "Kesemua mereka berumur antara 15 tahun dan 74 tahun. Daripada 65 orang itu, tujuh dimasukkan ke dalam wad masalah pernafasan dan kepenatan. Selebihnya menerima rawatan pesakit luar," katanya kepada pemberita. Beliau berkata pihak hospital menyediakan 160 kakitangan dan pegawai serta pelbagai kemudahan termasuk makanan kepada pesakit berkenaan.

5. PENGANJUR BERSIH GAGAL PATUHI AKTA PERHIMPUNAN AMAN - Perlakuan ganas, merempuh sekatan polis serta membawa anak kecil memperlihatkan bahawa penganjur perhimpunan badan bukan kerajaan (NGO) yang disokong pembangkang gagal mematuhi garis panduan yang ditetapkan dalam Akta Perhimpunan Aman 2011. akta tersebut menggariskan seseorang di bawah umur 21 tahun tidak boleh menjadi penganjur manakala kanak-kanak bawah 15 tahun tidak boleh menyertai mana-mana perhimpunan. Mana-mana orang yang merekrut atau membawa kanak-kanak ke perhimpunan atau membenarkan kanak-kanak pergi ke perhimpunan juga dianggap telah melakukan kesalahan, dan jika disabitkan boleh didenda sehingga RM20,000.6. SERAMAI 222 PESERTA PERHIMPUNAN BERSIH 3.0 DITAHAN - Setakat jam 7 petang Sabtu dan kesemua mereka dibawa ke Pulapol untuk proses dokumentasi.

7. TIADA KEMATIAN - Polis mengesahkan bahawa tiada kematian yang berlaku semasa perhimpunan yang dianjurkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan disokong pembangkang semalam manakala mereka yang mengalami kecederaan dan dirawat di hospital berada dalam keadaan stabil. Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata kematian seorang anggota polis Sarjan Zaini Nawawi, 53, di Jalan Bukit Bintang semalam tidak ada kena mengena dengan perhimpunan itu. Sarjan Zaini Nawawi, 53, yang merupakan anggota MPV Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi meninggal dunia kerana mengalami sesak nafas ketika menjalankan tugas rondaan biasa di kawasan Bukit Bintang

Bersambung...Ambiga Bukan Anwar Layak Ganti Najib Sebagai Perdana Menteri