Monday, February 9, 2009

BUKIT GANTANG JADI MEDAN MENILAI

Takziah kepada keluarga Ahli Parlimen Bukit Gantang, Perak, Roslan Shaharum, 50, dari Pas yang meninggal dunia hari ini.

Setiausaha Agung Pas Datuk Kamaruddin Jaafar mengesahkan kematian itu.

Mungkin terlalu awal untuk mengatakan mengenai pilihan raya kecil di Parlimen Bukit Gantang.
Namun ada beberapa perkara menarik yang mungkin akan semakin terserlah kelak dalam kempen jika pilihan raya kecil jika diadakan:

Pertama ialah isu kejatuhan kerajaan Pakatan Rakyat dan pengambil alihan oleh kerajaan Barisan Nasional.

Kedua, ia menguji kepemimpinan Datuk Dr Zambry Abdul Kadir yang baru mengambil alih jawatan Menteri Besar Perak.

Ketiga, isu keputusan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah yang menolak dibubarkan tiga DUN untuk pilihan raya baru.

Keempat, isu Sultan Perak yang mahukan bekas Menteri Besar, Datuk Seri Ir. Mohd Nizar Jamaluddin melucutkan jawatan;

Kelima, serangan terhadap Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak akan diperkuatkan lagi; dan,

Mungkinkah Bendahari UMNO, Datuk Abdul Azim Mohd Zabidi akan diberikan peluang sekali lagi?

DALANG DAH SEMAKIN JELAS

Semalam saya timbulkan isu ‘tangan ghib’ iaitu siapa yang suruh atau ‘perintah’ Datuk Seri Ir. Mohd Nizar Jamaluddin buat itu dan ini.

Hari ini jawapan yang kelam itu semakin menampakkan bayang.

Apabila Pengerusi DAP, Karpal Singh menyifatkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak layak memimpin parti itu kerana mempromosi budaya lompat parti, bayang-bayang siapa dalang dalam kes di Perak ini semakin jelas.

Menurut Karpal, Anwar juga harus menjawab banyak persoalan terhadap kekecohan yang berlaku dalam pakatan pembangkang hari ini.

Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor turut mengecam Ketua Pembangkang itu kerana perbuatannya itu (mempromosikan budaya lompat parti).

Turut menghairankan ialah dalam DAP sendiri, nampaknya Lim Kit Siang sebagai Penasihat parti juga turut dicucuk hidung oleh Anwar.

Ini kerana dengan kenyataan Karpal itu dengan sendirinya membuka ruang kepada orang yang menjadi dalang untuk menjadikan Perak kelam-kabut.

Dan hari ini, Anwar larang Mohd Nizar kosongkan kediaman rasmi Menteri Besar kerana Pakatan Rakyat masih menganggapnya Menteri Besar Perak yang sah.

Beliau berkata, selagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak tidak dibubarkan atau tidak ada undi tidak percaya, Mohd Nizar perlu terus mendiami kediaman rasmi itu.

"Kalau depa tidak kunci pejabat, pergi ke pejabat. Kalau kunci, buat rumah ni jadi pejabat," katanya.

Kesan kat Mohd Nizar, hidungnya bagai kena cucuk sedangkan beliau adalah pemimpin PAS.
Di manakah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk mengatasi kemelut ini?
Apakah beliau tidak mampu melakukannya?

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula hari ini berkata beliau akan mendapatkan penjelasan daripada Anwar berhubung kenyataan Karpal Singh bahawa Anwar tidak layak memimpin Pakatan Rakyat.

“Saya tidak mahu komen dalam perkara itu dan saya mahu tanya sendiri Datuk Seri Anwar apa cerita sebenar,” katanya kepada pemberita.

Anwar menganggap kenyataan Karpal Singh terhadapnya dan beberapa pemimpin DAP adalah bersifat peribadi dan tidak akan memecahbelahkan parti gabungan PKR-DAP-PAS.

Anggota Parlimen Permatang Pauh itu berkata kenyataan Karpal itu ekoran tindakannya tidak bersetuju dengan keputusan pemimpin DAP itu untuk menyaman Sultan Perak Sultan Azlan Shah berikutan titah baginda supaya Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan sebagai Menteri Besar.

Pemimpin de facto Pakatan Rakyat itu juga menafikan dakwaan Karpal bahawa beliau mempelopori budaya melompat parti dalam Pakatan Rakyat.

Anwar yang ditemui pemberita selepas menghadiri program perhimpunan kembalikan kerajaan pakatan di kediaman rasmi Menteri Besar Perak di Ipoh malam semalam turut berkata beliau akan mengadakan pertemuan dengan Karpal untuk menjelaskan perkara yang dibangkitkan itu.

Anwar berkata demikian apabila diminta mengulas kenyataan Karpal hari ini dalam sidang akhbarnya di Pulau Pinang yang mendakwa Anwar tidak layak memimpin Pakatan Rakyat kerana mempromosi budaya lompat parti dan telah menyebabkan porak peranda dalam DAP.

Turut hadir pada acara malam ini ialah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Timbalan Pengerusi DAP Tan Seng Giaw.

Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang dan anaknya Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng tidak hadir pada majlis itu sungguhpun pada mulanya Kit Siang dilaporkan akan menghadirinya.
Persoalannya, kenapakah PAS membiarkan Anwar menjadi perancang sedangkan masalah yang melanda Mohd Nizar juga adalah masalah PAS?

Jika PAS membiarkan sahaja Mohd Nizar ‘hilang arah’ ia akan turut memberikan kesan kepada parti itu sendiri di masa hadapan.