Monday, August 6, 2012

AIR - ANTARA KERAJAAN LEPAS TANGAN PAS & KERAJAAN BERTANGGUNGJAWAB BN


Bola di kaki rakyat Kelantan, mahu tendang gol lawan atau gol sendiri. Itulah kata-kata ibarat yang boleh diungkapkan mengenai masalah air yang berterusan di Kelantan.


Sewajarnya perkara itu tidak sepatutnya berlaku di Kelantan hingga membebankan rakyat yang selama ini memberi mandat kepada PAS untuk memerintah sejak 1990.

Amat jelas, sekiranya selagi di bawah Kerajaan PAS, rakyat Kelantan tidak akan dapat menikmati bekalan air bersih.


Sebaliknya jika Barisan Nasional (BN) berkuasa di Kelantan, rakyat Kelantan akan mendapat manfaat dan satu daripada yang terpenting, iaitu keperluan asas, adalah bekalan air bersih.

Dengan kata lain, pada ketika Kerajaan PAS Kelantan sudah tidak mampu dan Menteri Besarnya, Datuk Nik Abdul Aziz lepas tangan mengenai krisis air di Kelantan, parti yang bertanggungjawab – UMNO dan Barisan Nasional (BN) menghulurkan tangan untuk menanganinya!

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberi jaminan Barisan Nasional (BN) akan menyelesaikan masalah air yang kritikal di Kelantan jika ia menawan kembali negeri ini pada Pilihan Raya Umum ke-13.

"Tidak usah bercakap soal lain, kalau masalah air pun tidak boleh diselesaikan. Saya beri jaminan dalam tempoh terdekat ini boleh diselesaikan oleh kerajaan BN. Semasa di lapangan terbang, saya telah menerima memorandum minta diselesaikan masalah air ini. Susah kalau tidak ada air, terutama pada waktu tertentu," katanya.

Beliau berucap pada Solat Tarawih Perdana dan Amanat Perdana Menteri di Yayasan Kemiskinan Kelantan malam semalam. Lebih 10,000 penduduk pelbagai kaum hadir pada majlis itu.

Sikap pmimpin BN berbeza sekali dengan sikap Nik Aziz yang mengambil sikap lepas tangan terhadap masalah air yang kini serius melanda beberapa jajahan terutama di Pasir Mas akhir-akhir ini..

Nik Aziz yang juga Pengerusi Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) sudah menegaskan bahawa masalah air ‘bukannya kerja beliau’ kerana ia adalah tanggungjawab pegawai ditugaskan di kawasan berkenaan.

Selain Pasir Mas, jajahan Tumpat juga mengalami masalah sama apabila urusan memandikan jenazah satu keluarga terganggu selama empat jam disebabkan tiada bekalan air sehingga terpaksa menghubungi AKSB supaya menghantar bekalan air.

Baginya, kakitangan atau pegawai yang bertanggungjawab dalam menyediakan kemudahan air supaya jangan berpeluk tubuh apabila mengetahui ada berlaku masalah air di kawasan mereka.

“Sekiranya dia (pegawai) tahu mengenai sesuatu tempat yang tiada bekalan air, sedangkan dia sebagai pegawai mengambil sikap duduk diam, maka pegawai terbabit akan menanggung dosa nanti,” katanya.

Bagi Nik Aziz yang berdosa pegawai-pegawainya dan ‘rakyat yang tidak berdosa dalam masalah air ini’ tidak wajar menyalah dan meletakkan sama beban di bahunya. Itulah bezanya antara pemimpin yang bertanggungjawab dengan pemimpin yang hanya meloloskan dirinya dari sebarang masalah.

Semalam juga, Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), yang mewakili 14 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Kelantan menyerahkan surat rayuan kepada Perdana Menteri supaya menyelesaikan isu air yang berlarutan menimbulkan masalah kepada rakyat negeri ini.

Surat itu disampaikan oleh Yang Dipertua Perkasa Kelantan Mohd Fauzi Mohamad sejurus selepas Perdana Menteri selesai mengadakan pertemuan dengan pemimpin BN di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa, sempena lawatan kerjanya ke Kelantan.

Antara NGO berkenaan ialah Persatuan Guru Melayu Kelantan, Gerakan Tukar Kerajaan PAS Kelantan (Tukar); Persatuan Kereta Sewa Kelantan, Cuepacs Kelantan, Persatuan Pengakap Kelantan, dan St John Ambulans, Persatuan Bekas Polis dan Tentera Kelantan.

Rayuan itu dibuat atas dasar kemanusiaan apabila kerajaan Kelantan di bawah pimpinan PAS gagal menyelesaikan isu air yang sering terganggu, air kotor dan bil air yang agak luar biasa. Peruntukan itu jika diluluskan diharapkan akan disalurkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan yang bertanggungjawab melaksanakan operasi itu. Surat itu hasil keputusan yang dicapai semua NGO itu pada Jumaat lepas.

Semua NGO itu memutuskan supaya merayu kepada Perdana Menteri agar meluluskan peruntukan persediaan sebanyak RM2.8 juta untuk digunakan bagi membeli air minuman apabila bekalan air terputus sehingga lima hari di sesetengah kawasan seperti yang dialami sekarang.

"Ini kerana pengalaman bekalan air terputus beberapa hari pada Ramadan amat kritikal dan menyusahkan rakyat selain menimbulkan pelbagai ancaman bukan sahaja penyakit, malah keselamatan mereka, " kata Fauzi selepas menyerahkan surat rayuan dua halaman itu.

Peruntukan itu dianggarkan untuk diagihkan kepada 14 kawasan Parlimen dengan masing-masing diperuntukkan RM200,000.

Apabila di sebut soal air ini, seluruh negara tahu berkenaan masalah ini tetapi kerajaan PAS Kelantan dan pemimpinnya masih tidak habis-habis menyalahkan Kerajaan Pusat walaupun pinjaman untuk menyediakan bekalan air bersih pernah diberikan Kerajaan Pusat.

Dan dengan sikap pemimpin PAS Kelantan, khususnya Menteri Besar terus ‘lepas tangan’ dengan membiarkan masalah ini berterusan, wajar sangatlah UMNO dan BN berusaha mengatasinya. Buktikan kepada rakyat Kelantan bahawa BN memang mengota dan menepati janji dengan syarat rakyat Kelantan memberikan kepercayaan kepada UMNO dan BN mengatasinya.

Rakyat Kelantan tidak perlu menunggu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bertindak terhadap AKSB kerana hanya akan membuang masa, sebaliknya berikan mandat kepada BN memerintah Kelantan, rakyat bukan sahaja akan dibela dalam konteks menyediakan berkalan air bersih tetapi juga banyak manfaat lain yang selama ini gagal disediakan oleh kerajaan PAS Kelantan.

Jadi tunggu apa lagi?

TUKARLAH KPADA BARISAN NASIONAL!